Florida
Florida The Sunshine State | |
---|---|
Hoofdstad | Tallahassee |
Aantal inwoners | 21.538.187 (2020) |
Oppervlakte | 170.451 km² |
Gouverneur | Ron DeSantis (R) |
Lid van de VS sinds | 1845 |
Portaal Verenigde Staten |
Florida is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het zuidoosten van het land. De afkorting van Florida is FL. De bijnaam is 'The Sunshine State', wat 'De Zonnenschijnstaat' betekent. Florida werd meer dan 21 miljoen inwoners. Na Californië, Texas en New York is Florida de staat met de meeste inwoners. De hoofdstad van Florida is Tallahassee, maar bekendere steden zijn Miami en Orlando. Florida grenst aan Georgia, Alabama, de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan.
In de winter komen er veel gepensioneerde ouderen naar Florida. Zij komen uit een van de vele koude staten in het noorden van de Verenigde Staten en gaan hier van de zon genieten. Dat noem je overwinteren. Sommige mensen gaan nog een stapje verder en verhuizen helemaal naar de Sunshine State. In het zuiden van Florida ligt een groot moeras en nationaal park: de Everglades National Park. De Everglades staan bekend om de alligators en de zeekoeien. Hier kun je een airboat huren, en gaan varen. Dan kun je de alligators van dichtbij zien. In Cape Canaveral zit het Kennedy Space Center. Hiervandaan lanceert de NASA onder andere satellieten.
Geschiedenis
Pre-koloniale tijdperk
Florida wordt al zon 14.000 jaar bewoond. De eerste inwoners kwamen naar het gebied tijdens de laatste ijstijd. Florida was toen een stuk groter, aangezien de zeespiegel een stuk lager was. Later begonnen de ijskappen te smelten en steeg de zeespiegel. Als gevolg hiervan kreeg Florida zijn huidige omvang.
In Florida woonden verschillende inheemse volkeren. Toen de Europeanen voor het eerst in Florida kwamen werd het gebied gewoond door de Seminole, de Creek, de Ais, de Calusa, de Jaega, de Mayaimi, de Tequesta en de Tocobaga.
Koloniale periode
Florida was een van de eerste plekken in de Nieuwe Wereld die door de Europeanen verkent werd. Ook was het het eerste gebied van de Verenigde Staten waar Europese ontdekkingsreizigers aan land gingen. In 1513 ging de Spanjaard Juan Ponce de Léon aan land. Hij noemde het gebied "La Florida" (de bloemrijke). De Léon geloofde dat de fontein van de jeugd in het gebied lag. Dit is een mythische (niet-bestaande) fontein die mensen hun jeugd zou teruggeven. Ook claimde hij Florida als onderdeel van het Spaanse Rijk.
In 1539 bezocht Hernando de Soto het gebied. Hij bracht het Spaans, vee, de slavernij en het christendom met zich mee. De Spanjaarden stichtten verschillende nederzettingen in Florida, waaronder Pensacola. In 1564 of 1565 stichtten de Fransen een nederzetting in de staat (Fort Caroline), maar deze werd later verwoest door de Spanjaarden. Hoewel er slavernij in Florida was, beloofden de Spanjaarden gevluchte slaven uit de dertien koloniën onderdruk (als zij katholiek werden). Ook waren er huwelijken en relaties tussen Spaanse kolonisten, (voormalige) slaven en inheemse inwoners.
In 1763 ruilden de Spanjaarden Florida met Britten voor Havana in Cuba. Tijdens de Zevenjarige Oorlog hadden de Britten Havana namelijk in beslag genomen. In ruil hiervoor kregen de Spanjaarden Louisiana, wat een Franse kolonie was. Een deel van de Spaanse kolonisten verhuisden vervolgens naar Louisiana, terwijl Britse kolonisten zich in Florida vestigden. De Britten verdeelden de koloniën in tweeën: Oost- en West-Florida. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog moesten de Britten Florida teruggeven aan de Spanjaarden in 1783. Florida bleef een Spaanse kolonie tot het Adams-Onísverdrag van 1819. De Verenigde Staten kregen Florida van de Spanjaarden in ruil voor het oplossen van een grensgeschil tussen Mexico (toen een Spaanse kolonie) en de Verenigde Staten.
