George Washington

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
George Washington
Gilbert Stuart, George Washington (Lansdowne portrait, 1796).jpg
Een van de bekendste portretten van George Washington, gemaakt door Gilbert Stuart (1796)
Naam voluit
Geboren 22 februari 1732
Geboren te Westmoreland County, Virginia
Overleden 14 december 1799
Overleden te Mount Vernon, Virginia
Gehuwd met Martha Washington (1759-1799)
Politieke partij geen
Religie Episcopalisme
Belangrijkste functie 1ste president van de Verenigde Staten
Aantreden 30 april 1789 (als president)
Aftreden 4 maart 1797
Voorganger geen
Opvolger John Adams
Functie(s)
1ste president van de Verenigde Staten
Portaal Portal.svg Politiek

George Washington (Westmoreland, Virginia, Verenigde Staten, 22 februari 1732 - Mount Vernon, Virginia, 14 december 1799), was de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika.

Biografie

Jeugd en opleiding

Op 22 februari 1732 werd Washington geboren te Westmoreland County in Virginia. Washington stamde uit een rijks Engelse familie. Toen hij 11 jaar oud was overleed zijn vader en het gezin verhuisde toen naar Mount Vernon. Washington was opgeleid als landmeter, dit is iemand die een stuk land opmeet. George hielp bij de plannen van de bouw van de stad Alexandria, toen nog Belhaven. In 1752 overleed Goerge's broer Lawrence, hierdoor erfde hij zijn landgoed. Rond 1750 was er veel discussie tussen Engeland en Frankrijk over de koloniën in Noord-Amerika. George bracht een brief over de koloniën naar een Franse commandant.

Toen George terugkwam, werd hij luitenant-kolonel. Hij leidde een missie naar de Ohio River om daar forten te bouwen. Dit was een soort van antwoord dat de Engelsen gaven op het bouwen van de forten door de Fransen. De Fransen wisten dit en na een kort gevecht gaf Washington zich over. Hij ging met zijn troepen weer terug naar Richmond. Na een korte tijd brak de Franse en Indiaanse Oorlog uit. Washington begeleidde Edward Braddock in de oorlog. Hoewel de oorlog niet goed afliep voor de Engelsen, liet Washington wel zijn leiderschap zien. In 1755 werd Washington hierom kolonel en opperbevelhebber in Virginia. Nadat de grenzen van Virginia veilig waren en de Fransen niet konden binnendringen, ging Washington terug naar zijn landgoed. In 1759 trouwde hij met Martha Washington. Ook ging Washington zich bezighouden met de politiek. Hierdoor keerde hij zich, zoals veel inwoners van de Dertien Koloniën, af van Engeland.

Revolutie

Arrow.gif Zie Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Washington in 1793/1794

In 1774 liepen de spanningen in de Dertien Koloniën hoog op, dit betekende dat er veel protest was tegen de Britten. George Washington werd gekozen tot een van de afgevaardigden van het Continental Congress (vergadering). In de tweede samenstelling van het Congres werd hij ook gekozen. In 1775 werd hij zelfs opperbevelhebber van de troepen tegen de Britten. In Boston leidde de troepen andere burgers op, om zo het leger te vergroten.

In maart 1776 werden de Britten verdreven uit Boston. Echter liep het in New York City met de verdediging heel anders. Dankzij Washington kon het grootste gedeelte van het leger wegkomen uit New York. In 1776 viel het leger van Washington Trenton aan en won uiteindelijk. Deze overwinning werd gezien een verandering. De Amerikanen waren nu sterker aan het worden dan de Britten. In 1780 begon Frankrijk de Amerikanen te steunen. Uiteindelijk werd in 1783 de oorlog beëindigd. De Britten verklaarden dat de V.S. een nieuw land werden. Washington verliet het leger en ging weer terug naar zijn landgoed.

