Wikikids:Geschiedenis van WikiKids
Op deze pagina wordt gepoogd een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de geschiedenis van WikiKids. Hoe is WikiKids ontstaan? Wie waren de eerste bijdragers? Welke gebruikers hebben grote bijdragen geleverd aan de opbouw van WikiKids? Welke (grote) gebeurtenissen hebben allemaal plaatsgevonden? Hoe is WikiKids in al die jaren veranderd? Hoe was de community vroeger? Hoe is WikiKids geworden zoals het nu is? Dat kun je allemaal lezen op deze pagina.
Tijdlijn
2006
Op zondag 29 januari 2006 kreeg Gerard Dümmer het idee voor WikiKids. Dümmer was toen bezig met het maken van een website voor leerlingen van het basisonderwijs in het kader van het WK voetbal in Duitsland. Dümmer wilde op zijn website kunnen verwijzen naar informatie op internet die kinderen zouden kunnen gebruiken, maar hij vond het lastig om betrouwbare, begrijpelijke informatie te vinden. Verschillende keren kwam hij uit op Wikipedia als hij zocht op een onderwerp op internet. Alleen was Wikipedia lang niet altijd begrijpelijk voor kinderen. Vaak waren er te lange, ingewikkelde zinnen en te veel detailinformatie. Dümmer kwam zo op het idee om een wiki-internetencyclopedie voor kinderen te starten. Toen hij een bericht plaatste over zijn idee op Scholenlijst.tk, een mailinglijst voor leerkrachten, werd er al snel positief op het idee gereageerd door een groep enthousiaste leerkrachten. In een korte tijd kwamen er veel reacties op het idee. Op diezelfde dag kreeg het idee verder vorm en was er een eerste wiki in de lucht.
Al snel ontstond er een projectgroep, bestaande uit Harm Hofstede, Leen Faas, Ronald de Moor en Harry Spoelstra. Dit waren mensen die zich actief met WikiKids bezig wilde houden. Iedereen die in de projectgroep zat vond het een leuk idee maar had nog nooit met een wiki gewerkt. Dit betekende dat er veel overlegd moest worden. Veel onderwerpen werden eerst besproken via de mailinglist, omdat ze dit medium kenden en ze nog geen ervaringen hadden met het communiceren via de wiki.
Een speciale plek op WikiKids was nodig voor het overleggen. Op 26 september 2006 werd het eerste serieuze overleg gestart in de Boomhut. Alleen, het was de bedoeling dat kinderen hier met elkaar zouden overleggen. Als volwassenen hier met elkaar zouden overleggen, zouden de discussies van kinderen en begeleiders door elkaar lopen. Daarom werd op 31 oktober 2006 het Clubhuis aangemaakt, een plek speciaal voor begeleiders om te overleggen.
In het begin bestond WikiKids enkel uit een aantal vrijwilligers die werkzaam waren in het onderwijs, bijvoorbeeld in het (speciaal) basisonderwijs of een lerarenopleiding. Maar ook andere lagen van het onderwijs waren erbij betrokken.
2007 – 2009
Op de website van WikiKids werd al gelijk hard gewerkt aan een portaal waarop leerlingen handreikingen worden meegegeven voor het beschrijven van hun stad of dorp. De bedoeling zou zijn dat op de WikiKidsAtlas alle steden en dorpen in Nederland worden beschreven.
De officiële presentatie van WikiKids vond plaats tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) van 23 t/m 27 januari 2007 in de Jaarbeurs in Utrecht. Toen werd WikiKids gepresenteerd aan het Nederlandse onderwijs.
Op 27 oktober 2007 heeft Gerard Dümmer samen met Ronald de Moor een presentatie gehouden over WikiKids op de Wikimedia Conferentie Nederland.
Door verschillende juryleden werd WikiKids op 23 januari 2008 op de Jaarbeurs naar voren gebracht als een goede kandidaat voor een IPON Award. WikiKids won uiteindelijk de IPON Awards 2008 in de categorie innovatief educatief ICT-project. WikiKids bestond toen uit interactieve leerlingen die samen met interactieve leraren en moderatoren de wiki maakten.
