Frankrijk

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te lezen!
Franse Republiek
République française

Flag of France.svgArmoiries république française.svg EU-France.svg

Hoofdstad Parijs
Aantal inwoners 62.814.233 (2016)
Oppervlakte 551.500 km²
Regeringsvorm Republiek
President Emmanuel Macron (sinds 2017)
Taal Frans (français)
Munteenheid Euro
Godsdienst Rooms-Katholiek 62%
Islam 6%
Protestants 2%
Joods 1%
Niet gelovig 26%
Landcode FRA
Outre-mer en sans Terre Adelie.png
Overzeese gebieden van Frankrijk
Portaal Portaal.png Frankrijk


Frankrijk, officieel de Franse Republiek (république française), is een land in West-Europa. Frankrijk grenst aan de Atlantische Oceaan in het westen, het Kanaal, België en Luxemburg in het noorden, Duitsland, Zwitserland en Italië in het oosten en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco in het zuiden. Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee behoort tot Frankrijk. Frankrijk bezit verder nog gebieden over de hele wereld, van Frans-Guyana in Zuid-Amerika tot het onbewoonde Clipperton in de Grote Oceaan. De hoofdstad is Parijs.

Frankrijk is lid van de Europese Unie, de NAVO, de G8 en het heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Frankrijk staat onder andere bekend om de Franse keuken, Parijs, mode, wijn, kastelen, de bergen en de Franse taal.

Naam

Frankrijk (in het Frans: France) is afgeleid van het Latijnse Francia, "land van de Franken". De Franken waren een Germaans volk uit wiens koninkrijk de Franse staat is ontstaan. Hun naam zou afgeleid kunnen zijn van het woord "frank", dat "vrij" betekent (frank en vrij is nog een uitdrukking in het Nederlands), maar sommigen denken dat het is afgeleid van "frekkr", dat "gehard" of "moedig" betekent. Frankrijk heet in het Frans officieel république française (Franse Republiek), dus níet république de France (republiek Frankrijk).

Geschiedenis

Arrow.gif Zie Geschiedenis van Frankrijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Prehistorie: Gallië en Romeinen

De Romeinen legden veel wegen en aquaducten aan, waarvan Pont du Gard waarschijnlijk de bekendste is.

Er wonen al heel lang mensen in Frankrijk. Bij opgravingen zijn voorwerpen van mensen gevonden die al meer dan 400.000 jaar oud zijn. Ongeveer rond 1200 voor Chr. kwam een Keltisch volk, de Galliërs, naar Frankrijk en rond 600 voor Chr. kwamen er Grieken naar Frankrijk om handel te drijven. Zij stichtten aan de Middellandse Zeekust de eerste stad van Frankrijk: Massalia (Μασσαλία, tegenwoordig bekend als Marseille). De Grieken stichtten nog meer steden, zoals Antipolis (Antibes) en Nicaea (Nice). Ze verbleven vooral aan de zuidkust van Gallië, zoals men het gebied ging noemen, maar later trokken ze via de vallei van de Rhône ook een eind het binnenland in.

In 121 v. Chr. kwamen de Romeinen naar Gallië. Zij veroverden de zuidelijke streken van Gallië en noemden die Gallia Narbonensis of provincia nostra (onze provincie). De naam van de streek de Provence is van provincia nostra afgeleid. Van 58 tot 50 v. Chr. veroverde Julius Caesar in de beroemde Gallische Oorlogen heel het huidige Frankrijk. In zijn boek De bello Gallico (over de Gallische oorlog) schreef hij aan het Romeinse volk en de Senaat hoe hij dat had gedaan. Nog steeds moeten scholieren die Latijn leren dat boek lezen en/of vertalen. Volgens Caesar zijn bij deze oorlogen zo'n 1 miljoen Galliërs omgekomen.

