New Hampshire

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New Hampshire
The Granite State

Flag of New Hampshire.svg Seal of New Hampshire.svg New Hampshire in United States.svg

Hoofdstad Concord
Aantal inwoners 1.377.529 (2020)
Oppervlakte 24.239 km²
Gouverneur Chris Sununu (R)
Lid van de VS sinds 1788
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van New Hampshire

New Hampshire is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land, in de regio New England. De afkorting van New Hampshire is NH. De bijnaam is 'The Granite State'. Dat betekent 'de Granietstaat'. Met 1.377.529 inwoners is New Hampshire de op 8 na minst bevolkte staat van de VS. New Hampshire grenst aan de staten Vermont, Massachusetts en Maine. Ook grenst het aan zee (Atlantische Oceaan) en aan buurland Canada. De hoofdstad van New Hampshire is Concord.

New Hampshire was een van de oorspronkelijk dertien koloniën, die na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog toetrad tot de Verenigde Staten. New Hampshire trad als negende staat toe tot de Verenigde Staten door de Amerikaanse grondwet te tekenen. Oorspronkelijk was Vermont ook onderdeel van New Hampshire, maar tijdens de onafhankelijkheidsoorlog scheidde Vermont zich af. Vermont trad na de oorlog toe als aparte staat. New Hampshire was tijdens de 19e eeuw een van de staten met de meeste industrie, maar veel industrie verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar andere staten. New Hampshire is tegenwoordig vooral gericht op de dienstensector en het toerisme. Daarnaast staat New Hampshire bekend om zijn lage belastingen; alleen in Florida zijn deze nog lager. In New Hampshire is bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting of belasting op water en gas.

De staat staat bekend om zijn natuur en buitensporten, zoals skiën. New Hampshire is een typische swing state en daarmee de enige staat in New England die niet standaard naar de Democratische Partij gaat. Hoewel New Hampshire vaak voor Democratische kandidaten stemt, hebben gematigde Republikeinen er ook kans. Op sociaal vlak is New Hampshire erg progressief en leunt Democratisch, maar op economisch vlak leunt het meer Republikeins.

Geografie

Landschap

Herfst in New Hampshire

New Hampshire ligt het noordwesten van de Verenigde Staten. In het zuidoosten heeft de staat een korte kustlijn. New Hampshire heeft van alle staten de korte kustlijn. In het noorden en midden van de staat liggen de White Mountains. Hier liggen onder andere Mount Washington en Mount Adams. De langste rivier van New Hampshire is de Merrimack, die van het noorden naar het zuiden stroomt. Andere belangrijke rivieren zijn de Connecticut en Contoocook. New Hampshire heeft ook vele meren, zoals Lake Winnipesaukee. Voor de rest heeft de staat nog veel bosgebieden. De bossen in New Hampshire bestaan zowel uit loof- als naaldbomen.

Klimaat

New Hampshire heeft een vochtig landklimaat. Dit betekent dat de staat te maken heeft met warme zomers en koude winters. In de zomer valt er vaak veel neerslag en in de winter valt er sneeuw. Aan de kust is zijn de zomers en winters iets milder dan in de rest van de staat, maar veel verschil is er niet. In de winter kan er extreme sneeuwval in New Hampshire voorkomen. Dit wordt een blizzard genoemd, oftewel een sneeuwval. Er kwam dan wel meer dan een meter sneeuw komen te liggen! De laatste keer dat dit gebeurde was in 1993. Vaak valt er slechts een paar centimeter sneeuw.

Grote steden

Grootste steden van New Hampshire

Manch-DownTown.jpg
Manchester

Naam Inwoners County

Nashua NH Main Street 50.JPG
Nashua
Main Street Concord NH Jan 2017.jpg
Concord

1. Manchester 115.644 Hillsborough County
2. Nashua 91.322 Hillsborough County
3. Concord 43.976 Merrimack County
4. Derry 34.317 Rockingham County
5. Dover 32.741 Strafford County
6. Rochester 32.492 Strafford County
7. Salem 30.089 Rockingham County
8. Merrimack 26.632 Hillsborough County
9. Londonderry 25.826 Rockingham County
10. Hudson 25.394 Hillsborough County

Bevolking

Algemeen

New Hampshire heeft zo'n 1,3 miljoen inwoners. De staat heeft nog altijd met een groeiende bevolking te maken, hoewel dit slechts een klein beetje is. De reden voor de bevolkingsgroei is dat New Hampshire dicht bij Boston en andere steden in Massachusetts ligt. De meeste inwoners wonen in het zuiden van de staat, waar een goede verbinding met Massachusetts. 89% van de bevolking van de staat behoort tot de blanke Amerikanen. 2,8% hiervan bestaat uit Latino's. 1,8% van de bevolking behoort tot de Afro-Amerikanen, 0,3% tot de inheemse Amerikanen en 3% tot de Aziatische Amerikanen. De meeste inwoners van de staat zijn van Ierse, Engelse, Franse, Italiaanse of Duitse afkomst.