Naast het werk op de wiki was er in 2008 ook een IRC-kanaal opgericht. Deze chatroom werd het meeste gebruikt door de vaste community, om met elkaar over het werk op de wiki te overleggen, maar ook om over koetjes en kalfjes te praten. Het was vooral gemakkelijk als men samen bezig was met vandalismebestrijding of samen aan een project of portaal werkte. Realtime-overleg was net wat makkelijker dan overleggen op een overlegpagina. De chatroom was een plek waar iedereen samenkwam. Daarnaast ontving je daar ook automatisch een melding als er bijvoorbeeld opvallende wijzigingen werden gedaan die gemarkeerd werden als vandalisme. Zo kon je direct weer even op WikiKids kijken. De chatroom is echt actief geweest tot ongeveer 2013-2016.
Op 4 juli 2008 verhuisde WikiKids naar Nederland. Vanaf 2006 stond WikiKids op de servers van Wikia (tegenwoordig bekend onder de naam Fandom) in Amerika, maar nu werd WikiKids gehost door Wikiation. Volgens de statistieken in oktober 2008 waren er in totaal ruim 45.000 hits en werd WikiKids het drukst bezocht om 11:00 en 14:00 uur. 75% van de bezoekers kwam uit Nederland en 12% uit België.
In september 2009 telde WikiKids 5300 artikelen en waren er 21 moderatoren actief. In november 2009 kreeg WikiKids een nieuwe hoofdpagina, ontworpen door een van de gebruikers van WikiKids, TahR. In december werd WikiKids lid van Twitter.
2010 – 2012
Op 29 januari 2010 bestond WikiKids 4 jaar. In de tussentijd was er veel gebeurd. Zo was de grens van 6000 artikelen gebroken en was WikiKids overgegaan naar de vernieuwde mediawikisoftware (versie 1.16).
Ook was er een vernieuwde hoofdpagina. De hoofdpagina van WikiKids was toen nog toegankelijker gemaakt. WikiKids heeft in al die jaren al verschillende hoofdpagina's gehad. De hoofdpagina groeide steeds mee met de inzichten over het werken met WikiKids en de ontwikkeling van WikiKids zelf.
Verder werd in 2010 de WikiKidsAtlas vernieuwd. De WikiKidsAtlas is een onderdeel van WikiKids waar een overzicht te vinden is van portalen over werelddelen, landen en plaatsen. Het werd aangepast zodat er nog meer informatie te vinden is.
Vroeger waren er twee wiki's voor kinderen: WikiKids en WikiWeet. WikiKids richtte zich op jongere kinderen, terwijl WikiWeet (voorheen KinderWiki) bedoeld was voor tieners. Dit waren twee gescheiden sites, maar gebruikers waren op beide sites actief. Ook was dezelfde informatie min of meer op beide sites te vinden. Artikelen werden zelfs gekopieerd. Als gevolg van een onenigheid tussen de beheerders van de wiki en zijn host, hebben de meeste WikiWeet-bijdragers het project opgegeven. Omdat men er al vrij snel achterkwam dat het zonde was om twee wiki's voor kinderen naast elkaar te hebben en WikiWeet een vrijwilligersproject was dat niet meer betaald kon worden, is deze wiki uiteindelijk in 2011 samengegaan met WikiKids en werden WikiWeet-artikelen door WikiKids overgenomen. Dit leidde tot woede bij sommige gebruikers. Ook zijn sommige gebruikers en moderatoren er toen zelfs (tijdelijk) mee gestopt. Veel WikiWeet-gebruikers waren boos, aangezien zij nu simpeler moesten gaan schrijven. Ook vonden zij dat de kwaliteit van de encyclopedie achteruit ging. Ondanks dat WikiKids zich op een iets jonger publiek richtte dan WikiWeet, hebben gebruikers hier hun weg goed in kunnen vinden en is WikiKids uiteindelijk ook een wiki geworden voor een wat breder publiek.
