Jimmy Carter

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jimmy Carter
JimmyCarterPortrait.jpg
Jimmy Carter
Naam voluit James Earl Carter
Geboren 1 oktober 1924
Geboren te Plains, Georgia
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Rosalynn Carter
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Christen
Stroming
Functie 39e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1977
Aftreden 20 januari 1981
Voorganger Gerald Ford
Opvolger Ronald Reagan
Functie(s)
39e president van de Verenigde Staten
76e gouverneur van Georgia
Eigenaar van een pindaplantage
Portaal Portal.svg Politiek

James Earl (Jimmy) Carter jr. (in de volksmond: Jimmy Carter) (Plains (Georgia), 1 oktober 1924 - ) was de 39ste president van de Verenigde Staten, gedurende een periode van vier jaar (tussen 1977 - 1981). Carter was een Democratisch politicus, die vaak als bemiddelaar optrad bij strijdende partijen.

Carter was de eigenaar van een pindaplantage en later gouverneur, toen hij zich kandidaat stelde als president. Bij "het grote publiek" kende niemand hem dus nog. De Amerikanen hadden wel genoeg van de politici in Washington, na het rampzalige Watergateschandaal en voortslepende Vietnamoorlog. Carter versloeg zittend president Gerald Ford in 1976. Carters presidentschap werd gemerkt door economische stagnatie (de economie bleef stilstaan). Op buitenlands gebied had hij meer succes. Hoewel hij een einde maakte aan de dictatuur in Nicaragua, brak onder zijn presidentschap in Perzië de Iraanse Revolutie uit en was een Amerikaanse boycot op deelname aan de Olympische Spelen van 1980 in Moskou. Ook gaf Carter veel geld aan opleidingsprogramma's voor islamitische extremisten om Sovjettroepen te weren, wat achteraf voor veel strijd in de regio zorgde. De Iraanse gijzelingscrisis en de slechte staat van de economie zorgde ervoor dat Ronald Reagan de verkiezingen van Carter won in 1980.

Na zijn presidentschap zette Carter zich in voor de mensenrechten in onder meer Somalië, Ethiopië en Bosnië en Herzegovina. Ook probeerde hij de band tussen Palestina en Israël te verbeteren. In 2002 werd Carter onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege zijn inzet voor mensenrechten en vrede.

Presidentschap

Na zijn overwinning van Gerard Ford in 1976

Legde hij de eed af op 20-januari -1977

Carter erfde gigantische problemen van zijn voorganger. De unie zat door de Vietnamoorlog, die lang had geduurd, diep in de rode cijfers, terwijl het zelfvertrouwen van de bevolking (en het vertrouwen in de overheid) zeer zwaar was aangetast. Er waren problemen in het bedrijfsleven en ook al in de olie-industrie, wat ook op Carters bordje kwam te liggen.

Buitenland

Carter had meer succes in het buitenlandse beleid, toen hij probeerde te bemiddelen in een conflict wat Israël had met Egypte, Palestina en Syrië. Het leidde tot een aantal akkoorden, die gesloten werden in Camp David (het vakantiehuis van de president). Deze akkoorden worden de "Camp David-akkoorden" genoemd.

Jimmy Carter zag, lijnrecht tegen het beleid van voorganger Richard Nixon in, het belang in van de rechten van de mens. Ook in het buitenland. Nixon deed zaken met staatshoofden, die het niet zo nauw namen met de mensenrechten. Dat deed hij al helemaal als het een bevriend regime betrof. Carter daarentegen stopte bijvoorbeeld de steun die de VS jarenlang aan de dictator Somoza had verleend. De regering die na Somoza zetelde kreeg miljoenen dollars aan steun van Carter.

Zijn eigenbelang en de rechten van de mens kwamen met elkaar in botsing toen het een staatshoofd uit het Midden-Oosten betrof. Carter vond dat een waardevol leider, maar het beleid van dit staatshoofd was onderdrukkend en bruut. Maar toch verleende Carter geen steun aan het staatshoofd toen de bevolking tegen de Sjah in opstand kwam. De shaj werd afgezet en verbannen naar een ver land. En in de presidentsverkiezingen 1980 verloor hij van de Republieken Ronald Reagan

Na zijn presidentschap

Carter werd over het algemeen gewaardeerd vanwege het belang wat hij hechtte aan mensenrechten. Zo richtte hij in 1982 het Carter Center op, dat zich specialiseerde in het bewaken van rechten van de mens, maar ook de verbreiding van de democratie, het tegengaan van (ernstige, internationale) conflicten en armoede.

Carter schreef jaren later nog een boek over de langdurige onderhandelingen en de voortdurende bemiddeling tussen Israël en Egypte. Het boek werd bekritiseerd, omdat lezers van mening waren dat Carter selectief met de feiten omsprong in zijn boek. Veel Amerikanen waren "pro-Israël" en Carter trok in het boek fel van leer tegenover Israël.

In 1994 ontving hij samen met Juan Carlos I van Spanje de Félix Houphouët-Boigny-Vredesprijs van de UNESCO. In 2002 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. In 2011 ontving hij in het Egmontpaleis te Brussel, België, het Grootkruis in de Kroonorde (België).

Ziekte

In 2015 maakte Carter bekend dat hij ernstig ziek was en dat zijn dood aanstaande was. Carter vertelde de media: "[I]k heb alles bereikt wat ik wilde bereiken. [...]. Ik leg het nu in de Hand van God [...]". Hij kon zijn leven op een waardige manier afsluiten. Zijn vrouw, zo verklaarde hij, had hier meer moeite mee.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jimmy_Carter&oldid=665468"