Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Wikikids:Clubhuis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Hier kun je als (vaste) gebruiker of volwassene overleggen over onderwerpen die over WikiKids gaan. Wil je een nieuw bericht plaatsen? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder.

 • Heb jij een vraag over WikiKids? Stel deze dan in de WikiKids Boomhut!
 • Oude onderwerpen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!

Grote schoonmaak

De grote schoonmaak is nog steeds gaande. Artikelen in de onderstaande categorieën moeten worden verbeterd, samengevoegd, aangepast of correct worden opgemaakt:

Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 12 nov 2022 23:26 (CET)

Samenvattingpagina

Beste lezers.

WikiKids telt op moment van schrijven zo'n 37.500 artikelen. Veel van deze artikelen zijn relatief klein, maar er zitten ook wat grotere artikelen bij. Neem bijvoorbeeld het artikel van de Koude Oorlog. Ik heb de tekst eens gekopieerd en geplakt op Microsoft Word, en ik kom uit op zo'n 9500 woorden. Natuurlijk hartstikke informatief, zo'n uitgebreid artikel, maar eerlijk is eerlijk: welk kind leest zo'n artikel nou helemaal door? Ik niet in ieder geval, tenzij ik er echt álles in detail over wilde weten. Mijn concentratieboog is niet zo groot. Als ik specifiek op zoek ben naar een bepaald stukje informatie, gebruik ik Ctrl + F om het specifieke stukje informatie gelijk in de tekst vinden. Maar soms lijkt het me ook weleens leuk om een dergelijk artikel te lezen die niet zo lang is. Dan zou ik bijvoorbeeld gewoon kort willen weten (in geval van de Koude Oorlog):

 • Wie begonnen de Koude Oorlog?
 • Wat gebeurde er toen?
 • Waar gebeurde het?
 • Waarom gebeurde het?
 • Wanneer gebeurde het?
 • Hoe eindigde het?

Uiteraard is de geschiedenis van, in dit geval, de Koude Oorlog niet één-twee-drie uit te leggen (het ligt nogal genuanceerd en is complex), maar ik denk dat het wel handig kan zijn voor kinderen die moeilijk hun aandacht kunnen bijhouden bij lange teksten. Dan weten ze in ieder geval van begin tot eind hoe de Koude Oorlog ongeveer verliep. De 5W1H-methode lijkt me een geschikte methode hiervoor.

Mijn voorstel is daarom: waarom zouden we bij (zeer) uitgebreide artikelen geen Samenvatting toevoegen tussen Artikel en Overleg aan de bovenkant? Iedereen kan dan een verzoek indienen voor het starten van zo'n samenvattingspagina (bijvoorbeeld in de boomhut of het clubhuis) en moderatoren bepalen of deze er komt of niet (het hoofdartikel zou bijvoorbeeld moeten voldoen aan 2500 woorden o.i.d.).

Ik hoor graag van jullie!

Met vriendelijke groet,

𝐒.𝐏𝐞𝐫𝐪𝐮𝐢𝐧 (ᴏᴠᴇʀʟᴇɢ) ☆ 13 nov 2022 16:20 (CET)

Het is een optie, al vraag ik me af wie die samenvattingen gaat schrijven. En er moet een grens liggen denk ik. Vanaf welke lengte ga je dat doen? Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 13 nov 2022 16:50 (CET)
Ik heb an sich geen bezwaar tegen een aparte pagina voor een samenvatting, maar een dergelijke indeling is in encyclopedieën niet gebruikelijk. De inleiding van een artikel (het gedeelte vóór het eerste kopje/de eerste sectie) heeft normaal gezien dat doel. Zolang dat gedeelte niet langer is dan 10% van het totaal aantal woorden, is het voor kinderen goed te begrijpen. In het geval van het artikel Koude Oorlog kan de inleiding dus best 950 woorden lang zijn, mits er gebruik gemaakt wordt van alinea's om de leesbaarheid te waarborgen. Vrij gedetailleerde maar belangrijke stukken informatie kunnen desnoods onder een aparte sectie 'Achtergrond' worden vermeld. Mocht dit slecht blijken te werken, dan sta ik op zich open voor aparte samenvattingspagina's. In beginsel gaat mijn voorkeur echter uit naar het schrijven van betere inleidingen volgens de 5W1H-methode, omdat dat kan zonder een bijkomende procedure. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 13 nov 2022 19:58 (CET)
Bij nader inzien ben ik het wel eens met Hippogryph: het schrijven van inleidingen volgens de 5W1H-methode is wellicht een beter idee. 𝐒.𝐏𝐞𝐫𝐪𝐮𝐢𝐧 (ᴏᴠᴇʀʟᴇɢ) ☆ 14 nov 2022 18:06 (CET)
Ik heb een poging gedaan om van de inleiding een samenvatting te maken die de belangrijkste zaken en momenten van de Koude Oorlog aanstipt. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 15 nov 2022 15:39 (CET)
Bedankt daarvoor, Hippogryph! Met vriendelijke groet, 𝐒.𝐏𝐞𝐫𝐪𝐮𝐢𝐧 (ᴏᴠᴇʀʟᴇɢ) ☆ 15 nov 2022 15:40 (CET)
Is het overigens een idee om ook bij de inleiding tussenkopjes toe te voegen? Ik zou dat wel willen doen als dat mag? 𝐒.𝐏𝐞𝐫𝐪𝐮𝐢𝐧 (ᴏᴠᴇʀʟᴇɢ) ☆ 15 nov 2022 15:44 (CET)
Het kenmerk van een inleiding is volgens mij dat het geen tussenkopjes heeft... Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 15 nov 2022 15:45 (CET)
Een inleiding heeft gewoonlijk inderdaad geen tussenkopjes. Ik denk dat de bewerking van Hanssain die van de hele inleiding zelf wel een apart kopje heeft gemaakt, een mooie oplossing is om het overzicht te bewaren. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 15 nov 2022 15:52 (CET)

Complimenten voor het hele artikel! Hoewel het een hele kluif is om te lezen, geeft het goed de ontwikkelingen weer van toen. Ik denk overigens niet dat je het moet inkorten, wat eerder gesuggereerd werd. Het laat nu zien hoe complex de hele situatie was. Wie het te lang vind heeft nu de inleiding ... wie geïnteresseerd is kan doorlezen (desnoods in etappes). Nogmaals petje af! Gr. Hanssain (overleg) 15 nov 2022 16:21 (CET)

Misschien is het wel een idee om binnen de inleiding linkjes naar de tussenkopjes te zetten, zoals ik ook bij Terrorisme#Doelen van terrorisme heb gedaan. Єize01 (નુ־) overleg? 15 nov 2022 16:24 (CET)
Nu heb ik zoiets gedaan, heeft iemand er een mening over? Єize01 (નુ־) overleg? 15 nov 2022 18:06 (CET)
Goed idee, maakt het artikel navigeerbaarder. Hippogryph Overleg · (MOD) 15 nov 2022 18:15 (CET)
Mooi gedaan! Eerder heb ik nog tussenkopjes toegevoegd bij de inleidende tekst. Is iedereen het hiermee eens? 𝐒.𝐏𝐞𝐫𝐪𝐮𝐢𝐧 (ᴏᴠᴇʀʟᴇɢ) ☆ 15 nov 2022 18:25 (CET)
Het is ongebruikelijk, maar in combinatie met Eizes verwijzingen hebben ze een duidelijke functie. Heb er dus geen bezwaar tegen. Hippogryph Overleg · (MOD) 15 nov 2022 18:42 (CET)