Zo kwam het dat het Romeinse Frankrijk in vier provincies was opgedeeld: de oude Romeinse provincie Gallia Narbonensis, Gallia Belgica (het huidige België en Noord-Frankrijk), Gallia Aquitania (het huidige Aquitanië) en Gallia Lugdunensis (het huidige Bretagne, de Franse Alpen en zo'n beetje alles daar tussenin). In 52 v. Chr. werd de stad Lutetia Parisiorum gebouwd. Dit werd later de hoofdstad Parijs. De Romeinen brachten welvaart. Ze brachten wegen, aquaducten, steden en veiligheid. Na een tijdje gingen de Keltische Galliërs ook een Latijns dialect spreken, waar later het Frans uit is ontstaan.

Middeleeuwen (500-1300): christendom, Franken en koninkrijk

Clovis laat zich dopen.

Toen het Romeinse Rijk in verval raakte, was het de beurt aan de Franken, die Frankrijk z'n naam hebben gegeven. De koning van de Salische Franken – Clovis – versloeg de Romeinen definitief in 486. Daarop erkenden alle Frankische stammen hem als koning. Deze vorst veroverde bijna heel Gallië en een deel van Zuid-Duitsland. Clovis was ook de eerste vorst die zich tot het katholicisme bekeerde. De paus gaf als beloning de titel van Rex Christianissimus (meest christelijke koning) aan de koning der Franken, een titel die de Franse koningen tot de Franse Revolutie hebben gevoerd.

Na de dood van Clovis was er een tijdlang ruzie over zijn opvolging. In deze tijd heersten de Merovingen. Langzaam vermengden de Germaanse Franken zich met de Gallo-Romeinen (de Romeins-geworden Kelten) en zo ontstond het Franse volk. In de achtste eeuw werd Frankrijk weer één groot land onder Karel de Grote. Karel de Grote regeerde niet alleen over Frankrijk, maar over bijna heel West-Europa. Na Karel de Grote vielen de Noormannen Frankrijk binnen en plunderden het aan alle kanten. In 911 kregen zij Normandië als hertogdom en hielden zij op met hun aanvallen.

In 987 werd Hugo Capet de eerste echte koning van Frankrijk. Frankrijk was nu, hoewel kleiner dan tegenwoordig, echt een land. Frankrijk beleefde tijden van groei en de koningen van Frankrijk werden erg machtig. Ze organiseerden toernooien, kruistochten en noem het zo maar op. Frankrijk werd steeds machtiger, maar de 14de eeuw - ook bekend als de eeuw van de rampen - stortte Frankrijk in het onheil.

Middeleeuwen (1300-1500): Honderdjarige Oorlog

In 1337 wilde Engeland Frankrijk veroveren. Deze oorlog noemt men de Honderdjarige Oorlog. Eigenlijk duurde de oorlog nog langer, van 1337 tot 1453. Er was niet de hele tijd oorlog. Er waren ook perioden van vrede in die tijd. Het einde van de oorlog kwam doordat Jeanne d'Arc, een boerenmeisje uit Domrémy dacht dat ze "stemmen" hoorde van heiligen. Deze heiligen vertelden haar dat ze Frankrijk van de Engelsen moest bevrijden. Ze begon een legertje en bevrijdde daarmee Orléans (1429). Na een aantal andere veldslagen van Jeanne d'Arc werd Engeland steeds zwakker, totdat ze alleen nog maar Calais overhadden. Jeanne d’Arc was intussen wel al door de Engelsen opgepakt. Ze brachten haar -na een proces - op de brandstapel ter dood.

1500 tot 1800: bloei en revolutie

In de 18e eeuw kregen de Franse koningen steeds meer macht. Louis XIV (de "Zonnekoning") spande hiermee de kroon. Hij liet het grootste paleis bouwen (Versailles) en voor zijn hofhouding had hij vierduizend mensen nodig. Er waren alleen al 4 mensen nodig om hem een glas water te geven. In die tijd verloor Frankrijk een aantal oorlogen en had het volk niets meer te eten. De arme bevolking werd zeer ontevreden over de rijkdom van de adel, terwijl zij niets te eten hadden.

