Senaat (Verenigde Staten)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zegel van de Senaat

De Senaat (Engels: United States Senate) is één van de twee kamers van het Amerikaans Congres, het parlement van de Verenigde Staten. De andere kamer heet het Huis van Afgevaardigden. De Senaat bestaat uit 100 leden; twee voor elke staat. Een senator heeft een termijn van zes jaar. Elke twee jaar wordt een derde van de senatoren vervangen.

Officieel is de vicepresident, momenteel Mike Pence, voorzitter van de Senaat. Hij een gelijk aantal stemmen (dus 50 voor en 50 tegen) geeft hij/zij de beslissende stem. Dit gebeurd echter heel weinig. Als de vicepresident niet aanwezig is, is er een vervanger. Deze heet de president pro tempore (oftewel waarnemend president).

Een wetsvoorstel moet eerst door het Huis van Afgevaardigden heen, voordat het in de Senaat terechtkomt. De Senaat is bedacht om de staten van de VS zelf meer invloed in de politiek te geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Senaat_(Verenigde_Staten)&oldid=596879"