Oud en nieuw

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vuurwerk tijdens nieuwjaar

Oud en nieuw is een groot feest dat wordt gevierd aan het einde van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar. Het feest staat vooral bekend om het vuurwerk dat elk jaar afgeschoten/aangestoken wordt. Dit wordt gedaan om knallend het nieuwe jaar in te gaan.

Tijdens de laatste drie dagen van het jaar (met uitzondering van zondag) mag er in Nederland vuurwerk verkocht worden. In Nederland is het een traditie om het vuurwerk tijdens de eerste paar uur van het nieuwe jaar af te steken. Veel Nederlanders steken zelf vuurwerk af, terwijl dit in andere landen minder of juist niet het geval is.

Geschiedenis

Vroeger in de middeleeuwen maakten mensen veel gebruik van buskruit bij het oud en nieuw feest.
Oud en nieuw is een bepaald feest waarbij het nieuwjaar wordt gevierd en het oude wordt vergeten.
In Europa gingen de mensen de straat op om veel lawaai te maken. Daarvoor gebruikten ze melkkannen en vuur.

Nu bij oud en nieuw zijn er heel veel nieuwe bommetjes zoals vuurpijlen of sterretjes en nog veel meer. Maar elk jaar gebeurt het weer dat er brand is of iets anders.

Wenskaarten

Elk jaar in december moet Post.nl duizenden hulpkrachten in schakelen om alle wenskaarten te bezorgen. De post wordt in de maand december gesorteerd op gewone post en wenskaarten. De gewone post krijgt voorrang en wordt vrijwel zonder vertraging bezorgd. Maar de wenskaarten zijn soms twee weken onderweg. In de middeleeuwen stuurden alleen vorsten of belangrijke mensen brieven naar elkaar.

Gelukkig Nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar.svg

Traditioneel wenst men elkaar bij de jaarwisseling een "gelukkig nieuwjaar!" Vaak wordt dit beklonken met een glas champagne.

Externe links

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oud_en_nieuw&oldid=833058"