Joe Biden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Joe Biden
Joe Biden presidential portrait.jpg
Joe Biden (2021)
Naam voluit Joseph Robinette Biden junior
Geboren 20 november 1942
Geboren te Scranton in Pennsylvania
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Jill Biden (sinds 1977)
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Rooms-katholiek
Stroming
Functie 46e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 2021
Aftreden
Voorganger Donald Trump
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid in New Castle, Delaware
(1971-1973)
Senator voor de staat Delaware
(1973-2009)
Voorzitter van de Senaatscommissie aangaande de Rechterlijke Macht
(1987-1995)
Voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken
(2001, 2001-2003, 2007-2009)
Voorzitter van het Senaatsberaad aangaande Internationale Drugsbestrijding
(2007-2009)
47e vicepresident van de Verenigde Staten
(2009-2017)
46e president van de Verenigde Staten
(2021-nu)
Portaal Portal.svg Politiek

Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr. (geboren te Scranton in Pennsylvania op 20 november 1942) is de 46e president van de Verenigde Staten sinds 20 januari 2021. Hij is lid van de Democratische Partij. Tussen 2009 en 2017 was Biden vicepresident onder president Barack Obama. Eerder was hij senator namens de staat Delaware.

Hoewel Biden geboren werd in Pennsylvania verhuisde hij later naar Delaware. Delaware is hierdoor de thuisstaat van Biden. In 1973 werd hij lid van de Amerikaanse Senaat namens deze staat. Hij bleef senator tot aan 2009. Biden stelde zich verkiesbaar voor het presidentschap in 1988 en 2008, maar trok zich beide keren terug. In 2008 koos Obama hem als zijn running mate voor de presidentsverkiezingen van dat jaar. Obama won deze verkiezingen en Biden werd op deze manier vicepresident. In 2012 kreeg hij een tweede termijn. Na zijn vicepresidentschap trok Biden zich terug, maar gaf in 2019 aan zich verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Uiteindelijk werd Biden gekozen als de Democratische presidentskandidaat en nam het op tegen de Republikeinse zittende president Donald Trump. Na een spannende verkiezing werd Biden verkozen tot president van de Verenigde Staten. Na de coronapandemie en de Black Lives Matter-protesten wil Biden de rust weer terugbrengen in de Verenigde Staten. Hij wil aan de ene kant ervoor zorgen dat Democraten en Republikeinen weer samenwerken. Ook wil hij meer geld uitgeven aan onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, de Verenigde Staten weer een grote rol laten spelen in de wereld en de rechten van minderheden verbeteren.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Joe Biden is op 20 november 1942 geboren in Scranton (Pennsylvania). Hij is de zoon van een Ierse en katholieke zakenman en woonde de eerste 10 jaar van zijn leven in Pennsylvania. Hierna verhuisde hij met zijn familie naar Delaware, waar zijn vader autoverkoper werd. Biden haalde zijn Bachelor of Arts aan de Universiteit van Delaware in 1965 en een graad in de rechten aan de Universiteit van Syracuse in de staat New York in 1968. In 1969 werd hij advocaat. Hij hoefde niet in militaire dienst, omdat hij astma had. Tot 1970 was hij niet politiek actief.

Biden met president Jimmy Carter in 1979

Huwelijk en familie

In 1966 trouwde Biden met Nelia Hunter waarmee hij 3 kinderen kreeg. In 1972 kwamen zijn vrouw en dochter om het leven bij een auto-ongeluk. Zijn zoon Beau overleed op 30 mei 2015 aan de gevolgen van hersenkanker. Biden hertrouwde in 1977 met Jill Tracy Jacobs. In 1988 werd Biden na een zware hoofdpijn in een ziekenhuis opgenomen, waar een hersenaneurysma werd ontdekt. Na de operatie duurde het zeven maanden voor hij naar de Senaat kon terugkeren.

Senator voor Delaware (1973-2009)

In 1972 werd Biden op 30-jarige leeftijd verkozen tot senator van Delaware. Hij was bij de verkiezingen van 1988 kandidaat voor het presidentschap, maar trok zich terug, omdat hij de toespraak van een Britse partijleider had geplagieerd (nagemaakt).

Vicepresident onder Obama (2009-2017)

President Obama en vicepresident Biden in 2012

Biden deed mee aan de presidentsverkiezingen van 2008. Biden wilde eerst zelf presidentskandidaat worden voor de Democratische Partij, maar trok zich later terug. De Democraten kozen uiteindelijk Barack Obama als hun kandidaat. Obama koos Biden vervolgens als zijn running mate. Hij nam het op tegen de Republikein John McCain en zijn running mate Sarah Palin. Obama won de verkiezingen en werd president. Hierdoor werd Biden automatisch vicepresident. Hij werd beëdigd op 20 januari 2009.