Op 14 juli 1789 bestormde een grote mensenmassa de Bastille, een gevangenis in Parijs die het symbool was van de absolute monarchie. Dat vormde het begin van de Franse Revolutie: feodale rechten en standsverschil werden afgeschaft en de rechten van de burger werden vastgelegd.

Frankrijk werd in 1792 officieel een republiek. De veertiende juli ("Quatorze Juillet") is de Franse Nationale Feestdag.

De Eerste Republiek duurde echter niet lang.

1800 tot 1945: Napoleon, republieken en oorlogen

Napoleon Bonaparte heeft rond 1800 geleefd en dat is nu ongeveer 200 jaar geleden. Het was in die tijd onrustig in Frankrijk, de koning werd verjaagd en onthoofd. Er waren opstanden en rellen in Frankrijk. De ene groep Fransen vocht tegen de andere Fransen. Deze tijd wordt de tijd van de Franse revolutie genoemd. Tijdens de Franse Revolutie vielen ook nog Engelsen binnen. De stad Toulon werd veroverd. Napoleon werd officier in het leger maakte plannen om de stad te bevrijden. Dat lukte uiteindelijk. Napoleon wordt op slag beroemd in heel Frankrijk.

Napoleon wordt bevorderd tot generaal in het Franse leger. Met zijn troepen ging hij naar Italië waar hij grote stukken land stukken veroverde. Ook stukken van Oostenrijk kwamen in handen va Frankrijk

Een paar jaar later toen de Franse bevolking erg ontevreden was over hun regering, pakte Napoleon zijn kans en trok naar Parijs waar hij de macht in Frankrijk greep. Het Franse leger stond aan zijn kant. Hij werd de "alleen"heerser van het hele land. In Frankrijk heerste nu orde en rust. Napoleon maakte nieuwe wetten en regels. Ook liet hij zichzelf en zijn vrouw tot keizer en keizerin kronen van Frankrijk

Napoleon wilde echter meer. Hij trok op naar Rusland maar behaalde daar een bittere nederlaag. Hij moest terugtrekken. Later kreeg hij een bericht dat een leger van Engelsen, Russen en Pruisen naar Waterloo optrekt. Hij trok er met een twee keer zo groot leger heen, maar de Pruisen beslechten de strijd voor hem. Hij verloor en werd verbannen naar Sint Helena, waar hij uiteindelijk sterft.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers grote delen van Frankrijk. De rest van Frankrijk kwam onder het zogenoemde Vichy-bewind, dat met de nazi’s samenwerkte. In 1942 werd ook dat deel van Frankrijk door Duitsland bezet. Generaal Charles de Gaulle organiseerde een verzetsbeweging onder de naam "Vrije Fransen". Samen met de geallieerden bevrijdden die Frankrijk in 1944.

1945 tot nu: het moderne Frankrijk

Geografie

Frankrijk ligt in West-Europa. Het is dan ook het grootste land van West-Europa. De oppervlakte met het eiland Corsica meegerekend is zo'n 551.500 vierkante kilometer. De hoofdstad van Frankrijk is Parijs, een van de beroemdste steden met een rijke geschiedenis. Frankrijk heeft een erg lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan, en kleine stukjes aan Het Kanaal en de Middellandse Zee. Landen die naast Frankrijk liggen zijn: België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje en Engeland (gescheiden door Het Kanaal).

Landschap

Het landschap van Frankrijk bestaat uit drie delen, de sterk afgesleten bergen, de jonge gebergtes en de vlakke stukken land en kust. je hebt twee gebergtes in Frankrijk: de Alpen, die lopen in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië , Frankrijk en de Pyreneeën, die ook in Spanje lopen. De hoogste berg van de Alpen is de Mont Blanc. Die berg is 4807 meter meter hoog en het is de hoogste berg van de Alpen. Aan de kust zijn ook hoge duinen. De hoogste duin van Frankrijk is de Dune du Pilat en die is 117 meter hoog. Dune du Pilat betekent in het Nederlands Duin van Pilat. Aan de kust zijn ook stranden en badplaatsen.

