Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Minecraft

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Minecraft is een computerspel. Het hele spel bestaat uit blokjes. Er is een doel in het spel, na dat je een portal naar The End hebt gevonden moet je de Ender Dragon verslaan. Maar daarna kan er gewoon worden doorgespeeld. Je mag zelf weten wat je doet, van rondtrekken tot een mooi kasteel bouwen tot een TNT-Kanon bouwen. Omdat dit zo'n groot onderwerp is, bestaat dit uit allerlei verschillende artikelen.

Versies

Er zijn verschillende versies van de minecraft game, Minecraft Java, Bedrock Edition (Pocket Edition) en de Minecraft Education Edition. De Minecraft Java editie is de basisvariant. De makers van Minecraft zijn begonnen met de Java editie. Pas later kwam de Bedrock Edition en de Minecraft Education Edition erbij. Mojang, het bedrijf achter Minecraft probeert elk jaar 2 updates te maken. Op dit moment is de laastste officiële update de 1.16.5. Elke update heeft z'n eigen thema. Zo ging de 1.16 update over de Nether. Om de nieuwe update te testen zijn er "snapshots", met een snapshot geeft Minecraft een vooruitblik voor de update. De spelers kunnen alvast alle nieuwe dingen proberen en bugs rapporteren. Minecraft probeert elke week een snapshot uit te geven. We spelen nu 1.17 en 1.18 komt bijna uit.

Gamemodus

 • Creative: In deze gamemode kun je alles doen wat je wilt. Je kunt alle blokken gebruiken die je wilt gebruiken, en je kunt alle "mobs" overal neerzetten. Agresieve mobs negeren je, en je bent immuun voor alle schade, behalve voor de schade die je krijgt als je door de wereld heen valt. In deze gamemode kun je ook vliegen door 2 keer op de spatie balk te druken.
 • Survival: In deze gamemode is het hoofddoel om te overleven. Je moet alle dingen zelf verzamelen. Agresieve mobs zullen jou aanvallen, en je krijgt normale schade, als je dood gaat verlies je al je spullen en kom je weer terug bij je bed, of als je geen bed hebt, kom je terug bij het begin van de wereld.
 • Hardcore: Hetzelfde als Survival alleen moet je in de moeilijkheid Hard spelen (Extra moeilijk, meer damage van monsters etc.) en je kunt maar 1 keer dood gaan, daarna kun je niet meer in die wereld spelen, je kunt er wel doorheen lopen in de gamemode spectator.
 • Spectator: Je kan alles zien, maar je kunt niet bouwen etc, je kunt wel door alle blokken heen. (Alleen mogelijk op de Java Editie)
 • Adventure: Je kunt geen blokken breken of plaatsen, je kunt wel op knoppen drukken, hendels overhalen en op drukplaten staan. Vaak wordt deze gamemode gebruikt voor maps die je kunt downloaden.

Server

Een server is een werld waar je met meerdere spelers op kan spelen. Je kunt er verschillende dingen op doen zoals survival, creative, PvP, PvE en minigames. Om een server te maken zijn er verschillende manieren. Zoals ‘Open to LAN’, programma’s als Bukkit en ‘Server hosting’, wat betekent dat een bedrijf je server ‘host’ in plaats van dat je het zelf doet

Dieren en monsters

Minecraft heeft verschillende categorieën dieren. In deze lijst komt heel veel het woordje "mob" voor (meervoud: "mobs"). Een mob is alles wat beweegt, dus dieren en monsters. Er zijn vriendelijke mobs, zoals: konijntjes, paarden en varkens. Maar je hebt ook mob’s die je aanvallen. Zoals: zombies en skeletten

Passieve mobs

Dorpeling

Dorpelingen zijn passieve wezens. Ze lopen een beetje doelloos rond. Als je met je rechter muisknop op een dorpeling klikt krijg je een handelsysteem te zien. Ook als je ze slaat doen ze niks. Als je immens veel dorpelingen hebt aangevallen, valt de ijzergolem die in het dorp tevoorschijn komt je aan. Wegwezen! In versie 1.14 werden de dorpelingen aangepast naar betere mobs met betere handelspullen.

