Minecraft

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het menuscherm als je Minecraft opstart als je de Java Edition speelt
Het kappen van een eikenboom met de hand
Het exploderen van een creeper

Minecraft is een computerspel dat gespeeld kan worden op een computer, mobiel en verschillende spelcomputers. Het spel bestaat uit blokjes. Het is een sandboxgame, een spel waarin geen duidelijk doel is. Net als een sandbox (zandbak), kun je er allerlei dingen in doen. Het verslaan van de Enderdraak wordt vaak gezien als doel van het spel. Nadat deze draak verslagen is, is het spel nog niet over. Je krijgt toegang tot de rest van de End dimensie, en je kunt nog veel meer doen.

In Minecraft kun je alles doen wat je wilt, van rondtrekken en verkennen tot een mooi kasteel bouwen, en van bossen afbranden tot een TNT-kanon bouwen. Je kunt met een hele groep mensen spelen, of in je eentje.

Versies

In Minecraft komen steeds meer blokken. Mojang het bedrijf achter Minecraft ontwikkelt steeds weer nieuwe updates, met nieuwe toevoegingen. Er zijn verschillende versies van de Minecraft game, Minecraft Java, Bedrock Edition (Pocket Edition) en de Minecraft Education Edition. De Minecraft Java editie is de basisvariant. De makers van Minecraft zijn begonnen met de Java editie. Pas later kwam de Bedrock Edition en de Minecraft Education Edition erbij. Op dit moment is de laatste officiële update de 1.18. Elke update heeft een eigen thema. Zo ging de 1.16 update over de Nether. Om de nieuwe update te testen zijn er "snapshots", met een snapshot geeft Minecraft een vooruitblik voor de update. De spelers kunnen alvast alle nieuwe dingen proberen en bugs rapporteren.

Gamemodus

 • Creative: In deze gamemode kun je alles doen wat je wilt. Je kunt alle blokken gebruiken die je wilt gebruiken, en je kunt alle "mobs" overal neerzetten. Agresieve mobs negeren je, en je bent immuun voor alle schade, behalve voor de schade die je krijgt als je door de wereld heen valt. In deze gamemode kun je ook vliegen door 2 keer op de spatie balk te druken.
 • Survival: In deze gamemode is het hoofddoel om te overleven. Je moet alle dingen zelf verzamelen. Agresieve mobs zullen jou aanvallen, en je krijgt normale schade, als je dood gaat verlies je al je spullen en kom je weer terug bij je bed, of als je geen bed hebt, kom je terug bij het begin van de wereld.
 • Hardcore: Hetzelfde als Survival alleen moet je in de moeilijkheid Hard spelen (Extra moeilijk, meer damage van monsters etc.) en je kunt maar 1 keer dood gaan, daarna kun je niet meer in die wereld spelen, je kunt er wel doorheen lopen in de gamemode spectator.
 • Spectator: Je kan alles zien, maar je kunt niet bouwen etc, je kunt wel door alle blokken heen.
 • Adventure: Je kunt geen blokken breken of plaatsen, je kunt wel op knoppen drukken, hendels overhalen en op drukplaten staan. Vaak wordt deze gamemode gebruikt voor maps die je kunt downloaden.

Moeilijkheidsgraden

 • Vreedzaam: Vijanden kunnen niet spawnen. Als een vijand toch wordt gespawnd met behulp van een ei of een spawn-commando, verdwijnt hij onmiddellijk bij het spawnen. De gezondheid van spelers regenereert snel. Het is echter nog steeds mogelijk om te sterven als je gezondheid tot 0 is gedaald, bijvoorbeeld als je in lava valt. De hongermeter raakt nooit leeg. Als je van een hogere moeilijkheidsgraad naar vreedzaam gaat, verdwijnen alle vijandige en neutrale vijanden.
 • Makkelijk: Vijanden verschijnen, maar richten minder schade aan dan op normaal of moeilijk. Als de hongermeter leeg raakt, zal de gezondheid van een speler afnemen totdat hij nog 5 hartjes over heeft. Vijanden zoals grotspinnen kunnen spelers niet vergiftigen, zombies kunnen geen deuren openbreken en vijanden richten tussen 0,5 en 1 hart schade aan.
 • Normaal: Vijanden verschijnen en richten 1 tot 1,5 hart schade aan. Als de hongermeter leeg raakt, zal de gezondheid van een speler afnemen tot hij 0,5 hartjes over heeft.
 • Moeilijk: Vijanden verschijnen en richten meer schade aan dan bij normaal. Als de hongermeter leeg raakt, gaat de gezondheid van de speler achteruit tot hij sterft. Zombies kunnen houten deuren breken.

Server

Een server is een wereld waar je met meerdere spelers op kan spelen. Je kunt er verschillende dingen op doen zoals survival, creative, PvP, PvE en minigames. Om een server te maken zijn er verschillende manieren. Zoals ‘Open to LAN’, programma’s als Bukkit en ‘Server hosting’, wat betekent dat een bedrijf je server ‘host’ in plaats van dat je het zelf doet. De bekenste is Hypixel.

Dieren en monsters

Minecraft heeft verschillende categorieën dieren. In deze lijst komt heel veel het woordje "mob" voor. Een mob is alles wat leeft en beweegt, dus dieren en monsters. Er zijn vriendelijke mobs, zoals: konijntjes, paarden en varkens. Maar je hebt ook mobs die je aanvallen, zoals zombies en skeletten.

Passieve mobs

Passieve mobs vallen niet aan, zelfs niet als ze uitgelokt worden. Ze spawnen ongeacht de moeilijkheidsgraad.