Florida wordt een staat
Aanvankelijk was Florida een Amerikaans territorium. In de staat woonden veel ontsnapte Amerikaanse slaven. Na de overgave van Florida aan de Verenigde Staten kwam er een einde aan hun vrijheid. Plantage-eigenaren uit Georgia en South Carolina verhuisden naar Florida. Florida was tegen deze tijd al een stuk kleiner. In 1810 hadden de Verenigde Staten het westen ingenomen, waardoor Mississippi en Alabama tegenwoordig een kust hebben. Na de overgave aan de Verenigde Staten werden West- en Oost-Florida samengevoegd tot één territorium.
De Amerikanen voerden verschillende oorlogen met de Seminole (een inheems volk in Florida). Eerst werden de Seminole verdreven uit het noorden van Florida, waar witte Amerikanen boerderijen stichtten. De Seminole moesten in een reservaat in de binnenlanden leven. Na de Indian Removal Act van 1830 werd besloten dat de Seminole moesten verhuizen naar een "Indian Territory" (het huidige Oklahoma). Deze wet veroorzaakte een nieuwe oorlog, waarbij veel Seminole naar dit territorium verdreven werden. Veel van hen stierven onderweg door honger.
Florida werd op 3 maart 1845 als 27e staat toegelaten. Dit gebeurde op de voorlaatste dag van het presidentschap van John Tyler. Florida werd toegelaten als slavenstaat, wat betekende dat slavernij toegestaan was. Florida had namelijk een groot aantal plantages, waar katoen verbouwd werd. Tegen 1860 had Florida 140.424 inwoners, waarvan 44% bestond uit slaven.
Amerikaanse Burgeroorlog
In de Verenigde Staten ontstonden spanningen over de uitbreiding en toekomst van de slavernij. De Noordelijke Staten (waar de slavernij was afgeschaft) wilden er vanaf, terwijl de Zuidelijke Staten (waar de slavernij toegestaan was) wilden het behouden. Na de verkiezing van Abraham Lincoln tot president scheidden de eerste slavenstaten zich af. Zij besloten een nieuw land op te richten, de Geconfedereerde Staten van Amerika (de Confederatie). Op 10 januari 1861 scheidde ook Florida zich af van de Verenigde Staten en werd onderdeel van de Confederatie. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vochten zij tegen de Verenigde Staten (de Unie).
Florida speelde slechts een kleine rol tijdens de oorlog. Het stuurde weinig militaire hulp aan het Geconfedereerde leger, maar zorgde wel voor goederen en voedsel. Florida was dus belangrijk voor de handel, vooral nadat de Confederatie de controle over de Mississippi verloor in 1864. Eén jaar later zou de oorlog eindigen en de Confederatie verloor. Florida (en de andere Geconfedereerde Staten) werden weer onderdeel van de Verenigde Staten. Op 25 juni 1868 werden de rechten van Florida hersteld. Na de oorlog vond in de staat ook de Reconstructie plaats.
Late 19e en vroege 20e eeuw
Na de Reconstructie kreeg de Democratische Partij de controle over Florida. De Democraten waren tijdens de burgeroorlog voorstander van de slavernij. De slavernij werd na de oorlog verboden. Dit verbod werd zelfs in de Amerikaanse grondwet verankerd. Als gevolg hiervan stortte de economie van Florida in, aangezien de plantages afhankelijk waren van slaven. Dit leidde tot armoede in de staat. De Democraten veranderden vervolgens de grondwet, waardoor veel zwarte Amerikanen werden achtergesteld. In Florida ontstonden ook de zogeheten Jim Crow-wetten, dit onderdeel waren van de Rassensegregatie in de Verenigde Staten. Witte en zwarte Amerikanen moesten gescheiden van elkaar leven. Er waren aparte scholen, aparte toiletten, aparte plaatsen in de bus en trein en zelfs aparte buurten.
