Help mee! Maak een account of meld je aan.
Flag of Bavaria (lozengy).svg   In september staat WikiKids in het teken van Beieren. Doe ook mee!

Humanisme

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De 'Happy Human' of 'gelukkige mens' is het symbool van het humanisme.

Humanisme is een levensbeschouwing die mensen voorop stelt en uitgaat van de waarde van mensen. Het humanisme streeft naar het goede doen, rechtvaardigheid en het gebruik van je verstand. Het gaat over vraag hoe mensen een fijn en gelukkig leven kunnen leiden. Humanisten geloven niet in goden om hun leven te leiden en denken zelf na wat de beste keus is. Humanisme is dus geen godsdienst. De meeste humanisten zijn atheïst of agnost.

Woordherkomst

Het woord humanisme komt van het Latijnse woord 'humanus', wat 'menselijk' betekent.

In de renaissance betekende het woord 'humanist' wat anders. Humanisten zoals Erasmus bestudeerden oude Griekse en Latijnse teksten en probeerden die te begrijpen. Pas in de 19e eeuw werd het woord 'humanisme' uitgevonden en kreeg het woord 'humanist' een levensbeschouwelijke betekenis. Soms wordt de levensbeschouwing ook wel 'seculier humanisme' genoemd om verwarring met renaissance-humanisten te voorkomen.

Videoclips

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Humanisme&oldid=525604"