Wikikids:Clubhuis

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Overleg Wikikids:Clubhuis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Hier kun je als (vaste) gebruiker of volwassene overleggen over onderwerpen die over WikiKids gaan. Wil je een nieuw bericht plaatsen? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder.

 • Heb jij een vraag over WikiKids? Stel deze dan in de WikiKids Boomhut!
 • Oude onderwerpen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!


Wikiproject voor november

Beste allen, mij lijkt het leuk om in november een wikiproject te houden over Socrates, Plato en Aristoteles. Deze drie oude Griekse filosofen hebben erg veel invloed gehad op de westerse filosofie en geschiedenis, en we hebben veel aan hen te danken. Op Gebruiker:S.Perquin/Project:Socrates, Plato en Aristoteles heb ik alvast een opzetje gemaakt voor de artikelen die gewenst zijn. Ik ben benieuwd wat jullie van dit wikiproject vinden! Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 23 sep 2023 10:53 (CEST)

Volgens mij stond Luxemburg dan op de planning. En eind van het jaar/begin volgend jaar economie. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 23 sep 2023 11:10 (CEST)
Oh, dat wist ik niet! Misschien daarna? S.Perquin (overleg) ✯ 23 sep 2023 11:13 (CEST)
Dat kan (voor het project:Economie moet er nog een maand geprikt worden, waarna we een maand voor dit project kunnen prikken). Ik vraag me wel af of dit project niet te moeilijk voor de meeste gebruikers/lezers is om aan deel te nemen. Ik denk dat weinig gebruikers iets van Plato, Aristoteles of Socrates gelezen hebben, wat het misschien bemoeilijkt. Ik hoor graag reacties van anderen. Mvg, Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 23 sep 2023 11:20 (CEST)
Je kunt ontzettend veel informatie vinden op internet en het valt eigenlijk wel mee hoe moeilijk alles is! Het is niet moeilijker dan literatuur of politiek, vind ik zelf! Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 23 sep 2023 12:47 (CEST)

Verzoek verbouwing Portaal:Muziek

Hierbij het verzoek om toestemming voor de verbouwing van het Portaal:Muziek. Enkele redenen:

 1. Het staat in de "oude variant" i.p.v. in de "tabelvariant" van Hanssain (betere zichtbaarheid op alle schermen)
 2. De uitstraling komt m.i. niet helemaal overeen met het PIM-systeem (PIM is rood, portaal is blauw)
 3. Het portaal is ietwat gesloten en compact. Het biedt m.i. weinig ruimte voor uitbreiding
 4. De projectpagina (iets wat zo goed als uitgestorven is) staat er nog in
 5. Redelijk onoverzichtelijke lijsten voor de lengte.

Ik kijk uit naar jullie reacties. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 23 sep 2023 11:15 (CEST)

Dat is een goed idee. Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 23 sep 2023 11:17 (CEST)
Lijkt mij ook een goed plan! S.Perquin (overleg) ✯ 23 sep 2023 11:19 (CEST)
Goed idee, dat ene plaatje van die muziekboom kan er ook wel uit, dat is bijna niet te lezen en te begrijpen, er kunnen wel meer andere plaatjes in. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 23 sep 2023 13:23 (CEST)
De muziekboom kan in een apart artikel over de geschiedenis van de muziek. Jammer dat je binnen een wiki de pijltjes niet apart kunt activeren als zijnde een link. Verder prima idee om het portaal aan te passen. Gr. Hanssain (overleg) 23 sep 2023 13:49 (CEST)
Welke pijltjes, Hanssain? Die in het plaatje? Volgens mij is zoiets mogelijk, maar dit is techniek die ik niet begrijp. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 23 sep 2023 13:55 (CEST)
Voorbeeldje op wikipedia. Als je in brontekst de juiste code toevoegt en "poly" met een getallenreeks komt daar een aanklikbare afbeelding uit. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 23 sep 2023 13:58 (CEST)

Zoiets bedoel ik idd. In de HTML en opmaakprogramma's als Dreamweaver werkte dat met een soort van 'maskers' die als een tweede touchscreen laag over de afbeelding lag. Gr. Hanssain (overleg) 23 sep 2023 14:03 (CEST)

Ingewikkelde uitleg. Misschien kan @Rots61 hier iets mee, als die tijd heeft. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 23 sep 2023 14:11 (CEST)
Ik vermoed dat met "poly" een polygram wordt bedoeld, uitgedrukt in een soort coördinaten die de grenzen van elke provincie volgen. Best ingewikkeld en bewerkelijk. Gr. Hanssain (overleg) 23 sep 2023 21:46 (CEST)
Veel te veel gedoe voor een afbeelding. Het bestaat wel op Commons, dus misschien kun je het gebruiken op WikiKids, maar waarschijnlijk kan dat niet. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 26 sep 2023 23:49 (CEST)

Hoi iedereen, mocht iemand een leuk idee hebben wat op het vernieuwde portaal moet staan, kun je dat hier laten weten. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 30 sep 2023 13:59 (CEST)

Het opzetje van alles wat erin moet komen volgens mij staat er nu. Het moet alleen nog verder ingevuld worden. Hebben jullie nog ideeën? Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 1 okt 2023 10:17 (CEST)