Florida was lange tijd de staat met de minste inwoners. De staat had slechts een half miljoen inwoners. Veel zwarte Amerikanen verlieten ook nog eens de staat door Jim Crow-wetten en geweld tegen hen. Rond de jaren 1920 veranderde de economie van Florida ineens. Veel Amerikanen gingen naar Florida om vakantie te vieren. Ook kwam er veel industrie naar de staat. De Grote Depressie bracht wat schade aan de economie, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het weer goed. Veel mensen uit de Rust Belt kwamen naar Florida, aangezien hier meer ruimte was. Ook deed de airconditioning zijn intrede, waardoor het klimaat beter te doen was.
Vanaf 1945
In de jaren 1950 en 1960 maakte de burgerrechtenbeweging een einde van de rassensegregatie in de staat. Hierdoor werden zwarte Amerikanen niet meer achtergesteld in (bijvoorbeeld) de politiek en het onderwijs. Florida werd hierdoor ook een swing state, die zowel door Democraten als Republikeinen gewonnen kon worden. Ook verloren de Democraten hun machtspositie in de staat. Ondertussen groeide de bevolking van Florida gestaag door. Dit kwam ook immigratie uit bijvoorbeeld Cuba. Na de Cubaanse Revolutie vluchtten veel Cubanen voor het regime van Fidel Castro en kwamen in Florida aan. Nog altijd heeft Florida een zeer grote Cubaanse gemeenschap.
In deze tijd kwamen ook veel ruimtevaart- en luchtvaartbedrijven naar Florida. In 1962 opende het Kennedy Space Center in de staat. Florida is tijdens de presidentsverkiezingen vaak een belangrijke staat om te winnen. Dit bleek ook tijdens de omstreden presidentsverkiezingen van 2000. De Republikein George W. Bush en de Democraat Al Gore hadden beide Florida nodig om te kunnen winnen. Het aantal stemmen in Florida was echter zeer nauw, waardoor zij opnieuw geteld moesten worden. Uiteindelijk moest zelfs het Amerikaans Hooggerechtshof ingrijpen. Bush won Florida met slechts 537 stemmen, waardoor hij president werd. De beslissing van het hooggerechtshof is nog altijd extreem omstreden. In Florida was er een beweging om het kiesstelsel te veranderen. De staat heeft namelijk zeer strenge regels voor wie kan stemmen. Zo kunnen veroordeelde criminelen en mensen een strafblad dit niet.
In de laatste jaren is Florida een stuk conservatiever en rechtser geworden. Onder de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis werden enkele wetten aangenomen tegen de lhbt-gemeenschap, waaronder de "Don't Say Gay"-wet.
Geografie
Landschap
Florida ligt op een schiereiland tussen de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. In het zuiden wordt Florida van Cuba gescheiden door de Straat van Florida. In het noorden grenst Florida aan de staten Georgia en Alabama. In het zuidoosten van de staat liggen de Bahama's. Florida heeft na Alaska en Michigan het meeste wateroppervlak. De grond van Florida bestaat voornamelijk uit kalksteen. Ook ligt er onder de staat een systeem van grotten, waar water doorheen stroomt. Op het kalksteen ligt een zanderige laag aarde.
Het landschap in de staat is vrij vlak. Florida ligt grotendeels net boven zeeniveau, maar er zijn ook delen die onder zeeniveau liggen. Het hoogste punt van de staat is Britton Hill, wat slechts 105 meter boven zeeniveau ligt. Hierdoor is Florida erg vatbaar voor overstromingen. Door klimaatverandering kan een groot deel van de staat in de toekomst onder water komen te liggen. Een interessante regio is de Lake Wales Ridge. Dit is een zandduin van 160 kilometer die dwars door de staat heenloopt. Waarschijnlijk is dit gebied tijdens de ijstijd ontstaan en werd omringt door water.
In het noorden van de staat is het landschap juist een stuk heuvelachtiger en hoger. Het westelijke stuk (onder de staat Alabama) wordt ook wel de Florida Panhandle genoemd. In het zuiden van de staat liggen de Florida Keys. Dit zijn een groep koraaleilanden in de regio Florida Bay. Tegenwoordig is dit een geliefde vakantiebestemming.
