Lyndon B. Johnson

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lyndon B. Johnson
37 Lyndon Johnson 3x4.jpg
Lyndon B. Johnson
Naam voluit Lyndon Baines Johnson
Geboren 27 augustus 1908
Geboren te Stonewall, Texas
Overleden 22 januari 1973
Overleden te Stonewall, Texas
Gehuwd met Lady Bird Johnson
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Congregationalisme
Stroming
Functie 36e president van de Verenigde Staten
Aantreden 22 november 1963
Aftreden 20 januari 1969
Voorganger John F. Kennedy
Opvolger Richard Nixon
Functie(s)
36e president van de Verenigde Staten
37e vicepresident van de Verenigde Staten
Senator voor Texas
Afgevaardigde voor Texas
Portaal Portal.svg Politiek

Lyndon Baines Johnson, ook wel Lyndon Johnson of LBJ, was de 36ste president van de Verenigde Staten en voormalig vicepresident onder zijn voorganger president John Fitzgerald Kennedy. Hij was ook lid van het Huis van Afgevaardigden, alsmede senator.

Eerste politieke jaren

Johnson was lid van de democraten in de Amerikaanse regering. Hij beklom de politieke ladder voor het eerst toen hij een afgevaardigde werd voor het tiende district in de staat Texas. Dat was in de jaren 1937 tot 1949. In 1961 won hij wederom de verkiezingen, maar dit keer voor het het Amerikaanse senaat.

Latere jaren

Zo kwam het dat hij in 1960 opdook als kandidaat-vicepresident onder de Amerikaanse, jonge president John F. Kennedy. Kennedy won samen met Johnson de verkiezingen met een nipte overwinning van de Amerikaanse republikein Richard Nixon. In 1960, tijdens het ambtstermijn van John Kennedy in 1960 tot 1963, was hij dus vicepresident.

Schandalen

Johnson legt de eed af

In 1963 was Johnson verwikkeld in een aantal gevaarlijke schandalen. Hij was betrokken bij minstens vier schandalen, daar het ging om corruptie, valsheid in geschrifte en zelfs betrokkenheid bij moord. Johnson had daarnaast ook een langdurige buitenechtelijke vriendin waarvan niemand iets mocht weten. Minister van Justitie Robert F. Kennedy stak geen vinger uit om hem te helpen deze schandalen in de doofpot te stoppen. De geruchten gingen zelfs dat president Kennedy hem in 1964, rond de verkiezingen voor zijn tweede ambtstermijn, zou gaan dumpen.

President

Na de moord op president Kennedy in 1963, moest er direct een nieuwe president komen. Aangezien de grondwet in de Verenigde Staten voorschrijft dat de vicepresident dan automatisch president wordt, werd Johnson beëdigd als 36ste president van de Verenigde Staten. Johnson won in 1964 de herverkiezingen en bleef voor een tweede ambtstermijn president. In 1968 begonnen wederom de verkiezingen, maar Johnsons populariteit ging vanwege de de oorlog in Vietnam behoorlijk achteruit, zodat weinig mensen meer op hem zouden stemmen. Tegenstander Richard Nixon beloofde echter de oorlog te staken. Johnson liet dan ook weten dat hij zich terugtrok uit de herverkiezingen. De republikein Richard Nixon won de verkiezingen en volgde Johnson op.

Overlijden

In 1973 overleed Johnson. Hij werd 64 jaar oud. Zijn vrouw Lady Bird Johnson overleed 34 jaar later.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lyndon_B._Johnson&oldid=458780"