Portaal:Nederlandse politiek

Zou ik een portaal over enkel de Nederlandse politiek mogen maken? Er is al een Portaal:Politiek, maar deze gaat over politiek in het algemeen. Ik denk dat het goed is om ook een Portaal:Nederlandse politiek te hebben, omdat je dan veel meer onderwerpen kan behandelen die niet in Portaal:Politiek staan. Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 23 sep 2023 13:06 (CEST)

Zelf zou ik meer voor een overzichtsartikel zijn over de Nederlandse politiek. Met daarin de nodige verwijzingen naar de artikels. Zo'n artikel geeft veel meer de mogelijkheid om dingen uit te leggen. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 23 sep 2023 13:20 (CEST)
Ik denk juist dat zo'n portaal handig is om het overzicht te bewaren. Ik ga sowieso alle partijen opsommen die er ooit zijn geweest. Ook kan je een "Politicus van de maand" als maandelijks artikel instellen, wat erg leuk is. Een portaal biedt veel meer overzicht dan een overzichtsartikel, denk ik. En een portaal is toch eigenlijk een soort overzichtsartikel? Op Gebruiker:S.Perquin/Portaal:Nederlandse politiek kun je mijn concept zien. S.Perquin (overleg) ✯ 23 sep 2023 13:27 (CEST)
Een goed instapartikel, genoemd vanuit een portaal lijkt me idd beter. Anders gaat het overzichtelijke van de portalen verloren. Nadeel van zoiets als 'politicus van de maand' moet telkens bijgehouden worden, zeker als je dat aan de actualiteit wilt koppelen, anders heeft dat geen meerwaarde (merk dat ook bij voetballers, terwijl dat helemaal niet mijn ding is en een ander pakt het niet op). Het eerste jaar gaat dat misschien nog wel, maar een garantie voor de lange termijn heb je niet. Gr. Hanssain (overleg) 23 sep 2023 13:58 (CEST)
NL-politiek kan in het portaal NL er nog makkelijk bij. En waarom staat daar nog uitgelicht in... Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 23 sep 2023 14:01 (CEST)
Hmmm... Ik zal anders wel een navigatiesjabloon maken met commissiezalen van de Tweede Kamer. Dan kan mijn concept-portaal zometeen weg. S.Perquin (overleg) ✯ 23 sep 2023 14:11 (CEST)
Portaal:Nederland toont op dit moment wat betreft het onderwerp politiek alleen de demissionaire premier Rutte (onder een nietszeggende kop "Uitgelicht"). Verder geen woord over iets anders of iemand anders uit de politiek, terwijl daar op dit moment toch best een en ander over te vertellen valt. Dit gedeelte van het portaal opfrissen (en de rest trouwens misschien ook wel) lijkt mij dan ook zeker een goed idee. Rutte mag van mij eigenlijk wel helemaal weg daar (die heeft z'n politieke loopbaan nu immers toch echt wel zo'n beetje gehad...).
En een eigen artikel over de Nederlandse politiek (als dat er nog niet is) moet er natuurlijk beslist óók komen. De Wikischim (overleg) 25 sep 2023 00:04 (CEST)
De artikelen over de Nederlandse Politiek zijn er op zich genoeg, maar er is geen overzichts- of hoofdpagina. Deze nieuw te maken pagina zou zowel vanuit Portaal:Nederland als Portaal:Politiek gelinkt kunnen worden. Dat geldt in principe voor alle landen. Gr. Hanssain (overleg) 25 sep 2023 08:50 (CEST)
Hoe bedoel je, een overzichts- of hoofdpagina? Wat zou ik me daarbij moeten voorstellen? Heb je misschien een voorbeeld van zo'n overzichts- of hoofdpagina betreffende een ander onderwerp? Ik hoor het graag! Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 25 sep 2023 09:00 (CEST)
Zie uitleg hieronder bij onderwerp Hoofdstructuur. Gr. Hanssain (overleg) 25 sep 2023 12:36 (CEST)

Trots op onze wiki!

Dag allemaal, vandaag heb ik wat rondgesnuffeld op de Franstalige Vikidia en ik moet zeggen dat ik onze wiki stiekem wel veel mooier vind eigenlijk! Zowel de huisstijl als de overzichtelijkheid (van bijvoorbeeld hulppagina's zoals de Boomhut en het Clubhuis) vind ik stukken beter hier. Leuk om ook de verschillen te zien tussen WikiKids en de Franstalige Vikidia! De gemeenschap op de Franstalige Vikidia is wat groter en er zijn wat meer gebruikers/bewerkers. Pagina's worden daar sneller genomineerd voor beoordeling/verwijdering. Op de Franstalige Vikidia kun je verder maar 10(!) bewerkingen per dag doen op je gebruikerspagina/in je gebruikersruimte, want de gemeenschap merkte dat gebruikers te veel bezig waren hun gebruikerspagina in plaats van met het schrijven van artikelen. Ook merk ik dat op de Franstalige Vikidia handtekeningen (bijna) niet gemaakt worden met {{Gebruiker:<gebruikersnaam>/Handtekening}}, maar voluit worden geschreven in één lange code. Ik vind de Franstalige Vikidia over het algemeen wat meer weg hebben van Wikipedia. WikiKids is wat dat betreft authentieker! Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 24 sep 2023 15:49 (CEST)