IJsbeer

Ijsberen kunnen je aanvallen. Als je een volwassen ijsbeer dood krijg je een rauwe vis. ijsberen vallen je alleen aan als je hun kind slaat of hun zelf slaat

Varken

Een varken is een dier dat alleen in de overworld voorkomt (zie onder). Een varken is een van der bronnen voor varkens vlees de andere is een hoglin. Een varken blijft altijd passief en de speler kan het zelfs zadelen. Wanneer het varken gezadeld is kan de speler er op rijden en het besturen met een wortel aan een stok (Langzaam). Een varken kan getemd worden met wortels.

Kip

Een kip is het derde kleinste beest uit Minecraft. De kip laat rauwe kip (vlees) vallen als hij wordt gedood. Soms laat een kip veren vallen en dat is een goede bron voor pijlen. Een kip legt ook om de 5 - 10 minuten een ei. Eieren zijn een bron voor taart en kunnen gegooid worden. Als er een ei gegooid wordt, is er 1/8 kans dat er een kuiken verschijnt. Als je het ei op zielenzand gooit dan is er 100% kans dat er een kuiken uit komt. Een kip kan door een zaad ook wel een sead voortplanten met de andere kippen waardoor ze een baby krijgen

Schaap

Een schaap is een passieve mob. Het vormt de belangrijkste bron van wol die nodig is voor bedden, schilderijen, tapijt enz. Een andere manier om aan wol te komen is door spinnen te doden en draad te verkrijgen. Wol kan gemaakt worden van 4 draad maar die strategie wordt niet aangeraden aangezien het verkrijgen van draad veel moeilijker is dan dat van wol. Een schaap kan getemd worden met Tarwe. Als je een schaap doodt laat het 1 wol vallen, als je het scheert met een schaar 2 - 4 wol. ook laat een schaap schaap's vlees achter

Koe

Een Koe is een passief dier. Je kan hem melken en daardoor vormt hij zowat de enige vorm van melk. Melk kan gedronken worden en dat zal de effecten van alle dranken (zie onder) stoppen. Hij vormt ook de enige bron van rundvlees en een bron van leer.

Loeizwam

Een Loeizwam, meestal bekend als Mushroom is een koe die rood-wit is met paddenstoelen op zijn rug. Hij kan geschoren worden en dan wordt hij weer een gewone koe. Als de loeizwammen een baby krijgen, en je scheert ze, dan gaat de baby op zoek naar andere ouders. Als hij geschoren wordt, laat hij paddenstoelen vallen. Er kan ook met een kom op geklikt worden en dan krijg je paddenstoelenstoofpot. Deze mob komt alleen voor in paddenstoelenklimaten, ook de Mushroombiome genoemd

Inktvis

Een Inktvis is een passief dier dat de enige bron van inktzakken vormt. Het is het een van de weinige waterdieren die in Minecraft leven. Verder is het helemaal een useless dier.

Paarden

Paarden kan je temmen en berijden. Je kan ze ook harnassen om doen zodat ze niet meteen dood gaan. maar je loopt 40 km/p ongeveer

Clownvis

Een clownvis is een vis die je kunt vangen met een hengel. Deze vis kun je eten en voor de rest niets. Je krijgt gif toegevoegd als je heb aanvalt.

Vijandige mobs

Grottenspin

Een grottenspin is een zeer kleine, vijandige spin. De grottenspin is vooral opvallend door zijn giftige beet op elke moeilijkheidsgraad behalve vredig (Peaceful) of makkelijk (Easy). Het gif zal de speler niet doden maar zal de levens op 1 laten komen. Grottenspinnen kunnen enkel spawnen in grotten, verlaten mijnschachten en ravijnen.

shulker

een shulker kan in the end gevonden worden en spawned in end kastelen en droppen shulker shells daarmee kan je een shulker doos maken waar je extra spullen in kan doen je kan geen shulkerdoos in een shulkerdoos doen.