Een vierde van Frankrijk bestaat uit bos, met meren en rivieren. Er zijn zachte valleien met wijngaarden, waar druiven groeien. In het noorden van Frankrijk zijn er dan weer groene velden en weiden. Het weer is er koel en het regent er vaak. Boeren verbouwen er tarwe en houden er koeien. Het zuiden van Frankrijk ligt aan de Middellandse Zee. Er zijn ook hoge bergen, daar is het koud en nat, maar aan de zee is het zonnig en droog.

Natuur

Klimaat

Frankrijk heeft vier verschillende klimaten. In het westen heerst er een zeeklimaat waar gemiddeld 125-200 mm regen per jaar valt, in het midden van Frankrijk een landklimaat waar gemiddeld 75 tot 125 mm regen per jaar valt, in de bergen een bergklimaat waar ongeveer 75 tot 125 mm regen per jaar valt en langs de Middellandse Zee een subtropisch klimaat.

De gemiddelde temperatuur in Straatsburg is 3,5, omdat het helemaal niet aan de kust ligt. In Toulon en Nice wordt het gemiddeld 12 graden over het hele jaar.

Grootste steden

Dit is een lijst met de tien grootste steden van Frankrijk. Parijs, de hoofdstad, is ook veruit de grootste stad: een primate city dus. Je moet je wel bedenken dat veel steden grote buitenwijken en voorsteden hebben die buiten de gemeentegrenzen vallen. De inwoners van die plaatsen worden niet meegerekend in het inwoneraantal. Parijs heeft officieel bijvoorbeeld "maar" 2,2 miljoen inwoners, maar het stedelijk gebied heeft meer dan 11 miljoen inwoners!

Lijst van de 10 grootste steden

Parijs
Parijs
Marseille
Marseille

Nummer Stadsnaam Stedelijke bevolking

Lyon
Lyon
Toulouse
Toulouse

1 Parijs 2.243.833
2 Marseille 850.726
3 Lyon 484.344
4 Toulouse 441.802
5 Nice 343.304
6 Nantes 284.970
7 Straatsburg 271.782
8 Montpellier 257.351
9 Bordeaux 239.157
10 Lille 227.560

Bevolking

Bevolkingsdichtheid van Frankrijk.

In 2017 had Frankrijk 67.106.161 inwoners, waarvan 62.814.233 in het Europese deel. Dit maakt het 21ste land ter wereld qua bevolking, na Thailand en voor het Verenigd Koninkrijk. 80% van de Fransen woont in steden, de overige 20% op het platteland. De bevolkingsdichtheid is 114 mensen per km². Dit is voor Europese begrippen een vrij lage dichtheid (ter vergelijking: de bevolkingsdichtheid van Nederland is 411,3/km²). Lange tijd stond Frankrijk bekend om de trage bevolkingsgroei. Terwijl in Groot-Brittannië en Duitsland de bevolking explodeerde, groeide Frankrijks bevolking maar langzaam. Sinds een tijd heeft Frankrijk echter de snelst groeiende bevolking van Europa. Vrouwen krijgen gemiddeld 2,1 kinderen. Dat is samen met Ierland het hoogste van de Europese Unie. Waarschijnlijk zal Frankrijk rond 2030 70 miljoen inwoners hebben.

