Godsdienst

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
ReligionSymbolAbr.PNG Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te lezen!

Een godsdienst is een geloof in één god (monotheïsme) dan wel in meerdere goden (polytheïsme).

Inhoud

Onder de monotheïstische godsdiensten vallen het christendom, de islam, het hindoeïsme, het shintoïsme en het jodendom. Geloofsvormen als het boeddhisme beschouwen we niet als een godsdienst; boeddha wordt namelijk niet als god gezien. Wanneer een geloof geen god heeft spreek je van een levensovertuiging. Bijvoorbeeld het boeddhisme, maar ook het humanisme en agnosticisme.

In al deze vormen van religie zijn er leefregels waaraan iedereen zich moet houden. De godsdienst is een belangrijk element (punt) van de cultuur in een land.

Gelovigen zeggen wel eens dat darwinisme en het evolutionisme (ze bedoelen dan eigenlijk atheïsme) ook vormen van geloof zijn. Dat is niet echt zo. Het is juist een afwezigheid van geloof.

Godsdiensten veranderen door de eeuwen heen. Zo is het christendom er pas zo'n 2000 jaar en in die tijd is er heel wat veranderd. Daarom heb je nu binnen het christendom heel veel stromingen. Christenen kunnen katholiek zijn of gereformeerd of orthodox en er zijn nog veel meer varianten. De meest groeiende stroming van de wereld is tot nu toe de pinksterbeweging. De islam is zelfs nog jonger, dat is een godsdienst die pas is ontstaan in de 7e eeuw van de christelijke jaartelling. Ook binnen de islam zijn er weer verschillende stromingen.

Godsdiensten zijn er al sinds de mens is ontstaan. Er zijn veel meer godsdiensten verdwenen dan er nog over zijn. Vroeger werden goden gebruikt om dingen te verklaren die men anders niet kon begrijpen. Bijvoorbeeld het opkomen van de zon. Door te offeren aan de goden was men verzekerd van hun goede wil en daarmee bijvoorbeeld van een goede oogst of een succesvolle oorlog. Voor dat doel worden goden nog steeds aangeroepen (God bless our troops is Engels en betekent: "Moge God onze troepen zegenen").

Aangezien we steeds meer begrijpen van de wereld om ons heen, wordt de rol van goden in ons leven steeds kleiner. Dit noemen we ook wel secularisatie of ontkerkelijking. Tegenwoordig dient godsdienst er dan ook vaak alleen nog maar voor om mensen zich goed en veilig te laten voelen.

Opmars van Religie

Christendom

Percentage van Christenen momenteel

De kerkgeschiedenis heet dit wel. Gaat over de opmars van het christendom. Na de dood van Jezus spreidde zich echter al het christendom zich uit. Het jodendom bestond allang in tussen en spreidde zich uit naar Syrië en Perzië (voormalig Iran). Nadat het christendom begon, spreidde het echter niet uit in het huidige Israël waar Jezus leefde maar begon de opmars al snel in Europa. Het christendom begon ook al echter snel in Afrika. Na het ontstaan van de Islam en de verspreiding ervan vonden er regelmatig oorlogen plaats tussen beide geloven in bijvoorbeeld het huidige Turkije of Spanje. Terwijl de oorlogen bezig waren spreidde het Christendom zich echter nog verder uit tot Oost-Europa. Later won de Islam uiteindelijk de oorlog tegen het Christendom in Europa maar in een klein stukje in het zuiden van Turkije bleef het Christendom nog steeds de meerderheid en het boeddhisme ook een stukje. Later na 1500 zijn er ook oorlogen tussen de Islam en de Christendom in Rusland, en intussen wint het Christendom een strijd in Spanje. Op plaatsen waar het Christendom een meerderheid was in het huidige Europa (in 1000) was er ook in 1500 kleine Joodse meerderheden. Dit had echter wel vreedzame gevolgen. Rond 1500 spreidde het Christendom zich ook verder uit in Noord-Europa en verder in het huidige Rusland. Rond 1600 was er een super grote verspreiding in de Amerika's, toen Amerika werd ontdekt gingen er veel christenen naar het huidige Noord- en Zuid-Amerika. Bijna heel Zuid-Amerika is al verovert door het christendom. Ook Midden-Amerika en Noord-Amerika was bijna veroverd door het Christendom. Intussen rond 1700 kwam het Christendom ook aan in Papoea Nieuw-Guinea en de Filipijnen, 200 jaar later in 1900 wordt Australië ook veroverd door het Christendom. De verspreiding in Zuid-Afrika en Madagaskar is ook begonnen in 1900 en hierdoor is de helft van Afrika tegenwoordig Christen. Rond 1950 spreidde het Christendom zich voor de laatste keer uit in Zuid-Soedan. Door de verspreiding rond de hele wereld is het christendom de grootste religie van de wereld tot nu toe.

