Wikikids:Clubhuis

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Welkom in het clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Dit is de plek voor volwassenen en moderatoren om te overleggen. Ben jij een normale gebruiker? Overleg dan in de WikiKids Boomhut! Hier kun je als volwassene je vragen stellen aan andere volwassenen of moderatoren. Heb je een vraag? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder om direct een nieuwe vraag te stellen! Oude vragen vind je in het Clubhuis archief.

 • Hier mag je alleen een vraag stellen als je een volwassene of moderator bent!


Klik hier om een vraag te stellen!

Verzoek aan moderators

Beste moderators, jullie zijn ooit moderator geworden omdat je meer wilde bijdragen aan de vandalismebestrijding van WikiKids. Daarnaast willen jullie ook bijdragen aan WikiKids op een manier die jullie zelf leuk vinden. Bij het aanmelden als moderator ben je akkoord gegaan dat moderator worden niet alleen "leuk" is, maar ook met een bepaalde verantwoordelijkheid komt. Dat betekend dat je eerst moderatorwerk doet, voordat je aan je eigen projecten gaat werken. Ik zie het helaas bijna iedere dag gebeuren dat moderatoren hun eigen werk doen terwijl er wordt gevandaliseerd. Dit kan niet de bedoeling zijn. Vroeger was er een pagina: Wikikids:Moderatorwerk. Ik heb deze een beetje aangepast. Wat er op deze pagina staat geldt eigenlijk nog steeds! Ik wil jullie daarom vragen om eerst het moderatorwerk uit te voeren, mocht je dat niet meer willen of er geen tijd meer voor hebben dan is het misschien tijd dat je de rechten inlevert en andere gebruikers de kans geeft om moderator te worden. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 3 okt 2017 20:18 (CEST)

Het is bij de afgelopen twee/drie weken zo dat ik veel toetsen heb en daardoor een beetje achterloop qua huiswerk. Echter snap ik volledig hoe je je voelt en snap ik niet waarom deze moderatoren hun rechten niet inleveren. Houd de eer aan je zelf! Tevens snap ik niet dat moderatoren de recentewijzigingen en blokverzoeken links laten liggen voor hun eigen artikelen. Voor een keer os het begrijpelijk dat je er geen zin in hebt, maar iedere keer...voor mij een irritatiepuntje! Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 3 okt 2017 20:24 (CEST)
Ik snap helemaal je punt Apoo. Ik zal de komende tijd weer actief gaan bijdragen aan WikiKids. De afgelopen tijd heb ik echter bijna geen tijd gehad voor WikiKids vanwege het werk. Maar de komende tijd zal ik mij volledig storten op het moderatorwerk want ik wil mijn rechten natuurlijk niet verliezen. Wouter15 overleg · (MOD). 14 okt 2017 09:33 (CEST)
Het is natuurlijk ook zo dat sommigen het even niet willen of kunnen doen vanwege huiswerk (of andere schooldingen), maar ik ben het inderdaad eens met het feit dat je wel vaker bij moet dragen als moderator. Sinds de zomer draag ik weer meer bij aan WikiKids en ik wil vanaf nu ook weer meer gaan doen qua moderatorwerk. Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG · (MOD) » 15 okt 2017 10:21 (CEST)
Ik zal zeer binnenkort weer actief worden! Ik begrijp je bericht ook. Grab hand animation.gifWiki7 overleg · (MOD) 18 okt 2017 23:34 (CEST)
Ik zat afgelopen week in Andalusië, vandaar mijn late reactie. Ik heb er veel over nagedacht en ik heb besloten om nog één keer te proberen om actief te worden. Als ik over een maand nog steeds niet actief ben, zal ik vrijwillig terugtreden als moderator, maar ik hoop dat dat niet nodig zal zijn. Gr., Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 19 okt 2017 10:52 (CEST)
Helaas kan ik niet garanderen dat ik ooit weer echt 'terugkom', noch dat ik aan 250 bewerkingen kom in twee maanden (dat gaat bij mij tot bijna twee jaar terug). Uiteraard gun ik anderen het moderatorschap wel, dus als binnenkort blijkt dat ik mijn plekje beter aan iemand anders kan geven, zal ik daar ook voor zorgen. Southparkfan 22 okt 2017 01:26 (CEST)