Er staat iets geks in het kopje nieuwe koude oorlog. Daar staat namelijk dat hij Mao Zedong 1979 stierf, maar volgens Mao's artikel stierf hij in 1976. Wat is het nou? Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 15 nov 2022 20:24 (CET)

1976. Tijdens het schrijven heb ik denk een klein foutje gemaakt. Ik bedoelde dat hij toentertijd al gestorven was. Ik heb het aangepast. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 15 nov 2022 20:35 (CET)

Vragen en ideeën uit 2020

Beste iedereen, Toen ik in 2020 veel actief was op WikiKids, en ik recent archieven uit die tijd aan het lezen was, kwam ik veel ideeën tegen warvan het waard is om het er nog eens over te hebben, dus ik heb een lijstje gemaakt met een paar van deze ideeën.

 1. Met het vertrek van Apoo zijn een aantal van de geplande extensies voor WikiKids met hem meegegaan. Deze zijn Thanks, WikiLove (beide een manier om gebruikers te bedanken via de notificaties) en GuidedTour (een manier om gebruikers wegwijs te maken met een soort tutorials). Ik weet alleen niet hoe makkelijk het is om extensies te installeren en aan te passen om goed voor WikiKids te werken.
 2. Hetzelfde geldt voor het toestaan van het uploaden van geluid op WikiKids. Dit zal dan hetzelfde werken en dezelfde functies hebben als op Wikipedia. Het enige wat ik weet is dat het "Makkelijk te regelen" is.
 3. Een nieuwe tutorial is misschien ook iets waar naar kan worden gekeken. Deze tutorial is al erg verouderd (gebruikt de erg oude monobook-stijl en bespreekt de VE niet) en staat (waarschijnlijk vanwege dit) niet open en bloot op pagina's als het kidsportaal. Ik heb zelf niet superveel kennis over het maken van zulke tutorials met wikicode, maar YouTube-video's (ben ik zelf groot voorstander van) kunnen ook veel uitleggen. Als voorbeeld probeerde ik dit voormalig al met deze wikdummies video's. Wat denken jullie?
 4. Nog even over de SuperSchrijfwedstrijd van 2020, want dat was een succes. Ben benieuwd of er een 2022 (of 2023) versie kan komen?

Geen haast met ook maar een van deze ideeën hoor! Mvg, Face-wink.svgDeGrote Emojii 16 nov 2022 12:34 (CET)

Wat betekend 'VE' eigenlijk? Єize01 (નુ־) overleg? 16 nov 2022 12:57 (CET)
@Eize: Visuele editor. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 16 nov 2022 16:52 (CET)
Het lijkt me sowieso een goede zaak om met de tijd mee te gaan, hetgeen ook wel gebeurd. Heb zelf idd zo nu en dan proefondervindelijk een en ander moeten uitvogelen. Met hulp van de moderatoren loste het zich vaak wel op. Dat neemt niet weg dat een acurate handleiding welkom is. Soms zie ik technische acties voorbij komen die voor de gewone gebruiker niet te volgen zijn (dan denk ik, het zal). Het Overzicht Sjablonen heb ik bijvoorbeeld aangemaakt als een soort van gereedsschapskist voor het verbeteren en opleuken van WikiKids. Die zou in de handleiding meegenomen kunnen worden. Gr. Hanssain (overleg) 16 nov 2022 13:13 (CET)
Inderdaad zou het een goed idee zijn om de handleidingen en de tutorial allemaal een keer na te lopen en aan te vullen. Ik wil me wel bezighouden met het verbeteren en updaten van de Tutorial. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 16 nov 2022 13:20 (CET)
Zie ze als een subpagina van jou Mike1023 langskomen. Zijn die vanaf de hoofdpagina bereikbaar? Hanssain (overleg) 16 nov 2022 13:31 (CET)
Nee, ik heb even de pagina's gekopieerd naar mijn eigen naamruimte. Hierdoor kan zelf in alle rust ontwerpen zonder dat gebruikers (die de Tutorial misschien willen gebruiken) hier last van hebben. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 16 nov 2022 13:40 (CET)
Ik denk dat het bij de tutorial belangrijk is dat een gebruiker het begrijpt na één keer lezen. Zoals ik al zei vind ik dat gebruik van filmpjes dit ontzettend goed uitvoert. Gebruik van YouTube gaat goed mee met de tijd en houdt nieuwe gebruikers in de doelgroep geboeid. Ik heb op zich wel de tijd om dit soort video's te maken. Ze hoeven echt niet lang, ingewikkeld of goed geëdit te zijn. Face-wink.svgDeGrote Emojii 16 nov 2022 14:15 (CET)
Op wat voor soort acties doel je precies Hanssain? En hoe zou dat verbeterd kunnen worden. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 nov 2022 14:42 (CET)
Zie ze van jou en Wouter. Lijken me een programmeertaal. Niet dat die verbeterd moeten worden, maar ze zeggen me niets. Meer een soort nieuwsgierigheid van mijn kant wat ze doen. Gr. Hanssain (overleg) 16 nov 2022 16:13 (CET)
Ik ben nou nieuwsgierig welke bewerkingen je bedoelt. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 nov 2022 18:23 (CET)
Een vernieuwde tutorial kan handig zijn. De VE is de beste manier om te beginnen met bewerken. Video's zijn ook manier om het uit te leggen.
Zo'n nieuwe wedstrijd is wel leuk.
Eventjes over de technische veranderingen zoals extensies.
Die extensies zijn te regelen. Thanks lijkt me in ieder geval een goed idee. WikiLove lijkt me niet nodig. Je kunt zelf een berichtje op de overlegpagina zetten. Daar is geen extra extensie voor nodig. GuidedTour is lastiger om bij te houden. Dat zal moeten worden aangepast, daar is tijd voor nodig.
Het uploaden van geluid lijkt me niet nodig. Die kun je van Commons gebruiken. Dat werkt nog niet helemaal goed, dus dat is wel een goed aandachtspunt. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 nov 2022 14:35 (CET)

Nog een ideetje: op wikipedia krijg je als je een @ typt de mogelijkheid andere gebruikers te "pingen". Dan krijgt die gebruiker een melding dat zijn naam ergens is gebruikt in een bericht. Misschien is dat hier ook handig? En misschien de mogelijkheid om OP's te kunnen bewerken met de VE. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 16 nov 2022 16:52 (CET)