Bevolkingsgroepen

Het is in Frankrijk officieel verboden om gegevens te verzamelen over geloof of etniciteit, maar er zijn wel schattingen. 70 tot 80% van de bevolking is etnisch Frans. Die stammen vooral af van de Keltische Galliërs, maar er zijn ook Romeinse, Germaanse, Griekse, Moorse en Scandinavische invloeden. Daardoor zijn mensen in het noorden van Frankrijk historisch gezien meestal wat lichter en mensen uit het zuiden wat donkerder. Frankrijk heeft ook kleine groepen die zichzelf niet als Frans zien maar wel als inheems. Dit zijn bijvoorbeeld de Basken.

5 tot 10% van de bevolking komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika (vooral Algerije, Marokko en Tunesië). <1% is Turks. Deze mensen kwamen vooral als gastarbeider naar Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog. Afrikanen uit Afrika onder de Sahara vormen 3-5% van de bevolking en 1-2% is Aziatisch. Zo'n 5-10% is afkomstig uit Europese landen zoals Duitsland en Portugal. Verder zijn er nog kleinere groepen Libanezen, Joden, Antillianen, Haïtianen enzovoort.

Taal

Geloof

In Frankrijk is er ook geloof en daarom gaan de meeste mensen ook op zaterdagochtend naar de kerk. Echte gelovigen gaan meestal ook in de middag naar de kerk. 75% van de bevolking is katholiek, dat zijn ongeveer 55.587.000 mensen. 6% is moslim, dat zijn ongeveer 2,5 miljoen. 2% is protestant, dat zijn ongeveer 1 miljoen mensen. Hoewel veel mensen hebben vertrouwen groeit vrij mensen ongelovige (atheïsten, agnostici, niet-gelovigen, etc.) die wordt geschat tussen de 15 en 24%, tussen 9 en 14 miljoen.

Bestuur

Politiek

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Frankrijk is vrij ingewikkeld. Allereerst is Frankrijk onderverdeeld in 18 regio's (régions), waarvan 13 in het Europese deel van Frankrijk. Die zijn weer onderverdeeld in 100 departementen (departements), waarvan 95 in Europa en 5 daarbuiten. De overzeese (buiten Europa liggende) gebieden zijn trouwens zowel regio als departement. Departementen zijn dan weer onderverdeeld in arrondissementen en kantons (cantons), behalve het departement Parijs dat geen kantons heeft. Arrondissementen en kantons hebben geen functie. Ten slotte zijn er nog de gemeentes (communes). Die zijn over het algemeen veel kleiner dan in Nederland of België en er zijn er meer dan 35.000 van.

FranseRegio's.png

De Europese regio's zijn (het nummer op het kaartje is hetzelfde als het nummer in de lijst):

 1. Auvergne-Rhône-Alpes
 2. Bourgogne-Franche-Comté
 3. Bretagne
 4. Centre-Val de Loire
 5. Corsica
 6. Grand-Est
 7. Hauts-de-France
 8. Île-de-France
 9. Normandië (Normandie)
 10. Nouvelle-Aquitanie
 11. Occitanie
 12. Pays de la Loire
 13. Provence-Alpes-Côte d'Azur

Het Europese vasteland + Corsica wordt ook wel "metropolitaan Frankrijk" genoemd.

De overzeese gebieden van Frankrijk zijn anders georganiseerd. Ze zijn kortweg te verdelen in de overzeese departementen en de overzeese gemeenschappen. De overzeese departementen hebben bijna precies dezelfde status als de regio's op het vasteland en gebruiken dus ook de euro. De overzeese departementen zijn:

Frankrijk met alle overzeese gebieden.
 1. Frans-Guyana
 2. Guadeloupe
 3. Martinique
 4. Mayotte
 5. Réunion

"Overzeese gemeenschap" is eigenlijk een verzamelnaam voor de overige overzeese gebieden. Deze hebben vaak meer zelfbestuur. Er zijn vijf "normale" overzeese gemeenschappen. Dit zijn:

 1. Frans-Polynesië (Polynésie française), officieel een overzees land
 2. Wallis en Futuna (Wallis-et-Futuna), officieel een eilandenterritorium
 3. Saint-Pierre en Miquelon
 4. Saint-Martin
 5. Saint-Barthélemy