Misbruikfilter

Beste allemaal, zoals bekend hebben we al een tijd lang van spambots, ondanks goede anti-spam beveiliging blijven er toch af en toe nog wat bots doorheen komen. Mede doordat deze accounts vaak met de hand worden aangemaakt, en vaak dus al geen "bots" meer zijn, maar gewoon mensen die spammen. Om dit tegen te gaan, en om onze moderatie wat te verbeteren hebben we vanaf vandaag het misbruikfilter in gebruik genomen. Dit filter bekijkt alle bewerkingen die gedaan worden. Het filter heeft meerdere opties: een waarschuwing geven, waarna je de (foute) bewerking alsnog op kunt slaan. Er zal in de recente wijzigingen dan een "Label" aan gehangen worden waardoor moderatoren makkelijker kunnen controleren. Daarnaast kan het filter een bewerking tegenhouden, de gebruiker kan dan niet opslaan. Denk aan het verwijderen van een waarschuwingsjabloon of het plaatsen van spamlinks of het toevoegen van scheldwoorden. Het filter kan zelfs automatisch blokkeren. Ik ben begonnen met het aanpassen van het filter en zal binnenkort een pagina maken met een overzicht van alle filters en wat zij doen. Dit neemt ons hopelijk wat werk uit handen. :) apoo overleg · (MOD) 9 okt 2017 13:06 (CEST)

Aanpassingen in moderatie

Hallo allemaal, afgelopen tijd zijn er een aantal dingen gewijzigd die het modereren voor ons hopelijk een stukje makkelijker maakt.

 1. We hebben een moderatiefilter, deze filtert alle bewerkingen en waarschuwt gebruikers wanneer zijn een verkeerde bewerking doen. Gebruikers kunnen hierna de pagina alsnog opslaan, mocht dat gebeuren dan zal er in de recente wijzigingen een "label" aan de bewerking worden gehangen zodat het in één oogopslag duidelijk is dat het een vandalistische bewerking is. Sommige bewerkingen (zoals schelden in de samenvatting) worden tegengehouden, gebruikers kunnen dan niet opslaan. Daarnaast wordt iedere gebruiker die binnen een aantal minuten links probeert toe te voegen aan WikiKids automatisch geblokkeerd. Een overzicht van de filters en wat zij doen vind je op: Speciaal:Filter.
 2. Vanaf nu werken we weer met "bevestigde" en "onbevestigde" gebruikers. Je kunt zo bij het beveiligen weer onderscheid maken tussen iedereen, bevestigde gebruikers en moderators. Gebruikers zijn bevestigd wanneer hun account 24 uur oud is én zij 100 bewerkingen hebben gedaan. Alleen onbevestigde gebruikers worden gecontroleerd door het filter en er verschijnt een rood vraagteken voor hun bewerkingen in de recente wijzigingen. Deze wijziging moet dan extra gecontroleerd worden. Dit kan gebeuren door op "wijz" of "vorige" te klikken en daarna op [Markeer als gecontroleerd]. Zo kunnen andere moderatoren zien dat de bewerking al gecontroleerd is!
 3. Ook nieuwe pagina's en nieuwe afbeeldingen krijgen een rood vraagteken. Zo kan ook iedereen zien welke afbeeldingen er nog op juiste licentie en samenvatting moeten worden gecontroleerd.

Wat wordt er van jullie verwacht? Dat je sowieso iedere wijziging met een rood vraagteken controleert (en markeert als gecontroleerd zodat anderen geen dubbel werk doen), voordat je aan je andere werk gaat. Zie WikiKids:Moderatorwerk. Het filter wordt trouwens continue geoptimaliseerd, het is geen wondermiddel en dat zal het nooit worden. Het helpt ons alleen om een deel vandalisme tegen te houden. :) apoo overleg · (MOD) 19 okt 2017 19:31 (CEST)