In 2011 was WikiKids uitgegroeid tot de Nederlandstalige internet-encyclopedie voor en door kinderen. Onder toeziend oog van de bestuursleden van Stichting WikiKids, de stichting die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de website WikiKids, zorgt een aantal enthousiaste moderatoren ervoor dat kinderen hun weg kunnen vinden bij het zoeken en publiceren van informatie.
Sinds juni 2011 heeft WikiKids een pagina waarop het privacybeleid staat uitgewerkt. Deze is opgesteld door een jurist van Kennisnet, de hostingprovider van WikiKids. In die tijd telde WikiKids 10.000 artikelen.
Tot april 2012 was de hosting door Kennisnet uitbesteed aan Wikiation. Sinds april 2012 heeft Kennisnet de hosting weer overgenomen.
2013 – 2015
In 2013 werd WikiKids door Gerard Dümmer gepresenteerd op HSN-27, een conferentie die plaatsvond op de Hogeschool Utrecht. Dümmer vertelde het publiek van Neerlandici over de mogelijkheden van WikiKids voor het schrijfonderwijs. In het verleden zijn op verschillende manieren geprobeerd om bekendheid te geven aan WikiKids. Zo heeft het oprichtersteam bijvoorbeeld verschillende keren op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht gestaan op de stand van Kennisnet en zijn er presentaties gegeven op andere beurzen zoals de Innovatie Platform Onderwijs Nederland (IPON). Daarnaast zijn er artikelen verschenen in bladen zoals Vives Magazine en COS. Verder zijn er worskshops gegeven op scholen. Er wordt vooral gebruik gemaakt van het netwerk om WikiKids te verspreiden.
Tussen 2013 en 2015 was het erg populair om samen te werken aan portalen. Bijna ieder portaal had een projectpagina en een inschrijving. Succesvolle portalen waren Portaal:Nederland, Portaal:Oostenrijk, Portaal:Verkeer & Vervoer en Portaal:Geschiedenis. Vooral over Oostenrijk zijn een lange tijd veel artikelen geschreven. In 2014 werd ook begonnen met het eerste Wikiproject, wat toen nog in de gebruikersnaamruimte van gebruiker Vviktorie!! stond. Dit project ging toen over de Krim, aangezien de Krimcrisis net had plaatsgevonden. Later werd nog Project:Griekenland georganiseerd, wat ook een succes was. Pas met Project:Turkije kwamen projecten in de WikiKids-naamruimte te staan.
In 2014 werd door moderator Beem besloten dat portalen voortaan aangevraagd moesten worden. Vroeger konden portalen zomaar, zonder procedure, worden aangemaakt. WikiKids had op een gegeven moment een heleboel onafgemaakte portalen of portalen met foutieve titels. In de jaren daarna hebben gebruikers van WikiKids alle portalen nagelopen, opgeschoond en zo nodig hernoemd. Uiteindelijk kwam een portaalsysteem tot stand. Het was een reusachtig project, wat tot 2017/2018 heeft geduurd.
Op 19 april 2014 werd de Facebookpagina van WikiKids opgericht door Vviktorie!!. In die maand telde WikiKids 15.291 artikelen en ongeveer 11.377 afbeeldingen. In totaal hebben sinds de oprichting in 2006 ongeveer 199.621 gebruikers zich aangemeld. Daarvan waren er rond de 200 actief.
Sinds juni 2014 was InstantCommons ingeschakeld. Dit is een systeem waardoor je afbeeldingen van Wikimedia Commons direct op WikiKids kunt gebruiken zonder deze te uploaden. Dit was een hele opluchting voor de gebruikers van WikiKids. Daarvoor moesten zij zelf de afbeelding eerst op WikiKids uploaden om het vervolgens te kunnen gebruiken. Dit leidde tot veel problemen. Zo waren er dubbele bestanden, foute licenties en de uitleg over licenties was voor de meeste gebruikers te moeilijk.
2016 – 2020
Op 1 november 2016 telde WikiKids 19.104 artikelen en meer dan 211.000 geregistreerde gebruikers.
Sinds 26 december 2017 zijn alle moderatoren te herkennen aan het gedeelte "· (MOD)" achteraan hun handtekening.