Steden
Hier zie je de 15 grootste steden van de staat. In onderstaande lijst staan de steden op basis van hun inwonersaantal. Florida heeft ook agglomeraties. Dit zijn stedelijke gebieden bestaande uit verschillende steden die aan elkaar zijn vastgegroeid. Deze agglomeraties hebben vaak enkele miljoenen inwoners, maar zijn niet opgenomen in de lijst.
Grootste steden van Florida | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Naam | Inwoners (2020) |
County | |||||||||||||
1. | Jacksonville | 949.611 | Jacksonville County | ||||||||||||
2. | Miami | 442.241 | Miami County | ||||||||||||
3. | Tampa | 384.959 | Hillsborough County | ||||||||||||
4. | Orlando | 307.573 | Orange County | ||||||||||||
5. | Saint Petersburg | 258.308 | Pinellas County | ||||||||||||
6. | Hialeah | 223.109 | Miami County | ||||||||||||
7. | Port St. Lucie | 204.851 | St. Lucie County | ||||||||||||
8. | Tallahassee | 196.169 | Leon County | ||||||||||||
9. | Cape Coral | 194.016 | Lee County | ||||||||||||
10. | Fort Launderdale | 182.760 | Broward County | ||||||||||||
11. | Pembroke Pines | 171.178 | Broward County | ||||||||||||
12. | Hollywood | 153.067 | Broward County | ||||||||||||
13. | Gainesville | 141.085 | Alachua County | ||||||||||||
14. | Miramar | 134.721 | Broward County | ||||||||||||
15. | Coral Springs | 134.394 | Broward County |
Verder ligt ook de oudste stad van de VS hier. De stad St. Augustine werd al in 1565 door de Spanjaarden gesticht. Een andere bekende plaats is Key West. Dit stadje ligt op een eilandje in het zuiden van Florida en is onderdeel van de Florida Keys. Key West ligt maar 150 kilometer van Cuba vandaan.
Klimaat
Florida is opgedeeld in verschillende klimaten. Het noorden en het midden van de staat heeft een subtropisch klimaat. Dit betekent dat de zomers tropisch zijn, maar de winters een stuk koeler dan in de tropen. Toch heeft deze regio vrij zachte winters. Het zuiden heeft te maken met een savanneklimaat, een moessonklimaat en een tropisch klimaat. De temperaturen liggen hier een stuk hoger en veranderen vrijwel niet door het gehele jaar. De neerslag is regelmatig verdeeld over het gehele jaar. In ieder seizoen valt er veel regen.
Florida staat bekend om zijn orkaanseizoen. Tussen juni en november wordt de staat vaak getroffen door deze tropische stormen. Zij komen van zee op land en gaan soms weleens dwars door de staat. Orkanen kunnen ook flink wat schade aanrichten. Toch is een groot deel van de staat uitgerust tegen deze stormen. Daarnaast heeft Florida ook te maken met tornado's en zware onweersbuien.
Bevolking
Bevolkingsgroepen
Florida heeft zo'n 21,5 miljoen inwoners (in 2020). Het inwonersaantal van Florida stijgt nog altijd. Florida is zelfs een van de snelst groeiende staten qua bevolkingsaantal. Dit komt doordat Amerikanen uit andere staten naar Florida verhuizen om daar te gaan werken. Ook komen veel migranten via Florida de Verenigde Staten binnen. Dit zijn voornamelijk migranten uit Latijns-Amerika en de Caribische eilanden, zoals Cuba, Haïti, Colombia, Mexico en Jamaica.
51,5% van de bevolking bestaat uit witte Amerikanen. De tweede grootste groep van de staat zijn Latino's met 26,5%. Hierna komen zwarte Amerikanen (15,1%), Aziatische Amerikanen (3%) en inheemse Amerikanen (0,4%). Zo'n 16,5% van de bevolking is gemixt.
Taal
Volgens de grondwet van Florida is het Engels de enige officiële taal. De taal wordt gesproken in de politiek, het onderwijs en de rechtspraak. Ook spreken de meeste inwoners enkel Engels en gebruiken het in het dagelijks leven. 20% van de bevolking spreekt het Spaans als moedertaal. Dit zijn voornamelijk Latino's die thuis Spaans spreken, maar ook Engels kunnen.
Andere kleinere talen zijn Haïtiaans Creools, Frans, Portugees, Duits, Tagalog, Vietnamees en Italiaans.
