Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Basisschool

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Basisonderwijs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een basisschool

Een basisschool of lagere school is een school voor basisonderwijs. Hier gaan kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar naartoe. In Nederland is de indeling in groep 1 tot en met 8.

De kinderen in groep 1 en 2 worden de kleuters genoemd. De kinderen leren vooral spelenderwijs. De kinderen tot en met groep 5 zitten in de onderbouw. De kinderen van groep 6 tot en met 8 zitten in de bovenbouw. In groep 6 en 7 (soms ook 5) doe je de entreetoets. In groep 8 krijg je de eindtoets, CITO. Niet alle scholen doen mee aan de CITO-toets. Ze hebben hun eigen manier om de ontwikkeling in de gaten te kunnen houden. In groep 3 begin je met lezen en schrijven. Je krijgt nu echt vakken. Andere vakken zijn bijvoorbeeld: gymnastiek, taal, geschiedenis, rekenen, aardrijkskunde, biologie, muziek. Tussen de middag kun je op school overblijven. Soms wordt dit door een BSO (buitenschoolse opvang) gedaan. Op school zijn verschillende feestdagen die worden gevierd: Sinterklaas, Kerstmis, Pasen, Sint-Maarten. Naast leren zijn er ook uitstapjes en gezellige activiteiten: schoolreisje, kamp, excursies.

België

In België zijn er geen groepen maar leerjaren, in Nederland is groep 3 het 1e leerjaar. En groep 1 is het 2e kleuterklas en groep 2 het 3e kleuterklas, want er is in België ook nog een 1e kleuterklas. Bij sommige scholen in België hebben ze ook nog een peuterklas. Het 1e en 2e leerjaar wordt in België de 1e graad genoemd. Het 3e en 4e leerjaar de 2e graad, en ten slotte het 5e en het 6e leerjaar de 3e graad.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Basisschool&oldid=692648"