Zilvervis

Een zilvervis is een kleine vijandige mob die enkel voorkomt in Burchten (Stronghold) als een monsternest wordt vernield of uit een spawner, daarnaast komen ze ook voor in bergen en igloo's. Zivervissen hebben 8 levens en doen 1 schade.

Zombie

Een zombie is één van de makkelijkste te bevechten vijanden uit minecraft. Een zombie kan soms spawnen met harnas of wapens. Soms kan hij ook spawnen met bv. een zaad of een wortel in de hand. Een zombie zal branden in het zonlicht en zal dan schaduw opzoeken of in het water gaan staan. Zombies zullen veel voorkomen in grotten en ravijnen omdat daar geen daglicht binnenkomt. Het wordt aanbevolen om een hek rond je plantage te zetten want anders zullen er zombies in het water gaan staan om niet te branden. Een zombie doet ook twee levens af als je in survival speelt en hem in de ogen kijkt. Hij zal je proberen aan te vallen.

Skelet

Een skelet is een sterke vijand door zijn mogelijkheid om pijlen te schieten. Skeletten zullen net als zombies branden in het daglicht en beschutting zoeken in schaduw of water. Ze leven in bossen en grotten.

Creeper

Een Creeper is de beruchte, groene kamikaze-vijand. De Creeper valt niet op door zijn schutkleur en zal zichzelf laten ontploffen wanneer hij de speler ziet. Een strategie om de Creeper te bevechten is om hem te slaan met eender welk gereedschap of blok en dan weg te vluchten. Als de speler ver genoeg is zal de Creeper het aftellen onderbreken en de speler achternakomen maar als de speler net niet ver genoeg is zal hij toch ontploffen en de speler een aantal levens afdoen. Een Creeper vormt één van de 3 bronnen van Buskruit (verder nog: Vinden in een kerker (zie onder) of vinden in een verlaten mijnschacht (idem) ). Als een Creeper wordt vermoord door een skelet, zal de Creeper een muziekschijf laten vallen. Een Creeper kan ook geraakt worden door een bliksem en dan zal hij een geladen Creeper worden. Een geladen Creeper is één van de sterkste vijanden. Wanneer een geladen creeper gedood wordt, zal hij altijd een muziekschijf laten vallen, ook al wordt hij gedood door de speler of een mob-farm.

Ghast

Een Ghast is een vijandige mob die veel lijkt op een spook. Hij komt voor in de Nether (zie onder). Een ghast vliegt rond met een gesloten mond maar zal wanneer hij een speler ziet zijn mond openen en een vuurbal spuwen. De vuurbal kan terug geslagen worden met een zwaard. Een Ghast heeft van onder ook tentakels en hij kan enkel gedood worden als hij veel op zijn tentakels wordt geslagen. Ghasts kunnen ook vliegen,dat maakt het moeilijker om ze te doden.

Slijm

Een Slijm, beter bekend als Slime is een vijandige, groene mob die een bron vormt van slijmballen. Een Slijm zal wanneer hij wordt gedood in kleinere slijmen splitsen. Die zullen dan weer splitsen tot de kleinste slijm die dan een slijmbal laten vallen. Ze kunnen allemaal beperkte schade toebrengen aan de speler behalve de kleinste versie, die zal eerder proberen de speler terug te drijven in bijv. lava.

Magmakubus

De Magmakubus is de Netherversie van een Slijm. Deze zal de speler maar weinig schade aandoen maar hem vooral proberen terug te drijven in bijv. lava, aangezien er veel lava in de Nether is.

Blaze

Een Blaze is een vliegend, geel beest dat de mogelijkheid heeft om vuurballen te schieten. Een Blaze komt voor in Nether-forten, maar ook in de gewone wereld als een speler hem heeft gecreëerd met een Spawnei. Als hij wordt gedood laat hij soms Blazepoeder vallen, de enige manier om een brewing stand te maken.