New Hampshire heeft het hoogste aantal Franse Amerikanen in de Verenigde Staten.

Taal

De officiële taal van New Hampshire is het Engels. Dit staat ook vastgelegd in de grondwet van de staat en wordt gebruikt in het onderwijs, de politiek en het dagelijks leven. De meeste inwoners van de staat spreken ook enkel Engels. Het Frans is door de overheid van de staat erkend als officiële taal, maar enkel voor communicatie met de Canadese provincie Québec. In het verleden haalde New Hampshire veel goedkope arbeidskrachten uit Québec, waar Frans de officiële taal is. Hierdoor hebben een hoop inwoners het Frans als moedertaal.

Religie

New Hampshire is een van de minst religieuze staten van de Verenigde Staten. 36% van de inwoners hangt geen religie aan of iets atheïst. Samen met Vermont staat New Hampshire op de eerste plek van minst religieuze staten. 30% van de inwoners van de staat zijn aanhanger van het protestantisme en 26% hangt de Rooms-Katholieke Kerk aan. Andere religies zijn de Mormonen en het jodendom.

Politiek

Het parlement van New Hampshire

Statelijke politiek

New Hampshire wordt geleid door de gouverneur, die door middel van verkiezingen wordt gekozen. De huidige gouverneur van New Hampshire is Chris Sununu van de Republikeinse Partij. Anders dan andere staten heeft New Hampshire geen gouverneur-generaal. Een gouverneur-generaal is een soort van vicepresident, maar dan op statelijk niveau. Hij/zij is de plaatsvervanger van de gouverneur. In plaats daarvan is de voorzitter van de Senaat de plaatsvervanger van de gouverneur.

Het parlement van New Hampshire heet de General Court. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Huis van Afgevaardigden; bestaande uit 400 leden, die elke twee jaar gekozen worden.
  • Senaat; bestaande uit 24 leden, die elke twee jaar gekozen worden.

Op dit moment heeft de Republikeinse Partij in beide kamers een meerderheid.

Bestuurlijke indeling

De counties van New Hampshire

New Hampshire is verdeeld in 10 counties. Dit zijn:

Nationale politiek

Lang was New Hampshire een rode staat. Dit betekent dat de staat vrijwel altijd naar de Republikeinse Partij gaat. Sinds 1992 is New Hampshire een swing state, die licht naar de Democratische Partij leunt. Dit betekent dat de staat vaak Democratisch stemt, maar ook gematigde Republikeinen een goede kans maken in de staat te winnen. De laatste keer dat de staat Republikeins stemde tijdens presidentverkiezingen was in 2000. Toen stemde de staat voor George W. Bush. Sindsdien heeft New Hampshire altijd de Democratische presidentskandidaat gesteund. De staat is op sociale vlakken erg progressief, bijvoorbeeld in sociale kwesties als het homohuwelijk of abortus. Op sociaal blak komt New Hampshire het meest overeen met de Democratische Partij. Op economisch vlak komt de staat meer overeen met de Republikeinen.

New Hampshire wordt in het Amerikaans Congres vertegenwoordigt door twee afgevaardigden en twee senatoren. De twee afgevaardigden zijn beide lid van de Democratische Partij. Ook de twee senatoren (Jeanne Shaheen en Maggie Hassan) zijn Democraten. De Libertarische Partij heeft veel aanhang in New Hampshire. Er is zelfs een project onder libertariërs om naar New Hampshire te verhuizen en daar een libertarische regering te stichten; het zogeheten Free State Project. De Libertarische Partij was ook lang in het parlement van de staat vertegenwoordigd, maar in 2018 verloor het haar zetels.

De Amerikaanse president Franklin Pierce kwam uit New Hampshire.

Economie

Een boerderijwinkel in New Hampshire

De economie van New Hampshire is afhankelijk van de landbouw, de dienstensector en het toerisme. Op het gebied van landbouw produceert New Hampshire voornamelijk eieren, melkproducten, appels en graan. Daarnaast is het maken van textiel, rubber en plastic nog belangrijk voor de economie. Oorspronkelijk was de economie van de staat erg afhankelijk deze twee sectoren. New Hampshire haalde veel goedkope werkers uit Québec om in de industrie en op het land te werken. Tegenwoordig is de dienstensector een stuk belangrijker. Het is aantrekkelijk voor rijke mensen om zich in New Hampshire te vestigen of daar een bedrijf te beginnen. New Hampshire heeft namelijk lage belastingen en ligt dicht bij grote steden als Boston en New York City.

Op het gebied van toerisme komen mensen vooral naar New Hampshire voor buitensporten en de natuur. New Hampshire heeft enkele skipistes. Op het gebied van energie wordt 32% opgewerkt uit groene energie, voornamelijk waterkracht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=New_Hampshire&oldid=696436"