Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Wikikids:Boomhut

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Welkom in de Boomhut!
Boomhut1.png

Welkom in de Boomhut van WikiKids! Hier kun je als gebruiker je vragen stellen aan andere gebruikers of moderatoren over hoe WikiKids werkt, en hoe je kan helpen. Heb je een vraag? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder om direct een nieuwe vraag te stellen!

 • Oude vragen vind je in het archief van de Boomhut


Klik hier om een vraag over WikiKids te stellen!
WikiBanner-1.gif

Nieuw uiterlijk LIVE!

Hallo allemaal, zojuist heb ik het nieuwe WikiKids uiterlijk LIVE gemaakt. Als je als geregistreerde gebruiker dit uiterlijk nog niet ziet, kies dan via Speciaal:Voorkeuren weer voor het WikiKids uiterlijk. Mensen die nu monobook of vector gebruiken zien het nieuwe uiterlijk dus nog niet. Op de pagina's aanmelden, registeren en voorkeuren is het oude uiterlijk nog te zien. Hier wordt aan gewerkt. Ook het lettertype in de hoofdnaamruimte is aangepast. Artikelen hebben nu dus een groter lettertype. Mochten jullie foutjes tegenkomen, maak dan alsjeblieft een screenshot en plaats deze hier zodat ik er naar kan kijken. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 31 jul 2018 23:54 (CEST)