Dat van het pingen is volgens mij al het geval, maar hiervoor moet je {{@}} gebruiken. Voor het bewerken van OPs met de VE weet ik niet zeker of het mogelijk is. Face-wink.svgDeGrote Emojii 16 nov 2022 17:24 (CET)
@DeGroteEmoiji: Mij lijkt het leuk om video's toevoegen inderdaad. Als jij ze kan maken, zou dat mooi zijn. Bepaalde stappen een vrij lange tekst en misschien is een video handiger (ook omdat je dan kan laten zien wat je bedoeld). Ik heb stap 1, 2 en 3 al doorgelezen. Op de afbeeldingen na (ik moet nog even nieuwe uploaden), klopt de informatie. Die informatie kun je gebruiken voor een video. Ik moet de rest nog even controleren en aanpassen waar nodig. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 16 nov 2022 17:41 (CET)
VE op een overlegpagina is zeker mogelijk. Dat kan simpel door "action=edit" te vervangen in de url door "veaction=edit". Pingen kan inderdaad met het sjabloon {{@}}. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 nov 2022 18:23 (CET)

Portaal:Ouders

Dag allemaal, ik ben momenteel bezig met de wikikids:Tutorial aan het updaten en opknappen. Bij stap 8 (informatie voor ouders en leraren) staat nog wat informatie (Zie hier in mijn kladblok). Mij lijkt het handiger om dit samen te vatten tot een klein puntje met een link naar Portaal:Onderwijs (voor de leraren) en Portaal:Ouders. In het verleden hadden we een Portaal:Ouders, waar voornamelijk updates kwamen over projecten. Ik denk dat we het moeten terugplaatsen, maar dan met informatie specifiek voor ouders. Ik kan me voorstellen dat een vader of moeder andere dingen wil weten over WikiKids dan een kind. Vinden jullie dit een goed idee? Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 17 nov 2022 20:31 (CET)

Die twee portalen, Onderwijs en Ouders. Kunnen die niet samen in een portaal? Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 17 nov 2022 20:39 (CET)
Goed idee! Daar had ik nog niet aan gedacht. Misschien een Portaal:Volwassenen? Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 17 nov 2022 20:45 (CET)
Ben ook voorstander van één Portaal:Volwassenen; denk dat het de overzichtelijkheid en toegankelijkheid van de informatie zal vergroten. Hippogryph Overleg · (MOD) 18 nov 2022 23:35 (CET)

Kerstster

Leuk om uit te delen rond kerstmis?

Ik kwam deze ster tegen op commons. Misschien leuk om uit te delen rond kerstmis? Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 18 nov 2022 07:24 (CET)

Dat kan. In het verleden deelden gebruikers vaak kerstkaarten uit op elkaars overlegpagina. Misschien is het leuk om dat terug te brengen. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 18 nov 2022 13:00 (CET)
Dat is misschien nog wel leuker en persoonlijker! Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 18 nov 2022 15:06 (CET)
Leuk idee om dat weer te gaan doen, maar ik vraag me af hoe kan er gezorgd worden dat gebruikers dat ook echt gaan doen, want het is niet zo dat iedereen dat zomaar weer gaat doen. Misschien kan het aangemoedigd worden op een af andere manier. Єize01 (નુ־) overleg? 18 nov 2022 20:17 (CET)
Ik en MakiBoy hebben al een kerstkaart gemaakt. Als jullie het goed vinden zet ik hier een bericht onder met de vraag of mensen hun eigen kerstkaart willen maken. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 18 nov 2022 20:18 (CET)
Ik ben ook van plan om een kerstkaart te maken (natuurlijk wel iets later; het is tenslotte pas november). Het is natuurlijk vrijwillig; als iemand er geen zin in heeft, dan moeten we dat respecteren. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 18 nov 2022 20:23 (CET)
Mij lijkt het wel een goed idee om zo'n bericht neer te zetten, de kans is immers groter dat iemand dat dan opvalt dan wanneer het tussen de tekst onder dit bericht staat. Єize01 (નુ־) overleg? 18 nov 2022 20:25 (CET)
Ik zal ook m'n best doen om voor kerst een kerstkaart te maken, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen de tijd ervoor heeft. Het hoeft van mij niet per se aangemoedigd te worden, maar als anderen dat liever wel zien, heb ik daar geen bezwaar tegen. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 18 nov 2022 23:38 (CET)
Sorry voor de late reactie, maar ik ben het met Hippogryph eens. Ik denk als de kerstkaart verzend (m.a.w. plaatst op de overlegpagina van een gebruiker) dat deze ook een kaartje terug zal sturen. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 26 nov 2022 18:57 (CET)

Sjabloon artikelen splitsen

Ik zocht naar zo'n sjabloon maar kwam het niet tegen. Daarom heb ik er zelf een gemaakt. Zie Gebruiker:Groempdebeer/SjabloonSplitsen. Ik hoor graag jullie mening hierover. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 19 nov 2022 17:51 (CET)

In mijn kladblok zie je hoe het er in de praktijk uitziet. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 19 nov 2022 17:55 (CET)
Goed idee naar mijn mening, soms hebben artikelen dit echt nodig. Zou daarna ook meteen aan de grote schoonmaak toegevoegd kunnen worden, ik denk echter niet dat ik daar veel over te zeggen heb. Kan sowieso geen kwaad om het sjabloon alvast te maken, bijvoorbeeld onder de naam Sjabloon:Splitsen (dat is namelijk gemakkelijker te vinden dan Gebruiker:Groempdebeer/SjabloonSplitsen), dus doe dat vooral zou ik zeggen. Єize01 (નુ־) overleg? 19 nov 2022 18:01 (CET)
Ik dacht een keer gelezen te hebben dat je voor nieuwe sjablonen eerst hier moest overleggen of de rest het ook ziet zitten. Daarom heb ik hem in mijn gebruikersnaamruimte aangemaakt. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 19 nov 2022 20:11 (CET)
Dat is denk ik niet heel belangrijk, als dat ergens staat was dat misschien bedoelt voor echt belangrijke sjablonen, of voorstellen. Ik maak zelf ook wel eens sjabloon maar ik zou het eigenlijk nooit in het Clubhuis zetten, tenzij ik denk dat het sjabloon ergens heel belangrijk voor Wikikids zou kunnen zijn. Єize01 (નુ־) overleg? 19 nov 2022 20:31 (CET)
Kan iemand Sjabloon:Splitsen nalopen? Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 19 nov 2022 20:38 (CET)
Ik heb nog een ideetje voor het sjabloon: Als afbeelding een doorzichtige .png of .svg gebruiken.
PS: Bij mijn kladblok werkt het sjabloon zoals het zou moeten dus in ieder geval klopt alles. Єize01 (નુ־) overleg? 19 nov 2022 20:47 (CET)
Zou jij die kunnen maken? Ik weet niet hoe dat moet. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 19 nov 2022 21:15 (CET)
Oké. Єize01 (નુ־) overleg? 19 nov 2022 21:15 (CET)
CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd Єize01 (નુ־) overleg? 19 nov 2022 21:56 (CET)

Nieuwe tutorial

Dag allemaal, een paar dagen geleden werd gevraagd voor een nieuwe tutorial. Ik heb op deze pagina een nieuw ontwerp gemaakt. Enkele dingen die veranderd zijn:

 • De opmaak; de oude tabbladen zijn vervangen door nieuwe tabbladen, er is meer kleur toegevoegd en het geheel ziet er iets strakker en frisser uit.
 • Qua informatie is er informatie geupdated (inclusief over de visuele tekstverwerker). Stap 8 (voor volwassenen) is volledig opnieuw getypt om de tekst bondiger te maken. Ik heb de informatie die verouderd of niet belangrijk is (bijvoorbeeld vandalisme voor scholen) verwijderd.

