Alexander Hamilton

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexander Hamilton op een schilderij uit 1806. Dit schilderij is pas na zijn dood gemaakt.

Alexander Hamilton (Charlestown (Nevis), 11 januari 1755 of 1757 – New York City, 12 juli 1804) was een belangrijke Amerikaanse politicus, die heeft bijgedragen met het oprichten van de Verenigde Staten. Hamilton was naast politicus ook advocaat, militair en econoom. Hij is de eerste minister van financiën van de Verenigde Staten. Hij stelde onder meer voor om een centrale bank op te richten, wat pas na zijn dood naar zijn ideeën werd opgericht. Ook heeft hij bijgedragen aan het economische systeem van de Verenigde Staten en zette zich in voor weeskinderen en sprak zich als één van de eerste politici uit tegen de slavernij.

Hamilton had veel vijanden, maar was ook erg populair. Hamilton had een discussie met vicepresident Aaron Burr in 1804. Deze discussie werd uitgevochten met een duel met geweren (wat toen vrij gebruikelijk was). Dit duel werd Hamilton fataal; Hamilton overleed een dag later aan zijn verwondingen. Hamiltons dood was een shock voor het land. Zijn economische ideeën, zoals die voor een centrale bank, zijn na zijn dood uitgevoerd. Zijn vrouw zette zich tevens in voor het afschaffen van de slavernij en richtte het eerste particuliere weeshuis op, beide in zijn naam. Hamilton staat vandaag de dag nog altijd op het biljet van 10 dollar en in 2015 is een populaire musical geschreven over zijn leven.

Historici zijn verdeeld of Hamilton ooit voor het presidentschap zou gaan en of hij dat had kunnen winnen. Hier zijn een hoop argumenten voor en tegen. In feite zou Hamilton dit wel kunnen doen. Een president moet weliswaar in de VS geboren zijn en Hamilton was op Saint Kitts geboren, maar in de grondwet was opgenomen dat ook immigranten die op het moment van het aannemen van de grondwet de Amerikaanse nationaliteit bezaten president konden worden. Sterker nog, pas vanaf president Martin Van Buren waren de presidenten in de VS geboren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexander_Hamilton&oldid=685671"