Wat wel leuk is dat sommige artikelen een quiz hebben. Kijk maar eens bij Paris. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 24 sep 2023 18:28 (CEST)
Ik zie het inderdaad! Zou zoiets ook bij ons mogelijk zijn? Misschien weet @Rots61 dat? S.Perquin (overleg) ✯ 24 sep 2023 18:35 (CEST)
Dat is een kwestie van de parameter <quiz> invoeren. Of dat kan weet ik niet.
Kunnen wij dat door gewoon een pagina aan te maken met een tekst? Of is dat niet zo simpel als dat het lijkt? S.Perquin (overleg) ✯ 24 sep 2023 18:48 (CEST)
Dat laatste. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 24 sep 2023 18:53 (CEST)
Hmmm oké. Lijkt me wel leuk als zoiets ingevoerd zou worden. Quiz:Test werkt inderdaad nog niet, nee. 😜 Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 24 sep 2023 19:03 (CEST)
Dat is gedaan met een extensie, maar dat is veel gedoe. En ik schat in dat we het niet consistent gaan gebruiken. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 26 sep 2023 23:51 (CEST)
Hoe bedoel je dat we het niet consistent zouden gebruiken? We zouden er een aantal regels of voorwaarden aan kunnen binden en het na laten kijken door iemand die alles in dezelfde stijl maakt? Die taak zou ik bijvoorbeeld wel op me willen nemen. Ik heb al veel ideeën voor leuke onderwerpen en vragen! S.Perquin (overleg) ✯ 27 sep 2023 10:22 (CEST)
Op Vikidia heb ik nu ook de geschiedenis van Vikidia (in het Engels) beschreven, op dezelfde manier als dat ik de geschiedenis van WikiKids heb beschreven. Dus mocht iemand het leuk vinden om dat te lezen, dan kan dat daar! S.Perquin (overleg) ✯ 25 sep 2023 08:52 (CEST)

Hoofdstructuur

Om WikiKids overzichtelijk te houden moet er een hoofd- of boomstructuur worden aangehouden, in de volgende niveaus:

 • 10 Hoofdportalen op startpagina
  • Hoofd- en subportalen op PIM-systeem en Portaal:Portaaloverzicht. Van enkele onderwerpen moet nog een portaal worden gemaakt zoals Theater en sprookjes. TVB's bij de artikelen verwijzen terug naar de portalen. Verdere uitbreiding van portalen is daarom niet gewenst omdat het overzicht dan verdwijnt. Deze portalen verwijzen naar;
   • Hoofdartikelen of instapartikelen met daarin een overzicht naar onderliggende artikelen en in de tekst het onderling verband van die artikelen, evt. met lijsten of een verwijzing naar een lijstpagina
   • Lijsten, met daarin links naar onderliggend artikelen van hetzelfde hoofdonderwerp
    • Onderliggende artikelen. Deze kunnen aan meerdere portalen en/of hoofdartikelen en/of lijsten gekoppeld zijn. Deze artikelen gaan verder in op een bepaald onderwerp.
     • Nevenartikelen, artikelen die een verdere uitleg geven of een soort 'zijsprong' maken.

Bij veel artikelen is er behalve de TVB ook een Infobox aanwezig met onderaan een terugverwijzing naar het portaal. Het is mogelijk om naar twee portalen te verwijzen. Mede door deze indeling is ook het categoriestelsel al voor een deel verbeterd, maar het blijkt dat er nog veel 'verdwaalde' artikelen zijn, die (nog) niet in bovenstaande structuur verwerkt zijn. Rots61 heeft het bij de TVB's zo gemaakt dat categorieën verplaatst kunnen worden. Ook zijn er in de loop van de tijd onnodige verfijningen weggehaald of zijn categorieën her gegroepeerd. Bijkomend voordeel van deze opzet is dat ontbrekende artikelen alsvast wel genoteerd kunnen worden (rode links). Dat kan niet in het categoriesysteem. Gr. Hanssain (overleg) 25 sep 2023 09:05 (CEST)

