Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Joe Biden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joe Biden
Joe Biden presidential portrait.jpg
Joe Biden (2021)
Naam voluit Joseph Robinette Biden junior
Geboren 20 november 1942
Geboren te Scranton in Pennsylvania
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Jill Biden (sinds 1977)
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Rooms-katholiek
Stroming
Functie 46e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 2021
Aftreden
Voorganger Donald Trump
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid in New Castle, Delaware
(1971-1973)
Senator voor de staat Delaware
(1973-2009)
Voorzitter van de Senaatscommissie aangaande de Rechterlijke Macht
(1987-1995)
Voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken
(2001, 2001-2003, 2007-2009)
Voorzitter van het Senaatsberaad aangaande Internationale Drugsbestrijding
(2007-2009)
47e vicepresident van de Verenigde Staten
(2009-2017)
46e president van de Verenigde Staten
(2021-nu)
Portaal Portal.svg Politiek

Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr. (geboren te Scranton in Pennsylvania op 20 november 1942) is de 46e president van de Verenigde Staten en een politicus van de Democratische Partij. Biden is president sinds 20 januari 2021.

Biden was vicepresident onder president Barack Obama tussen 2009 en 2017. Daarvoor was hij senator namens de staat Delaware. Biden is de kandidaat van Democratische Partij voor Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020. Tijdens de verkiezingen van 2020 neemt Biden het op tegen de zittende president Donald Trump. Biden koos Kamala Harris als zijn running mate.

Biden wilde eerder al kandidaat voor de Democratische Partij in 1988 en 2008 worden. Tijdens de verkiezingen van 2008 werd hij gekozen door Barack Obama als running mate. Biden en Obama wonnen de verkiezingen en Biden werd vicepresident. Doordat Obama opnieuw verkiezingen won in 2012, bleef Biden vicepresident. Biden werd in 2017 onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom.

Privé, jeugd en familie

Joe Biden is op 20 november 1942 geboren in Scranton. (Pennsylvania) Hij is de zoon van een Iers-Katholieke zakenman en woonde de eerste 10 jaar van zijn leven in Pennsylvania. Hierna verhuisde hij met zijn familie naar Delaware, waar zijn vader autoverkoper werd. Biden haalde zijn Bachelor of Arts aan de Universiteit van Delaware in 1965 en een graad in de rechten aan de Universiteit van Syracuse in de staat New York in 1968. In 1969 werd hij advocaat. Hij hoefde niet in militaire dienst, omdat hij astma had. Tot 1970 was hij niet politiek actief. In 1966 trouwde Biden met Nelia Hunter waarmee hij 3 kinderen kreeg. In 1972 kwamen zijn vrouw en dochter om het leven bij een auto-ongeluk. Zijn zoon Beau overleed op 30 mei 2015 aan de gevolgen van hersenkanker. Biden hertrouwde in 1977 met Jill Tracy Jacobs. In 1988 werd Biden na een zware hoofdpijn in een ziekenhuis opgenomen, waar een hersenaneurysma werd ontdekt. Na de operatie duurde het zeven maanden voor hij naar de senaat kon terugkeren.

Carrière

Obama en Biden golfen samen op het terrein van het Witte Huis

In 1972 werd Biden op 30-jarige leeftijd verkozen tot senator van Delaware. Hij was bij de verkiezingen van 1988 kandidaat voor het presidentschap, maar trok zich terug, omdat hij de toespraak van een Britse partijleider had geplagieerd (nagemaakt). Ook in 2008 deed hij mee met de verkiezingen, maar trok zich na de caucus van Iowa terug na het behalen van minder dan 1% van de stemmen. Maar op 23 augustus maakte presidentskandidaat Obama bekend Biden aan te nemen als running mate, omdat Biden veel ervaring had op buitenlands gebied. Bij de presidentsverkiezingen werd Biden gekozen tot vicepresident. Biden doet bij de verkiezingen van 2020 ook mee.Verkiezingen van 2020

Voorverkiezingen

Farm-Fresh bullet go.png Bekijk de pagina Amerikaanse voorverkiezingen 2020 voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Biden dong tijdens de voorverkiezingen van 2020 mee naar de nominatie van de Democratische Partij. Zijn voornaamste tegenstanders waren Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Pete Buttigieg. Aan het begin ging het niet zo goed: bij de voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire en Amerikaanse voorverkiezingen 2020 in Nevada|Nevada]] verloor Biden fors van zijn tegenstanders. Daarom leek het even erop dat hij zijn kandidatuur zou intrekken, totdat hij een klinkende overwinning behaalde bij de Democratische voorverkiezingen in South Carolina. Door deze grote overwinning stapte Pete Buttigieg uit de race. Ook tijdens de vele voorverkiezingen op superdinsdag (Engels: Super Tuesday) deed Biden het goed: hij in won negen van de dertien staten. Van de daarop volgende voorverkiezingen won hij er ook veel. Op 8 april maakte Bernie Sanders bekend te stoppen en op 13 april gaf hij zijn steun aan Biden.

Presidentsverkiezingen

Farm-Fresh bullet go.png Bekijk de pagina Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Op 11 augustus 2020 koos Biden Kamala Harris als zijn running mate. De keuze viel op Harris vanwege haar ervaring als procureur-generaal (openbaar aanklager) van de staat Californië. Daarnaast had ze ook ervaring in de Senaat. Biden benadrukte ook dat hij het tijd vond dat een vrouw kans zou maken op de positie van vicepresident.

Bij de presidentsverkiezingen van 2020 versloeg Biden zittend president Trump: Biden kreeg 51,3% van de stemmen, Trump slechts 46,9%. De verkiezingen waren voor beide kandidaten bijzonder, omdat er eerder nog nooit zoveel mensen hadden gestemd op zowel de Democratische als Republikeinse presidentskandidaat.

Standpunten

Joe Biden is lid van de Democratische Partij. Hij staat bekend als een progressief-liberaal, wat betekent dat hij voorstander is van de vrijheid van abortus en euthanasie, en vindt dat het homohuwelijk legaal zou moeten zijn. Op economisch gebied bevindt hij zich in het politieke midden. Daarnaast wil Biden kleinere klasse op school en dat de overheid een betaalbaardere publieke zorgverzekering opzet. Biden trekt stemmen van veel bevolkingsgroepen. Als gematigde Democraat is Biden minder links dan progressieve sociaaldemocraten zoals Bernie Sanders en Elizabeth Warren.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joe_Biden&oldid=688803"