James Buchanan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James Buchanan
James Buchanan, by George Peter Alexander Healy.jpg
James Buchanan
Naam voluit
Geboren 23 april 1791
Geboren te Mercersburg, Pennsylvania
Overleden 1 juli 1868
Overleden te Lancaster, Pennsylvania
Gehuwd met Geen
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Presbyterianisme
Stroming
Functie 15e president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1857
Aftreden 4 maart 1861
Voorganger Franklin Pierce
Opvolger Abraham Lincoln
Functie(s)
15e president van de Verenigde Staten
Ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk
17 minister van Buitenlandse Zaken
Senator voor Pennsylvania
Ambassadeur in Rusland
Afgevaardigde voor Pennsylvania
Portaal Portal.svg Politiek

James Buchanan (Gave Gap, Pennsylvania, Verenigde Staten, 23 april 1791 - Lancaster, Pennsylvania, 1 juni 1868), was tussen 1857 en 1861 de vijftiende president van de Verenigde Staten. Buchanan was president namens de Democratische Partij. Buchanan was tevens de enige president die nooit een partner heeft gehad.

Buchanan was de opvolger van Franklin Pierce. Op het moment dat Buchanan president werd waren er grote spanningen tussen het noorden en zuiden omtrent de slavernij. Buchanan werd gezien als een gematigd iemand, die het land weer bij elkaar kon brengen. In plaats van oplossingen te zoeken negeerde Buchanan het probleem volledig. Hij bleef neutraal tijdens de debatten over de slavernij. Dit leidde er alleen toe dat de spanningen nog meer toenamen. Aan het einde van zijn presidentschap waren de Verenigde Staten verdeelder dan ooit te voren. Buchanan verloor het presidentschap van de Republikein Abraham Lincoln. Lincolns overwinning was de directe oorzaak van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Over het algemeen wordt Buchanan gezien als een van de slechtste presidenten ooit.

Levensloop

Jeugd en opleiding

James Buchanan werd geboren op 23 april 1791 in een houten hut in Cove Gap in Pennsylvania. Zijn vader was James Buchanen Senior en zijn moeder was Elizabeth Speer. Buchanans familie van Ierse afkomst; zijn vader werd namelijk geboren in Ierland en is naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Zijn vader vrij rijke man in de plaats waar ze woonden. Hierdoor kon Buchanan ook naar school gaan in Carlisle. Hij werd bijna van school getrapt door zijn slechte gedrag. Buchanan beloofde zijn gedrag echter te verbeteren en in 1809 slaagde hij. Een jaar later verhuisde hij naar Lancaster, waar hij advocaat werd. Lancaster was toen de hoofdstad van Pennsylvania, maar een tijdje later werd dit Harrisburg. Buchanan bleef echter in Lancaster wonen toen de hoofdstad verplaatst werd, terwijl anderen met de regering naar Harrisburg verhuisden.

Buchanan werd lid van de Federalistische Partij en diende tussen 1814 en 1816 in het Huis van Afgevaardigden in de staat Pennsylvania. Buchanan was een tegenstander van de Democratisch-Republikeinse Partij van toenmalig president James Madison. Madison veroorzaakte namelijk de Oorlog van 1812, waarbij de Britten binnenvielen. Buchanan diende in deze oorlog en was de laatste president die in de Oorlog van 1812 diende. Hij vocht tegen de Britten in Pennsylvania.

Volksvertegenwoordiger, ambassadeur en minister

Buchanan in 1834

Buchanan werd in 1820 verkozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden, maar zijn eigen Federalistische Partij verloor flink. Buchanan werd later een supporter van Andrew Jackson en zette zich in voor de rechten van staten. Buchanan verliet de Federalistische Partij en werd lid van de Democratische Partij van Jackson. Buchanan steunde Jackson tijdens de verkiezingen van 1824, die Jackson verloor. Later werd Jackson verkozen in 1828 en herkozen in 1832. Beide keren hielp Buchanan hem stemmen te winnen in Pennsylvania. In 1832 verkoos Jackson Buchanan tot ambassadeur in Rusland. Buchanan was hier 18 maanden ambassadeur. Hoewel hij geen Russisch sprak, gebruikte hij het Frans om te overleggen. Buchanan leerde speciaal voor zijn baan Frans. Buchanan onderhandelde namens de Verenigde Staten handelsverdragen met Rusland.

Toen Buchanan terugkeerde werd hij senator namens de staat Pennsylvania. Hij ruilde toen van plek met William Wilkins, die de nieuwe ambassadeur in Rusland werd. Buchanan zette zich in de Senaat in voor Jacksons strijd tegen de banken. Buchanen geloofde dat slavernij een zaak was die door de individuele staten geregeld moest worden. Buchanan verzette zich tegen een wet om het abolitionisme de mond te snoeren. Buchanan zei hierover:

Aanhalingsteken openen

We have just as little right to interfere with slavery in the South, as we have to touch the right of petition.
We hebben net zo weinig recht ons met de slavernij in het zuiden te bemoeien, als we hebben om het recht op petitie te onderdrukken.

Aanhalingsteken sluiten

Onder president James K. Polk was Buchanan minister van Buitenlandse Zaken. Buchanan onderhandelde namens Verenigde Staten de verdeling van het Oregonterritorium met de Britten en het einde van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog met de Mexicanen. Hierdoor nam het grondgebied van de Verenigde Staten enorm toe. Buchanan deed in 1848 een poging om kandidaat voor de Democratische Partij te worden voor de presidentsverkiezingen van dat jaar, maar werd niet verkozen. De Democraten verloren van de Whig-kandidaat Zachary Taylor. Buchanan keerde terug naar zijn eigen leven in Pennsylvania.