Dat ziet er goed uit! Kan er trouwens ook een lijst gemaakt worden met alle bewerkingen die nog gecontroleerd moeten worden? En ik zag net toevallig dat er ook een rood teken staat bij afbeeldingen die een gebruiker heeft geüpload en die inmiddels zijn verwijderd. Hoe kan je dan de afbeelding die de gebruiker heeft geüpload controleren als de afbeelding inmiddels alweer verwijderd is? Wouter15 overleg · (MOD). 19 okt 2017 20:20 (CEST)
Als een afbeelding verwijderd is kun je het niet meer markeren als gecontroleerd. Je kunt in de recente wijzigingen alle gecontroleerde bewerkingen "verbergen" door op de knop te klikken naast kleine bewerkingen verbergen. Alle bewerkingen in het verleden zijn nog niet gecontroleerd, dus ik stel voor om dat gewoon te laten voor wat het is en er vanaf nu mee aan de slag te gaan. Gr, :) apoo overleg · (MOD) 19 okt 2017 20:24 (CEST)
Ziet er prachtig uit en ben blij dat er iemand zo enthousiast mee aan de slag is gegaan. En daarnaast bedankt voor de opheldering. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 19 okt 2017 22:39 (CEST)

Beveiliging auto-bevestigde gebruikers

Hallo allemaal, op Wikipedia worden pagina's die vatbaar zijn voor vandalisme (zoals AFC Ajax e.d.) zodanig beveiligd dat alleen auto-bevestigde gebruikers ze kunnen bewerken. Nu er op WK ook onderscheid is tussen gebruikers en auto-bevestigde gebruikers; is het een idee om het ook hier te doen? Mvg, Grab hand animation.gifWiki7 overleg · (MOD) 6 nov 2017 00:11 (CET)

Ik ben er voorstander van om, vooral in de hoofdnaamruimte, zo min mogelijk te beveiligen tenzij blijkt dat het nodig is. Met de semi-beveiliging kunnen we inderdaad laagdrempeliger beveiligen, maar ik vind pas op het moment dat blijkt dat het nodig is. Gebruikers moeten, naast 1 dag geregistreerd te zijn, namelijk ook 25 bewerkingen doen. Iemand met goede wil kan dus nog steeds benadeeld worden door een preventieve beveiliging. :) apoo overleg · (MOD) 6 nov 2017 00:16 (CET)
Bij AFC Ajax lijkt het me dat het al is gebleken dat het nodig is. Grab hand animation.gifWiki7 overleg · (MOD) 6 nov 2017 00:22 (CET)
Met maar twee keer vandalisme in het afgelopen jaar? Misschien kunnen we bijvoorbeeld iets afspreken van: meer dan 5x vandalisme in een jaar, dan een jaar semi-beveiligen? Met verdubbelingsregeling uiteraard. Ben benieuwd wat de rest er van vind. :) apoo overleg · (MOD) 6 nov 2017 00:32 (CET)
Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar dit lijkt me inderdaad een goede maatregel. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 18 nov 2017 12:58 (CET)
Optie 1 of optie 2? :) apoo overleg · (MOD) 18 nov 2017 13:14 (CET)
Optie 2. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 18 nov 2017 13:20 (CET)
Ik vind het ook een goede afspraak. Grab hand animation.gifWiki7 overleg · (MOD) 18 nov 2017 14:39 (CET)

Plan WikiKids 2020, jaar 2017, tweede helft

Geliefde moderatoren en vaste gebruikers,
Zoals jullie misschien al wisten heb ik een 3 jarenplan opgesteld, waarin we het achterstallig onderhoud gaan proberen in te halen. Dit jaar stond vooral in het teken van de portalen. Doel is om op 31 december 2017 te kunnen zeggen dat alle achterstallig onderhouden portalen zijn verbeterd. Wat al gedaan is:

 • Verwijderen van Portaal:Techniek
 • Portaal:Natuur omtoveren in Portaal:Natuurkunde
 • Begin aan Portaal:Media, waar Portaal:Televisie en Portaal:Mediawijsheid onder gaan vallen.