President

Washington als president

Na de onafhankelijkheidsoorlog wilde Washington zijn oude leven weer oppakken. Hij was erg bekend in de Verenigde Staten en werd bijna beschouwd als een koning. Toch wilde Washington hier niks van weten. In 1787 werd Washington gevraagd als voor de Constitutional Convention. In deze conferentie werd gediscussieerd tussen de voor- en tegenstanders van een sterke overheid. Washington's mening werd daarin heel belangrijk gevonden. Washington was voor een sterke overheid en wist iedereen die twijfelde over de streep te krijgen. Uiteindelijk werd de nieuwe grondwet goedgekeurd. Hierna werd Washington gekozen als de allereerste president van de Verenigde Staten.

Op 30 april 1789 werd hij ingehuldigd als president. Dit gebeurde in New York City. John Adams werd de eerste Vice-president en zou later de tweede president van de Verenigde Staten worden. Washington wist dat bij alles wat hij deed, het iets te zeggen had voor toekomstige presidenten. Officieel was Washington geen voorstander van een partij. In werkelijkheid was dit anders. Washington had meer gemeen met de Federalisten, dan met de republikeinen van Thomas Jefferson. Washington was als president de enige in die tijd die het hele hooggerechtshof (de belangrijkste en hoogste rechters van de V.S.) kon benoemen. Ook heeft Washington de Amerikaanse hoofdstad uitgekozen. In 1791 gaf hij aan dat hij het parlement, een dus de hoofdstad, langs de rivier de Potomac wilde hebben. Later zou dit uitgroeien als Washington D.C..

In 1792 werd Washington opnieuw gekozen als president. Een van de grootste problemen toen waren de spanningen tussen Engeland en Frankrijk. In deze oorlog stond hij aan de kant van de Britten, die Amerika juist hadden bezet, en niet voor de Fransen, die hielpen bij de bevrijding. Dit kwam waarschijnlijk door het uitbreken van de Franse Revolutie, waar Washington tegen was. Toch wist Washington de Verenigde Staten neutraal te houden. In de laatste maanden van zijn presidentschap werd er een verdrag opgesteld tussen Engeland en de V.S. Door dit verdrag trokken de Britse troepen zich terug uit de V.S. Toen er een nieuwe president werd gekozen, stuurde Washington een brief naar het parlement. In de brief stond dat de V.S. moesten oppassen met bondgenootschappen die te nauw werden.

Na Washington werd John Adams president. Washington had zich niet opgegeven voor de presidentsverkiezingen. In principe had hij tot aan zijn dood herkozen kunnen blijven worden, omdat er toen nog geen wet was die dat verbood. (Pas na Franklin Delano Roosevelt, die wel vier keer gekozen werd, werd de wet aangepast naar een maximum van twee termijnen ofwel acht jaar.)

Laatste jaren

Na zijn presidentschap ging Washington weer terug naar zijn landgoed. Toch bleef hij leider van het leger, met tegenzin. Hij was leider van het leger omdat er in 1798 een oorlog dreigde met Frankrijk, maar dit gebeurde nooit. Op 14 december 1799 overleed Washington aan een keelontsteking, hij was 67 jaar. Hij werd begraven op zijn landgoed, waar hij ook overleed.

Vernoemingen

Externe Links

Presidenten van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
George Washington · John Adams · Thomas Jefferson · James Madison · James Monroe · John Quincy Adams · Andrew Jackson · Martin Van Buren · William Henry Harrison · John Tyler · James Knox Polk · Zachary Taylor · Millard Fillmore · Franklin Pierce · James Buchanan · Abraham Lincoln · Andrew Johnson· Ulysses S. Grant · Rutherford B. Hayes · James A. Garfield · Chester A. Arthur · Grover Cleveland · Benjamin Harrison · Grover Cleveland · William McKinley · Theodore Roosevelt · William Howard Taft · Woodrow Wilson · Warren G. Harding · Calvin Coolidge · Herbert Hoover · Franklin D. Roosevelt · Harry S. Truman · Dwight D. Eisenhower · John F. Kennedy · Lyndon B. Johnson · Richard Nixon · Gerald Ford · Jimmy Carter · Ronald Reagan · George H.W. Bush · Bill Clinton · George W. Bush · Barack Obama · Donald Trump

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_Washington&oldid=487902"