Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020
Land Verenigde Staten
Datum 3 november 2020
Vorige verkiezingen Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Vorige president Donald Trump
Vorige vicepresident Mike Pence
Kandidaten
Donald Trump (14235998650) (cropped).jpg
Joe Biden official portrait crop2.jpg
Donald Trump
Joe Biden
Republikeinse Partij
Democratische Partij
Uitslag
583 kiesmannen te verdelen
'
Totaal aantal stemmen
%
%
Regering
Nieuwe president
Nieuwe vicepresident
Portaal Portal.svg Politiek

In 2020 zijn er Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Amerikanen kiezen dan tussen 2 kandidaten: een Democraat en een Republikein, deze 2 worden allebei gekozen in voorverkiezingen. Bij de Republikeinen is al duidelijk dat president Donald Trump de kandidaat weer wordt maar bij de Democraten was het aan het begin een spannende strijd en tot en met Super Tuesday spannend met overwinningen voor Bernie Sanders en Joe Biden maar op 8 april maakte Sanders bekend zijn kandidatuur op te geven.

Voorverkiezingen

Farm-Fresh bullet go.png Zie ook voor een overzicht van artikelen per voorverkiezing: Amerikaanse voorverkiezingen 2020

De twee grote partijen willen natuurlijk de meest geschikte persoon binnen hun eigen partij vinden. Deze mensen moet de partij vertegenwoordigen in de presidentsverkiezingen. Bij de Republikeinen is dat Donald Trump maar hij word wel uitgedaagd door anderen maar die zijn niet sterk genoeg om het op te nemen tegen de zittende president. Bij de Democraten zijn er veel mensen die meedoen maar ondertussen heeft Joe Biden de overwinning behaald. Er zijn nog 3 andere partijen maar die maken eigenlijk geen kans, het gaat dan om de Groene Partij, de Constitutionele Partij en de Libertarische Partij. Soms zijn er ook nog onafhankelijke deelnemers.

Kandidaten in de voorverkiezingen

Democratische Partij

Republikeinse Partij

Bij de Republikeinen is Trump de kandidaat. Bij de voorverkiezingen van dinsdag 17 maart haalde hij de grens van 1276 en zal dus de Republikeinse kandidaat worden.

Groene Partij

Libertarische Partij

Constitutionele Partij

Presidentsverkiezingen

Hoe het werkt

De Verenigde Staten heeft een kiessysteem dat heel anders is dan de onze; het gaat er namelijk niet om of een kandidaat de meeste stemmen krijgt. In de Verenigde Staten is de kandidaat die het meeste kiesmannen verzamelt, de winnaar.

Kiesraad

De Verenigde Staten bestaat uit 50 staten. Alle burgers van al deze staten kiezen de president. In elke staat wonen enkele kiesmannen. Al deze kiesmannen bijeen vormt een speciale raad, het Electoraal College (spreek uit: elektoraal kolleesje). Niet elke staat heeft evenveel kiesmannen. New York heeft er bijvoorbeeld 29, terwijl Neveda er 55 heeft. In het Engels noemen we deze kiesmannen electors (spreek uit: elektors). Het college telt 583 kiesmannen. De kandidaat die het eerste een meerderheid aan kiesmannen behaalt (dat is dus 270 kiesmannen), wint de presidentsverkiezingen.

Verzamelen van de kiesmannen

Elke presidentskandidaat voert in elke staat zijn/haar campagne. Dat wil zeggen dat hij/zij een meerderheid van de mensen naar zich toe wil trekken. De presidentskandidaat wil dat zoveel mogelijk mensen in de staat op hem/haar gaat stemmen. Als een meerderheid van de bevolking in die staat op hem/haar stemt, krijgt de presidentskandidaat (als de stemmen zijn getelt) alle kiesmannen.

De uitslag

Op de dag van de verkiezingen gaan ’s avonds alle stembureaus dicht. In elke staat worden de stemmen geteld. De uitslag van de staat wordt doorgegeven aan een groot hoofdkantoor. Dit hoofdkantoor bekijkt de uitslag en wijst de kiesmannen toe aan de kandidaat. Als in Nevedah iemand wint, mag die alle kiesmannen hebben. Wie het eerste meer dan 270 kiesmannen heeft verzamelt, wint de presidentsverkiezingen.

Popular votes

De popular vote (spreek uit: popjoeler voot) is de stemmen van alle mensen. In de verkiezingen van 2016 haalde Donald Trump als eerste meer dan 270 kiesmannen en won. Maar toen de stemmen in alle andere staten werden geteld, bleek dat Hillary Clinton meer dan drie miljoen meer stemmen had. Zij won echter niet, omdat Donald Trump als eerste de 270 kiesmannen had.