Hoe kunnen we zoiets realiseren? En hoe kan ik meehelpen hieraan? S.Perquin (overleg) ✯ 25 sep 2023 10:01 (CEST)
De hoofdstructuur ligt er nu. Een voorbeeld. We werken nu aan België middels een project. Er is een werklijst gemaakt waarin bestaande en nog ontbrekende artikelen zijn geplaatst. Deze zijn gesorteerd op portaal België, subportaal Vlaanderen en subportaal Wallonië en worden straks verder ingevoegd in de desbetreffende portalen. Het hoofdartikel Geschiedenis van Vlaanderen benoemd, geeft de samenhang en verwijst naar artikelen die dieper op een onderwerp in gaan en die ook in de canon van Vlaanderen staan. Door te kijken naar de bestaande categorieën komen er soms nog artikelen tevoorschijn die verder nog nergens gekoppeld zijn in bovenstaande structuur. Het is dus 'de kunst' om die 'verdwaalde' of 'weesartikelen' op te sporen via de categorieën en heel soms blijken ze zelfs geen categorie te hebben en die kom je per ongeluk tegen of staan in de lijst Niet-gecategoriseerde pagina's. Via de TVB België, Vlaanderen en Wallonië bleken een aantal van die verdwaalde artikelen te staan in de categorieën die gekoppeld staan aan de desbetreffende TVB's. Die moeten nog nagelopen worden en alsnog ingevoegd. Ook is er een pagina Niet-bestaande pagina's met koppelingen die je mee kunt nemen tijdens een project. Zoals je hebt kunnen lezen heb ik laatst alle artikelen geteld die in de portalen gelinkt staan. Dat is nu ongeveer de helft van alle artikelen. Voor de lijsten heb ik dat nog niet gedaan, maar ik schat dat dat nog eens een kwart tot één derde van de artikelen zijn. Dan ontbreken er dus nog een aantal. Via Speciale pagina's valt er dus ook nog het e.e.a. op te sporen. Je wilde kijken naar de Nederlandse politiek. Daar kun je een vergelijkbare werkwijze toepassen. Bij België is er nu het hoofd- of instapartikel Bestuurlijke_indeling_van_België. Daar wordt vanuit het portaal naar verwezen. Ook het artikel Staatsinrichting geeft aan hoe dat in Nederland en België zit. Op het Portaal Nederland ontbreekt dus een box politiek, waarin naar zoiets verwezen kan worden. Het lijkt me dan ook een goede zaak om de landenportalen op een uniforme manier in te (gaan) richten met dezelfde soort hoofdonderwerpen: Welkom - Politiek (staatsinrichting/koningshuis/presidenten) - Geschiedenis - Aardrijkskundige zaken als rivieren en kanalen, verkeer en vervoer (autowegen, OV, Luchthavens) - Natuur en Cultuur (incl. bezienswaardigheden, eten en drinken, taal, sport) - Bekende personen - Diversen. Hierover kunnen we nog verder overleggen. Met dat lijstje kunnen de bestaande landenportalen nagelopen worden. Bij biologie is de hiërarchie van planten en dieren aangehouden, waarbij je een verfijning van artikelen hebt gekregen op grond van die hiërarchie. Iets soortgelijks is gebeurd met de scheikunde waarbij het periodiek systeem is aangehouden. Echter moet daar nog een aanvulling komen van bekende chemische stoffen als zuren e.d. Kortom er is nog genoeg werk te verzetten. Gr. Hanssain (overleg) 25 sep 2023 12:32 (CEST)
Dank voor de moeite om dit uit te zoeken. Binnenkort zal ik weer verder werken aan het categoriseren van artikelen onder kerndoelen op basis van de kerndoelen die het SLO vermeldt op haar website. Zal dan ook zoeken naar verweesde artikelen en die onder bestaande categorieën/portalen onderbrengen. Ben voorts een groot voorstander van de uniformering van landenportalen. Over de gedetailleerde uitwerking kan nog verder worden overlegd, maar getuige de eerdere discussies over andere portalen tekent zich er denk ik een behoorlijke meerderheid af voor het hervormen van de portalen zoals door jou voorgesteld. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 26 sep 2023 12:35 (CEST)
Dag Hippogryph, er verschijnen over een tijd nieuwe kerndoelen voor het funderend onderwijs. Zie actualisatie kerndoelen Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 26 sep 2023 16:08 (CEST)

Natura 2000 infobox

Er is een nieuw sjabloon beschikbaar: Sjabloon:Infobox Natura 2000-gebied. Reeds gebruikt bij Voerstreek. Gr. Hanssain (overleg) 25 sep 2023 17:34 (CEST)

Dank voor de moeite, zeker ook omdat Natura 2000-gebieden de afgelopen 3-4 jaar steeds vaker in het nieuws komen. De infobox ziet er goed uit. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 26 sep 2023 12:32 (CEST)

Vikidia & WikiKids

Hoi allen,

S.Perquin en ik hebben contact gehad over een samenwerkingsproject tussen WikiKids en Vikidia. Ik maak hier nog een opzetje voor. Vinden jullie dit een goed plan? De details volgen nog. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 26 sep 2023 20:13 (CEST)

