Wikipedia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nederlandse logo van Wikipedia

Wikipedia is een project van Wikimedia Foundation. Het is de grootste en bekendste online encyclopedie en staat in de top tien van meest bezochte websites. Het is een wiki, wat betekent dat de informatie in principe voor iedereen vrij bewerkbaar is.

Geschiedenis

Wikipedia werd op 15 januari 2001 opgericht, toen alleen nog in het Engels. De oprichters waren Jimmy Wales en Larry Sanger. Het was eigenlijk een aanvulling op Nupedia, maar dat project is er inmiddels mee opgehouden. Al snel kwamen er versies in meer talen. In 2002 ging de Nederlandstalige versie van start. Inmiddels zijn er Wikipedia's in een paar honderd talen, maar de meeste daarvan zijn (nog) erg klein. Er zijn maar een paar Wikipedia's met meer dan een miljoen artikelen.

De Engelstalige Wikipedia is altijd de grootste geweest en telde in oktober 2021 bijna 6,4 miljoen artikelen. De Nederlandstalige versie telde er toen ruim 2,0 miljoen (waarvan ongeveer de helft met een bot aangemaakt). De Zweedstalige Wikipedia is sinds midden 2014 de op een na grootste. Op deze grote Wikipedia's worden met behulp van bots vaak in één keer grote hoeveelheden nieuwe artikelen aangemaakt over allerlei onbekende diersoorten, kleine gemeentes enzovoorts.

In 2015 heeft Wikipedia de Erasmusprijs toegekend gekregen.

Over de inhoud

Het is natuurlijk de bedoeling dat alles wat op Wikipedia staat ook echt klopt. Wikipedia staat bijna altijd bovenaan in een zoekopdracht met Google, omdat het zo'n populaire site is om dingen op te zoeken. Toch komt het geregeld voor dat er foute of anderszins niet goed weergegeven informatie op Wikipedia wordt toegevoegd en daar soms lang, wel meerdere jaren, blijft staan voordat het wordt ontdekt en aangepast. Zo stond op Wikipedia bijvoorbeeld drie jaar lang dat de Slag om Stalingrad op 28 juni begon, terwijl verder in het artikel wel de goede datum stond. Dit komt vooral omdat mensen die dit controleren soms niet genoeg tijd hebben om alle bewerkingen te controleren. Omdat veel andere sites informatie die op Wikipedia staat klakkeloos overnemen (er zijn ook nog echte mirror sites zoals encyclo.nl) gebeurt het dus ook best wel eens dat foute informatie zich vanaf Wikipedia verspreidt naar andere plekken op het internet. Daar moet je dus bij het zoeken naar informatie op internet altijd heel goed rekening mee houden!

Wikipedia heeft veel last van vandalisme, als bijwerking van de vrije bewerkbaarheid.

Wikipedia en Wikikids

WikiKids is gebaseerd op hetzelfde principe als Wikipedia. Het is dus ook een online encyclopedie en vrij bewerkbaar, maar dan speciaal voor kinderen. Wikikids en Wikipedia zijn onafhankelijk van elkaar. Wikikids is eigenlijk een soort van Wikipedia, alleen met makkelijkere woorden!

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikipedia&oldid=860604"