Islam

Omajjadenmoskee in Damascus

Het begon toen de islamitische profeet Mohammed werd geboren rond 571 in Mekka. Mohammed vreesde toen hij meer dan 40 jaar oud was dat hij werd beheerst door een boze geest. Later ontvangde Mohammed de Koran. En in de moderne tijd werd er het grafsteen van Mohammed gebouwd in Saoedi-Arabië te Mekka.

Na het verhaal van Mohammed verspreide de Islam zich trager dan het Christendom. Hierbij werd Mekka de eerste islamitische stad. Het hele Midden-Oosten behalve Israel werd beheerst door de Islam. Later breidde de Islam zich uit in Noord-Afrika en zelfs in Spanje. Maar daarna heerste het Christendom Spanje. Nadat het Christendom Spanje overheerste verspreidde Islam zich rustig uit naar Centraal-Afrika. Waarbij hierna richting India en Rusland. Hierbij werd echter alleen het zuidelijke deel van Rusland overheerst en volledig Turkije. Sinds de 21e eeuw is de Islam het snelst groeiende religie ter wereld. Ook verdiende de Islam een zilveren medaille bij de grootste religie ter wereld.

Boeddhisme

De verspreiding van het boeddhisme zou begonnen zijn in Nepal waar de Boeddha waarschijnlijk was van 450 tot circa 370 v. Chr. andere geleerden denken 480-400 v.Chr. de Boeddha zou 80 jaar oud zijn geworden. Bij ongeveer 100 v.Chr. spreidde het boeddhisme zich echter uit in het voormalige India. Rond 1000 na Christus spreidde het boeddhisme zich uit naar het zuiden en China en Japan. Rond 1500 begon dit ook in Rusland het zuid-oosten van Rusland begon boeddhistisch te worden. Door deze situaties is het noord-oosten ongelovig. Ruim 415 mensen geloven hierdoor in het boeddhisme.

Hindoeïsme

Hindoeïsme is een geloof dat in India is ontstaan. Het is ook de eerste religie ter wereld. Rond 3000 voor christus begon het in het westen zich uit te spreiden. Pakistan is dus ook Hindoeïstisch geweest. Rond 1000 voor christus wordt het Hindoeïsme verdreven uit Pakistan. Heel India en Nepal sis nu hindoeïstisch. Totdat rond 300 - 500 voor Christus het boeddhisme zich begon te spreiden is ook in Nepal het hindoeïsme verdreven. Hierdoor werd Indochina Hindoeïstisch. Het Hindoeïsme is hierdoor tegen 2 religie's aan het vechten, het boeddhisme en de Islam. Uiteindelijk trekt het boeddhisme zich terug en spreidt het Hindoeïsme zich terug naar Indochina. De Islam blijkt te winnen van het Hindoeïsme. Hierdoor zijn verschillende delen van India islamitisch. De rest van India is Hindoeïstisch.

Het Jodendom

Het Jodendom is wel een bedreigde religie. Deze werd in de 20e eeuw bedreigt door christenen en in de 21e eeuw bedreigt door moslims. Met bedreigingen bedoelen de mensen "doodsbedreigingen". Het Jodendom was de 2e religie van de wereld. Rond 1000 voor christus begon het Jodendom zich in Israel. Voor een korte tijd was het Jodendom ook in Gaza. Hierna verdreven de Joden uit Gaza en gingen ze door richting Irak de geboorteplaats van Abraham. Hierbij spreidde het Jodendom zich in Syrië. Rond 800 voor christus waren ze net weggejaagd een klein deel van Israel was nog Joods meer niet. Toen het Christendom begon was het Jodendom alleen nog in Jeruzalem. Rond 500 was het Jodendom weg de Islam heeft het Jodendom al verovert. Nadat de Islam heel Israel in handen heeft zijn er nog Joden in Europa in Polen waren de meeste Joden. Rond 1000 begonnen er ook in Afrika Joden te komen. Rond 1900 begon het Christendom zich uit te breiden in Afrika hierdoor is het Jodendom weg in Afrika. In de Tweede Wereldoorlog is een groot aantal Joden vermoord hier door zijn er maar 10.000 joden op de wereld die overal verspreidt zijn waaronder de meeste in Israel. Intussen is Israel in een oorlog land verandert in de plaats van een vriendelijk Joods land.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Godsdienst&oldid=498861"