Humanisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De 'Happy Human' of 'gelukkige mens' is het symbool van het humanisme.

Humanisme is een levensbeschouwing die mensen voorop stelt en uitgaat van de waarde van mensen. Het humanisme streeft naar het goede doen, rechtvaardigheid en het gebruik van je verstand. Het gaat over vraag hoe mensen een fijn en gelukkig leven kunnen leiden. Humanisten geloven niet in goden om hun leven te leiden en denken zelf na wat de beste keus is. Humanisme is dus geen godsdienst. De meeste humanisten zijn atheïst of agnost.

Ideeën van een humanist

Humanisten denken na over hoe je omgaat met andere mensen, de wereld en je zelf: altijd met zorg en aandacht. Bij het humanisme staat de mensen in het middelpunt: daarom wordt vaak de deze tekening van Leonardo da Vinci uit 1490 gebruikt als symbool voor het humanisme.

Afbeelding van Leonardo da Vinci uit 1490, die wordt gebruikt als symbool voor het humanisme


Er zijn ieder geval zeven dingen waarin de meeste humanisten hetzelfde zijn:

1. Humanisten vertrouwen op de kracht van de mens. Je hebt het recht om zelf keuzes te maken.

2. Humanisten zijn tegen dwang en vinden dat je moet kijken naar nieuwe ideeën en dat je niet alleen maar naar oude normen, waarden en gewoontes moet blijven kijken.

3. Humanisten vinden dat de beste manier om een land te besturen is; een democratie. Als een land een democratie is mag het volk meebeslissen. In Nederland mogen wij bijvoorbeeld stemmen met de verkiezingen.

4. Humanisten vinden dat de kerk zich niet mag bemoeien met het besturen van een land. Zij vinden dat de politiek dat alleen mag doen en dat geloofsdingen daar niets mee te maken hebben.

5. Humanisten vinden dat iedereen gelijkwaardig is (iedereen wordt hetzelfde behandeld). Dus iedereen heeft dezelfde rechten. Of je man of vrouw bent, waar je vandaan komt, hoe je eruitziet, wat je leeftijd is, of waar je in gelooft maakt dus niet uit. Iedereen is gelijkwaardig.

6. Volgens humanisten is iedereen is anders. Mensen hebben verschillende meningen en zij vinden dat dat mag van hun. Mensen worden niet afgerekend op hun (nieuwe) ideeën. Ze vinden dat mensen dan in vrede samenleven.

7. Humanisten beoordelen mensen niet op hun mening of op wat ze kunnen, want je kan altijd nog meer bijleren en je mening kan veranderen.

Woordherkomst

Het woord humanisme komt van het Latijnse woord 'humanus', wat 'menselijk' betekent.

In de renaissance betekende het woord 'humanist' wat anders. Humanisten zoals Erasmus bestudeerden oude Griekse en Latijnse teksten en probeerden die te begrijpen. Pas in de 19e eeuw werd het woord 'humanisme' uitgevonden en kreeg het woord 'humanist' een levensbeschouwelijke betekenis. Soms wordt de levensbeschouwing ook wel 'seculier humanisme' genoemd om verwarring met renaissance-humanisten te voorkomen.

Videoclips

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Humanisme&oldid=556900"