Op Vikidia heb ik al een opzetje gemaakt met vragen die we over elkaars wiki's hebben. Zie fr:Vikidia:Coopération avec WikiKids. Zo kunnen we elkaars wiki's beter leren kennen! De tekst is in het Frans, maar je kunt het makkelijk vertalen met bijvoorbeeld Google Vertalen of DeepL. Ik ben benieuwd of jullie nog vragen hebben over Vikidia! Bijvoorbeeld over hoe zij daar dingen aanpakken. Dan zal ik de vragen daar neerzetten en vragen of iemand ze wil beantwoorden. S.Perquin (overleg) ✯ 27 sep 2023 10:28 (CEST)
Ik ben benieuwd waar jullie project over gaat. Gaat het om ideeën van de Franse Vikidia die voorgesteld worden om over te nemen? Of gaat het om samenwerking tussen gebruikers van Vikidia en WikiKids. Dit laatste kan namelijk eventueel interessant zijn voor het vreemdetalenonderwijs. Een vreemde taal leer je immers door blootstelling aan de taal (bijv. door lezen) en het zelf te produceren (bijv. door schrijven). Mvg, Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 27 sep 2023 11:07 (CEST)
Op fr:Vikidia:Coopération avec WikiKids heb ik nu de volgende vier doelen opgesteld:
 • Elkaars wiki's beter leren kennen;
 • Ideeën uitwisselen om onze wiki's te verbeteren;
 • Samen projecten organiseren om ontbrekende artikelen van WikiKids naar Vikidia te brengen en andersom;
 • Taalkoppelingen maken.
Misschien hebben jullie nog meer ideeën over wat de doelen van het project kunnen zijn? S.Perquin (overleg) ✯ 27 sep 2023 11:47 (CEST)
Zoals S.Perquin al zegt gaat het om beide. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 27 sep 2023 14:00 (CEST)
Mochten jullie dit een goed plan vinden zet ik de pagina's in de WikiKids-naamruimte. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 27 sep 2023 20:00 (CEST)
Is prima. Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 27 sep 2023 20:12 (CEST)
Staat nu hier. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 27 sep 2023 20:21 (CEST)

In het kader van Wikikids:Wikiproject/Vlaanderen & Wallonië is het misschien een idee om te kijken of er een uitwisseling mogelijk is voor m.n. de Wallonië artikelen. Daar moet nog het nodige aangevuld worden. Gr. Hanssain (overleg) 30 sep 2023 22:03 (CEST)

Bedoel je dan dat Franstaligen op WikiKids in het van Frans naar Nederlands vertaalde artikelen gaan schrijven? Of dat Franstaligen op Vikidia artikelen gaan schrijven over Wallonië? Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 1 okt 2023 09:40 (CEST)

Discord

Hello! Do you have a Discord server for Wikikids (like on Vikidia)?--Simon2001 (overleg) 27 sep 2023 22:20 (CEST)

Hi Simon2001! Not that I know of! There was once a chat room, but it was disbanded around 2013. S.Perquin (overleg) ✯ 27 sep 2023 22:56 (CEST)

Stemming: Automatisch nieuwe interwiki's creëren bij het ontstaan van een nieuwe taalversie van Vikidia

Dag allemaal, voor de zomervakantie was ik bezig met een gids voor moderatoren, waarin alle besluiten makkelijk te vinden zijn. Ik had stemmingen aangekondigd over besluiten met een onduidelijke oorsprong. Nu de zomervakantie is afgelopen en we allemaal weer gewend zijn aan het schoolritme, leek het me een goed plan om deze stemmingen een voor een te behandelen. Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 28 sep 2023 10:48 (CEST)

Voorstel

Het voorstel van deze stemming is als volgt:

Aanhalingsteken openen

Bij ontstaan van nieuwe taalversies van Vikidia dient WikiKids nieuwe interwiki's en een link op de hoofdpagina te maken. Het staat immers wel zo netjes om ook terug te linken.

Aanhalingsteken sluiten

Stel er komt ooit een Vikidia in het Japans dan lijkt me dat een moderator standaard moet zorgen dat de interwiki [[jp:<link>]] werkt en dat er onder het kopje "In andere talen" op de hoofdpagina een linkje komt naar de hoofdpagina van die Japanse Vikidia. Je kunt je afvragen hoeveel Nederlandse kinderen Japans kunnen (of hoeveel Japanse kinderen Nederlands kunnen), maar naar mijn mening doet dit er niet toe. Ik vind het principe belangrijker: Bij nieuwe Vikidia-versies komen er meestal standaard interwiki's naar WikiKids. Op WikiKids hebben in het verleden moderatoren dwarsgelegen over dat ik interwiki's naar de (toen nieuwe) Catalaanse en Baskische Vikidia toevoegde (aangezien deze talen door weinig Nederlandstaligen worden gesproken of dat ze wiki's te klein waren). Daarom deze stemming. Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 28 sep 2023 10:48 (CEST)

Stemmen

Gebruik {{voor}}, {{tegen}} en {{neutraal}} met een reden. Deze stemming duurt één week (dus tot 5 oktober 2023.

