Capitool

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Capitool vanaf de voorzijde.

Het Capitool is een gebouw van de Amerikaanse stad Washington D.C.. In het Capitool vergaderd het Amerikaans Congres, het parlement van de Verenigde Staten. Hierdoor zitten zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in hetzelfde gebouw. Het Capitool vertegenwoordigd hierdoor het volk.

Het Capitool staat symbool voor de wetgevende macht in de trias politica. De trias politica is de scheiding tussen de politieke macht, zodat een land goed en vooral eerlijk kan worden bestuurd. De wetgevende macht is eigenlijk een andere naam voor het parlement, dat wetten maakt. Daarin tegen staat het Witte Huis weer symbool voor de uitvoerende macht, de regering (die de wetten uitvoert). Tussen het Capitool en het Witte Huis ligt de National Mall. Dit heeft een symbolische betekenis, namelijk de scheiding tussen de wetgevende en de uitvoerende macht.

Het Capitool is gebouwd in 18 september 1793, toen Washington D.C. als het ware het gebouwd. George Washington legde de eerste steen. Het gebouwd is gebouwd in het neoclassicisme. Je ziet dan ook dat het gebouw veel lijkt op de Griekse en Romeinse tempels, denk maar aan de koepel en de zuilen. In 1800 kon de Senaat het Capitool in, het Huis van Afgevaardigden moest wachten tot 1811, toen het gebouw af was. Lang heeft men niet van het gebouw kunnen genieten. Tijdens de Oorlog van 1812 werd het gebouw platgebrand door de Britten. In 1815 werd begonnen met het herstel, wat in 1830 af was gerond. In 1850 werd het gebouw al weer te klein, waarna het werd uitgebreid.

National Statutary Hall

In het Capitool is ook de National Statuary Hall te vinden. Iedere Amerikaanse staat mocht hiervoor twee beelden sturen. In 2006 werd het laatste beeld geplaatst. Elk beeld is een persoon die belangrijk was voor de desbetreffende staat. Toch is er nog een beeld van Rosa Parks toegevoegd, waardoor er 101 beelden staan. De enige niet-Amerikaan die er staat is pater Damiaan. Zijn standbeeld staat er namens Hawaï.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Capitool&oldid=573888"