Spinberijder

Een Spinberijder, meer bekend als "Spider Jockey", is een van de sterkste vijanden die alleen voorkomt op de moeilijkheidsgraad Moeilijk (Hard) en Hardcore. Een Spinberijder is een spin bereden door een skelet. De mogelijkheid tot klimen, springen en de snelheid van de spin gecombineerd met de mogelijkheid tot het schieten van pijlen van het skelet maakt hen een gevreesde vijand. Deze zullen nooit overdag te zien zijn in tegenstelling van de gewone spin aangezien het skelet brand in het zonlicht. Als je spinnen spawnt is er 1 op de 100 kans dat er een Spinberijder spawnt.

Heks

Een Heks is een vijand die alleen spawnt in Heksenhutjes in moerassen of langs rivieren. Een heks is moeilijk om te doden omdat hij als je naar hem toe komt de Drank der Traagheid (Potion of Slowness) naar je gooit. Wanneer je haar aanvalt zal zij voortdurend "Drank der Genezing" drinken (Potion of Healing).

Wither Skelet

Een Wither skelet is een vijand die spawnt in Netherforten. Wither skeletten zijn in tegenstelling tot de andere skeletten Zwart en drie blokken hoog. Een Whiter skelet vecht niet met een boog maar met een zwaard. Een Wither skelet zal steenkool en botten laten vallen, en heel soms zal hij zijn gezicht (Witherskelletonskull) laten vallen of zijn stenen zwaard. Zijn "Skull" kan gebruikt worden als bouwingrediënt voor de Wither Boss.

Enderdraak

De Enderdraak is de eerste officiële mob baas die verschijnt in Minecraft. Het spawnt alleen natuurlijk in De End. Deze mob gebruikt het dragon model dat door Notch is creëert, maar het heeft iets meer weg van een Enderman, hij is namelijk zwart met paarse ogen

Plunderaar

De plunderaar oftewel pillager is een vijandige mob die zonder reden de dorpelingen aanvalt. Ook wonen ze in een uitkijkpost die je overal kan vinder in de overworld. Soms vind je een groepje plunderaars verkenners die overal rondlopen. Als je een plundering start komen er grote groepen plunderaars, verwoesters, evocation illagers, vindecators, en heksen. Als je een plundering overleeft worden de prijzen van de dorpelingen verlaagd.

Piglin

Bekijk het nieuwe artikel over de Piglin.

Hoglin

Een nieuw wezen dat de Piglin vertegenwoordigt in de Nether. Ze zijn immens agressief... Als je een Hoglin naar de overwereld of naar "the End" brengt wordt hij na enkele tientalle seconden een Zoglin.

Strider

Hét middel om over de lavapoelen van de Nether te komen! Bezadel hem en tada! Je kan op lava rijden! (Niet van lava afhalen en niet naar de overworld brengen!)


Neutrale mobs

Enderman

Een Enderman is een Neutrale mob die agressief wordt wanneer de speler naar hem kijkt. De Enderman zal de speler niet aanvallen, maar wachten tot hij wegkijkt en dan teleporteren naar zijn doelwit. Een Enderman is één van de enige bronnen voor Enderparels en teleporteert direcht weg door contact met water. Enderman zijn onkwetsbaar door pijlen aangezien deze teleporteren als er een pijl naar hen wordt afgeschoten. maar als je hem langer aankijkt kan hij niks een blijft hij stil staan

Wolf

Een wolf is een dier dat neutraal is en agressief wordt wanneer het wordt aangevallen. Als dat gebeurt krijgt hij rode boze ogen. Alle andere wolven worden boos als je een wolf pijn doet. Een wolf is tembaar met een bot. Wanneer een wolf wordt gevoerd met botten zal hij een halsband krijgen, die je in de PC-versie kan kleuren met dyes. Wanneer de speler op de wolf klikt zal deze zitten als een hond en in het rond kijken of er vijanden zijn. Wanneer de speler een dier of monster aanvalt zullen de wolven automatisch meedoen. Ook wanneer de speler wordt aangevallen zullen de wolven helpen.

