Portaal:Godsdienst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Projectpagina Inschrijving
Portaal Godsdienst 3.png
Welkom!

Welkom op het Portaal Godsdienst! Dit portaal gaat over godsdienst of religie. Godsdienstige mensen geloven altijd in iets; in God, Allah, of in een leer, zoals de leer van Confucius, Boeddha of Bahá'u'lláh. Ook geloofden en geloven mensen in meerdere goden, zoals in het hindoeïsme of in de Griekse goden. Er zijn ook veel mensen die niet in een God geloven. Die mensen heten atheïsten. Er zijn vooral in Europa en Oceanië veel atheïsten. Godsdienst is iets bijzonders, want voor godsdiensten worden eigenlijk nooit bewijzen gevonden. Om godsdiensten is ook een hoop oorlog geweest, zoals de kruistochten en nu Islamitische Staat. Veel leesplezier op dit portaal!
Gekoppelde portalen:

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Christendom (en het portaal...)

Het christendom is het grootste geloof ter wereld. Als je christen bent geloof je in de Vader (God), de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest.

Paris Notre-Dame Southeast View 01.JPG

Meer lezen:

Islam

De islam is de snelst groeiende godsdienst ter wereld. Islam betekent overgave, gelovigen geven zich over aan Allah. De islam gelooft dat Mohammed de laatste profeet was en de belangrijkste. Hij zou het werk voltooid hebben wat de profeten voor hem waren begonnen.

Interiormosquekrekelstraatnijmegen.jpg

Meer lezen:

Jodendom

Het jodendom is een hele oude godsdienst. Het is van de oudste godsdiensten die er nog steeds is, de basis van het jodendom is namelijk al ca. 2000 jaar voor Christus gelegd. Joden geloven in een God, maar strenge Joden schrijven nooit zijn naam. Dit is omdat die naam uitgewist kan worden en dat mag niet van hen. Hun God schrijven ze als JHWH.

Shabbat Candles.jpg

Meer lezen:

Hindoeïsme

Het hindoeïsme is een geloof dat vooral voorkomt in India en omliggende landen. De belangrijkste heilige boeken van de hindoe's zijn de "Veda's". Het hindoeïsme is een heel erg oude godsdienst, waarschijnlijk zelfs ouder dan het jodendom! Het hindoeïsme is niet zo georganiseerd als bijvoorbeeld het christendom en de islam. Hindoe's op het platteland geloven dan ook heel anders dan hindoe's in de stad.

Hindu wedding fire ceremony.jpg

Meer lezen:

Boeddhisme

Het boeddhisme is een religie met veel aanhangers rond en in de Himalaya. Het boeddhisme is geïnspireerd op Gautama Boeddha, een prins van lang geleden. Boeddhisten proberen door goed te leven nooit meer te hoeven lijden.

He Hua Temple 2.jpg

Meer lezen:

Andere geloven

Er zijn heel veel geloven in de wereld. Hierboven zijn een paar van de bekendste genoemd, maar er zijn er nog veel meer! Hieronder staat een lijstje van andere belangrijke godsdiensten.

Bahá'í gardens by David Shankbone.jpg

Meer lezen:

Godsdiensten van vroeger

De mens heeft eigenlijk altijd al in goden geloofd. Sommige godsdiensten zijn uitgestorven, omdat het land waarin de gelovigen woonden ten onder ging, of omdat het geloof onderdrukt werd door andere geloven. Onder deze godsdiensten zijn heel bekend, waaronder de godsdiensten van de Maya's, de Germanen, de Oude Grieken, de Oude Egyptenaren enzovoorts.
Meer lezen:

Atheïsme, agnosticisme & ietsisme

Er zijn ook mensen die denken dat er geen god of bovennatuurlijk iets is. Die mensen noem je atheïsten. Atheïsten denken dat bij de dood alles ophoudt, en dat er na de dood niks meer is. Dan zijn er ook agnosten. Die weten niet of er een god is, en die denken ook dat de mens er niet achter kan komen of er een god is. Ietsisten geloven, zoals de naam al zegt, dat er wel "iets" bovennatuurlijks is, maar ze kunnen zich er niks bij voorstellen wat het dan eigenlijk is.
Meer lezen:

Het geloofsteken van het Christendom Het geloofsteken van de Islam Het geloofsteken van het Jodendom
Christian cross.svg Islam symbol plane2.svg Israeli blue Star of David.png


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Godsdienst&oldid=808239"