Wallis en Futuna is onderverdeeld in 3 districten, met elk hun eigen koning. Deze hebben in praktijk niet zo veel macht. Maar dan zijn we er nog niet helemaal. Er is namelijk ook nog één overzees territorium: de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden (Terres australes et antarctiques françaises), die zijn onderverdeeld in Saint-Paul en Amsterdam (Saint-Paul-et-Amsterdam), de Crozeteilanden (Îles Crozet), de Kerguelen (Îles Kerguelen), Adélieland (Terre Adélie) en de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan (Îles éparses de l'océan indien).

Verder zijn er nog Clipperton en Nieuw-Caledonië (Nouvelle-Caledonie). Clipperton is een klein onbewoond eilandje midden in de Grote Oceaan, verder niet veel bijzonders. Nieuw-Caledonië is een gemeenschap sui generis. Dat houdt in dat ze bijna compleet onafhankelijk zijn. Voor 2019 zal een referendum gehouden worden waarin wordt besloten of Nieuw-Caledonië ook officieel echt onafhankelijk wordt.

Al deze gebieden en eilanden geven Frankrijk de op een na grootste exclusieve economische zone ter wereld (dat is het stuk zee waar een land als enige bijvoorbeeld naar olie mag boren), na de Verenigde Staten.

Overzees Frankrijk

Defensie

Op de nationale feestdag houdt het Franse leger altijd een grote parade.

Het Franse leger is opgebouwd uit vier delen: de landmacht (armée de terre), de luchtmacht (armée de l'air), de marine (marine nationale) en de gendarmerie (gendarmerie nationale, een militair politiekorps). Frankrijk is een van de weinige landen met kernwapens tot zijn beschikking. Alleen de Franse opperbevelhebber kan het bevel tot inzetting daarvan geven. Het leger heeft bijna 341.000 troepen tot zijn beschikking (215.000 zonder gendarmerie) en een budget van €40,5 miljard, zo'n 1,7% van het bnp. Na Rusland en het Verenigd Koninkrijk is dat het hoogste budget van Europa. De grondtaken van het Franse leger zijn:

 1. Het verdedigen van het Franse territorium
 2. Het verdedigen van Franse belangen
 3. Het bewaren van stabiliteit, wereldwijd

Na de aanslagen in Parijs en Nice in 2015 is het leger zich ook gaan richten op het bestrijden van terrorisme. Op drukke plaatsen lopen nu ook vaak militairen rond. Frankrijk is door de eeuwen heen altijd een van de machtigste landen ter wereld geweest, militair gezien. Frankrijk is lid van de NAVO en doet mee met NAVO-missies. Ook heeft Frankrijk vaak ingegrepen in voormalige koloniën. Frankrijk heeft daar ook veel bases, zoals de bases in Djibouti en Tsjaad. Deze bases worden onder andere gebruikt door het Franse Vreemdelingenlegioen. Dat is een elite-eenheid van het leger. Je hoeft geen Frans paspoort te hebben om in het Legioen te gaan en na drie jaar dienst krijg je het Franse staatsburgerschap.

De Franse marine heeft 180 schepen en 210 vliegtuigen in dienst. De luchtmacht van Frankrijk heeft 547 vliegtuigen in actieve dienst. De Franse luchtmacht wordt vaak gezien als de oudste ter wereld. Hoewel niet meer zo sterk als vroeger, is het Franse leger dus nog een macht om rekening mee te houden.

Cultuur

Architectuur

Eten en drinken

stokbroden

In Frankrijk eten ze in plaats van het brood dat wij hebben vooral stokbrood en croissants. Frankrijk staat ook bekend om zijn wijn en kaas. Ook de pasta is daar bekend, alhoewel dat eerder een Italiaans product is.

