Gerald Ford

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerald Ford
Gerald Ford.jpg
Gerald Ford
Naam voluit Gerald Rudolph Ford
Geboren 14 juli 1913
Geboren te Omaha, Nebraska
Overleden 26 december 2006
Overleden te Rancho Mirage, Californië
Gehuwd met Betty Ford
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 38e president van de Verenigde Staten
Aantreden 9 augustus 1974
Aftreden 20 januari 1977
Voorganger Richard Nixon
Opvolger Jimmy Carter
Functie(s)
38e president van de Verenigde Staten
40e vicepresident van de Verenigde Staten
Afgevaardigde van Michigan
Portaal Portal.svg Politiek

Gerald Ford was de 38ste president van de Verenigde Staten. Hij was tevens voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden en vicepresident onder zijn voorganger president Richard Nixon.

Ford was een politicus van de Republikeinse partij in de Verenigde Staten. Hij was afgevaardigde van het 5de district in Michigan. In 1973 werd hij door Richard Nixon gevraagd om zijn zijn vicepresident te worden. Ford nam het stokje van Nixon over, toen hij noodgedwongen moest aftreden vanwege het Watergateschandaal.

Politieke loopbaan

Ford was een republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden toen hij vicepresident Spiro Agnew opvolgde. Ford werd door het Amerikaanse congres goedgekeurd als vicepresident, omdat duidelijk werd dat het einde van Nixons presidentschap naderde. Ford legde de eed af in het Huis van Afgevaardigden, dus niet voor een groot publiek wat traditioneel gedaan werd.

Presidentschap

Ford werd president, na het aftreden van Nixon. Niet lang daarna verleende hij voormalig president Nixon gratie, zodat Nixon niet naar de gevangenis hoefde. Dit was een besluit wat niet goed in de goede aarde viel bij het Amerikaanse volk.

In 1975 trok Ford zijn Amerikaanse troepen terug uit Vietnam, alwaar de Vietnamoorlog toen hevig woedde. Het Amerikaanse volk had indertijd nog steeds economische geldproblemen, omdat de oorlog in Vietnam (die gestart was door zijn voorganger Lyndon B. Johnson) veel geld had gekost. In 1976 stelde hij zich verkiesbaar voor nog een ambtstermijn, maar werd verslagen door de democraat president Jimmy Carter.

Op Ford werden twee moordaanslagen gepleegd, die allebei mislukten.

Na zijn presidentschap

In 1980 was Ford bijna de running mate van Ronald Reagan geworden (dus zodoende bijna zijn vicepresident), maar Reagan zag er van af toen bleek dat Ford meer bevoegdheden wilde. Reagan koos uiteindelijk voor George H .w.Bush, waardoor Ford politiek failliet was. Daarna ging hij de regering weer in en was een van de weinige die tegen de afzetting was van president Clinton.

Ford werd later die jaren goed bevriend met Jimmy Carter, de oud-president die hem in 1976 met de Amerikaanse presidentsverkiezingen versloeg.

Overlijden

Op 26 december 2006 overleed Gerald Ford, na tot twee keer toe een beroerte te hebben gehad. Ford werd 93 jaar oud. Op 3 januari 2007 werd hij begraven.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gerald_Ford&oldid=614602"