Oud en nieuw

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Vuurwerk tijdens nieuwjaar

Oud en Nieuw is een groot feest dat wordt gevierd aan het einde van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar. Het feest staat vooral bekend om het vuurwerk dat elk jaar afgeschoten/aangestoken wordt. Dit doen we om knallend het nieuwe jaar in te gaan. Tijdens de laatste drie dagen van het jaar (met uitzondering van zondag) mag er vuurwerk verkocht worden. Het is een traditie om het vuurwerk tijdens de eerste paar uur van het nieuwe jaar af te steken.

Geschiedenis

Vroeger in de Middeleeuwen maakten mensen veel gebruik van buskruit bij het oud en nieuw feest.
Oud en nieuw is een bepaald feest waarbij het nieuwjaar wordt gevierd en het oude wordt vergeten.
In Europa gingen de mensen de straat op om veel lawaai te maken. Daarvoor gebruikten ze melkkannen en vuur.

Nu bij oud en nieuw zijn er heel veel nieuwe bommetjes zoals vuurpijlen of sterretjes en nog veel meer. Maar elk jaar gebeurt het weer dat er brand is of iets anders.

Wenskaarten

Elk jaar in december moet de TPG-post duizenden hulpkrachten in schakelen om alle wenskaarten te bezorgen. De post wordt in de maand december gesorteerd op gewone post en wenskaarten. De gewone post krijgt voorrang en wordt vrijwel zonder vertraging bezorgd. Maar de wenskaarten zijn soms twee weken onderweg. In de Middeleeuwen stuurden alleen vorsten of belangrijke mensen brieven naar elkaar.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oud_en_nieuw&oldid=556371"