Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Europese Unie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Europese Unie Nobelprijs voor de Vrede
European Union
Europäische Union
Union Européenne

Vlag van de Europese Unie
Locator European Union.svg

Bestuurscentrum Brussel, België
Straatsburg, Frankrijk
Luxemburg, Luxemburg
Werktalen Engels, Duits, Nederlands, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Bulgaars, Deens, Estisch, Fins, Grieks, Hongaars, Iers, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Pools, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Tsjechisch en Zweeds.
Lidstaten 28 landen
Inwoners 511.500.000 (2017)
Oppervlakte 4.482.100 km²
Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker
Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli
Voorzitter van de Raad van de Europese Unie Vlag van Finland Finland
Munteenheden Euro (in de meeste lidstaten), Britse pond, Deense kroon, Zweedse kroon, Tsjechische kroon, Hongaarse forint, Poolse złoty, Kroatische kuna, Roemeense leu en Bulgaarse lev
Volkslied Ode aan de vreugde
Motto In varietate concordia
Portaal Portal.svg Politiek

De Europese Unie, ook wel afgekort tot EU, is een vereniging van Europese landen die willen samenwerken met de economie. De EU is niet hetzelfde als Europa! Het is een organisatie, geen land. De landen zelf nemen alle beslissingen. Wanneer ze het niet eens zijn met de EU, dan kunnen ze zich ergens ook niet aan houden.

Geschiedenis

De Europese Unie is opgericht in 1951 door Richard Schuman en Jean Monnet. Toen heette de Unie nog de Economische Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en daarna de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Het was de bedoeling om door meer samenwerking minder oorlog in Europa te hebben. Met goede vrienden vecht men immers niet. De Economische Gemeenschap is opgericht door zes landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.

Sinds 1951 zijn er steeds meer landen bijgekomen en is de naam van de vereniging enkele malen veranderd. Sinds 1992 heet ze de Europese Unie.

De EU telde in 2013 28 lidstaten.

In totaal zijn er 736 zetels te verdelen.

Lidstaten

De Europese Unie bestaat uit 28 lidstaten. Hieronder zie je een overzicht:

Kandidaat-lidstaten

Momenteel zijn er 5 kandidaat-lidstaten. Om deze lid te laten worden van de Europese Unie moet elk land daarmee instemmen. Hieronder zie je een klein overzicht:

IJsland wilde eerst ook lid van de EU worden, maar trok het verzoek in 2015 in.

Andere landen

Veel landen willen bij de Europese Unie horen, maar ook een paar landen niet. Zoals Noorwegen en Zwitserland. Toch kun je tussen deze landen vrij reizen. Net als bij IJsland en Liechtenstein behoren de landen tot de Europese Vrijhandelsassociatie. Ook kan vrij reizen naar Andorra, Vaticaanstad, San Marino en Monaco. Omdat deze landen heel erg klein zijn kan je er vrij tussen reizen. Oekraïne wil wel bij de Europese Unie horen, maar het parlement niet.

Instellingen

Regerende Europese partijen per land. Ook niet-EU-landen staan op de kaart.

Vlag

De EU-landen hebben een gezamenlijke vlag: een blauw veld met 12 gouden sterren. De vlag is sinds 26 mei 1986 in gebruik. De kring met de 12 sterren is een symbool van eenheid, de 12 sterren stellen de eerste 12 landen voor die zich bij EU aangesloten hebben.

Euro

Sinds 1 januari 2002 betaalt men in veel Europese landen met de euro. Het gaat zowel om landen die lid zijn van de Europese Unie (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Luxemburg, Ierland, Griekenland, Spanje, Portugal, Finland, Oostenrijk, Malta, Slovenië, Cyprus en Slovakije) als niet-lidstaten (Andorra, Monaco, San Marino, Vaticaanstad, Kosovo en Montenegro). Sommige landen uit de EU gebruiken de euro (nog) niet. Bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Externe links:

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_Unie&oldid=585111"