Thomas Jefferson

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Jefferson
250px
Thomas Jefferson
Naam voluit
Geboren 13 april 1743
Geboren te Shadwell, Virginia
Overleden 4 juli 1826
Overleden te Charlottesville, Virginia
Gehuwd met Martha Jefferson
Relatie met
Partij Democratisch-Republikeinse Partij
Religie Deïsme
Stroming
Functie 3de president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1801
Aftreden 4 maart 1809
Voorganger John Adams
Opvolger James Madison
Functie(s)
3de president van de Verenigde Staten
2de vice-president van de Verenigde Staten
1ste minister van Buitenlandse Zaken
Ambassadeur naar Frankrijk
2de gouverneur van Virginia
Portaal Portal.svg Politiek

Thomas Jefferson (Albe Marle county, Virginia, Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, 13 april 1743 - Monticello, Virginia, 4 juli 1826), was de derde president van Amerika. Hij was van 1801 tot en met 1809 president. Hiervoor was de tweede vice-president van de Verenigde Staten. Hij was opvolger van John Adams en de voorganger van James Madison. Ook was hij één van ondertekenaars van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en wordt gezien als een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. De ondertekening was op 4 juli 1776, een dag die nu nog wordt gevierd met Independence Day.

Biografie

Jeugd en huwelijk

Bestand:Thomas Jefferson 1786 by Mather Brown.JPG
Thomas Jefferson terwijl hij in Londen was in 1786.

Thomas Jefferson werd op 13 april 1743 geboren in het plaatsje Shadwell in de staat Virginia. Hij kwam uit een familie van grootgrondbezitters. De vader van Jefferson, Peter, had een landgoed met 60 slaven in dienst. Jeffersons moeder, Jane, kwam uit één van de belangrijkste families van Virginia. Samen kregen ze 3 zonen en 6 dochter, waarvan Jefferson de oudste was. Jefferson's vader overleed in 1757. Hij kon het niet zo goed vinden met zijn moeder en woonde daarom bij een docent. Tot 1760 leerde hij daar onder andere Grieks en Latijn. Hierna ging hij naar de universiteit. Jefferson hield van veel dingen. Naast politicus was hij ook schrijver, uitvinder, wetenschapper, jurist, architect en filosoof. In 1767 trad hij toe tot de rechtbank. Hierna ging in Frankrijk Amerika vertegenwoordigen als ambassadeur. Tijdens zijn leven verzamelde hij ook vele boeken. In 1789 kwam hij terug uit Frankrijk. In 1772 trouwde hij met Martha Jefferson. Samen kregen ze zes kinderen. In 1782 overleed ze en ze heeft dus nooit kunnen meemaken dat haar man president werd.

Onafhankelijkheid

Thomas Jefferson wordt gezien als één van de stichters van de Verenigde Staten. Hij heeft namelijk de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring zelf voor een groot gedeelte opgesteld. Ook was hij net als John Adams één van de ondertekenaars. Hij bedacht ook een aantal wetten voor de Amerikaanse grondwet. Volgens hem moesten alle mensen gelijk zijn en dat het volk het recht heeft om zich te verzetten tegen de overheid als dat zou moeten. Hij raakte geïnspireerd door de wetten van de Lage landen, waar vrijheid van godsdienst, meningsuiting en persvrijheid was, en door de Engelsman John Locke. Ook betekende de onafhankelijkheidsverklaring het begin van een oorlog met Engeland. Jefferson zei in zijn verklaring dat de Engelse koning een tiran was en dat de Engelsen de Amerikanen zouden uitbuiten.

Republikein

Jefferson was een republikein. Dit betekende dat hij tegen de federalisten was. Jefferson wilde een kleine overheid en dat de armen meer te zeggen hadden. Een van zijn medestander (iemand die er hetzelfde over denkt) was James Madison, die later ook president zou worden. Van 1779 tot en met 1781 was hij gouverneur van de staat Virginia. Hierna werd hij ambassadeur voor Frankrijk. Van 1790 tot en met 1793 was hij minister van Buitenlandse Zaken onder de eerste president George Washington. In 1797 werd hij de vicepresident van president John Adams. In 1800 werd hij gekozen als president van de Verenigde Staten.

Presidentschap

In 1800 deed Jefferson mee aan de presidentsverkiezingen, die hij uiteindelijk won. Zijn vicepresident werd Aaron Burr. Later zou hij ook meedoen aan de presidentverkiezingen van 1804. Toen werd George Clinton zijn vicepresident. In 1803 kocht Jefferson het gebied Louisiana territory van de Fransen. Napoleon had het geld nodig voor zijn oorlogen. Dit was een enorm gebied. Hierdoor werd de Verenigde Staten opeens twee keer zo groot. De staten Louisiana, Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Colorado, Wyoming en Montana. Zijn er uit ontstaan. Napoleon Bonaparte zou later ook nog de staten Florida en New Orleans geven aan de VS. Ook mochten Amerikaanse schepen nu varen over de Mississippi. De Expeditie van Lewis en Clark was bedacht door de Amerikaanse president. Hij wilde een vaarroute over de Mississippi naar de Stille oceaan. Ook zou hierdoor de macht van de VS in het westen meer uitbreiden. Veel indianen verloren hierbij het leven. Jefferson wist ook tijdens zijn presidentschap de whiskybelasting af te schaffen, de staatsschuld te verkleinen en te zorgen voor een kleinere overheid. Dit kon door de vrede in Europa, waardoor het beter ging met de handel. Tijdens zijn tweede termijn ging het lastiger. Frankrijk en Engeland kregen weer conflicten. De handel over zee werd hierdoor onveilig en Jefferson voerde een handelsverbod in met Europa. Hierdoor ging het niet goed met de Amerikaanse economie. Jefferson wilde zich nog een keer verkiesbaar stellen, maar trok zich terug.

Overlijden

Na zijn presidentschap ging hij wonen op zijn landgoed Monticello. Daar begon hij met het stichten van de Universiteit van Virginia. Het gebouw had hij zelf ontworpen en werd hiervoor geïnspireerd door Romeinse bouwwerken. Jefferson overleed uiteindelijk op 4 juli 1826. De dag waarop Amerika 50 jaar onafhankelijk was. Op de avond van 3 juli zei hij zijn laatste woorden en dit waren "Is het de vierde?" Er werd op geantwoord dat het de volgende dag de vierde was en op de middag van 4 juli overleed hij in zijn slaap. Een paar uur later overleed zijn grootste rivaal en voorganger John Adams, die nog dacht dat Jefferson leefde. Jefferson is 90 jaar oud geworden. Hij stierf precies 50 jaar na Independence Day.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thomas_Jefferson&oldid=551359"