Prachtig, maar er zitten hier en daar nog een paar 'bugjes'. Bij Speciaal:Voorkeuren zie je de nieuwe skin gemengd met de oude gele skin, maar ik begreep uit je vorige bericht dat onder andere hieraan nog werd gewerkt. De lettertypes op artikelen zijn misschien even wennen vanwege de grootte, maar in navigatiesjablonen (dan neem ik het artikel Eredivisie 2017/18 als voorbeeld (scroll helemaal naar beneden voor het navigatiesjabloon) mag het lettertype wel kleiner, in de oude versie was dit prima maar dit is echt veel te groot. Vreemd genoeg zijn de lettergroottes in de navigatiesjablonen wel weer klein als je naar het artikel van het sjabloon zelf toe gaat... Tot nu toe zie ik verder nog geen foutjes, mooi gedaan! Face-wink.svg Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 1 aug 2018 10:14 (CEST)
Dat klopt, want de sjabloonnaamruimte heeft gewoon het oude formaat lettertype. Het heeft de aandacht! :) apoo overleg · (MOD) 1 aug 2018 11:02 (CEST)
Fantastisch! Ook heel erg bedankt voor het aanpassen van de sitenotice. Ik zal nu meteen via Instagram en Facebook het bericht verspreiden. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 1 aug 2018 11:36 (CEST)
Goed om te horen @Apoo! Vreemd genoeg is het ene navigatiesjabloon op Eerste divisie 2018/19 (als voorbeeld) onderaan in het groot en de andere is juist 'gewoon' zoals het hoort. Overigens zijn de lettergroottes in de tabellen niet gewijzigd in de nieuwe skin, maar dit hoeft van mij ook niet per sé, het staat prima zo! Face-grin.svg Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 1 aug 2018 18:42 (CEST)
De tabellen heb ik bewust niet meegenomen inderdaad. Ik weet waar het probleem ligt en ik ga op zoek naar een passende oplossing, ik heb alleen de komende week niet zo veel tijd. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 1 aug 2018 19:04 (CEST)
Zou er alleen nog wel even naar het volgende kunnen worden gekeken: Op elke pagina zie ik het nieuwe uiterlijk van WikiKids, behalve op de pagina voor aanmelden/inloggen. Hier zie ik nog het oude uiterlijk. Ik weet niet of meer mensen hier last hebben, of dat het aan mijn laptop ligt. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 1 aug 2018 21:07 (CEST)
Zoals ik in mijn eerste bericht al vermelde: Op de pagina's aanmelden, registeren en voorkeuren is het oude uiterlijk nog te zien. Naar een oplossing wordt gezocht. :) apoo overleg · (MOD) 1 aug 2018 22:24 (CEST)
@Stef 1999: Ik heb het lettertype aangepast. Op dit moment is het lettertype in de hoofdnaamruimte groter. Dit geldt voor de tekst, nu ook voor de tabellen en voor de inhoudsopgave. Sjablonen (zoals navigatie, werk, infoboxen) behouden hun "oude" lettertype. :) apoo overleg · (MOD) 2 aug 2018 12:11 (CEST)
Oh ik dacht dat je juist zei dat je de tabellen bewust niet wilde wijzigen en dat je dit zo wilde laten staan, persoonlijk zie ik dit liever teruggedraaid worden omdat de tabellen, ook ten opzichte van de grotere lettertype's in de artikelen, eigenlijk prima waren gebleven. Nu is de tekstgrootte in de tabel gewoon echt te groot, zie hier het verschil ten opzichte van de rest van het artikel, of is dit gewoon een kwestie van wennen en ligt het aan mij dat ik dit te groot vind? Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 2 aug 2018 16:15 (CEST)
Er zijn grenzen aan wat technisch mogelijk is. De grootte van de tabellen is met 1% gewijzigd. Ik denk dat het gewoon even wennen is. Op Wikipedia is het immers ook zo. :) apoo overleg · (MOD) 2 aug 2018 18:11 (CEST)
Het gekke is dat de letters in de tabellen soms niet even groot zijn (zie Eerste divisie 2018/19 (wederom) als voorbeeld), de ene keer zijn ze allebei even groot en de andere keer verschillen ze van lettergrootte. Tevens worden de lettergroottes bij het voorvertonen van je bewerking de ene keer 'groot' weergeven en de andere keer op de oude 'kleine' manier Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 2 aug 2018 18:22 (CEST)
Dat van de voorvertoning zie ik ook inderdaad. Alleen zie ik geen verschil in tabellen. Welke tabellen heb je het dan over? :) apoo overleg · (MOD) 2 aug 2018 18:43 (CEST)
Sorry, verkeerde linkje... Zie Eerste divisie 2017/18 voor het verschil in de tabellen bij de ranglijst, periodestanden en uitslagen (scores). Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 2 aug 2018 18:46 (CEST)
Kun je mij een screenshot mailen? Ik zie op meerdere browsers geen verschil tussen deze tabellen. Ook in de broncode zie ik niets wat er op zou kunnen wijzen dat de tabelopmaak van elkaar verschilt. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 2 aug 2018 19:24 (CEST)
Zal ik doen! Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 3 aug 2018 09:09 (CEST)
Wat is het mooi geworden, 't viel me meteen op! Stuk moderner en frisser zo. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg 13 aug 2018 00:49 (CEST)
De nieuwe skin is inmiddels ook zichtbaar op Speciaal:Aanmelden en Speciaal:Voorkeuren. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 13 aug 2018 16:50 (CEST)

WikiKidsAtlas en jullie mening

Beste iedereen,
De WikiKidsAtls is na circa 7 maanden verbouwen bijna af (alleen nog het Portaal:Verenigde Staten). Voordat ik helemaal klaar ben ermee, zou ik graag aan jullie willen vragen of er nog aandachtspunten of verbeterpunten. Het gaat om de volgende delen van de Atlas:

 • Portaal:WikiKidsAtlas zelf (plus inschrijving en projectpagina).
 • De continentale portalen over Europa, Azië, Oceanië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.
 • De landelijke portalen over Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Canada, Verenigde Staten, Japan en Filipijnen.

Alvast met bedankt voor eventuele tips en opmerkingen. Met vriendelijke groet, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 9 aug 2018 14:11 (CEST)

Ik zal de galerij van Portaal:Frankrijk opknappen. Verder vind ik dat de renovatie erg geslaagd is! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 9 aug 2018 14:46 (CEST) PS Vooral de continentale portalen zijn in mijn ogen erg mooi geworden!
Heel erg bedankt. In de continentale portalen is ook de meeste tijd gaan zitten. Als je de galerij zou willen opknappen zou ik dat erg fijn vinden. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 9 aug 2018 14:54 (CEST)