Elke regio in Frankrijk maakt haar eigen soort kaas, worst en wijn. Een lekkere snack is de plaatselijke kaas met een baguette (stokbrood).

In Frankrijk drinken bijna alle mensen wijn en zelfs kinderen. Wanneer ze het niet lusten, drinken ze vooral aanmaaklimonade. Daar maken mensen zelf ook wijn. Wijn is in Frankrijk heel beroemd. Wijnboeren hebben vaak personeel, die wijn maken. Wijn proeven doen ze ook in Frankrijk. Iedereen in Frankrijk heeft wel wijn in in huis. De witte wijn wordt vaak gekoeld gedronken. Je hebt zoete witte wijn en droge witte wijn. De rode wijn wordt in de meeste gevallen buiten de koelkast op kamertemperatuur bewaard. De rosé daarentegen wordt ook gekoeld gedronken.

In de Franse regio Bretagne kan je ook oesters proeven.

Er zijn wel meer dan 400 soorten kaas. Er zijn ongeveer 500 wijnsoorten in Frankrijk.

Muziek

Feestdagen

Vuurwerk ter gelegenheid van quatorze juillet

Frankrijk heeft 11 officiële feestdagen. De bekendste is 14 juli (quatorze juillet). Dan wordt de val van de Bastille (en dus het begin van de Franse Revolutie) gevierd.

Datum Feest Franse naam
1 jan. Nieuwjaarsdag Jour de l'An
varieert Paasmaandag Lundi de Pâques
varieert Hemelvaartsdag Jour de l'Ascension
varieert Pinkstermaandag Lundi de Pentecôte
1 mei Dag van de arbeid Fête de travail
8 mei Feest van de overwinning (einde Tweede Wereldoorlog) Victoire 1945
14 juli Nationale Feestdag Fête Nationale/quatorze juillet
15 aug. Maria Hemelvaart Marie l'Assomption
1 nov. Allerheiligen Toussaint
11 nov. Wapenstilstand (einde Eerste Wereldoorlog) Jour de l'Armistice
25 dec. Kerstmis Noël

Mode

Parijs is het centrum van de mode wereld daarom daar ook zo veel winkels. Al in de Middeleeuwen wordt er in Frankrijk parfum gemaakt. Vroeger gebruikten ze geurige bloemen zo als lavendel. Later deden ze ook dierlijke producten. Zoals muskus en bevervet. Deze producten maken de geuren sterker, maar zijn ook kostbaar. In de twintigerjaren begonnen Parijse modeontwerpers hun namen te geven aan parfums. Het begrip haute couture, wordt in veel talen gebruikt. Het betekent dure kleding die door modeontwerpers ontworpen is. Weinig vrouwen kunnen deze kleren kopen, zo duur is het. En daarom verdienden modehuizen niet genoeg geld. Daarom brengen de modehuizen kleren iets goedkoper aan de vrouw. Om geld te verdienen maken ze nu ook hun eigen parfums, handtassen en sieraden. Ook ontwerpen ze nu ook kleding voor mannen.

Frankrijk had vroeger aparte kleding. De rijke heren droegen: witte truien van zijde of wol, witte broeken van zijde en leren schoenen. De rijke vrouwen droegen: witte jurken van zijde, witte schorten van wol, een vestje voor de sier en leren schoenen. De arme mensen droegen het tegenovergestelde, juist niet zo sierlijke dingen zoals sieraden, hoeden, enz. Nu is Frankrijk heel modebewust. Zoals jullie waarschijnlijk al weten heeft Frankrijk de baret uitgevonden. Een groot deel van kleren en mode komt uit Frankrijk.

Media

Kunst

Sport

Frankrijk kent veel bekende voetbalclubs: Olympique lyonnais, Paris Saint Germain, Olympique Marseille, Bordeaux en andere clubs. Het Franse team is twee keer Europees kampioen geweest: in 1980 en in 2000. De kleur van het Franse team is (donker)blauw. Frankrijk heeft veel beroemde voetbalspelers zoals Karim Benzema en Franck Ribéry.

