Huis van Afgevaardigden (Verenigde Staten)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van het Huis van Afgevaardigden
De vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden

Het Huis van Afgevaardigden (Engels: United States House of Representatives) is één van de twee kamers van het Amerikaans Congres, het parlement van de Verenigde Staten. De andere kamer wordt de Senaat genoemd. Het Huis van Afgevaardigden is vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer of de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 435 leden.

De leden worden om de twee jaar gekozen op de zogenaamde Election Day, vroeg in november. Ze worden gekozen door middel van een districtenstelsel. Dit betekend dat het land is districten is ingedeeld, op basis het aantal inwoners. Elk district heeft ongeveer even veel inwoners. De partij die de meerderheid in een bepaald district haalt, krijgt de zetel voor dat district. Hierdoor ontstaan staten die overwegend op de Democratische Partij of overwegend op de Republikeinse Partij stemmen. Iedere staat heeft minstens één zo'n district. Hoe meer districten een staat heeft, hoe meer inwoners. Californië heeft hierdoor meer districten dan Alaska, omdat daar meer mensen worden. Daarnaast zijn er zes leden zonder stemrecht. Zij representeren elk Puerto Rico, de Noordelijke Marianen, Amerikaans-Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden en het District of Columbia. Deze gebieden zijn geen staten van de VS, maar zijn afhankelijke gebieden van de VS. De leden mogen mee debatteren in het Huis van Afgevaardigden, maar mogen niet over wetten stemmen.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is een belangrijk persoon. Tegenwoordig is dit de democraat Nancy Pelosi. Na de vicepresident wordt hij/zij gezien als de opvolger van de president als hij overlijd of wordt afgezet tijdens zijn/haar presidentschap.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_van_Afgevaardigden_(Verenigde_Staten)&oldid=595993"