Zachary Taylor

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zachary Taylor
Zachary Taylor by Joseph Henry Bush, c1848.jpg
Zachary Taylor
Naam voluit
Geboren 24 november 1784
Geboren te Barboursville, Virginia
Overleden 9 juli 1850
Overleden te Washington D.C.
Gehuwd met Margaret Taylor
Relatie met
Partij Whig Party
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 12e president van Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1849
Aftreden 9 juli 1850
Voorganger James Polk
Opvolger Millard Fillmore
Functie(s)
12e president van de Verenigde Staten
Portaal Portal.svg Politiek

Zachary Taylor (Orange county, Virginia, Verenigde Staten, 24 november 1784 - Washington D.C., Verenigde Staten, 9 juli 1850), was tussen 1849 en 1850 de twaalfde president van de Verenigde Staten. Taylor was lid van de Whig Party. Voordat hij president was, was hij generaal geweest.

Taylor stond bekend onder zijn bijnaam Old Rough and Ready. Hij stond bekend als generaal, die had gevochten in de Oorlog van 1812 en de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog. Na deze laatste oorlog werd hij enorm populair. Op dat moment waren de Verenigde Staten erg verdeeld. In de oorlog hadden de Verenigde Staten een hele hoop nieuw land erbij gekregen. De vraag was of dit uiteindelijk slavenstaten of vrije staten zouden worden. Taylor werd vanwege zijn neutraliteit in het conflict gekozen. Hoewel hijzelf slaven had, pleitte hij niet voor de uitbreiding van de slavernij. Mede hierdoor werd hij verkozen tot president. Toen Californië wilde toetreden als staat ontstond een probleem. Taylor probeerde dit op te lossen met compromis van 1850, maar overleed voordat de compromis in werking trad. Na zijn overlijden werd hij opgevolgd door zijn vicepresident, Millard Fillmore.

Levensloop

Jeugd

Een huis in Louisville, Kentucky

Zachary Taylor werd geboren op 24 november 1784 op een plantage in Orange County, Virginia. Taylor kwam uit een belangrijke familie van plantage-eigenaars van Engelse komaf. Taylor kwam twee jongere broers, twee oudere broers en drie jongere zussen. Zijn moeder was Sarah Taylor en zijn vader was Richard Taylor. Richard Taylor had tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in het Amerikaans leger gediend. Taylors familie twee eeuwen daarvoor met de Mayflower naar de Verenigde Staten. Ze waren verre familie president James Madison en generaal Robert E. Lee. De familie verhuisde naar de geboorte van Zachary naar Louisville, Kentucky. Hier hadden ze andere plantage aan de rivier de Ohio. Taylor groeide op een houten hut, maar na een tijdje had de familie genoeg geld om een stenen huis te laten bouwen. De familie had een plantage met 26 slaven. Taylor kreeg in het begin slechts af en toe onderwijs, aangezien Kentucky nog niet echt een onderwijssysteem had.

Taylor leerde schrijven en lezen van zijn moeder; later kreeg hij wel onderwijs. Zachary Taylor stond bekend als een geduldige en snelle student. Toch had Taylor moeite met spelling en grammatica. Ook was zijn handschrift erg slecht. Hoewel zijn spelling en grammatica verbeterden, bleef zijn handschrift erg moeilijk te lezen.

Huwelijk en kinderen

Margaret Taylor

In juni 1810 trouwde Taylor met Margareth Taylor nadat ze hem de herfst daarvoor hebben ontmoet. Margareth kwam ook uit plantagefamilie uit de staat Maryland. Het gezin kreeg uiteindelijk zes kinderen:

 • Ann Mackall Taylor (1811–1875)
 • Sarah Knox "Knoxie" Taylor (1814–1835)
 • Octavia Pannell Taylor (1816–1820)
 • Margaret Smith Taylor (1819–1820)
 • Mary Elizabeth "Betty" Taylor (1824–1909)
 • Richard Scott "Dick" Taylor (1826–1879)

Sarah Know Taylor zou later trouwen met Jefferson Davis, de president van de Geconfedereerde Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Richard Scott Taylor diende in het leger van de Confederatie als generaal.

Oorlog van 1812 en andere conflicten

Taylor werd in 1808 lid van het Amerikaanse leger in de staat Kentucky. Taylor wist binnen het leger te promoveren en werd uiteindelijk kapitein binnen het leger. Zijn taken waren vrij simpel en hij hield zich hierdoor weinig met het leger bezig. Ondertussen zette hij een plantage op in Louisville en een tweede plantage in Mississippi. Taylor kocht zo'n 200 slaven om te werken op de plantages. In 1811 werd hij geroepen naar het Indiana-territorium om de orde op Fort Knox te herstellen. Hij slaagde hierin en gouverneur William Henry Harrison sprak zijn lof uit.