Werelderfgoed

Verkeer en vervoer

Economie & toerisme

Onderwijs

In Frankrijk moeten kinderen tussen de 6 en 16 jaar na school. Ze gaan eerst naar een école (basisschool). Als ze 11 jaar zijn gaan ze naar de onderbouw van de middelbare school. En als ze 15 jaar zijn gaan ze naar de bovenbouw. Oudere kinderen van ongeveer 15 jaar gaan zelfs op zaterdag-ochtend naar school.

Nationale symbolen

Vlag en embleem

Arrow.gif Zie vlag van Frankrijk en embleem van Frankrijk voor meer informatie

De Franse vlag is een van de bekendste ter wereld. De vlag is een driekleur van van links naar rechts: blauw, wit en rood. Deze vlag is ingevoerd in de Franse Revolutie (al was hij toen nog rood, wit, blauw). De vlag is eigenlijk de vlag van Parijs (blauw en rood) met daar het wit van de koning tussenin.

Het embleem is niet officieel, maar staat wel op de voorkant van de Franse paspoorten. Het bestaat uit een schild met links een leeuwenkop. Op het schild staat RF (voor république française). Achter het schild is een bundel takken met een bijl erin te zien (de zogenaamde fasces). Dit is een oud Romeins symbool dat voor justitie staat. Links van de fasces en het schild zijn olijftakken te zien die staan voor vrede, rechts zijn eikentakken te zien die staan voor bestendigheid.

Volkslied

Arrow.gif Zie voor meer informatie Marseillaise

Het volkslied van Frankrijk is het Marseillaise. Het Marseillaise is geschreven tijdens de Franse Revolutie als strijdlied. Het is dan ook (zeker in vergelijking met de Nederlandse en Belgische volksliederen) erg strijdlustig en nationalistisch. Het heet het Marseillaise omdat het voor het eerst gezongen zou zijn door soldaten uit Marseille. Het is sinds 1795, met onderbrekingen, het Franse volkslied. Meestal worden alleen de eerste twee coupletten gezongen. De tekst daarvan gaat als volgt:

Franse tekst
Allons enfants de la Patrie,
le jour de gloire est arrivé!
Contre nous de la tyrannie
L'étendard sanglant est levé.
L'étendard sanglant est levé:
Entendez-vous dans les campagnes
Mugir ces féroces soldats?
Ils viennent jusque dans vos bras
Égorger vos fils, vos compagnes!

Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons.
Marchons! Marchons!
Qu'un sang impur
Abreuve nos sillons

Nederlandse vertaling
Kom, kinderen van het vaderland,
de dag van de glorie is aangebroken!
Tegen ons is
het bloedige vaandel van de tirannie gehesen
Het bloedige vaandel is gehesen.
Hoort u in de velden
het loeien van die vreselijke soldaten?
Zij komen tot in uw armen
om uw zonen en echtgenoten te kelen

Te wapen, burgers!
Vorm uw bataljonnen!
Laten we marcheren, marcheren,
Zodat het onreine bloed
onze goten doordrenkt

Galerij

Bronnen

Externe links


Lidstaten van de Europese Unie Vlag van de Europese Unie
België · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Griekenland · Hongarije · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Litouwen · Luxemburg · Malta · Nederland · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Verenigd Koninkrijk · Zweden

Kandidaat-lidstaten: Albanië · Macedonië · Montenegro · Servië · Turkije

Landen in Europa LocationEurope.png
Onafhankelijke gebieden: Albanië · Andorra · Armenië · Azerbeidzjan · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kosovo · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk (Engeland · Schotland · Wales · Noord-Ierland) · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Andere gebieden: Ålandseilanden · Faeröer · Gibraltar · Guernsey · Jan Mayen · Jersey · Man · Spitsbergen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frankrijk&oldid=500887"