 1. Voor Voor - Hoewel het mijn eigen voorstel is, lijkt het me vooral netjes om terug te linken. Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 28 sep 2023 10:48 (CEST)
 2. Voor Voor - Zo breng je een intertalenwiki tot stand, en daar ben ik voorstander van! Misschien is het dan wellicht ook handig om in ieder geval artikelen uit Wikikids:Basisartikelenlijst te linken naar elkaar, al kost dit wel erg veel tijd. S.Perquin (overleg) ✯ 28 sep 2023 10:56 (CEST)
 3. Neutraal Neutraal - Ben er in principe niet op tegen, maar weet er eigenlijk nauwelijks wat vanaf. Gr. Hanssain (overleg) 28 sep 2023 11:37 (CEST)
 4. Voor Voor - Het mag zo zijn dat sommige wiki's klein zijn of door weinig Nederlandstalige bezoekers worden bezocht, maar lijkt me een kwestie van fatsoen om netjes terug te linken. Hippogryph Overleg · (MOD) 28 sep 2023 13:19 (CEST)
 5. Voor Voor - Misschien niet altijd even nuttig, maar wel netjes. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 sep 2023 20:11 (CEST)
 6. Neutraal Neutraal - Interwiki's moeten sowieso wel aangemaakt worden. Het bezwaar van die ene moderator die toen 'dwars lag' ;), was volgens mij voornamelijk dat die Vikidia's te klein waren (minder dan 100 artikels) en op dat moment niet actief. (Geen bewerkingen of in ieder geval heel weinig bewerkingen in de afgelopen 30 dagen) En daar ben ik het nog steeds mee eens. Als er in de afgelopen 30 dagen te weinig bewerkingen zijn gedaan en als de wiki minder dan 100 artikels heeft, dan is hij ten eerste totaal incompleet, en ten tweede, is er niemand bezig om dat enigszins op te lossen, dus dan is het wmb geen plekje waard. Maar het is natuurlijk wel galant om gewoon naar elke Vikidia te linken, dus daarom geen tegenstem. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 28 sep 2023 21:49 (CEST)
 7. ...

Opmerkingen

 • Is het misschien niet handig om zulke stemmingen weer op Wikikids:Stemmingen te houden? Dan blijven algemene overleggen van het Clubhuis gescheiden van de stemmingen. En ik denk niet dat er conflicten zouden ontstaan over zulke stemmingen. Wellicht zouden de regels bijgeschaafd kunnen worden bij Wikikids:Stemmingen? S.Perquin (overleg) ✯ 28 sep 2023 10:56 (CEST)
 • Is er al een artikel over Vikidia met doel, visie, functie, voorbeelden etc.? Gr. Hanssain (overleg) 28 sep 2023 11:37 (CEST)
Er bestaat wel al een artikel over Vikidia (niet erg uitgebreid), maar nog niet over de Franstalige Vikidia. We zouden wel een artikel kunnen maken over dit laatste? @Hanssain, wat zou je bijvoorbeeld willen weten met betrekking tot het doel, visie, functie, voorbeelden, enz.? S.Perquin (overleg) ✯ 28 sep 2023 12:03 (CEST)
Precies zoals ik zeg. Wat is de meerwaarde, wat kun je ermee, wat wil Wikikids er mee bereiken (doel), hoe kun je er eventueel aan meewerken en hoe gaat dat? Gr. Hanssain (overleg) 28 sep 2023 12:22 (CEST)
Ik denk dat ik vooral veel kansen zie in het uitwisselen van ideeën en het samen organiseren van projecten (over bijvoorbeeld artikelen die er nog niet zijn op de Franse Vikidida of juist op WikiKids). Als je wilt, zou je een account op de Franse Vikidia kunnen aanmaken via deze link. Ik denk dat het ook gewoon leuk is om samen te werken met anderstaligen. Zo leren we misschien nog een beetje Frans, en zij Nederlands! Wie weet kunnen we elkaars bekendheid ook vergroten. S.Perquin (overleg) ✯ 28 sep 2023 12:32 (CEST)
Vikidia is min of meer hetzelfde concept als WikiKids met hetzelfde doel, dezelfde visie en functie, maar dan in andere talen. Er bestaan Vikidia's in o.a. het Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, etc. Vikidia en WikiKids hebben een soort van samenwerking. Hierdoor is er geen Nederlandstalige Vikidia, aangezien dit WikiKids is (al hebben Vikidia en WikiKids een gescheiden bestuur). Interwiki's zijn de links tussen de artikelen van de taalversies van Vikidia en WikiKids. Stel je hebt een artikel over Frankrijk dan staat er in de zijbalk links naar o.a. het artikel France op de Franstalige Vikidia. Dit is niet alleen handig voor lezers (bijvoorbeeld lezers die Frans op school leren), maar ook voor gebruikers (die bijvoorbeeld het artikel kunnen vertalen naar WikiKids of de info kunnen gebruiken). Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 28 sep 2023 13:40 (CEST)
Dat zie je links in het menu, helemaal onder, het paarse kopje. Kijk bijvoorbeeld eens op mijn gebruikerspagina. Daar zie je het ook. S.Perquin (overleg) ✯ 28 sep 2023 20:22 (CEST)
Maar als ik dan kijk op het artikel Bergen op Zoom, zie ik nergens een link naar het Franse artikel, genaamd Berg-op-Zoom... Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 sep 2023 20:35 (CEST)
Dan is die link nog niet onderaan de pagina gezet. Dan zou je op fr:Vikidia in het artikel [[nl:Bergen op Zoom]] moeten plaatsen en op WikiKids in het artikel [[fr:Bergen-op-Zoom]]. S.Perquin (overleg) ✯ 28 sep 2023 20:43 (CEST)
Aha, werkt dat zo! Weer iets geleerd! Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 28 sep 2023 20:51 (CEST)

Wikidata-property

Eens?