Ik vraag daarom jullie eerst wat jullie ervan vinden. Onthoud dat de Tutorial voor nieuwe gebruikers is. Als jullie tijdens het lezen typfouten vinden, mogen jullie deze aanpassen. Andere toevoegingen mogen jullie hieronder zetten. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 19 nov 2022 18:57 (CET)

Er staat in stap twee Klik op 'Hoe overleef ik de eerste keer?'., maar ik kan nergens vinden waar dit naar zou moeten refereren. Єize01 (નુ־) overleg? 19 nov 2022 19:01 (CET)
Aangepast. Na de tekst drie keer te hebben gelezen, zie je op een gegeven moment de fouten niet meer. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 19 nov 2022 19:05 (CET)
Ik heb de rest doorgekeken en verder geen fouten gevonden (behalve een paar die ik zelf aan heb gepast) en het is makkelijk te lezen, dus ik denk dat het 'gelanceerd' kan worden. Het is natuurlijk wel handig als iemand anders dat ook vind, ik kan namelijk best wat over het hoofd hebben gezien. Єize01 (નુ־) overleg? 19 nov 2022 19:21 (CET)
Bedankt voor het nakijken. Ik zal sowieso nog enkele dagen wachten met het lanceren; waarschijnlijk zal dit pas ergens eind volgende week gebeuren. Ik zal dan meteen een linkje naar de Tutorial plaatsen in het welkomsjabloon (wat er ooit in stond) en op het Kidsportaal. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 19 nov 2022 19:25 (CET)

Tja, wat zal ik er over zeggen... Het is niet slecht en zeker belangrijk dat het gemaakt wordt, maar, sorry als het wat hard overkomt, de schrijfstijl is niet mijn meest favoriete. Ik heb een zin in mijn ogen wat vloeiender laten lopen. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 19 nov 2022 20:13 (CET)

Ziet er op het eerste gezicht goed uit (moet nog verder lezen) mijn eerste suggestie is niet alleen de vooruitknop rechtsonder, maar eventueel ook een terugknop linksonder. Gr. Hanssain (overleg) 19 nov 2022 21:53 (CET)
Ben zo vrij geweest een paar spelfouten te verbeteren. Voor kinderen is het duidelijker om geen verwijswoorden als 'deze' of 'die' te gebruiken, maar gewoon de term te herhalen in de volgende zin. Verder lijkt het me prima zo. Gr. Hanssain (overleg) 19 nov 2022 22:26 (CET)
Nog een ding dat misschien wel handig zou kunnen zijn voor de tutorial is een korte uitleg over hoe je brontekst moet bewerken en hoe verschillende functies er in werken. Єize01 (નુ־) overleg? 20 nov 2022 15:00 (CET)
Bewerken in de brontekst zal amper gedaan worden. Je kunt er wel een paar woorden aan wijden, maar bijna alle functies kunnen ook in de VE bereikt worden. Dus wat mij betreft hoeft het niet bij de tutorial. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 21 nov 2022 13:06 (CET)

Okay, ik heb jullie adviezen verwerkt:

 • Iedere stap heeft ook een knop met "vorige stap".
 • Ik heb het taalgebruik op bepaalde pagina's verduidelijkt en veranderd.
 • Ik heb een korte uitleg (twee of drie regels) gewijd aan bewerken via brontekst. Ik vind het niet nodig om in de tutorial (die voor nieuwe gebruikers is) een uitgebreide uitleg over iets voor vergevorderden te geven. Natuurlijk kan ik wel een uitgebreidere uitleg voor Portaal:Kids2, waarin alle wikicodes worden uitgelegd (maar dat komt later).

Ik hoop hiermee alles goed te hebben veranderd. Ik zal de nieuwe Tutorial a.s. zondag online zetten. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 22 nov 2022 20:01 (CET)

Goed werk Mike. Had de terugknop al zien verschijnen. Ik weet ff niet meer of het erbij staat, maar mochten kinderen/gebruikers iets niet snappen, dan kunnen ze het altijd vragen, hetzij via het overleg pagina van de tutorial, hetzij via de boomhut. Zij zijn degene die het beste kunnen beoordelen of de tutorial OK is. Wat betreft de wikicodes, ben ze bij Wikipedia tegengekomen en kan een link plaatsen op Overzicht Sjablonen. Gr. Hanssain (overleg) 22 nov 2022 20:41 (CET)
Dag Hanssain, ik denk dat het beter is om een apart overzicht te maken. Houd er wel rekening mee dat niet alle wikicodes van Wikipedia op WikiKids werken. Op Wikipedia bestaat bijvoorbeeld de code <ref> voor referenties, maar op WikiKids bestaat deze niet. Ik ben van plan in de komende weken alle uitlegpagina's van Portaal:Kids en Portaal:Kids2 na te lopen, waar nodig te updaten en aan te vullen. Over de jaren zijn er immers veel "ongeschreven regels" en veranderingen ontstaan die niet allemaal in deze uitlegartikelen zijn meegenomen. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 22 nov 2022 22:23 (CET)
Nog een kleine toevoeging aan de tutorial, misschien is het handig om in het begin aan te geven dat je, als je na de tutorial nog vragen hebt, deze kunt stellen NA de tutorial. Dus dat ze eerst de hele tutorial lezen, voordat ze vragen stellen die voorkomen in de tutorial. En op de laatste pagina een link om direct je vraag te stellen.
Zo'n overzicht over wikicodes kan ik wel maken. Dan behandelen we alleen de basic, alleen dingen die je ooit nodig zal hebben om een artikel te maken, geen speciale 6 (Huidige dag) of {{#ifeq:}} etc. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 22 nov 2022 22:57 (CET)

Mooi gedaan Mike1023! Vanuit onderwijskundig oogpunt is het ook fijn als je van te voren al weet wat je gaat leren. Dus heel kort aangeven welke onderwerpen aan bod komen zou fijn zijn. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 23 nov 2022 09:14 (CET)