Lama

Een lama kan alleen in de bergen gevonden worden of door een reizende handelaar. Je kunt er geen zadels op doen, wel een tapijtje waardoor ze minder snel doodgaan.

Zombievarken

Lees het artikel over het Zombievarken, hier.

Nuttige mobs

Sneeuwgolem

Deze mob valt vijanden aan door sneeuwballen te gooien. Ze kunnen vijanden geen schade toebrengen maar wel heel ver terugdrijven. Ze kunnen ook gebruikt worden voor een "sneeuwboerderij" en wachtposten (zie beiden onder).

IJzergolem

Een IJzergolem is een drie blokken hoge nuttige en tevens neutrale mob. Deze gooit vijanden de lucht in waardoor ze enorm veel schade krijgen. IJzergolems zijn vooral van nut in dorpen. IJzergolems komen vaak voor met een roos in hun hand en zullen die aan dorpelingen geven. Dorpelingen zullen automatisch een IJzergolem maken wanneer ze worden aangevallen.

Tembare mobs

Wolf

Een wolf is een dier dat kan getemd worden door een bot. Wanneer hij wild is zal hij alle dieren die hij ziet aanvallen. Wanneer de speler op getemde wolven klikt zullen ze gaan zitten als en hond, beetje bij beetje ronddraaien en kijken of er vijanden aankomen. Wanneer de speler wolven in een hok zet en ze niet laat zitten zullen ze als de speler te ver zijn uit hun hok teleporteren naar de speler ook al is het hok overal dicht. Wanneer een vijand de speler aanvalt of de speler zelf iemand aanvalt zullen de wolven automatisch meedoen. Ze zullen niet stoppen tot alle vijanden dood zijn. Wanneer de speler een wolf aanvalt zullen alle wolven hem aanvallen.

Ocelot

Een Ocelot is een dier dat in Jungles voorkomt. Ze zullen kippen doden en kunnen getemd worden met rauwe vis. Wanneer ze getemd zijn zullen ze in katten veranderen.Er zijn 3 soorten katten: siamees,oranje,en zwart. Ocelots zijn er ongetemd altijd geel met zwart uit.Ocelots zullen Creepers wegjagen, vandaar dat Creepers nooit in Jungles voorkomen.

Paard

Net als een varken kan een speler een paard temmen en zadelen. Wanneer een paard getemd is kan het zeer hoog springen en zeer snel lopen. Een speler kan een paard in tegenstelling tot een varken beharnassen. In de Creative Modus zullen ezels geen apart spawn ei hebben. Een Muilezel kan gemaakt worden door een paard en een ezel te temmen zodat ze "kussen" en een klein muilezeltje maken. Op een muilezel kan een kist worden gezet.

Eindbaasmobs

Wither

De wither, ook bekend als wither boss is een drie-koppig, vliegend, zwart beest. Deze kan alleen ontstaan doordat de speler deze zelf maakt. Als de speler een wither boss maakt, zal de wither enorm ontploffen maar hiervan zelf geen schade krijgen. Een wither doden is de enige manier om een netherster te verkrijgen. Wat veel mensen doen om makkelijk een Wither te doden is hem zelf spawnen(een manier waarop je in Minecraft poppetjes/Wezens in het spel zet) en hem dan in blokken te laten stikken

Enderdraak

De Enderdraak is een draak die rondvliegt in de end (zie onder). De Enderdraak verslaan is de enige manier om de End te verlaten zonder dood te gaan. Wanneer de Enderdraak dood is heb je minecraft uitgespeeld en volgt een lange tekst van zon 40 a 45 min zal duren

Elder gaurdian

een elder gaudian is een eindbaas die je een een oceaan monument kan vinden die onderwater staan en die spawnen 1 in de 50.000 blokken als je in dat monument aankomt zal je er 3 vinden

Dimensies

Overworld

De Overworld is de gewone wereld waar de speler meestal is. De Overworld is eigenlijk de gewone wereld, waar zombies, skeletten, creepers en alle standaardmonsters spawnen.