Dag allemaal, daarnet heb ik een property proposal ingediend bij Wikidata (zie hier). De oprichter van Wikidia, Mathias Damour, stuurde de volgende vraag in op fr:Vikidia:Coopération avec WikiKids/Questions: "Blijkbaar is er geen Wikikids-eigendom op Wikidata, terwijl er wel een artikel-eigendom is in Vikidia in het Frans, evenals voor andere taalversies van Vikidia. Denk je erover om een Wikikids-eigendom op Wikidata aan te vragen? Dit zou dan gebruikt kunnen worden om interwiki-links te verbeteren. Zie fr:Vikidia:Wikidata." Dit betekent niet dat WikiKids eigendom wordt van Wikidata, of iets dergelijks, maar dat WikiKids als het ware wordt erkend als organisatie/stichting/website op Wikidata, zoals ik het heb begrepen. Zijn jullie het hiermee eens? Als Wikikids een Wikidata-property krijgt, kunnen we makkelijker interwiki-links aanbrengen. Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 29 sep 2023 13:41 (CEST)

Gerard Dümmer heeft gereageerd: "Ik heb hier zelf ook nog niet naar gekeken eerder. Als de inter-wiki links ermee verbeterd kunnen worden dan lijkt mij dat prima." Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 29 sep 2023 13:55 (CEST)
Hoe werkt dit dan? Want ik snap hier helemaal niets van... Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 29 sep 2023 16:37 (CEST)
Naar mijn weten werkt het als volgt: Momenteel moeten interwiki's per Vikidia/WikiKids-versie worden toegevoegd. Stel je wilt een interwiki naar het Nederlandstalige artikel "Frankrijk" toevoegen op alle artikelen over Frankrijk in andere talen. In dat geval moet je handmatig alle taalversies van Vikidia af (wat iets van 15 zijn op dit moment). Via wikidata is dat een stuk simpeler: Je komt een soort van "linkpagina" per onderwerp op Wikidata, bijvoorbeeld Frankrijk. Hier kun je dan de link naar het Nederlandstalige artikel over Frankrijk toevoegen, waarna het direct verschijnt op alle taalversies van Vikidia (althans die op die Wikidata-pagina zijn gelinkt). Kort gezegd; je doet hetzelfde werk in slechts één bewerking i.p.v. van 15 verschillende. Daarnaast bespaart het je veel tijd en zoekwerk. Mvg, Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 29 sep 2023 17:01 (CEST)
Ik was ook al antwoord aan het geven op deze vraag, maar Mike1023 heeft het beter verwoord dan ik! Je kunt op twee manieren interwiki-links toevoegen aan artikelen. Het kan door telkens [[nl:<artikel>]] (op WikiKids) en [[fr:<artikel>]] (op fr:Vikidia) toe te voegen, maar het kan ook door het te verbinden met data-items van Wikidata, waardoor het wordt verbonden met alle Vikidia's, maar ook met Wikipedia en WikiWoordenboek, bijvoorbeeld. S.Perquin (overleg) ✯ 29 sep 2023 17:07 (CEST)
Mocht het ertoe komen kijk ik wel wat jullie doen. Ik snap er nog steeds net zo veel van als van Wiskunde (nogal weinig :)). Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 29 sep 2023 17:16 (CEST)
Ik zal een artikel schrijven over Wikidata, zodat het duidelijk wordt wat het is als je het leest. Ik heb net even naar een heleboel artikelen gekeken op de Franse Vikidia, maar volgens mij moet je nog steeds bij elke pagina [[fr:<artikelnaam>]] schrijven als het een Wikidata-property heeft. Volgens mij is het zo dat alleen Vikidia en WikiKids nu gelinkt zijn naar elkaar, maar WikiKids bijvoorbeeld nog niet naar Wikipedia. Als je straks dan [[wp:<artikelnaam>]] onderaan een artikel zet, link je door naar Wikipedia. Dat kan nu nog niet. S.Perquin (overleg) ✯ 29 sep 2023 17:24 (CEST)
Lijkt me een goed idee, bespaart inderdaad veel werk. Met vriendelijke groet, Hippogryph Overleg · (MOD) 29 sep 2023 18:33 (CEST)

Stemmen op Wikidata

@Mike1023, @Groempdebeer en anderen die een account hebben op Wikimedia Foundation, zouden jullie misschien ook nog willen stemmen op de property proposal op Wikidata? Astirmays en ik hebben al voor gestemd! Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 30 sep 2023 15:53 (CEST)

Hoi S.Perquin, begrijp ik het goed dat dat soort van domein van WikiKids op Wikidata niet werkt, tenzij er een bot op wordt aangesloten die de connectie met Vikidia doet? P.S.: gebruik voor pings {{@|<gebruikersnaam zonder gebruiker: ervoor>}} Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 30 sep 2023 17:13 (CEST)
@Groempdebeer, oh, moest dat zo, haha! Als WikiKids een eigen property krijg op Wikidata, kan je, naast linken naar Vikidia-artikelen, ook linken naar Wikipedia en elders. Kijk bijvoorbeeld op het Wikidata-item "beer". Als je zoekt naar "Vikidia", zie je dat er in vier talen artikelen geschikbaar zijn. Als je vervolgens naar bijvoorbeeld fr:Vikidia gaat, zie je in de brontekst [[wp:Ursidae]] staan. Maar een bot zou dit automatisch kunnen doen! S.Perquin (overleg) ✯ 30 sep 2023 17:32 (CEST)