Wat er dit jaar nog gedaan wordt is het volgende:

 • Portaal:Media afmaken
 • Portaal:Televisie en Portaal:Mediawijsheid verwijderen
 • Portaal:Sport verbeteren
 • Portaal:Canada verbeteren

Als dit gedaan is is het ergste achterstallige onderhoud bij portalen verdwenen. Hierna volgt:

 • Poets over overige portalen
 • Creatie van een hoofdportaalsysteem
 • Vernieuwing van het portaaloverzicht

Deze plannen worden pas in 2018 uitgevoerd. Echter worden de plannen ervoor al eerder doorgenomen. Dank voor jullie tijd en hoop dat dit opheldering schept. Met vriendelijke groet, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 18 nov 2017 16:38 (CET)

Bewerkbalk

Ik weet niet hoe lang dit al speelt, maar als ik een nieuw artikel aanmaak is de bewerkbalk (deze) niet te zien/beschikbaar. Dus:

 1. Hebben anderen hier ook last van? Ik denk haast van wel.
 2. Hoe moet dit opgelost worden?

Groeten, Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 20 nov 2017 17:45 (CET)

Interessant, heb de bewerkbalk ook niet bij het aanmaken van artikelen, wel bij het bewerken. Ook niet bij het bewerken van deze pagina bijvoorbeeld. Het lijkt me willekeurig voor te komen, net zoals dat de [markeren als gecontroleerd] knop soms wel werkt en soms je nog een keer extra op OK moet klikken. Je kunt contact opnemen met de technische dienst (Speciaal:GebruikerE-mailen/Fab) om het probleem aan te geven. Misschien weet hij hier iets op. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 20 nov 2017 17:56 (CET)
Ik heb een email gestuurd. Nu maar hopen dat hij het op kan lossen! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 20 nov 2017 18:24 (CET)
Dat heb ik ook! Ik de speciale werkbalk die je moet instellen bij voorkeurenStatenvlag.svgCoolenleuk zin in Overleg? 20 nov 2017 18:55 (CET)

Edit Count

Hallo allemaal, Speciaal:EditCount werkt niet meer, omdat de door Southparkfan gemaakte extensie niet meer werkt sinds 2016. Daarom vroeg ik me af of we deze, door MediaWiki gemaakte, extensie kunnen installeren. Deze werkt ook in de nieuwste MediaWiki versies. Mvg, Grab hand animation.gifWiki7 overleg · (MOD) 20 nov 2017 23:11 (CET)

De gadget is gemaakt door Sumurai8! De EditCount extensie die je hebt genoemd ziet er goed uit, maar het is natuurlijk aan Kennisnet om 'm daadwerkelijk te installeren. Southparkfan 20 nov 2017 23:33 (CET)
Hoe kan ik Kennisnet erop atenderen? Grab hand animation.gifWiki7 overleg · (MOD) 20 nov 2017 23:49 (CET)
We moeten ons afvragen of zulk soort dingen echt nuttig en nodig zijn. Ik heb even snel een nieuw tooltje inelkaar geflanst waarmee je iemands editcount kunt opzoeken. Zie Gebruiker:Apoo/EditCount. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 21 nov 2017 12:00 (CET)

Handtekening moderators

Hallo allemaal, uit de moderator enquête kwam naar voren dat een aantal van jullie meer "zichtbaarheid" wilde van de moderators en dan met name in de handtekening. Nu kwam het voorstel om bij iedere moderator een link naar WikiKids:Moderator in zijn handtekening te zetten. Nu hebben we sinds kort ook een icoontje op de gebruikerspagina staan die aangeeft dat de gebruiker een moderator is. Mijn voorstel zou zijn om dat zelfde icoontje ook in de handtekening te verwerken zoals ik bij het voorbeeld heb gedaan. Wat vinden jullie? Een handtekening met of zonder icoontje. Of hebben jullie nog andere ideeën? Groet, :) apoo overleg · (MOD) 19 dec 2017 20:25 (CET)