@Rots61: Als je een klein overzicht wilt maken, graag! Dat kan dan mooi op het Portaal:Kids2, waarin men dieper ingaat op het bewerken.
@Gerard: Dankjewel, ik zag dat S.Perquin bezig was om WikiKids bekender te maken. Mooie gelegenheid om ook de uitlegartikelen aan te passen. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 23 nov 2022 11:03 (CET)
Dag allemaal, aangezien er geen verdere opmerkingen waren, heb ik de nieuwe tutorial gelanceerd. Hij is vanaf nu te gebruiken voor nieuwe gebruikers. Ik heb een link geplaatst op het Portaal:Kids, in het sjabloon:Welkom en het sjabloon:Zandbak (tot 2018 was een link naar de tutorial ook daar te vinden) met de namen snelcursus. Ik hoop dat we dit deel hebben afgesloten. Ik zal me nu verder gaan richten op de rest van Portaal:Kids, Portaal:Kids2, Portaal:Moderator en Portaal:Onderwijs, te beginnende met Portaal:Kids. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 27 nov 2022 23:03 (CET)
Over het Portaal:Onderwijs: dat gaat nu vooral over onderwijs en WikiKids. Maar er is ook zoiets als de soorten onderwijs (zie artikel school) en aanverwante artikelen als didactiek, pedagogiek, PABO etc, waarbij het onderwijs zelf het onderwerp is. Dit zou ik ook graag verwerkt zien. Misschien moet dat gesplitst worden Gr. Hanssain (overleg) 28 nov 2022 08:56 (CET)
Mij lijkt het in zo'n geval sowieso beter om twee aparte portalen hebben. Ik denk niet dat kinderen veel mensen aan voorbeeldlessen en informatie voor leerkrachten. Ik kom hier later nog op terug, aangezien het OnderwijsPortaal pas aan het einde aangepast gaat worden. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 28 nov 2022 17:53 (CET)

Aanzet wikicode

Hoi iedereen, ik zag dat WikiKids nog geen artikel had over wikicode. Ik ben er dus zelf maar aan begonnen (zie Gebruiker:Groempdebeer/Wikicode). Als jullie nog aanvullingen hebben hoor ik het graag! Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 19 nov 2022 21:39 (CET)

Ziet er leuk uit. Het doel is om <> niet normale artikelen te gebruiken. De uitleg is daarnaast best wel summier. Je hebt niets aan deze pagina als je nog niets weet over hoe de wikicode werkt. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 21 nov 2022 13:06 (CET)

Nieuwe portaalpagina('s)

Hierbij verzoek ik om nieuwe portaalpagina's te mogen toevoegen, en deze te koppelen aan het PIM-systeem. Mijn indruk is dat het eigenlijk 'opgeleukte' lijsten zijn, maar voor kinderen wel duidelijker. Een eerste voorzet: Portaal vaartuigen, als aanvulling op portaal verkeer en vervoer. Gr. Hanssain (overleg) 20 nov 2022 13:48 (CET)

Ik ben zeker voorstander van een portaal over scheepsvaart. Єize01 (નુ־) overleg? 20 nov 2022 14:39 (CET)
Er gebeurt alleen iets geks met de kleur van de halve portaalvakken, nadat ik aan het eind een heel portaalvak heb toegevoegd. De tekstvakken van de halve potaalvakken worden namelijk ook blauw. Welke fout heb ik gemaakt? Gr. Hanssain (overleg) 20 nov 2022 14:44 (CET)
Voorlopig opgelost door er twee halve portaalboxen van te maken. Heeft denk ik te maken met tekstverloop op verschillende beeldschermen te maken. Kan iemand dit bevestigen. BVD. Gr. Hanssain (overleg) 20 nov 2022 15:56 (CET)
Als nieuw portaal geplaatst onder Portaal:Binnen- en zeevaart. Gr. Hanssain (overleg) 21 nov 2022 12:27 (CET)
Ziet er goed uit, ik heb 1 box verplaatst waardoor de layout weer klopt. Het portaal bevat nu nog wel heel veel rode links. Als je nog iets wil met een grote portaalbox kun je het gewoon opslaan. Dan zal ik er eventjes naar kijken. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 21 nov 2022 13:00 (CET)
Dank je. Over die rode links maak ik me niet zo druk. "Mijn" lijsten begin ik meestal met rode links, die worden in de komdende tijd vanzelf blauw. Eize01 wil daar vast wel bij helpen. Ik heb het PIM-systeem aangepast. Daarin zie je nu ook de 'witte vlekken' die aangevuld kunnen/moeten worden. Hebben we wat de doen 😉. Overigens is de layout sterk afhankelijk van het soort scherm dat je gebruikt. Kijk maar eens via je smartphone Gr. Hanssain (overleg) 21 nov 2022 13:15 (CET)
Ik doe zeker mee met het maken van een aantal artikelen. Єize01 (નુ־) overleg? 21 nov 2022 18:12 (CET)

Eize01, bedankt alvast. Heb RMS/HMHS Britanic aan het portaal toegevoegd. Mag je natuurlijk ook zelf doen bij nog ontbrekende vaartuigen. Hoe komt het potaal op jouw scherm over? Gr. Hanssain (overleg) 21 nov 2022 21:38 (CET)

Op computer en op telefoon ziet het er goed uit. Єize01 (નુ־) overleg? 22 nov 2022 07:12 (CET)
Heb de halve portaalboxen bij Portaal:Binnen- en zeevaart vervangen door tabellen met telkens 4 cellen. Het was even zoeken naar het centreren. Misschien zit er nog een schoonheidsfoutje in, maar het werkt wel. Zowel op Desktop als op smartphone heb je zo geen last meer van verspringen. De tabel past de opmaak per tekst cel automatisch aan. Graag jullie mening over deze aanpak. Nu kan er onderaan wel een portaalbox over de hele breedte omdat je geen last meer hebt van verspringingen Gr. Hanssain (overleg) 22 nov 2022 12:03 (CET)
Het ziet er goed uit, zowel op mobiel als op de PC. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 22 nov 2022 17:29 (CET)
Dank je, dan houd ik dit format aan. Gr. Hanssain (overleg) 22 nov 2022 20:31 (CET)

George Floyd: versiegeschiedenis

Hallo allen,

Ik zag daarnet in de geschiedenis van George Floyd iets vreemds. Ene [geredigeerd] had een ongepaste verandering gemaakt, en nu is hij permanent geblokkeerd. Er staat ook in de versiegeschiedenis (gebruikersnaam verwijderd), maar als je bij de wijziging van MakiBoy daarna kijkt die de verandering van [geredigeerd] terug draait staat er nog Versie 739423 van [geredigeerd] (overleg) ongedaan gemaakt, dus nu vraag ik me af hoe dit dan werkt of juist niet werkt? Єize01 (નુ־) overleg? 21 nov 2022 20:07 (CET)

Ik zag het ook. Vreemd. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 21 nov 2022 21:41 (CET)
Bedankt voor je attentheid. De gebruikersnaam van deze gebruiker is verborgen, omdat hij een destijds een bewerking met ractistische inhoud heeft gedaan. Hierbij is alleen vergeten om de versietekst te verbergen en de gebruikersnaam te verbergen in de bewerkingssamenvatting van MakiBoy. Het probleem is als het goed is nu opgelost. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 21 nov 2022 22:17 (CET)
Hierbij nog een extra versie verborgen zodat mensen de naam niet ook in de geschiedenis van het Clubhuis kunnen zien. ;) Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 22 nov 2022 17:29 (CET)

Onjuiste informatie!