Tijdens de Oorlog van 1812 wist hij Fort Harrison te beschermen van een aanval van inheemsen onder leiding van Tecumseh. Samen met generaal Samuel Hopkins ondernam hij expedities door het Illinois-territorium. Na de slag bij Wild Cat Creek moesten ze echter terugkeren naar Fort Knox, waar hij later ging wonen. In 1814 werd hij naar Saint Louis geroepen voor de strijd tegen de inheemsen, die hij won. Daarnaast zorgde hij voor de bouw van Fort Johnson. Hierna verliet Taylor Saint Louis en vertrok terug naar Kentucky. In 1819 werd Taylor benoemt tot luitenant-generaal. Na zijn benoeming ontmoette hij toenmalig president James Monroe en generaal Andrew Jackson. In 1821 vertrok Taylor naar Louisiana, waar hij vanaf 1822 in Baton Rouge woonde. In 1826 werd hij lid van een commissie om het Amerikaans leger te verbeteren. Hierdoor leefde hij enige tijd in Washington D.C., waarna hij weer terugkeerde naar Baton Rouge.

Taylor vocht daarnaast nog tegen de Seminole, een inheems volk dat in Florida leefde. Gedurende deze oorlog verdiepte hij zich in de politiek na de benoeming van William Henry Harrison tot president, waarmee hij ook brieven schreef. Taylor verhuisde na de oorlog naar Arkansas, waar hij gestationeerd was.

Mexicaans-Amerikaanse Oorlog

Zie Mexicaans-Amerikaanse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het schip waarmee Taylor terugkwam in Louisiana

De Verenigde Staten hadden al jarenlang het plan om Texas te annexeren, maar hier kwam het steeds niet van. Na de benoeming van James Polk tot president werd dit uiteindelijk wel gedaan. Taylor werd met zijn troepen naar Texas gestuurd om het land in te nemen. Het probleem was dat de grens tussen Mexico en Texas niet heel duidelijk was. De Verenigde Staten claimden dat de grens bij de Rio Grande lag, terwijl Mexico claimde dat de grens een stuk meer naar het westen lag. Polk wilde een deal maken met Mexico, maar Mexico weigerde dit te doen. Taylor leidde hierna het Amerikaanse leger in Mexicaans grondgebied. Taylor was samen met Winfield Scott een van de twee belangrijke generaals tijdens deze oorlog.

Het Amerikaans leger was een stuk sterker dan het Mexicaanse leger onder leiding van Antonio López de Santa Anna. Santa Anna wilde echter de eenheid onder leiding van Taylor vernietigen om het Amerikaans leger te verzwakken. Taylor wist dit echter en is de slag bij Buena Vista zorgde hij voor een aanval op het Mexicaans leger. Aangezien de oorlog voor Mexico zeer slecht uitpakte, wilde Mexico vrede sluiten met de Verenigde Staten. Ondertussen verbleef Taylor enige tijd in Monterrey. Het resultaat was dat de Verenigde Staten naast Texas ook het grondgebied Alta California erbij kregen. Dit bestond uit de staten Californië, Nevada, Colorado, Utah, Arizona en New Mexico. Taylor verliet Monterrey en keerde terug naar Louisiana. Bij aankomst in New Orleans werd hij als een held ontvangen.

Presidentschap

De uitslag van de verkiezingen van 1848

Taylor had zich tot voor de oorlog nooit echt met politiek beziggehouden. Ook had hij nog nooit gestemd. Nadat hij weer in Louisiana was, ging hij zich voorbereiden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1848. Taylor was een onafhankelijke stemmer en niet per se aan de politieke partij gebonden. Zowel de Democratische Partij als de Whig Party wilde hem als kandidaat hebben. Aangezien Taylor de strijd tegen de banken van de Democratische president Andrew Jackson slecht vond, koos hij voor de Whig Party. Hoewel Jackson al overleden was, had zijn gedachtegoed nog veel invloed in de partij. Lewis Cass werd de kandidaat voor de Democratische Partij. Het leek erop dat Cass de verkiezingen zou winnen, aangezien hij meer ervaring had en bovendien duidelijkere standpunten had. Taylor had geen steun van tegenstanders van de slavernij, aangezien hij zelf slaven had. Ook voorstanders waren het niet met hem eens, aangezien Taylor de slavernij niet in de nieuwe gebieden wilde uitbreiden. Cass kreeg echter een klap toen voormalig president Martin Van Buren aan de verkiezingen ging mee doen voor de Free Soil Party. Hierdoor pakte Van Buren als het ware veel stemmen van Cass af. Cass verloor hierdoor o.a. de staat New York, waardoor Taylor de verkiezingen won.