Bot voor interwikinks

Actually, the interwiki links will not work automatically as it works between two Wikipedia edition (it doesn't between two Vikidia editions). So yes, we will still have to write [[fr:<artikel>]]... unless a bot works on the Wikidata informations and make it! So it allows to use this database to make or better the interwiki with a bot. And it opens several possibilities, which we can't all know in advance (by the Wikidata "queries"...). I don't really know myself how to make and use queries on Wikidata, yet I know at least how to complete the Wikidata items, and I also sometimes have a look at Wikidata:Database reports/Constraint violations/P7818, which make surface out some problems such as duplicate articles... I made a (not so long) page on the possible uses of Wikidata here : fr:Vikidia:Wikidata. We don't have yet some bot operators right now to complete Wikidata with Vikidia and Vikidia with Wikidata, it was a "one shot" operation if I know well, when someone completed the wikidata items withs the Vikidia articles ID. But if they come some day, they can make a big work very fast. That would mean that if the Wikidata item is properly completed with the Wikikids article, the bot will be able to make the interwikinks on each Wikikids and Vikidia articles when they exist. That would be also an indirect link to the nl.wp article, which can be used to make some checks. Astirmays ° Ov 30 sep 2023 16:25 (CEST)

Maybe @Rots61 knows if we could create such a bot? That would indeed save a lot of work! We should call the bot "Collaboration", just as NASA also calls its robots "Curiosity" and "Opportunity"! 😉 S.Perquin (overleg) ✯ 30 sep 2023 16:36 (CEST)
The bot operator that made it for Vikidia (and even made the property proposal on Wikidata) is User:Tinker Bell (or fr:Utilisatrice:Rapunzel on Wikidata and es:Usuaria:Rapunzel on Vikidia in spanish (from Mexico). She is not much active, but I guess you may contact her as well!
By the way, you may add the Wikidata prefix in Speciaal:Interwiki (see fr:Spécial:Interwiki) :-) Astirmays ° Ov 30 sep 2023 17:03 (CEST)
@Astirmays, I will send Tinker Bell a message if she could arrange such a bot for WikiKids or give instructions on how to do it! I myself know nothing about programming language and so on, but I can forward the message to users on WikiKids who do understand this! S.Perquin (overleg) ✯ 30 sep 2023 17:39 (CEST)

Portaal:Games

Dag allemaal, is het misschien een idee om een Portaal:Games te maken? Ik ben nu bezig om het artikel over Minecraft te verbeteren en mooier te maken, en ik zie dat "Minecraft" (en andere games) nog niet vallen onder een Deus-icoontje van een portaal. Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 30 sep 2023 12:16 (CEST)

Er is al een Lijst_van_games_en_computerspellen. Deze wordt maar beperkt bezocht, terwijl lijsten in het algemeen goed bezocht worden. Deze lijst wordt ook op Portaal:Informatietechnologie (IT) genoemd. Zoals eerder gezegd en uitgelegd moeten we het aantal portalen beperkt houden. Gr. Hanssain (overleg) 30 sep 2023 13:36 (CEST)
Eens met Hanssain. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 30 sep 2023 13:44 (CEST)
Dat komt misschien ook omdat kinderen eerder een game spelen, zoals Roblox. In plaats van dat ze op zoek gaan naar een lijst met allerlei spellen. We zouden dus wel een losse TVB kunnen maken voor games, en die dan laten linken naar die lijst. (Stappenplan: 1. maak TVB, 2. plaats TVB op User:Rots61/TVB 3. klaar is kees, Rots61 doet de rest) Een portaal hoeft voor mij niet. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 30 sep 2023 13:45 (CEST)
Oké, dan kan Gebruiker:S.Perquin/Portaal:Games in principe verwijderd worden! Ik zal een TVB maken voor games! 😄 Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ✯ 30 sep 2023 14:18 (CEST)
Nog een stap vergeten, maak User:Rots61/Portalen/Games aan en zet alle categorieën daarin die die TVB moeten krijgen. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 30 sep 2023 14:24 (CEST)
Ik heb zojuist Gebruiker:Rots61/Portalen/Videogames aangemaakt met daarin de categorieën! S.Perquin (overleg) ✯ 30 sep 2023 14:43 (CEST)

AI checker

Lees net een artikel van RTL nieuws dat er op BOL.com tal van boeken worden aangeboden, geschreven door AI. BNR heeft e.e.a uitgezocht met https://originality.ai/. Gr. Hanssain (overleg) 30 sep 2023 16:05 (CEST)

Ik heb de link bij een net geschreven stukje over AI op Wikikids:Copyright gezet, samen met een andere checker die ik op fr:Vikidia tegenkwam. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 30 sep 2023 17:07 (CEST)
Heel erg bedankt! Die gaat zeker van pas komen. Mvg, Emoji u1f33b.svg Mike1023 Emoji u1f33b.svg · (MOD) 30 sep 2023 17:09 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=817120"