Handtekening

moet ik een handtekening echt maken ? ik snap er niets van ... Waarom 2 pagina's? en wat moet ik er op zetten ?Ake (overleg) 9 aug 2018 16:44 (CEST) Ake

Nee dat hoeft niet, zolang je achter ieder bericht maar "~~~~" neerzet. Je naam en de datum verschijnen dan automatisch zodat we weten wie het bericht heeft geplaatst. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 9 aug 2018 16:51 (CEST)

groepwerk

Hoi iedereen , zou ik jullie mening mogen over een portaal wat ik wil beginnen ? ik zou graag een portaal over dino's beginnen ,maar niet alleen . groepswerk dus... wat vinden jullie ?Ake (overleg) 9 aug 2018 17:03 (CEST) mvg Ake

Beginnetje

Is het niet beter om een wat kleiner assortiment met beginnetjes hebben? Of een artikel die binnen een paar dagen verbeterd moet worden.✔Rots61 Overleg 11 aug 2018 15:51 (CEST)

Hoezo? We hebben op dit moment 5.000 beginnetjes (artikelen met minder dan 5 zinnen en/of zonder plaatje). Dat is inderdaad veel, maar daarom hebben gebruikers wel heel veel keuze om een beginnetje uit te kiezen en die te verbeteren :-). :) apoo overleg · (MOD) 11 aug 2018 16:44 (CEST)

Badges

Laatst kwam Coolenleuk met het voorstel om badges in te voeren. Kleine plaatjes die je kunt verdienen met het doen van een prestatie (zoals een aantal bewerkingen, uploads, nieuwe pagina's, etc.). Nu is daar geen bestaand systeem voor wat we klakkeloos kunnen installeren, maar ik ben recent zelf een beetje begonnen met het maken van extensies voor een wiki en dat gaat me redelijk makkelijk af. Zo makkelijk dat ik zelfs al een klein beginnetje heb gemaakt met een systeem zoals Coolenleuk voorstelde. Voordat ik hier al mijn aandacht en tijd in ga steken wil ik graag van jullie weten wat jullie hier van vinden. Het systeem gaat er dan als volgt uitzien: je hebt een lijst met de te behalen badges, je kunt op je gebruikerspagina iets neerzetten waar automatisch al je behaalde badges in komen te staan, sommige badges behaal je automatisch, moderators kunnen ook bepaalde badges geven aan gebruikers, badges behaal je door prestaties, dus: een aantal bewerkingen, een aantal uploads, maar bijvoorbeeld ook door een keer te bewerken op kerst of met Pasen bijvoorbeeld. Zo kun je nog veel meer dingen bedenken. Ik vind het zelf een leuk idee, een badge is een kleinigheidje die je aanmoedigt om te bewerken. Ik denk zeker dat het meer kinderen motiveert om (langer) bij te dragen aan WikiKids. Daarnaast passen dan de sterren die je aan iemand kunt geven als bijzonder of persoonlijk compliment. Over de precieze inhoud kunnen we nog nadenken, maar ik hoor graag of jullie dit een leuk idee vinden. :) apoo overleg · (MOD) 13 aug 2018 17:08 (CEST)

