Zorgverzekering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zorgverzekering of ziektekostenverzekering is een verzekering die (een deel van) de kosten voor gezondheidszorg, medicijnen en het gebruik van medische zaken als rollators en thuiszorg vergoedt.

In de meeste Europese landen keert de overheid een (groot) deel van de ziektekosten uit door actief aan de gezondheidszorg mee te betalen. In Nederland en België is dit ook het geval, maar een patiënt moet in sommige gevallen ook een deel van de ziektekosten zelf betalen (via een verzekering). De zorgverzekering in Nederland bestaat uit een basiszorgverzekering, die voor iedereen verplicht is. In dit pakket zitten standaardzaken, zoals een bezoek aan de huisarts. De overheid bepaalt welke zaken er sowieso in zitten. Een verzekeraar mag zaken toevoegen, maar niet weghalen.

Naast de basiszorgverzekering bestaat er nog een aanvullende zorgverzekering. Dit is voor zaken die buiten de basiszorgverzekering vallen. Wat wel en niet vergoedt wordt is per verzekering en verzekeraar afhankelijk. Voor de tandarts is er een speciale tandartsverzekering.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zorgverzekering&oldid=678693"