In 2018 kreeg WikiKids een nieuw uiterlijk en een nieuwe hoofdpagina. Jarenlang was er een discussie geweest over hoe de nieuwe hoofdpagina eruit zou moeten zien. Gebruikers maakten steeds nieuwe voorstellen en niemand was het met elkaar eens. Pas toen we de huidige hoofdpagina kregen, kwam er een einde aan deze discussie.
Ook werd de WikiKidsAtlas compleet vernieuwd. De verbouwing was nodig omdat na 10 jaar gebruik het portaal niet meer aansloot met de hoeveelheid artikelen die WikiKids heeft. Met de verbouwing is rekening gehouden voor toekomstige uitbreidingen. Sinds 2018 telt WikiKids meer dan 21.000 artikelen.
Dit jaar werd ook afscheid genomen van moderatoren Stef 1999 en Wiki7, die zich over de jaren heen hadden ingezet voor WikiKids.
Na de verbouwing van begin 2018 werd er in 2019 hard gewerkt aan verbeteringen in de WikiKidsAtlas. Via portalen hoopt WikiKids meer informatie beschikbaar te stellen en lezers meer inzicht te geven in het onderwerp. Begin januari 2018 had de WikiKidsAtlas 13 portalen.
Op 10 december 2019 telde WikiKids 26.991 artikelen en 230.068 geregistreerde gebruikers.
In 2020 werden vele wikiprojecten georganiseerd. Op WikiKids worden deze projecten ook aangemoedigd. Door middel van wikiprojecten wil WikiKids aandacht geven aan onderwerpen die normaal niet zo populair zijn. Ook biedt het de kans aan gebruikers om samen te werken en nieuwe onderwerpen te ontdekken.
2021 – 2024
In het begin van 2021 werden de hulpportalen (KidsPortaal, KidsPortaal2, ModeratorPortaal en OnderwijsPortaal (nu HulpPortaal)) gerenoveerd. Het doel was om de nieuwe huisstijl over te brengen naar deze hulpportalen. Ook werden de handleidingen opgeknapt en werden nieuwe handleidingen toegevoegd.
Op 9 augustus 2021 waren er 35.306 artikelen en 245.248 geregistreerde gebruikers op WikiKids.
In 2021 stopte Apoo, een voormalig vaste gebruiker en moderator, met WikiKids. Sinds 2009 droeg hij bij aan de wiki. Hij zorgde onder andere voor een nieuwe hoofdpagina, een nieuwe lay-out voor WikiKids en het ontwerp voor het badgesysteem.
In 2023 werd het mogelijk om de live-statistieken te zien van alle artikelen. Hierdoor konden prioriteiten gesteld worden op veel bezochte pagina's.
De statistieken van WikiKids lieten in 2023 zien dat de vindbaarheid en gebruik van het PIM-systeem, lijsten, portalen en het categoriesysteem onvoldoende was. Dat betekende ook dat mooie pagina's nauwelijks werden gevonden, terwijl daar veel aandacht aan is besteed. Om dat te verbeteren werd er een WikiProject gehouden om de bruikbaarheid van WikiKids te verbeteren: WikiKids gebruiken. Het PIM-systeem werd vernieuwd en er verscheen onder ieder artikel een zogenaamde terugverwijsbox (TVB). Zodra een artikel is gelezen, kan onderaan de pagina op deze box geklikt worden, waardoor de lezer wordt terugverwezen naar het portaal waaronder de categorie van het artikel valt. Al deze wijzigingen werden in dezelfde huisstijl doorgevoerd. Ook zijn de deus-icoontjes ingevoerd. Dat zijn eenvoudige plaatjes met een zwarte cirkel eromheen die verwijzen naar de portalen.
Begin juli 2023 werden de 40.000 artikelen behaald.
In oktober 2023 kwam Groempdebeer op het idee om een KidsKrant te beginnen, waarin actualiteiten, die op WikiKids goed bezocht werden, beter vindbaar te maken in een krantvorm. Vanwege tegenvallende bezoekersaantallen en het feit dat het bijhouden van de krant lastig bleek te zijn, kwam S.Perquin op 27 mei 2024 op het idee van het WikiKids Magazine. In plaats van telkens een nieuwspagina bij te moeten houden, zou deze pagina slechts vier keer per jaar verschijnen.