Tijdens zijn vicepresidentschap hield Biden zich vooral bezig met het beëindigen van de oorlog in Afghanistan. Minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, wilde echter meer troepen sturen naar Afghanistan. Hierdoor ontstond discussie, maar uiteindelijk wist Biden Obama te overtuigen. Ook hield hij zich bezig met de overgang naar een democratie in Irak. Daarnaast overzag Biden de uitgaven voor infrastructuur en het tegengaan van een economische crisis. In 2009 kreeg Biden de taak om de pandemie veroorzaakt door de Mexicaanse griep tegen te gaan. Nadat de Democraten in 2010 hun absolute meerderheid in de Senaat verloren, zette Biden een groep op voor discussie tussen Democraten en gematigde Republikeinen.

Na de herverkiezing van Obama in 2012 kreeg Biden ook een tweede termijn. In zijn tweede termijn sprak Biden zich uit voor de invoering van het homohuwelijk. Verschillende staten hadden dit al ingevoerd, maar Obama en Biden wilden het in de hele Verenigde Staten legaal maken. Dit gebeurde uiteindelijk in 2015 na een uitspraak van het Hooggerechtshof. Ook hield zij zich bezig met de Syrische Burgeroorlog en de bestrijding van terreurgroep Islamitische Staat. Lang werd gedacht dat Biden zich verkiesbaar zou stellen voor de verkiezingen van 2016. Biden zag hiervan af en steunde Hillary Clinton in haar campagne. Uiteindelijk verloor Clinton de verkiezingen van Donald Trump.

Na zijn vicepresidentschap

Na zijn vicepresidentschap werd Biden professor aan de universiteit van Pennsylvania. Ook zette hij een fonds op om geld in te zamelen voor kankerpatiënten. In 2017 schreef hij een boek met de naam Promise Me, Dad. Hierna gaf hij een tour door de Verenigde Staten om zijn boek te promoten. Na de dood van senator John McCain gaf hij een speech op zijn begrafenis. Volgens Biden was McCain het voorbeeld van samenwerking tussen Democraten en Republikeinen.

Biden bleef zich bemoeien met de politiek en sprak steun uit voor kandidaten die zich inzetten voor klimaatbeleid en lhbt-rechten. Ook gaf hij vaak kritiek op president Donald Trump. In 2019 gaf hij ook kritiek op Brunei, nadat het land besloot homoseksualiteit strafbaar te maken.

Verkiezingen van 2020

Bekijk Amerikaanse voorverkiezingen 2020 en Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 voor meer informatie over dit onderwerp!
De verkiezingsuitslag in 2020

Biden stelde zich verkiesbaar om de Democratische presidentskandidaat te worden. Zijn voornaamste tegenstanders waren Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Pete Buttigieg. Aan het begin ging het niet zo goed: bij de voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire en Amerikaanse voorverkiezingen 2020 in Nevada verloor Biden fors van zijn tegenstanders. Daarom leek het even erop dat hij zijn kandidatuur zou intrekken, totdat hij een klinkende overwinning behaalde bij de Democratische voorverkiezingen in South Carolina. Door deze grote overwinning stapte Pete Buttigieg uit de race. Ook tijdens de vele voorverkiezingen op superdinsdag (Engels: Super Tuesday) deed Biden het goed: hij in won negen van de dertien staten. Van de daarop volgende voorverkiezingen won hij er ook veel. Op 8 april maakte Bernie Sanders bekend te stoppen en op 13 april gaf hij zijn steun aan Biden. Op 11 augustus 2020 koos Biden Kamala Harris als zijn running mate. De keuze viel op Harris vanwege haar ervaring als procureur-generaal (openbaar aanklager) van de staat Californië. Daarnaast had ze ook ervaring in de Senaat. Biden benadrukte ook dat hij het tijd vond dat een vrouw kans zou maken op de positie van vicepresident.

De verkiezingen van 2020 waren erg spannend. Normaal is dezelfde avond een voorlopige uitslag bekend, maar dit maal duurde het een paar dagen voordat deze uitslag bekend was. Dit had ermee te maken dat veel mensen via de post stemden, voornamelijk degenen die stemden voor Biden. Ook de aanloop naar de verkiezingen was erg chaotisch. President Trump zei dat hij onmogelijk kon verliezen. Als hij zou verliezen, zouden de Democraten de verkiezingen hebben gestolen. Nadat de voorlopige uitslag bekend was, bleek Biden de winnaar te zijn. Biden won 306 van 538 kiesmannen en 51,3% van de stemmen. Trump spande hierdoor rechtszaken aan tegen o.a. Georgia en Pennsylvania. Ook weigerde hij de uitslag te erkennen en claimt nog steeds dat de verkiezingen gestolen waren. Dit leidde uiteindelijk tot de bestorming van het Amerikaanse Capitool in 2021, waarbij Trump-aanhangers het parlementsgebouw van de Verenigde Staten bestormden. Twee weken later werd Biden beëdigd als president.

