Vuurwerk

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vuurwerk
Vuurwerk


Vuurwerk is een explosief. Het wordt vaak afgestoken tijdens de jaarwisseling en andere feestelijke activiteiten. Dit kan gedaan worden door particulieren, maar er zijn ook vuurwerkshows.

Inleiding

Vuurwerk is in de Europese Unie ingedeeld in categorieën. Categorie 1 vuurwerk mag je kopen als je 12 bent. Hogere categorieën mag je pas kopen als je 16 bent of als je een volwassen iemand meeneemt. Particulier vuurwerk is alleen toegestaan om af te steken op 31 december vanaf 18:00 uur. Je kan vuurwerk kopen op de laatste 3 dagen van het jaar (29, 30 en 31 december). Als een van die dagen op een zondag valt kan je ook vuurwerk op 28 december kopen.

Vuurwerk is bedacht door iemand die in China woonde.

Sommige soorten vuurwerk zijn verboden. Bijvoorbeeld Chinese bommen, lawinepijlen en een heleboel soorten strijkers. Deze zijn heel gevaarlijk, omdat ze onvoorspelbaar zijn, een te grote explosie geven of geen lont hebben. Vuurwerk zonder lont is onbetrouwbaar en kan zomaar te vroeg ontploffen als iemand het nog in z'n handen heeft.

Vuurwerk zorgt ieder jaar voor veel slachtoffers die verwondingen oplopen, wanneer het vuurwerk niet in de lucht, maar in de buurt van mensen ontploft, wanneer het vuurwerk dingen in de omgeving beschadigt en splinters of glas in het rond vliegt. Zo kunnen mensen brandwonden, snijwonden en zelfs afgerukte vingers, handen of benen, verwondingen in het gezicht, zoals aan de ogen er door krijgen.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk is niet zomaar iets om mee te spelen, je moet er wel voorzichtig mee zijn. Sommige kinderen zijn daar gewond door geraakt. Ze konden het vuurwerk niet stoppen omdat ze het in hun handen hadden vastgehouden. Dat is natuurlijk niet verstandig. Je moet altijd de gebruiksaanwijzing lezen.

Probeer niet stoer te doen met vuurwerk. Vraag altijd om hulp bij het afsteken van vuurwerk. Hoewel er in de wet geen minimum leeftijd is voor het afsteken van vuurwerk, is het verstandig om het alleen pas af te steken als je 16 jaar of ouder bent. Of je moet het aan een ouder iemand vragen die mee kijkt: je ouders of oom bijvoorbeeld.

Soorten vuurwerk

Illegaal

In Nederland en België is illegaal vuurwerk verboden. Dit vuurwerk is vaak niet goedgekeurd door de Nederlandse en Belgische autoriteit omdat het té gevaarlijk is.

Toch komen mensen vaak makkelijk aan illegaal vuurwerk via het internet (vaak op Poolse, Roemeense en Bulgaarse sites). De politie controleert postpakketten op dit vuurwerk. En ook vinden er controles plaats bij de grenzen. Bij mensen thuis of in een onveilige opslagruimte kunnen er partijen vuurwerk in beslag worden genomen. Je kunt zelf een melding doen bij de politie in Nederland, telefoon 0900-8844. Het nationale Meldpunt Vuurwerkoverlast is gestopt.

Discussie

Vuurwerk zorgt voor veel schade, verwondingen, bemoeilijken van het werk van hulpverleners, overlast, verschrikte (huis)dieren, mensen ruimen hun vuurwerkafval niet op, milieuvervuiling enz. Daarom vinden veel mensen en hulpverleners tegenwoordig dat het voor privé-gebruik verboden zou moeten worden.

Tegenstanders van een verbod hebben het vaak over een traditie. Maar het massaal zelf afsteken van vuurwerk is pas op gang gekomen in de jaren 60 van de vorige eeuw. Daarvóór waren er alleen professionele vuurwerkshows, vaak van de Gemeenten: met Oud en Nieuw, Bevrijdingsdag 5 mei en dergelijke.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vuurwerk&oldid=832773"