Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Vuurwerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vuurwerk
Vuurwerk

Vuurwerk is een explosief. Het wordt vaak afgestoken tijdens de jaarwisseling en andere feestelijke activiteiten. Cat 1 vuurwerk mag je kopen als je 12 bent. hogere Categorieën mag je kopen als je 16 bent of als je een volwassen iemand meeneemt. Particulier vuurwerk is alleen toegestaan om af te steken op 31 december vanaf 18:00. Je kan vuurwerk kopen op de laatste 3 dagen van het jaar(29,30 en 31 december). Als een van die dagen op een zondag valt kan je ook vuurwerk op 28 december kopen.

Geschiedenis

Vuurwerk is bedacht door iemand die in China woonde. Sommige vuurwerk soorten zijn verboden. Bijvoorbeeld Chinese bommen, lawinepijlen en een heleboel soorten strijkers. Deze zijn heel gevaarlijk, omdat ze onvoorspelbaar zijn, een te grote explosie geven of geen lont hebben. Vuurwerk zonder lont is onbetrouwbaar en kan zomaar te vroeg ontploffen als iemand het nog in z'n handen heeft. Vuurwerk zorgt ieder jaar voor veel slachtoffers die verwondingen oplopen, waaronder brandwonden, snijwonden wanneer het vuurwerk dingen in de omgeving beschadigt en splinters of glas in het rond vliegt en zelfs afgerukte vingers, handen of benen wanneer het vuurwerk niet in de lucht, maar in de buurt van mensen ontploft.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk is niet zomaar iets om mee te spelen, je moet er wel voorzichtig mee zijn. Sommige kinderen of andere mensen zijn daar gewond door geraakt. Ze konden het vuurwerk niet stoppen omdat ze het in hun handen hadden vastgehouden. Dat is natuurlijk niet verstandig. Je moet altijd de gebruiksaanwijzing lezen. Probeer niet stoer te doen met vuurwerk. Vraag altijd om hulp bij het afsteken van vuurwerk. Hoewel er in de wet geen minimum leeftijd is voor het afsteken van vuurwerk is, is het verstandig om het alleen pas af te steken als je 16 jaar of ouder bent. Of je moet het aan een ouder iemand vragen die mee kijkt: je ouders of oom bijvoorbeeld.

Illegaal

In Nederland en België is illegaal vuurwerk verboden. Dit vuurwerk is vaak niet goedgekeurd door de Nederlandse en Belgische autoriteit omdat het té gevaarlijk is. Toch komen mensen vaak makkelijk aan illegaal vuurwerk via het internet (vaak op Poolse, Roemeense en Bulgaarse sites). De politie controleert ook niet of nauwelijks op dit vuurwerk, echter is er wel een Nationaal Nederlands Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vuurwerk&oldid=639709"