Franklin D. Roosevelt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franklin D. Roosevelt
FDRoosevelt.png
Franklin D. Roosevelt
Naam voluit Franklin Delano Roosevelt
Geboren 30 januari 1882
Geboren te Hyde Park, New York
Overleden 12 april 1945
Overleden te Warm Springs, Georgia
Gehuwd met Eleanor Roosevelt
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 32e president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1933
Aftreden 12 april 1945
Voorganger Herbert Hoover
Opvolger Harry S. Truman
Functie(s)
32e president van de Verenigde Staten
44e gouverneur van New York
Onderminister van de Marine
Portaal Portal.svg Politiek

Franklin Delano Roosevelt (Verenigde Staten Hyde Park, 30 januari 1882 - Verenigde Staten Warm Springs, 12 april 1945) was de 32e president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 4 maart 1933 tot 12 april 1945 en was een neef van de eerdere (1901-08) president Theodore ("Teddy") Roosevelt. De Roosevelts kwamen oorspronkelijk uit Zeeland. President Roosevelt stamde vermoedelijk af van de Nederlander Claes Martensen van Rosenvelt, die rond 1650 in het huidige New York voet aan land zette.

Franklin D. deed als "running mate" van de Democratische kandidaat Cox mee aan de (verloren) presidentsverkiezingen van 1920. Een jaar later werd hij getroffen door kinderverlamming (polio) waardoor hij nooit meer zonder ondersteuning zou kunnen lopen. Pas in 1929 keerde hij terug in de politiek en werd in 1932 gekozen tot president. Zijn voornaamste taak bleef in de jaren 30 de Verenigde Staten door de economische crisis te loodsen, via een politiek program dat de New Deal genoemd werd. In 1940 (in dat jaar was hij voor de tweede maal herkozen) was hem dat nog niet helemaal gelukt.

De Tweede Wereldoorlog bracht ook in economische zin de ommekeer. Roosevelt was samen met Jozef Stalin en Winston Churchill de leider van de Geallieerden.

In februari 1945 was hij samen met de andere leiders aan het overleggen hoe het verder moest met Duitsland. Hij was erg zwak, hij had al moeite met het schudden van een hand. Roosevelt rookte heel veel. Op 12 april overleed hij aan een beroerte. Hij heeft het einde van de oorlog net niet mee gemaakt.

Link

Franklin D. Roosevelt


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franklin_D._Roosevelt&oldid=472015"