Sarkade bestaat niet - Deze reactie werd toegevoegd door Jvr (overleg | bijdragen)

Hoi, ja dit klopt. Er staat al een {{weg}} sjabloon op deze pagina, wat betekent dat de pagina een label krijgt waardoor moderators weten dat de pagina weg moet. Zet in het vervolg dit op een pagina als je denkt dat de pagina weg moet: {{weg|Zet hier je reden neer}}. Face-wink.svgDeGrote Emojii 24 nov 2022 13:36 (CET)

Tabellen

Is het niet handig om een pagina te maken over tabellen? Die heeft wikikids niet, maar er zit wel een complexe code achter. Ik heb er in ieder geval moeite mee. Met vriendelijke groet, Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 25 nov 2022 15:44 (CET)

WikiKids heeft een handleiding over tabellen. Zie Wikikids:Handleiding-wiki/Tabellen daarvoor. Deze pagina is makkelijk te vinden via Portaal:Kids. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 25 nov 2022 15:51 (CET)
Heb de link ook toegevoegd aan Wikikids:Overzicht sjablonen. Gr. Hanssain (overleg) 25 nov 2022 18:01 (CET)

Aanpassing hoofdpagina: Portalen

Dag allemaal, een paar weken terug kwam S. Perquin met het voorstel om Portaal:Filosofie op de hoofdpagina te plaatsen. Dit portaal valt niet echt onder een ander portaal; filosofie heeft immers op haast ieder onderwerp betrekking. Ik heb op deze pagina een klein ontwerp je gemaakt hoe de nieuwe tegels er dan uitkomen te zien. Ik heb gekozen voor meer prominente link naar Portaal:Woordenschat, voor als lezers de betekenis van een moeilijk woord zoeken. Mochten er andere voorstellen zijn, hoor ik het graag. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 28 nov 2022 18:08 (CET)

Naar mijn mening een goed idee. Єize01 (નુ־) overleg? 28 nov 2022 18:46 (CET)
Ziet er goed uit, ben het eens met het voorstel. Hippogryph Overleg · (MOD) 28 nov 2022 19:03 (CET)
Valt filosofie niet gewoon onder mens en maatschappij net als godsdienst en politiek? Gr. Hanssain (overleg) 28 nov 2022 20:34 (CET)
@Hanssain, of onder wetenschap of kunst en cultuur... Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 28 nov 2022 20:48 (CET)
Van oudsher is filosofie bij mijn weten een wetenschap (denk aan Plato). De 6 'Hoofdportalen' op WikiKids zijn er sowieso te weinig. Wikipedia heeft de volgende hoofdportalen:
 • Portaal:Biologie
 • Portaal:Geschiedenis
 • Portaal:Kunst & Cultuur
 • Portaal:Landen & Volken
 • Portaal:Mens & maatschappij
 • Portaal:Politiek
 • Portaal:Religie
 • Portaal:Sport
 • Portaal:Taal
 • Portaal:Wetenschap & Technologie
 • Navigatie- en hulpportalen.

Belangrijkste is dat het voor kinderen logisch is en niet zozeer vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Vandaar dat ik het PIM-systeem veel kindvriendelijker vind. Gr. Hanssain (overleg) 28 nov 2022 21:53 (CET)

Aanvraag nieuwe richtlijnen

Beste iedereen, in het verleden heb ik mij over een paar onderwerpen vaak afgevraagd of ze wel een artikel verdienen op WikiKids. Daarom stelde ik deze vraag in het clubhuis: een aanvraag van twee nieuwe richtlijnen.

 • Als eerste stel ik een richtlijn voor van games op Roblox. Wanneer verdient een game op Roblox een artikel? Zelf vind ik het logisch dat games als lumber tycoon 2, jailbreak en bee swarm simulator (die al jaren op de voorpagina staan) een artikel hebben, maar voor games als Amsterdam Stad (geen spelers (meer), game is in mijn mening niet extreem goed gescript en heeft in totaal maar 0,5 miljoen spelers gehad) weet ik niet zeker of deze wel een artikel verdienen. Ik zou zelf zeggen dan een game op roblox minstens 500 miljoen bezoekers moet hebben gehad.
 • Als tweede stel ik een soort richtlijn voor van muziekartiesten en muziekproducers. Veel artiesten die een artikel hebben op WikiKids zijn wereldwijd bekend, maar er zijn een aantal artiesten die erg bekend zijn in andere landen maar minder bekend voor de rest van de wereld, bijvoorbeeld met veel Japanse producers (camellia is hier een mooi voorbeeld van). Dus wanneer verdient een artiest nou echt een artikel? En waarop moet worden gebaseerd of een artiest een artikel krijgt op WikiKids?

Wat denken jullie? Face-wink.svgDeGrote Emojii 29 nov 2022 10:37 (CET)

Hallo DeGroteEmoji, ik twijfel of we (net zoals op Wikipedia) op WikiKids strikte richtlijnen moeten hebben. Er worden genoeg artikelen over artiesten aangemaakt die op dit moment weinig bekend zijn, maar kennelijk wel belangrijk zijn in de belevingswereld van kinderen. In een steeds meer door algoritmen gedreven en gefragmenteerde mediawereld kun je je denk ik afvragen of er nog echt dingen 'mainstream' zijn; kinderen krijgen bij uitstek dingen voorgeschoteld die ze zelf erg leuk vinden. Zelf verwijder ik daarom amper artikelen die gaan over iemand die mogelijk 'te onbekend' is, tenzij er sprake is van een mogelijke schending van de privacy van kinderen of schaamteloze zelfpromotie.
Wat betreft de games van Roblox: ik heb zelf nooit Roblox gespeeld en heb dus geen verstand van welk spel op dat platform wel of geen eigen artikel verdient. Ik laat een artikel over zoiets specifieks staan als het lang genoeg is en daadwerkelijk informatief is, maar misschien hebben andere gebruikers die Roblox beter kennen een andere mening daarover.
Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 29 nov 2022 10:58 (CET)
Wat me bij dit soort artikelen wel opvalt is de vraag of ze encyclopedisch genoeg zijn. Een spel of persoon hoeft niet heel bekend te zijn, maar een uitleg van een spel en waarvan een persoon bekend is, lijkt me wel het minste. Merk wel dat het een 'generatie' dingetje is. Gr. Hanssain (overleg) 29 nov 2022 12:49 (CET)
Zelf heb ik Roblox nooit gespeeld, maar als het een Nederlandse server is, mogen wat mij betreft de artikelen al snel blijven staan. Een strikte richtlijn lijkt me niet nodig. Als het NE is kun jij er altijd nog {{weg}} op zetten. Wat betreft de artiesten ben ik het eens met Hippogryph. Zelf kijk ik meestal wel naar hoeveel volgers iemand heeft op Social Media. Als ze echt te weinig volgers hebben (25k of minder) verwijder ik ze. Daarboven laat ik het meestal staan. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 29 nov 2022 12:52 (CET)
Ik denk niet dat ik kan oordelen over Roblox, ik weet dat het een gameplatform is maar daar houd het op. Over zangers zou ik zeggen dat ze minstens een nummer moeten hebben gemaakt dat bij de meeste kinderen bekend is. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 29 nov 2022 15:01 (CET)
Voor roblox is het de vraag wanneer er nou echt een streep moet worden getrokken van wanneer er van een game een artikel moet worden gemaakt. De meeste erg grote games hebben meer dan een miljard bezoekers, maar er zijn maar een handjevol games (iets meer dan 70) die hieronder vallen. De roblox wiki heeft deze richtlijnen bij 2 miljoen gezet (al is dit nog steeds niet zo veel), maar of WikiKids dit voorbeeld zal volgen..? Face-wink.svgDeGrote Emojii 29 nov 2022 15:23 (CET)

