Vuurwerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Vuurwerk

Vuurwerk is een explosief. Het wordt vaak afgestoken tijdens de jaarwisseling en andere feestelijke activiteiten. Het kopen van vuurwerk mag pas als je 16 jaar of ouder bent, of als je een volwassen iemand meeneemt. Particulier vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december vanaf 18:00.

Geschiedenis

Vuurwerk is bedacht door iemand die in China woonde. Sommige vuurwerk soorten zijn verboden. Bijvoorbeeld Chinese bommen, lawinepijlen en een heleboel soorten strijkers. Deze zijn heel gevaarlijk, omdat ze onvoorspelbaar zijn, een te grote explosie geven of geen lont hebben. Vuurwerk zonder lont is onbetrouwbaar en kan zomaar te vroeg ontploffen als iemand het nog in z'n handen heeft. Vuurwerk zorgt ieder jaar voor veel slachtoffers die verwondingen oplopen, waaronder brandwonden, snijwonden wanneer het vuurwerk dingen in de omgeving beschadigt en splinters of glas in het rond vliegt en zelfs afgerukte vingers, handen of benen wanneer het vuurwerk niet in de lucht, maar in de buurt van mensen ontploft.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk is niet zomaar iets om mee te spelen, je moet er wel voorzichtig mee zijn. Sommige kinderen of andere mensen zijn daar gewond door geraakt. Ze konden het vuurwerk niet stoppen omdat ze het in hun handen hadden vastgehouden. Dat is natuurlijk niet verstandig. Je moet altijd de gebruiksaanwijzing lezen. Probeer niet stoer te doen met vuurwerk. Vraag altijd om hulp bij het afsteken van vuurwerk. Hoewel er in de wet geen minimum leeftijd is voor het afsteken van vuurwerk is, is het verstandig om het alleen pas af te steken als je 16 jaar of ouder bent. Of je moet het aan een ouder iemand vragen die mee kijkt: je ouders of oom bijvoorbeeld. abonnneer op brammie games voor 100 ratellinten in een keer

Illegaal

In Nederland en België is illegaal vuurwerk verboden. Dit vuurwerk is vaak niet goedgekeurd door de Nederlandse en Belgische autoriteit omdat het té gevaarlijk is. Toch komen mensen vaak makkelijk aan illegaal vuurwerk via het internet (vaak op Poolse, Roemeense en Bulgaarse sites). De politie controleert ook niet of nauwelijks op dit vuurwerk, echter is er wel een Nationaal Nederlands Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vuurwerk&oldid=549833"