Taylor tijdens zijn presidentschap

Het belangrijkste probleem tijdens Taylors presidentschap was wat men moest doen met enorme gebied dat de Verenigde Staten erbij hadden gekregen. De zuidelijke staten wilde de slavernij uitbreiden in deze nieuwe gebieden, terwijl de noordelijke staten hiertegen waren. Hoewel Taylor dit ook niet wilde, gaf hij een veto voor een wet om dit vast te leggen. Taylor wilde Californië als staat opnemen, maar dit zorgde voor veel ongemakken. Californië wilde een vrije staat worden. De Missouri-compromis werkte niet meer, aangezien de lijn die bepaalde of een nieuwe staat een slavenstaat of vrije staat werd, dwars door het gebied heenliep. Taylor wilde dit probleem oplossen door een nieuwe compromis te bereiken. Pas na zijn dood werd dit door zijn vicepresident opgelost in de compromis van 1850.

Tijdens Taylors presidentschap braken er in Europa allerlei revoluties uit voor meer democratie, vrijheid en gelijkheid. Taylor sprak zijn steun uit voor de revoluties in Duitsland en Hongarije, maar greep niet in. Door de Monroedoctrine bemoeiden de Verenigde Staten zich niet met Europa. Hoewel de Whigs graag meer handel wilden met het Verre Oosten, heeft Taylor hier nooit stappen ondernomen. Ook werden er geen stappen ondernomen om Cuba te annexeren. Taylor wist een verdrag met het Verenigd Koninkrijk te maken over de status van Britse kolonies in Amerika. In die tijd ontstond er tussen de twee landen veel spanningen over een eventueel kanaal dat in Nicaragua gebouwd zou worden. De twee landen spraken af om het kanaal met rust te laten en dat niemand het zou claimen. Het kanaal werd nooit gebouwd, maar de band tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werd wel een stuk beter.

Overlijden

Het overlijden van de president

Op 4 juli 1850 was Taylor aanwezig bij een evenement om geld op te halen voor de bouw van het Washington Monument in Washington D.C. Dit monument was men op dat moment aan het bouwen en er was geldgebrek om het af te bouwen. Kort hierna werd Taylor erg ziek en bleek buikgriep te hebben. Andere leden van zijn regering bleken dit ook te hebben. Taylor overleed aan de gevolgen van de ziekte op 9 juli 1850. Hij werd 65 jaar oud. Na zijn overlijden werd Millard Fillmore, zijn vicepresident, zijn opvolger. Zijn lichaam werd voor enige maanden in een tombe in Washington D.C. geplaatst. Hierna werd het verplaatst naar zijn landgoed in Louisville, Kentucky.

Na zijn overlijden ontstonden er veel theorieën dat Taylor vergiftigd was voor zuidelijke plantagehouders. De reden hiervan is dat er naast zijn kabinetsleden zijn ander geval van buikgriep bekend is. Hierdoor ontstonden allerlei complottheorieën, die aanhielden tot aan de 20e eeuw. In 1991 gaf zijn familie uiteindelijk toestemming om het lichaam op te graven en er werd materiaal weggenomen. Dit werd uiteindelijk onderzocht. De kans dat Taylor vergiftigd is, is vrij klein. Toch valt niet uit te sluiten dat Taylor toch vergiftigd is, ook al werden er geen sporen gevonden.

Reputatie en nagedachtenis

Imago

Taylor op een postzegel

Zachary Taylor wordt gezien als een gemiddelde president. Doordat hij slechts iets meer dan 15 maanden president is geweest, heeft hij weinig invloed gehad op het presidentschap. Veel historici vinden dat Taylor geen politieke ervaring had, terwijl dit wel toen ter tijd nodig was. Taylor hield zich buiten de discussie omtrent slavernij. Hij zag dit zelf als een slimme beslissing, aangezien hij een oorlog wilde voorkomen. Toch was slavernij de belangrijkste discussie toen ter tijd. De Verenigde Staten hadden een aantal jaar vóór zijn president een enorm stuk grond erbij gekregen en Californië wilde toetreden als staat. De oude Missouri-compromis, die regelde dat de balans tussen vrije staten en slavenstaten behouden bleef, werkte hierdoor niet. Taylor wilde een nieuwe compromis bereiken, maar maakte hier weinig haast mee. Taylor overleed al voordat deze compromis was bereikt. Historici zijn het Clayton-Bulwer-verdrag als zijn belangrijkste succes. Dit verdrag zorgde voor een betere band met het Verenigd Koninkrijk over de gebieden in Centraal-Amerika.

Taylor heeft een beter imago als oorlogsheld van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog, waarin hij generaal was. De meeste standbeelden en monumenten van Taylor herinneren hem dan ook vanwege zijn overwinningen en niet vanwege zijn presidentschap.

Zachary Taylor was de laatste president die slaven had terwijl hij president was.

Vernoemingen en monumenten

 • Camp Taylor in Kentucky.
 • Fort Zachary Taylor in Florida.
 • Verschillende plaatsen met de naam Taylor County.
 • De SS Zachary Taylor, een oorlogschip tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Zachary Taylor Highway in Virginia.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zachary_Taylor&oldid=819315"