Op 9 november 2023 kondigde Mike1023 zijn vertrek als moderator op WikiKids aan. Sinds 2013 was hij actief als gebruiker en sinds 2015 als moderator (met een korte onderbreking tussen eind 2019 en begin 2020).
Na een lange periode van inactiviteit van de Facebookpagina van WikiKids, werd op 31 maart 2024 aangekondigd dat de pagina vanaf volgende week weer zal worden bijgehouden. S.Perquin kreeg een dag daarvoor beheerdersrechten van Gerard Dümmer. Sinds 15 december 2024 heeft WikiKids ook een LinkedIn-pagina.
Sinds de winter van 2024 heeft WikiKids gethematiseerde logo's. Met Kerstmis heeft het WikiKids-poppetje bijvoorbeeld een kerstmuts op en met oud en nieuw is er vuurwerk op de achtergrond. Deze toevoegingen zijn gemaakt door S.Perquin.
2025 – heden
Op 14 januari 2025 kreeg WikiKids een nieuwe hoofdpagina, ontworpen door S.Perquin, met inbreng van de WikiKids-gemeenschap. In de weken daarvoor is de hoofdpagina ontworpen en uiteindelijk is het voorstel met 9 voorstemmen en 1 tegenstem aangenomen.
Vaste gebruikers
Hieronder vind je een ruw overzicht van prominente, vaste gebruikers van de WikiKids-community, ingedeeld in generaties. Dit waren actieve gebruikers die bijna dagelijks tot wekelijks te vinden waren op WikiKids. De jaartallen van de tijdperken en de indeling van de gebruikers zijn een grove schatting en de gebruikerslijst is incompleet. Het is meer om een beeld te geven van de generaties die hebben bijgedragen aan het opbouwen van de wiki.
Generatie 1 (2006 – 2009) | |
Generatie 2 (2009 – 2013) | |
Generatie 3 (2013 – 2018) | |
Generatie 4 (2018 – 2021) | |
Generatie 5 (2021 – heden) |
Screenshots
Hieronder vind je screenshots van de hoofdpagina door de jaren heen. Je kunt goed zien hoe deze over de jaren heen is veranderd!
Bronnen
- Interviews via e-mail met (oud-)WikiKids-gebruikers
- Archieven op WikiKids, zoals die van het Clubhuis, de Boomhut en overlegpagina's van gebruikers
- Dümmer, G. (z.d.). Search Results on Wikikids. Geraadpleegd op 28 oktober 2022, van http://www.gerarddummer.nl/blog/?s=Wikikids
- IPON. (2008). Editie 2008; Persbericht IPON2008. Geraadpleegd op 28 oktober 2022, van https://ipon.nl/vorige-edities/editie-2008/
- Klijmij, M. (15 januari 2007). WikiKidsAtlas. Geo-Nieuws. https://wereldvak.blogspot.com/2007/01/wikikidsatlas.html
- ScienceGuide. (9 juli 2007). Wikikids: de Wikipedia voor kinderen. Geraadpleegd op 18 september 2023, van https://www.scienceguide.nl/2007/07/wikikids-de-wikipedia-voor-kinderen/
- Wikikids. (z.d.). Gebruiker:Gerarddummer. Geraadpleegd op 28 oktober 2022, van https://wikikids.nl/Gebruiker:Gerarddummer
- Wikikids. (z.d.). Sjabloon:Wikikids:Nieuws. Geraadpleegd op 28 oktober 2022, van https://wikikids.nl/Sjabloon:Wikikids:Nieuws
- Wikikids. (z.d.). Wikikids:Info. Geraadpleegd op 28 oktober 2022, van https://wikikids.nl/Wikikids:Info
- Wikikids. (z.d.). Wikikids:Sterren. Geraadpleegd op 28 oktober 2022, van https://wikikids.nl/Wikikids:Sterren
- Wikipedia. (z.d.). WikiKids. Geraadpleegd op 28 oktober 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/WikiKids