Moezel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Moezel bij Schweich, Duitsland. Op de heuvels worden druiven geteeld.
Het kasteel van Cochem.

De Moezel (in het Duits: Mosel, in het Frans: Moselle) is een rivier in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De Moezel begint (ontspringt) in de Vogezen en stroomt in Koblenz in de Rijn. De rivier is 544 km lang. Tamelijk grote steden aan de Moezel zijn Épinal, Metz, Thionville, Trier en Koblenz. Ook het Luxemburgse plaatsje Schengen, waar het verdrag van Schengen is getekend, ligt aan de Moezel.

Het dal van Moezel staat bekend om de goede wijnen die ervandaan komen. In Frankrijk zijn de departementen Moselle en Meurthe-et-Moselle naar de Moezel genoemd. De grootste zijrivieren zijn de Saar, de Sauer en de Meurthe. De Moezel is zelf, na de Aare in Zwitserland, de grootste zijrivier van de Rijn.

Geografie

De Moezel ontspringt op 735 m hoogte in Col de Bussang in het middelgebergte de Vogezen. De rivier stroomt naar het noorden en nog in de Vogezen stroomt de Moselotte in de rivier. Nadat de Moezel de Vogezen heeft verlaten, stroomt ze door Épinal. Na Épinal stroomt de Meurthe in de rivier. De rivier stroomt dan verder naar het noorden. De Moezel passeert Thionville en verlaat dan bij Schengen Frankrijk. Van Schengen tot Wasserbillig vormt de Moezel de grens tussen Luxemburg en Duitsland. Bij Wasserbillig stroomt de Sûre in de rivier. Vanaf daar is de Moezel een Duitse rivier. De rivier heeft hier heel veel meanders. De rivier stroomt hier tussen de Eifel op de linkeroever en de Hunsrück op de rechteroever. Kort na elkaar stromen hier de Sauer en de Saar in de Moezel. De rivier stroomt door Trier en mondt ten slotte in Koblenz op 82 m hoogte uit in de Rijn.

De Moezel heeft een stroomgebied van 35.000 km². Dit stroomgebied is verdeeld over Frankrijk (15.300 km²), Luxemburg (2500 km²), België (770 km²) en Duitsland (18930 km²). Het gemiddelde debiet van de Moezel is 290 m/s³.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moezel&oldid=518968"