Ik vindt het een mooie initiatief sowieso, over de stijl valt nog te spreken. Zouden we "moderator" niet kunnen afkorten tot "mod", zodat het minder ruimte in beslag neemt. Het schildje vindt ik erg leuk. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 19 dec 2017 20:46 (CET)
Met de lengte valt het nog wel mee, als ik zo kijk naar handtekeningen van andere gebruikers zijn die van ons op deze manier vergelijkbaar qua lengte. Maar afkorten is zeker ook een mogelijkheid. :) apoo overleg · (MOD) 19 dec 2017 23:08 (CET)
Ik vind 'm prima zo! Grab hand animation.gifWiki7 overleg · (MOD) 20 dec 2017 15:09 (CET)
Ik vind het zelf ook wel prima zo! Krijgen we eigenlijk ook te weten wat er uit de moderator enquête is gekomen? Wouter15 overleg · (MOD). 20 dec 2017 19:09 (CET)
Jazeker, ik ben druk bezig om de moderatorrichtlijnen in een nieuw jasje te steken, daarin verwerk ik wat er uit de enquête is gekomen. Ik laat het binnenkort aan jullie weten via de mail. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 20 dec 2017 22:48 (CET)
Ik heb dit doorgevoerd in alle handtekening als proef om te kijken hoe het is en of het misschien anders moet. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 21 dec 2017 23:36 (CET)
Zelf vind ik mijn handtekening nu wel te lang. Volstaat het embleem alleen niet? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 22 dec 2017 12:46 (CET)
Zou kunnen, maar persoonlijk vind ik dat wat rommelig met twee icoontjes. Ik vind het op deze manier misschien wel iets te opvallend allemaal. Ik ga nog wat andere dingetjes uitproberen en anders houden we het zoals het was, met de verplichting dat er wel een link naar WikiKids:Moderator in de handtekening moet. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 26 dec 2017 12:06 (CET)
Ik heb het aangepast. Op deze manier zijn de handtekeningen korter, springt het niet meer zo in het oog, maar is het toch wel duidelijk dat iemand moderator is. Helaas zonder het icoontje, maar ik vond dat toch net iets té op pagina's zoals de boomhut. Persoonlijk ben ik tevreden over deze manier. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 26 dec 2017 15:26 (CET)
Ik vind het op deze manier ook heel netjes! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 26 dec 2017 16:48 (CET)
Ziet er mooi en netjes uit, bedankt! Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG · (MOD) » 26 dec 2017 16:55 (CET)

Bugs?

Ik heb een paar mogelijke bugs(?) ontdekt:

 1. Af en toe zie ik de "snelle hulpmiddelen" voor het opmaken van artikelen niet, zoals de B voor vetgedrukte tekst en Ab voor de links.
 2. Ook is de lange lijn onder de titels van artikelen verdwenen
 3. De snelle #redirect[[]] functie niet bij de speciale tekens onderin het bewerkscherm.

Hebben jullie dit ook, ligt het aan mij of is dit bij de grote update van afgelopen zomer allemaal veranderd en dat ik dan een paar dingen gemist heb? Overigens werken punten 2 en 3 nu wel bij mij terwijl ik dit bericht typ, maar bij artikelen niet. Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG · (MOD) » 30 dec 2017 13:40 (CET)

Klopt, het eerste probleem heeft Vviktorie al eens aangedragen en daar wordt op dit moment aan gewerkt. Ik zal na de feestdagen eens informeren hoe het hier mee staat. Punt 2 is geen bug maar een verandering in de lay-out. Punt 3 heb ik soms ook last van. Dan werkt het weer wel en dan weer niet. Het is mij opgevallen dat dingen waarvoor javascript nodig is willekeurig wel en niet werken. Ook dit zal ik doorgeven in het nieuwe jaar. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 30 dec 2017 14:23 (CET)
Alvast bedankt! Overigens is er soms ook een bug in de Recente wijzigingen met verwijderde artikelen, zo blijven artikelen soms nog in de Recente wijzigingen staan maar wel rood zijn (dus de pagina bestaat niet meer). Ook willen sjablonen soms niet meteen mee veranderen als je ze aanmaakt of aanpast, dat had ik afgelopen week met de landsjablonen. Toen ik de afbeeldingen had verwijderd voor de vlaggen, werden ze niet meteen aangepast in deze lijst. Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG · (MOD) » 30 dec 2017 14:33 (CET)
Klopt, er zijn blijkbaar serieuze problemen met de cache. Ook dit nemen we mee! :) apoo overleg · (MOD) 30 dec 2017 14:36 (CET)
Top! Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG · (MOD) » 30 dec 2017 16:35 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=504490"