Toen Franklin Pierce in 1852 verkozen werd tot president werd Buchanan de ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Buchanan onderhandelde een gezamenlijk kanaal door Centraal-Amerika met de Britten. Dit kanaal moest de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan verbinden. Ook wilde hij Cuba overkopen van de Spanjaarden. Beide pogingen faalden.

Presidentschap

De verkiezingsuitslag van 1856

President Pierce had de land op het thema van de slavernij verder verdeeld. Pierce werd als te extreem gezien en de Democratische Partij wees een nieuw termijn af. In plaats daarvan kozen ze Buchanan als een hun kandidaat. Hoewel de Democraten verloren hadden aan zetels, wisten ze toch de verkiezingen te winnen. De reden hiervoor was dat er geen grote oppositiepartij was. Tegenstanders van de Democratische Partij waren verdeeld onder de Republikeinse kandidaat John C. Frémont en de Whig-kandidaat (en oud-president) Millard Fillmore. Buchanans verkiezing werd oorspronkelijk als iets positiefs gezien, aangezien hij de situatie moest kalmeren. Hij werd dan ook feestelijk in Washington D.C. ontvangen.

Buchanan bemoeide zich echter weinig met de slavernij, aangezien hij vond dat dit een zaak voor de staten waren. Buchanan vond de huidige situatie goed waarin staten zelf mochten beslissen of ze de slavernij toestonden of niet. Buchanan werd daarom door abolitionisten gehaat. Buchanan weigerde zich te bemoeien met de slavernij, terwijl het land steeds verder verdeeld raakte. Onder Franklin Pierce waren er gevechten in Kansas uitgebroken (Bleeding Kansas), die nog steeds bezig waren, en nieuwe gevechten braken uit in Utah. Ondertussen hield Buchanan zich bezig met de uitbreiding van de Verenigde Staten. Hij wilde het noorden van Mexico kopen en Alaska van de Russen kopen, maar beide pogingen faalden. Hij stuurde de marine naar Paraguay en de eilanden Raiatea en Tahaa. Buchanan kreeg een groep olifanten van de koning van Siam (het huidige Thailand), waarvan hij eentje in de tuin van het Witte Huis hield. Buchanan had veel huisdieren, waaronder twee Amerikaanse zeearends en een hond.

Buchanan op latere leeftijd na zijn presidentschap

Daarnaast werden onder Buchanan de staten Kansas, Oregon en Minnesota toegevoegd. Alle drie deze staten waren vrije staten, waar slavernij verboden was. Hierdoor was de balans tussen slavenstaten en vrije staten verstoord. Buchanan bleef de kandidaat voor de Democratische Partij voor de presidentverkiezingen van 1860. De Whig Party was ondertussen verdwenen en opgegaan in de Republikeinse Partij. De Republikeinen kozen Abraham Lincoln als hun kandidaat. Hoewel Lincoln in veel zuidelijke staten nog geen eens op het stembiljet stond, werd hij tot president gekozen. Hoewel Lincoln tegen de slavernij was, wilde hij deze niet onmiddellijk afschaffen. Lincoln wilde namelijk een oorlog voorkomen. De slavenstaat South Carolina geloofde dit niet en scheidde zich van de Verenigde Staten af. Nog voordat Lincoln president was scheidden ook Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana en Texas zich af. Deze staten stichtten de nieuwe Geconfedereerde Staten van Amerika van Amerika, die uit slavenstaten bestond. Buchanan deed niets om te voorkomen dat staten zich afscheiden en nadat Lincoln werd beëdigd op 5 maart 1861 scheiden nog meer staten zich af. Niet veel later brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit.

Latere leven

Twee maanden na zijn presidentschap brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Buchanan werd een aanhanger van de Verenigde Staten (de Unie) in de oorlog. Hij keurde de aanval op Fort Sumter van de Confederatie af. Buchanan werd gezien als de veroorzaker van de oorlog, maar Buchanan verdedigde zijn acties. Hij kreeg dagelijks bedreigingen via de post en er verschenen verhalen waarin Buchanan als een landsverrader gezien werd. Buchanan bleef zijn acties verdedigen en schreef zelfs brieven aan generaal Winfield Scott om dit te doen. Hij schreef een autobiografie om zijn acties te verdedigen en liet deze in 1866 publiceren.

In mei 1868 bleef Buchanan een verkoudheid. Door zijn hoge leeftijd verslechterde zijn gezondheid en hij overleed door longfalen op 1 juni 1868 op 77-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Lancaster, Pennsylvania.

Reputatie en nagedachtenis

Imago

Het James Buchanan Memorial in Washington D.C.

Buchanan wordt tegenwoordig als een van de slechtste en meest onsuccesvolle presidenten ooit gezien. Buchanan wordt bekritiseerd door historici wegens zijn dwarsheid. Toen aan het einde van zijn presidentschap verschillende zuidelijke staten zich afscheidden, greep hij niet in. Ook wordt hij vaak bekritiseerd vanwege zijn inmenging in de slavernijkwestie. Onder zijn voorganger, Franklin Pierce, was de situatie enorm verslechterd. In plaats van oplossingen zoeken besloot Buchanan zich niet met de discussie te bemoeien, terwijl de situatie alleen maar erger werd. Toen Buchanan tot president verkozen werd was men erg positief, maar al vrij snel was men dit niet meer. Onder Buchanans laatste jaren brak een groot conflict uit, wat leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog. Buchanan zou na zijn presidentschap hebben gezegd:

Aanhalingsteken openen

History will vindicate my memory
De geschiedenis zal mijn nalatenschap rechtvaardigen

Aanhalingsteken sluiten

Monumenten en vernoemingen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=James_Buchanan&oldid=688727"