Welkomst- en zandbaksjabloon

Ik heb nu al een aantal keer meegemaakt dat als ik iemand verwelkom, en diegene later een bewerking doet op wikikids, het welkomstsjabloon vervangen wordt door een zandbaksjabloon. Op zich heb ik daar geen problemen mee, maar is het dan niet handig dat diegene die dat sjabloon plaatst zijn eigen handtekening er onder zet? Dat is bijna nooit het geval. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 30 nov 2022 10:21 (CET)

Het is een ongeschreven regel om één sjabloon op een overlegpagina te gebruiken, omdat er anders verwarring kan ontstaan over welk sjabloon van toepassing is. Daarom komt dit misschien soms voor. Het is daarom handig om samen met het welkomsjabloon ook zelf een kort welkomstbericht te schrijven. Bij het vervangen van een welkomstsjabloon door een zandbaksjabloon schrijf ik altijd een eigen bericht over de zandbank onder het welkomstbericht van een andere gebruiker om verwarring te voorkomen. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 30 nov 2022 14:58 (CET)
Ehm, je hebt de kern denk ik gemist. Ik vroeg of de handtekening onder het sjabloon aangepast moet worden, omdat het nu lijkt dat degene die het w-sjabloon heeft geplaatst ook het zb-sjabloon heeft geplaatst, wat niet altijd zo is. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 30 nov 2022 16:43 (CET)
Nee, de handtekening wordt niet aangepast. Om verwarring te voorkomen schrijft de gebruiker een welkomsbericht en de moderator een apart zandbakbericht daaronder. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 30 nov 2022 17:04 (CET)
OK. Zouden dan alle plaatsers van zb-sjablonen dat willen doen? Dat is niet altijd het geval. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 30 nov 2022 17:07 (CET)
Ik ben het ermee eens dat het goed is als alle plaasters dat doen. Ik probeer er zelf altijd wel op te letten. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 30 nov 2022 17:13 (CET)
Zou jij of een andere mod dan een stukje kunnen typen op sjabloon:zb over een bericht erbij zetten? Ik wil het ook wel doen maar de pagina is beveiligd :). Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 30 nov 2022 17:15 (CET)
CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 30 nov 2022 17:19 (CET)

Wikikids

Zouden we met velen 1 pagina kunnen maken? - Deze reactie werd toegevoegd door Debrug (overleg | bijdragen)

Dat zou kunnen, maar dat moet je dan wel goed regelen. Anders ontstaan er bewerkingsconflicten. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 30 nov 2022 10:26 (CET)
Ter aanvulling op Groempdebeer: WikiKids is vrij bewerkbaar dus in principe mag iedereen een artikel bewerken. Let inderdaad wel op bewerkingsconflicten. Als het Sjabloon:Werk op een artikel staat, kun je het beter met rust laten (tenzij je taalfouten wilt verbeteren, maar doe dat dan op een moment dat degene die hoofdzakelijk het artikel bewerkt, niet bezig is). Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 30 nov 2022 17:23 (CET)

Wikikids:Bewerkingsconflict

Aan de moderatoren,

Omdat ik niks uitgebreiders kon vinden over bewerkingsconflicten ben ik zelf maar aan de gang gegaan. Moet hier verder iets mee gebeuren? Met vriendelijke groet, Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 1 dec 2022 20:12 (CET)

Helemaal prima, ik heb bijna klaar met Portaal:Kids (enkel nog het stukje "opmaken" moet nagelopen worden). Na het weekend ga ik verder met Portaal:Kids2, waar deze pagina dan op de één of andere manier te zien is. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 1 dec 2022 22:53 (CET)
Symbol thumbs up color.svg Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 2 dec 2022 07:09 (CET)

(Interne) hyperlinks tellen

Hallo techneuten, bestaat er een mogelijkheid om op een pagina (bijvoorbeeld een portaal, lijst of categorie) het aantal aanwezige hyperlinks te tellen? Ik heb namelijk de indruk dat er heel veel 'weespagina's' zijn die niet of nauwelijks gelinkt zijn naar 'hoger liggende pagina's'. Dat zou betekenen dat ze ooit aangemaakt zijn, maar niet of nauwelijks gevonden zullen worden. Ik wacht al tijden op moderator Wouter op een antwoord, want hij houdt zich veel bezig met de boomstructuur. Volgens mij worden de gebruikers en bijbehorende overlegpagina's ook als artikel meegeteld door het systeem, die zou je er wellicht vanaf moeten trekken om een reëler beeld te krijgen. Ik hoor graag van jullie. Mvrgr. Hanssain (overleg) 2 dec 2022 11:01 (CET)