Presidentschap (2021-heden)

Biden wordt beëdigd tot president

Op 78-jarige leeftijd is Biden de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis op de dag van de beëdiging. Ook is hij de tweede katholieke president na John F. Kennedy en de eerste president uit de staat Delaware. Biden wilde vooral de rust terugbrengen in de Verenigde Staten. Volgens hem was het presidentschap van Trump chaotisch, aangezien president Trump volgens hem slecht kon regeren en veel schandalen veroorzaakte. Tijdens zijn beëdiging was minder publiek aanwezig. Normaal zijn ook veel gewone Amerikanen aanwezig, maar deze mochten er niet bij zijn vanwege de coronapandemie. Ook vinden er normaal feesten plaats achteraf, maar ook deze werden afgelast. Voormalig president Trump was niet aanwezig bij de beëdiging.

In de eerste dagen van zijn presidentschap draaide Biden veel van Trumps besluiten terug. De Verenigde Staten werden weer onderdeel van het klimaatakkoord van Parijs, het werd verplicht om een mondmasker te dragen op federale grond, een oliepijplijn tussen Alaska en de rest van de Verenigde Staten werd afgelast en er kwamen maatregelen om mensen in nood te helpen. Biden wilde het minimumloon verhogen naar 15 dollar per uur, maar dit werd tegengehouden in de Senaat. Wel kwamen er veel maatregelen om de coronacrisis uit te komen. In maart 2021 riep Biden immigranten op om niet naar de Verenigde Staten te komen. Op 14 april 2021 trok hij de Amerikaanse troepen terug uit Afghanistan, na een militaire interventie van 20 jaar. Volgens Biden was het Afghaanse leger klaar om het land zelf te verdedigen, maar binnen enkele dagen nam de taliban het land over. Op 28 april riep hij Amerikanen op zich te laten vaccineren. Ook maakte hij van Juneteenth een nationale feestdag.

Biden ontmoet Oekraïense vluchtelingen in Warschau

Biden wil op buitenlands gebied de banden met de Amerikaanse bondgenoten herstellen, zoals de Europese Unie en Canada. Samen met het Verenigd Koninkrijk en Australië kwam er militaire samenwerking in de Grote Oceaan. De banden met Rusland en China verslechterden onder Biden. Na de Russische invasie van Oekraïne in 2022 legde Biden Rusland sancties op. Ook noemde hij Russisch president Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger en gaf steun aan Oekraïne in geld en wapens.

Op binnenlands gebied wil Biden een nieuwe wet voor stemrecht, maar deze kwam niet door de Senaat. Hoewel zijn plan voor infrastructuur door de Senaat heen kwam, werden de plannen voor groene energie geschrapt. Deze wil hij via aparte wetten goed laten keuren. Ook wil Biden samenwerken met andere landen om klimaatverandering te bestrijden. Zo overtuigde hij China en Australië om meer te doen op dit gebied. Onder Biden werden veel coronamaatregelen opgeheven, waardoor er veel economische groei was. Toch ging dit gepaard met hoge inflatie. Nadat rechter Stephen Breyer opstapte stelde Biden voor om Ketanji Brown Jackson te verkiezen tot het hoogrechtshof. Jackson werd de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse rechter in het hooggerechtshof. Eerder wilde Biden het aantal rechters uitbreiden, maar hij zag uiteindelijk af van dit plan.

Op het gebied van wapenbezit wist Biden een compromis met de Republikeinen te sluiten. Hierdoor ging er meer geld naar psychologische hulp en zwaardere automatische vuurwapens. In juni 2022 maakte het Amerikaans Hooggerechtshof Roe v. Wade ongedaan, waardoor abortus illegaal werd in een groot deel van de Verenigde Staten. Hoewel Biden voorstander van abortus is, had hij niet de meerderheid om dit via een wet te regelen. Wel gaf hij aan vrouwen die abortus willen plegen te willen steunen. Tegen de verwachting in wisten de Democraten een verkiezingsoverwinning van de Republikeinen in 2022 te voorkomen. Hoewel de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verloren, wisten ze hun meerderheid in de Senaat uit te breiden.

Op 13 december 2023 gaf de Republikeinse Partij aan een afzettingsprocedure te willen starten tegen Joe Biden. Volgens de partij is Biden corrupt en heeft zijn zoon (Hunter Biden) hier iets mee te maken. In het Huis van Afgevaardigden heeft een meerderheid een commissie ingesteld om Biden af te zetten; het is nog onduidelijk wanneer deze procedure begint (of dat hij er gaat komen).