Vijandige mobs

Vijandige mobs zijn vijandig tegenover de speler en zullen proberen hen aan te vallen. Ze verschijnen niet in de vreedzame moeilijkheidsgraad.

Neutrale mobs

Neutrale mobs vallen alleen aan als de speler ze uitlokt.

Nuttige mobs

Nuttige mobs zullen ze je beschermen tegen vijandige mobs als je een van deze mobs maakt.

Tembare mobs

Tembare mobs kan de speler temmen, bijvoorbeeld met behulp van een bot bij een wolf en een rauwe vis bij een ocelot.

Eindbaasmobs

Eindbaasmobs zijn agressieve, moeilijke mobs die een uitdaging vormen voor spelers. Ze hebben vaak een hogere gezondheid, richten meer schade aan en vallen de speler constant aan. Als je dit soort mobs doodt, krijgt de speler zeldzame spullen of verandert de Minecraft-wereld op de een of andere manier.

Vervoer

In Minecraft kan ook een trein worden nagemaakt. De speler kan over het spoor een karretje laten rijden. Ook komen treinrails weleens ondergronds voor, of treinstations. Er zijn meerdere soorten karretjes, zoals een met TNT of een met een kist erin. Dit zijn delen van een goederentreinspoor. Daarnaast worden boten met ijs eronder ook gebruikt als vervoer, omdat dit een stuk sneller is dan karretjes. En je kan ook met een bootje op de zee varen maak je in java 5 hout in bedrock 5 hout 1 schep. je kan ook op ezels en varkens en paarden en kameel een nether MOB kan je op de lava zwemmen.

Dimensies

Overworld

De Overworld is de gewone wereld waar de speler meestal is. De Overworld is eigenlijk de gewone wereld, waar zombies, skeletten, creepers en alle standaardmonsters spawnen.

Void

De Void, Nederlands: de leegte is een zwarte oneindig grote ruimte onder de "bedrock" (bodemsteen, zie onder). Als je in de Nether naar boven graaft vind je daar ook "bedrock" en de Void. Als je in de Void valt ga je dood,ook in creative behalven als je in bedrock edition (editie) zit.

Nether

De Nether bestaat vooral uit lava en netherrack. Onderdeel ervan is het Helrood bos. In de Nether kunnen soms Netherforten gevonden worden. De Nether staat ook bekend voor het vinden van speciale wezens zoals Ghasts, Wither-skeletten, Zombievarkens en Blaze's. Je maakt een portal met 10 t/m 14 obsidian en je activeert het met flint en steel.

End

De End is een wereld die niet kan verlaten worden zonder dood te gaan of de Enderdraak te verslaan. De End bestaat vooral uit Endsteen, en er staan ook gigantische pilaren van obsidiaan, waarop de Enderkristallen staan. Deze blokken dienen ervoor om de schade die je aan de Enderdraak toe brengt vlug tot onmiddellijk te laten verdwijnen.

Veranderingen voor Minecraft

Er zijn ook verschillende dingen die je kan downloaden voor Minecraft. Die dingen zijn Resource Packs, die de graphics veranderen, en mods, die verschillende dingen toevoegt zoals nieuwe blokken en monsters.

Mods

Ook is het mogelijk om mods op Minecraft te zetten. Dat zijn programmaatjes die dingen aan het spel toevoegen. Dat kan onder andere met Minecraft Forge, een programma waarmee je mods kan draaien.

Een van de bekendste mods aller tijden heet de Aether mod. Deze mod voegt een nieuwe dimensie toe aan het spel: de Aether. Deze werd bedoeld als het tegenovergestelde van de inheemse Nether dimensie. De maker van deze mod, Brandon Pearce, werkt nu als spelontwikkelaar voor Mojang, het bedrijf achter Minecraft.

Resource Packs

Resource Packs passen het uiterlijk van de minecraft blokken en mobs aan. Je hebt verschillende soorten resource packs: onder andere middeleeuwse en moderne Resource Packs. Een paar voorbeelden van Resource Packs zijn:

 • John Smith Legacy
 • Flows HD
 • Faitfhul
 • Volcano

Structuren

Een village op Minecraft
 1. Village; dit is 1 van de 3 manieren om een dorpeling te krijgen. De andere zijn een zombie dorpeling laten herleven of bij de igloo.
 2. Oceaan monument in dit monument kan je gaurdians vinden en de eindbaas eldergaurdian dit is ook de enige mannier om een om sponsen te krijgen
 3. Heksen hut een heksen hut kunnen in moerassen spawnen
 4. Jungle tempel een jungle tempelzit diep verborgen in jungles en zullen uit eindelijk loot geven aan de speler(s)

Hieronder staan alle structuren in het Nederlands en in het Engels

 1. Dorpen (Village)
 2. Boslandhuis (Woodland Mansion)
 3. Heksenhut (Swamp Hut)
 4. Pillager Outpost
 5. Oerwoudtempel (Jungle pyramid)
 6. Igloo
 7. Woestijntempel (Desert Tempel)
 8. Oceaanmonument (Ocean Monument)
 9. Scheepswrak (Shipwreck)
 10. Oceaan ruïnes (Ocean Ruins)
 11. Geruïneerd portaal (Ruined Portal)
 12. Burcht (Stronghold)
 13. Verlaten Mijnschacht (Abandoned Mineshaft)
 14. Bolwerkruïne (Bastion Remnant)
 15. Netherfort (Nether Fortress)
 16. Endstad (End City)
 17. Igloo Kelder (Igloo Basement)

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minecraft&oldid=839634"