Volgens mij worden gebruikerspagina's niet als artikel geteld maar als pagina. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 2 dec 2022 14:42 (CET)
Bedoel je het aantal links naar de pagina? Bijvoorbeeld er verwijzen 49 pagina's naar het artikel Appel. Of bedoel je er staan op het artikel Pieter Aspe 5 links.
Als er een link is naar een artikel verdwijnt deze van de Special:Weespaginas. Het maakt niet uit of deze link komt van een artikel, overlegpagina, gebruikerspagina etc. Dat kun je zien want op een gebruikerspagina staan de meeste artikelen die beginnen met een A. Die ontbreken hier. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 2 dec 2022 17:37 (CET)
Neem Portaal:Ruimtevaart, dat heeft een aantal 'vertrekkende' links. Die kun je natuurlijk handmatig tellen, maar bij categorieën gebeurt dat automatisch. Een Categorie pagina geeft de links aan die het krijgt zodra je bij het artikel dit aangeeft. Achteraf dus. Mijn indruk is dat dit niet overal correct is gebeurd. Neem artikel Pimpelmees, simpelweg een vogel. Maar de categorieroute is mezen > zangvogel > vogel. Om bijvoorbeeld een Lijst van vogels of een Portaal:vogels te maken is dat lastig (niet onmogelijk). Ik hoop dat mijn vraag zo duidelijker is. Gr. Hanssain (overleg) 2 dec 2022 19:39 (CET)
Zou je een voorbeeld kunnen geven, want ik snap het nog niet helemaal. Kies een categorie of een portaal uit en werk het voorbeeld uit met een paar pagina's als voorbeeld. Dan kan ik kijken of dat mogelijk is. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 2 dec 2022 22:44 (CET)
Het Portaal:Binnen- en zeevaart telt nu (handgeteld) zo'n 140 active (blauw) en zo'n 90 nog gewenste (rood) artikelen/links. Als ik naar Alle pagina's (naamruimte Sjabloon) ga, kan ik kiezen uit gebruikers, wikikids, sjablonen enz. Vervolgens krijg ik een hele rits links naar pagina's, maar er staat nergens hoeveel het er zijn. Voor een goede statistische analyse lijkt me dat voor vaste gebruikers en moderatoren wel nuttig. In het logboek op mijn gebruikersnaam kom ik op meer dan 1000 artikelen. Daardoor wist ik dat de badges nieuwe artikelen niet goed werkte en nu door Rots is hersteld. Als dat op een soortgelijke manier ook bij bovengenoemde voorbeelden kan (ipv gebruikersnaam bv sjabloon) dan krijg je een beter beeld hoe de pagina's verdeeld zijn. Via het PIM-systeem heb ik al enigszins een beeld van wat er nog aan portalen en lijsten en bijbehorende artikelen ontbreekt. Ook heb ik de indruk dat de categorieën een minder geschikt zoekstructuur zijn vanwege de te grote verfijning (je raakt het overzicht kwijt). Bijvoorbeeld Illustratoren zijn op land van herkomst ingedeeld, terwijl ik in de lijst van illustratoren ze allemaal weergeef (voor zover ik ze terug heb kunnen vinden). In principe zouden er in een lijst of portaal net zoveel artikelen moeten staan als in een categorie. Vandaar mijn zoektocht. Gr. Hanssain (overleg) 3 dec 2022 00:01 (CET)
Inderdaad, het categorieënstelsel is niet de meest effectieve methode. Maar er is volgens mij geen betere methode die ook al geïmplementeerd is op een wiki. Op Wikipedia kwam afgelopen maand een voorstel voorbij voor een ander systeem, waardoor je elk artikel een paar kernwoorden geeft, zoals 'man', 'Nederlander', 'sporter', 'voetballer'.
Een tellertje van aantal sjablonen, portalen etc. is wel mogelijk. Daar zal ik volgende week even naar kijken. Als ik het goed begrijp, was dit het verzoek? Of wil je ook een tellertje bij elke pagina waarbij je ziet hoeveel links er vandaan gaan (Dus het artikel Pieter Aspe heeft dan 5 erbij staan voor de 5 links), dat is ook mogelijk. Mvg. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 3 dec 2022 01:23 (CET)

Ik denk dat we elkaar inmiddels begrijpen. Dat van 'man', 'Nederlander', 'sporter', 'voetballer' gebeurt al gedeeltelijk, door een artikel aan meerdere categorieën toe te voegen; b.v. motorboot > cat. Watersport, cat. Boot, cat. Recreatie. Wij volwassenen begrijpen dat wel, maar een kind zal daar niet snel aan denken. Vandaar dat portalen en lijsten ze verder helpen, maar ook dat is niet zaligmakend. Het tellertje in een (tijdelijk te plaatsen) sjabloon zou prachtig zijn. Als het ook aan Speciaal:AllePaginas? Is toe te voegen is misschien teveel gevraagd, maar zou voor preciesere statistieken mooi zijn. Wellicht geeft dat dan inzicht wat eventueel aan artikelen en bijzaken zoals tabbladen inschrijvingen bij portalen en gewenste artikelen weg kan. Dat scheelt opslagruimte en dus energie. Je hebt me tot nu toe enorm geholpen. Nogmaals dank daarvoor. Gr. Hanssain (overleg) 3 dec 2022 09:08 (CET)

Brainstormen voor het Kidsportaal 2

Dag iedereen, inmiddels ben ik bijna klaar met de vernieuwing van Portaal:Kids (enkel alles onder het kopje Opmaken wordt nog gedaan). Daarna ga ik door naar het Portaal:Kids2. Hier ontbreekt nog veel informatie. Ook moet het portaal opnieuw ingedeeld worden. Ik ga het portaal waarschijnlijk pas in januari aanpassen. Daarom stel ik voor dat we met zijn allen brainstormen over welke pagina's ontbreken, verbeterd/aangevuld moeten worden, etc. Als je ideeën hebt, hoor ik ze graag. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 2 dec 2022 20:31 (CET)

Ik stel voor het kopje 'afspraken', of eerder die artikelen zelf een beetje te veranderen. Ik denk dit kopje mooier is als het verandert wordt naar één apart artikel met de aparte artikelen over de afspraken als tussenkopjes, en dat er vanuit het portaal zelf simpelweg één knop is die daar naartoe verwijst. Єize01 (નુ־) overleg? 2 dec 2022 20:39 (CET)
Dat vind ik een enorm goed idee. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 2 dec 2022 20:59 (CET)
Ik heb al een stukje geschreven over bewerkingsconflicten, maar als het goed is weet je dat al, Mike. Ik ben bereid om de volgende twee dingen te schrijven als die er nog niet zijn: Een lijst met veelgebruikte termen binnen wikikids, zoals sokpop, GP, enz. en een stuk over bewerkingsoorlogen. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 2 dec 2022 21:23 (CET)
Is goed. Ik ga de uitleg over Bewerkingsconflicten als deelpagina van een "handleiding bewerken voor gevorderden" zetten, waarin dan ook uitleg komt over bewerkingsoorlogen, wikicodes (bijvoorbeeld hoe je 2 in H2O krijgt). We hebben hier al een woordenlijst met enkele begrippen. Deze lijst kun je aanvullen; uiteindelijk zal ik hem hernoemen. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 2 dec 2022 21:41 (CET)
Ik heb de woordenlijst aangevuld. Morgen ga ik aan de slag met het artikel over bewerkingsoorlogen. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 2 dec 2022 22:20 (CET)

Communicatiester

Barnstar communication.png

Vinden jullie deze ster wat om uit te reiken aan personen die goed met anderen kunnen communiceren? Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 3 dec 2022 11:54 (CET)

We hebben al een communicatiester op Wikikids:Sterren. Mvg, Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 3 dec 2022 14:11 (CET)
Dan heb ik hem heel vaak over het hoofd gezien... oeps! Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 3 dec 2022 16:36 (CET)

Nieuw sjabloontje

Is het goed als ik dit sjabloon in de hoofdnaamruimte zet? Ik hoop dat het geen probleem is dat het van wikipedia komt? Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 5 dec 2022 17:29 (CET)

Je kunt hem in de sjablonenruimte zetten. De hoofdnaamruimte is voor artikelen. Maar waarschijnlijk bedoelde je dat ook. Wat mij betreft kun je hem wel gebruiken op WikiKids. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 dec 2022 17:53 (CET)
Inderdaad de sjablonenruimte. Ik zal hem er op zetten. Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 5 dec 2022 17:54 (CET)

Nieuw portaal

Hoi iedereen, ik ben zojuist begonnen met het Portaal:Tachtigjarige Oorlog. Zou ik, als hij af is, hem toe mogen voegen aan de portalenruimte? Polar bear clip art.svg Groempdebeer Vragen? Polar bear clip art.svg 6 dec 2022 17:44 (CET)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=752043"