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024

Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Biden heeft zich aangemeld om de Democratische presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2024 te worden. Naast Biden hebben zich ook andere kandidaten aangemeld, zoals Marianne Williamson en Dean Phillips. Biden krijgt kritiek van enkele Democraten vanwege zijn lage populariteit, de situatie in Gaza, de hoge inflatie en zijn leeftijd. Toch ligt Biden ver voor op de andere kandidaten in de peilingen. Tijdens de eerste voorverkiezing in New Hampshire behaalde hij 55% van de stemmen. Dit gebeurde nadat kiezers hem als kandidaat op het biljet invulden (via een write-in); hij stond zelf niet op het biljet. Tijdens de eerste officiële voorverkiezing in South Carolina won Biden 97% van de stemmen. In de peilingen ligt hij nek aan nek met oud-president Donald Trump (en enkele andere Republikeinen).

Na het eerste presidentiële debat met Trump op 27 juni 2024 ontstonden vragen over de gezondheid van Biden. Tijdens het debat kwam hij namelijk moeilijk uit zijn woorden en herhaalde zelfs woorden door elkaar. Volgens Biden kwam dit door vermoeidheid en had hij een slechte dag. Toch namen de zorgen na het debat toe. Tijdens een persconferentie na de NAVO-top kondigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als Vladimir Poetin (de Russische president) aan. Hierdoor vonden steeds meer (belangrijke) Democraten dat Biden zich moest terugtrekken. Op 17 juli 2024 testte Biden positief op Covid-19, waardoor zijn campagne stillag.

Op 21 juli 2024 maakte Biden bekend zich terug te trekken als kandidaat voor presidentskandidaat van de Democraten. Biden blijft aan als Amerikaanse president tot het einde van zijn termijn. Hij heeft zijn steun uitgesproken voor vicepresident Kamala Harris om zijn kandidatuur over te nemen. Toch is momenteel nog onbekend wie Bidens opvolger gaat zijn.

Standpunten

Joe Biden staat bekend als een gematigde Democraat. Hij is progressief-liberaal op sociale en culturele onderwerpen. Zo is hij voorstander van de vrijheid van abortus en euthanasie. Ook vindt hij dat het homohuwelijk legaal zou moeten zijn. Op economisch gebied bevindt hij zich in het politieke midden. Daarnaast wil Biden kleinere klassen op school en dat de overheid een betaalbaardere publieke zorgverzekering opzet. Als gematigde Democraat is Biden minder links dan progressieve sociaaldemocraten, zoals Bernie Sanders en Elizabeth Warren.

Enkele standpunten van Biden:

  • Abortus: Biden was oorspronkelijk een tegenstander van abortus. Als senator zei hij in 1974 dat Roe v. Wade te ver ging. Tegenwoordig is Biden echter een voorstander van abortus. In 2022 werd Roe v. Wade teruggedraaid door het Amerikaans Hooggerechtshof, waardoor abortus in veel staten verboden werd. Biden heeft deze beslissing afgekeurd; hij vindt dat abortus in het gehele land beschikbaar moet zijn.
  • Lhbt-rechten: Hoewel Biden in het verleden voor enkele anti-lhbt-wetten heeft gestemd, is hij tegenwoordig een voorstander van lhbt-rechten. Zo reageerde hij positief op de legalisering van het homohuwelijk in 2015. Biden wil een wet doorvoeren waardoor niet gediscrimineerd mag worden op basis van seksuele geaardheid of identiteit. Ook wil hij zich inzetten voor geweld tegen lhbt-personen.
  • Immigratie: Biden is voorstander van immigratie en draaide verschillende beslissingen van Trump terug. In plaats daarvan wil Biden illegale migratie naar de Verenigde Staten aanpakken. Volgens Biden kunnen steden en staten de hoeveelheid migranten niet aan. Hij wil een compromis tussen Democraten en Republikeinen bereiken.
  • Klimaatverandering: Biden gelooft dat de Verenigde Staten meer moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens hem moeten de Verenigde Staten een voortrekkersrol hebben wereldwijd. Zo wil hij meer investeren in groene energie, bescherming van natuurgebieden en elektrische auto's.
  • Economie: Biden is een voorstander van vrijhandel en hogere belastingen voor de rijken en grote bedrijven. Daarnaast wil hij zich inzetten voor betere arbeidsrechten, een hoger minimumloon, gezondheidszorg voor iedereen en meer betaalbaar onderwijs.
  • Buitenlandse politiek: Volgens Biden moeten de Verenigde Staten een grote rol in de wereld spelen. Het land moet zijn bondgenoten (zoals de EU, Canada, Taiwan en Oekraïne) beschermen. Biden ziet zowel Rusland als China als een bedreiging voor de vrede. Als president wil hij harder tegen deze landen optreden. Hij wil ook meer financiële en militaire steun voor Oekraïne en Taiwan.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joe_Biden&oldid=878362"