Ik vind het een goed idee! Maar niet voor alles moet een Badge komen. Het moet een "eer" voor diegene zijn. Dus niet met de eerste bewerking. Maar bijvoorbeeld bij de 50e. ✔Rots61 Overleg 13 aug 2018 17:33 (CEST)
Zelf ben ik niet super enthousiast. Ik snap dat badges inderdaad als een stimulans zouden kunnen werken, maar wat me vooral tegenstaat is de focus op "aantal". Ik vind het zelf namelijk helemaal niet zo interessant hoeveel bewerkingen iemand doet, hoeveel plaatjes iemand uploadt of hoelang iemand online is. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit en ik ben bang dat nieuwe gebruikers door de badges niet per se beter gaan bijdragen, maar vooral meer. In het ergste geval gaan gebruikers alleen maar kleine bijdragen doen of matige foto's uploaden om aan een badge te komen. Van de badges voor bewerken met Pasen of Kerst snap ik de bedoeling niet zo. Ik ben benieuwd wat andere gebruikers ervan vinden, want ik vind het in de basis geen slecht plan en als het goed gedaan wordt kan zo'n badge-systeem inderdaad een aanwinst zijn voor WikiKids. Groetjes, Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 13 aug 2018 18:59 (CEST)
Dat vind ik zeker goede argumenten, ik noemde slechts wat voorbeelden, wat mij betreft hoeft de focus inderdaad ook niet te liggen op aantallen. Hoe zie jij dan wel de aanwinst er van in? Heb je voorbeelden? :) apoo overleg · (MOD) 13 aug 2018 19:06 (CEST)
Ik denk dat het sowieso leuk is om een badge te krijgen voor iets wat je voor het eerst doet. Een badge voor je eerste geüploade afbeelding, je eerste artikel, de eerste keer dat je iemand anders verwelkomt, misschien voor als je je gebruikerspagina aanmaakt, zoiets. Dat lijkt me namelijk echt motiverend, omdat je dan iets voor het eerst doet, erin slaagt en als beloning zo'n badge ontvangt. Ook is het misschien leuk om een badge te ontvangen als je een bevestigde gebruiker wordt. Mij lijkt het dus leuk als die badges echt een beloning zijn voor iets nieuws dat je geleerd hebt. En we hoeven natuurlijk ook geen 200 badges te bedenken, ik denk dat een stuk of 10-15 wel genoeg zouden zijn. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 13 aug 2018 19:44 (CEST)
Ik begrijp dat jullie allenmaal een bijzonder idee vinden, maar het gaat hier om de toekomst. We werken hier met ik denk 10 vaste gebruikers. We moeten nieuwe mensen werven. Niemand uit mijn klas weet dat die artikelen handmatig worden geschreven. Zij denken dat die zomaar komen. Met een beloningssysteem als dit kan je mensen verleiden om toch bijvoorbeeld om een heel artikel te schrijven of de zo veel bewerkingen te halen. Ik denk dat goede momenten voor een badge zijn:
 • 500 bewerkingen
 • 10 bewerkingen
 • 100 bewerkingen
 • 250
 • 1000
 • 2500
 • 5000
 • 7500 en zo door
 • 3 geschiedenis artikelen
 • 3 wetenschapsartikelen
 • 3 entertaimenten artikelen
 • 3 godsdienstartikelen
Je moet wel veel badges hebben, zo'n 30 Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 17 aug 2018 08:49 (CEST)
Ik vind het zeker geen bijzonder idee, ik vind het juist een heel leuk idee. Ik heb een groot deel van de extensie al bijna af. Ik ben het alleen wel met Vviktorie eens dat je wel wat moet doen voor badges. Wat je nu al veel ziet gebeuren is dat gebruikers 20 keer op "opslaan" klikken terwijl ze maar één of twee woorden hebben toegevoegd en dan wel zeggen dat ze 20 bewerkingen erbij hebben terwijl dat ook in één bewerking had gekund. Ik denk zelf nog aan badges voor bijvoorbeeld het stemmen op de awards, het nomineren van een artikel of een badge voor wanneer een artikel die jij hebt genomineerd een award heeft gekregen. Die kun je niet behalen door te spammen, maar wel door actief te zijn op WikiKids. Je kunt ook nog badges geven voor het meedoen aan een WikiTest bijvoorbeeld of als je actief bent geweest bij het bouwen van een portaal. Voor veel bewerkingen hebben we al sterren. Wat is er nou leuker dan een persoonlijk bericht van een gebruiker om je te bedanken voor je vele bewerkingen? :) apoo overleg · (MOD) 17 aug 2018 11:57 (CEST)
Vindt ik ookEmblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 17 aug 2018 17:01 (CEST)

Foutje in broncode

Op het portaal is een foutje in de broncode wie helpt mij? ✔Rots61 Overleg 16 aug 2018 08:46 (CEST)

CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd - :) apoo overleg · (MOD) 16 aug 2018 17:50 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Boomhut&oldid=523646"