Belangrijkste kandidaten

Logo van de Republikeinse partij
Het logo van de Democratische partij

De belangrijkste kandidaten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn altijd de kandidaat van de Republikeinse Partij en die van de Democratische Partij. Er zijn altijd ook wel andere kandidaten, van kleinere partijen, maar daar hoor je in de media niet zoveel over. Veel van die kleinere partijen zijn ook niet overal in de VS bekend. Soms is zo'n kandidaat best groot in zijn eigen regio of deelstaat, maar niet in de rest van het land. Meedoen aan de verkiezingen is voor hen een belangrijke manier om aandacht te krijgen voor hun partijen. Maar je zou kunnen zeggen dat de strijd om het presidentschap eigenlijk gaat tussen de Democratische en de Republikeinse kandidaat. Dit jaar zijn de belangrijkste kandidaten Donald Trump (R) en Joe Biden (D). Beiden hebben een running mate gekozen, dat is iemand die hun bijstaat in de taken die zij moeten vervullen en na de verkiezingen vice-president wordt. Trump heeft huidig vice-president Mike Pence gekozen en Joe Biden heeft Kamala Harris als zijn running mate gekozen.

Presidentskandidaten

Running mates

Verloop van de voorverkiezingen

Democraten

Bij de Democraten deden de meeste deelnemers aller tijden mee met de voorverkiezingen. Hieronder staan namelijk alleen degenen die niet voor de voorverkiezingen gestopt zijn. De eerste (Iowa) voorverkiezing werd gewonnen de Pete Buttigieg en de tweede (New Hampshire) en derde (Nevada) door Bernie Sanders. Nu leek het alsof Joe Biden ging verliezen maar hij won de vierde staat: South Carolina, dit was voor hem een comeback waardoor hij op Super Tuesday (De dag waarop heel veel staten stemmen) samen met Bernie Sanders won. Michael Bloomberg was een beetje een bijzonder geval want hij deed aan de 1e 4 voorverkiezingen niet mee en gaf heel veel geld uit aan Super Tuesday maar hij verloor en stapte net als Elizabeth Warren uit de race. Er zijn nu eigenlijk 2 kanshebbers, dat zijn Bernie Sanders en Joe Biden. Sanders is progressief en Biden gematigder (gematigder is minder ideeën waardoor er veel veranderd zou worden in Amerika.) Tulsi Gabbard is ook nog overgebleven maar zij heeft nog maar 2 afgevaardigden in tegenstelling tot de honderen die Biden en Sanders hebben en kan dus eigenlijk de andere 2 niet meer inhalen. Op Super Tuesday 2 won Biden veel afgevaardigden in tegenstelling tot Sanders waaruit blijkt dat Biden nu voorloopt op Sanders. Weer een week later maakte Biden zijn voorsprong nog groter en lijkt de nominatie Biden niet meer te kunnen ontgaan. Op 8 april maakte Sanders bekend zijn kandidatuur op te geven. op 13 april gaf hij zijn steun aan Biden. Biden won hierna bij de voorverkiezingen van Ohio waar er door het coronavirus per post gestemd moest worden. Toen voetbalster Megan Rapinoe met Joe Biden praatte gaf ze aan dat ze graag zijn running mate wilde zijn. Op de Democratische conventie in augustus werd Joe Biden officieel tot presidentskandidaat namens de Democraten gekozen. Biden koos Kamala Harris als zijn running mate.

Republikeinen

Bij de Republikeinen is al zeker dat Trump de kandidaat word omdat hij inclusief de staten die niet stemmen en automatisch voor hem zijn al genoeg afgevaardigden heeft. Trump werd vrijwel niet uitgedaagd met er waren toch 4 kandidaten die het tegen hem op durfden te nemen maar die waren niet goed genoeg. Aan het begin was het wel spannend of Trump wel mocht meedoen omdat de Democraten hem probeerden af te zetten als president. Omdat de Republikeinen in de senaat de meerderheid hebben is dat hen toch niet gelukt. Op dinsdag 17 maart haalde Trump een meerderheid voor de nominatie. Op de Republikeinse conventie werd Trump officieel tot presidentskandidaat gekozen. Mike Pence zal zijn running mate weer zijn.

Libertarische, Groene en Constitutionele Partij

Bij de Libertarische Partij is Jo Jorgensen kandidaat.

Bij de Groene Partij is Howie Hawakins kandidaat.

Bij de Constitutionele is Don Blankenship kandidaat.

De nationale conventies van deze partijen waren via een videoverbinding vanwege het coronavirus.

Swing States

In veel staten wonen zoveel aanhangers van de Republikeinen of juist van de Democraten, dat die partij in die die staat altijd wel wint. In Mississippi en Alabama wint bijvoorbeeld zo goed als altijd de Republikeinse kandidaat. Maar in bijvoorbeeld Californië en New York winnen juist altijd de Democraten. Aan deze staten werd niet zoveel aandacht besteed, omdat de strijd daar eigenlijk al zo'n beetje beslist was. Meer aandacht ging naar de zogenoemde Swing States: daar winnen niet automatisch de Democraten, maar ook niet automatisch de Republikeinen. De kandidaten moeten dan deze Swing States voor zich winnen door er veel campagne te voeren. Wie de meeste stemmen in zo'n staat krijgt, wint alle kiesmannen van die staat.

Dit zijn de Swing States:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2020&oldid=630665"