Void

De Void, Nederlands: de leegte is een zwarte oneindig grote ruimte onder de "bedrock" (bodemsteen, zie onder). Als je in de Nether naar boven graaft vind je daar ook "bedrock" en de Void. Als je in de Void valt ga je dood,ook in creative.

Nether

De Nether bestaat vooral uit lava en netherrack. In de Nether kunnen soms Netherforten gevonden worden. De Nether staat ook bekend voor het vinden van speciale wezens zoals Ghasts, Wither-skeletten, Zombievarkens en Blaze's. Je maakt een portal met 10 t/m 14 obsidian en je activeert het met flint en steel.

End

De End is een wereld die niet kan verlaten worden zonder dood te gaan of de Enderdraak te verslaan. De End bestaat vooral uit Endsteen, en er staan ook gigantische pilaren van obsidiaan, waarop de Enderkristallen staan. Deze blokken dienen ervoor om de schade die je aan de Enderdraak toe brengt vlug tot onmiddellijk te laten verdwijnen.

Kijk voor niet toegevoegde en verwijderde mobs op [1].

Veranderingen voor Minecraft

Er zijn ook verschillende dingen die je kan downloaden voor Minecraft. Die dingen zijn Resource Packs, die de graphics veranderen, en mods, die verschillende dingen toevoegt zoals nieuwe blokken en monsters.

Mods

Ook is het mogelijk om mods op Minecraft te zetten. Dat zijn programmaatjes die dingen aan het spel toevoegen. Dat kan onder andere met Minecraft Forge, een programma waarmee je mods kan draaien.

Een van de bekendste mods aller tijden heet de Aether mod. Deze mod voegt een nieuwe dimensie toe aan het spel: de Aether. Deze werd bedoeld als het tegenovergestelde van de inheemse Nether dimensie. De maker van deze mod, Brandon Pearce, werkt nu als spelontwikkelaar voor Mojang, het bedrijf achter Minecraft.

Resource Packs

Resource Packs passen het uiterlijk van de minecraft blokken en mobs aan. Je hebt verschillende soorten resource packs: o.a. middeleeuwse en moderne Resource Packs. Een paar voorbeelden van Resource Packs zijn:

 • John Smith Legacy
 • Flows HD
 • Faitfhul
 • Volcano

Structuren

 1. village dit is 1 van de 2 manieren om een dorpeling te krijgen de andere is een zombie dorpeling laten herleven
 2. oceaan monument in dit monument kan je gaurdians vinden en de eindbaas eldergaurdian dit is ook de enige mannier om een om sponsen te krijgen
 3. heksen hut een heksen hut kunnen in moerassen spawnen
 4. Een Minecraft Village.
  jungle tempel een jungle tempelzit diep verborgen in jungles en zullen uit eindelijk loot geven aan de speler(s)
 5. sand tempel een zand tempel is de enige manier om een notch apple te krijgen oftewel een enchanted golden appl

Hieronder staan alle structuren in het Nederlands en in het Engels

 1. Dorpen (Village)
 2. Boslandhuis (Woodland Mansion)
 3. Heksenhut (Swamp Hut)
 4. Pillager Outpost
 5. Oerwoudtempel (Jungle pyramid)
 6. Igloo
 7. Woestijnpiramide (Desert Pyramid)
 8. Oceaanmonument (Ocean Monument)
 9. Scheepswrak (Shipwreck)
 10. Oceaan ruïnes (Ocean Ruins)
 11. Geruïneerd portaal (Ruined Portal)
 12. Burcht (Stronghold)
 13. Mijnen (Mineshaft)
 14. Bolwerkruïne (Bastion Remnant)
 15. Netherfort (Nether Fortress)
 16. Endstad (End City)

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minecraft&oldid=694063"