Religie
70% van de staat hangt het christendom aan. Hiervan in 46% protestants, 21% katholiek en 3% hangt een andere vorm van het christendom aan (zoals de mormonen of jehova getuigen). 24% hangt geen religie aan of is ongelovig.
De overige 6% bestaat uit kleinere religies, zoals het jodendom, de islam, het hindoeïsme, het sikhisme en boeddhisme.
Politiek
Statelijke politiek
Het dagelijks bestuur van Florida is handen van een gouverneur. De gouverneur wordt om de vier jaar gekozen en kan slechts één keer herkozen worden. De huidige gouverneur van de staat is Ron DeSantis van de Republikeinse Partij. Hij wordt geholpen door een luitenant-gouverneur en enkele ministers. Deze ministers worden door middel van verkiezingen gekozen.
Naast de regering heeft Florida een parlement: de Florida Legislature. Deze bestaat uit twee kamers:
- Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 120 leden die elke twee jaar gekozen worden.
- De Senaat, bestaande uit 40 leden die elke vier jaar gekozen worden.
In beide kamers heeft de Republikeinse Partij een meerderheid. De overige zetels worden opgevuld door de Democratische Partij.
Bestuurlijke indeling
Florida is verdeeld in 67 county's. Op onderstaande kaart staan deze county's weergeven:
Federale politiek
Florida was oorspronkelijk een "blauwe staat", waar de Democratische Partij veel invloed had. Tussen de jaren 1930 en 1960 hadden zij zelfs het gehele bestuur van de staat in handen. Dit kwam onder andere door de Rassensegregatie. De Zuidelijke Democratische Partij was voorstander van de Rassensegregatie en weerhield niet-witte Amerikanen van stemmen. Dit veranderde na de jaren 1960. Toen werd Florida een swing state die zowel door de Democraten als Republikeinen gewonnen kan worden.
Florida is een zeer belangrijke swing state, aangezien de staat na Californië en Texas de meeste kiesmannen heeft. De Democratische en Republikeinse presidentskandidaat doen daarom altijd hun best de staat te winnen. Vaak stemt Florida ook zoals de rest van het land stemt. De kandidaat die Florida wint, wint ook vaak de verkiezingen. In 2008 en 2012 werd de staat gewonnen door de Democraat Barack Obama. In 2016 en 2020 won de Republikein Donald Trump de staat. In de laatste jaren is zichtbaar dat Florida Republikeinser wordt.
In het Amerikaans Congres wordt Florida vertegenwoordigd door twee senatoren en 28 afgevaardigden. Van de afgevaardigden zijn er 20 Republikeins en 8 Democratisch. De twee senatoren (Marco Rubio en Rick Scott) zijn bekende lid van de Republikeinse Partij.
Hoewel Donald Trump in de staat New York geboren werd, is tegenwoordig Florida zijn thuisstaat. Hier woont hij op zijn landgoed Mar-a-lago.
Economie
Florida heeft na Californië, Texas en New York de grootste economie van het land. De staat heeft ongeveer een even grote economie als Zuid-Korea en Spanje. Op het gebied van landbouw groeien in Florida veel paprika's, tomaten, citrusvruchten (zoals sinaasappels en grapefruits), suikerriet en watermeloenen. Ook veel perziken, aardbeien, maïs en sperziebonen groeien in de staat. Florida heeft vrij weinig veeteelt, maar een grote visserij.
In Florida staan verschillende lanceringsplaatsen voor ruimtevoertuigen, zoals het Kennedy Space Center. Hierdoor zit veel industrie voor de ruimtevaart in Florida. Ook is Florida van belang voor het Amerikaans leger, de luchtvaart en de scheepsvaart. De belangrijkste sector is echter het toerisme. Veel Amerikanen gaan naar Florida op vakantie voor het mooie weer. Ook verhuizen veel gepensioneerden naar de staat om te genieten van hun oude dag. In de staat vindt je veel toeristische attracties, waaronder Walt Disney World Resort, Universal Orlando Resort, SeaWorld Orlando en Bush Gardens Tampa. Vanuit Florida vertrekken ook veel cruiseschepen naar bestemmingen in de Caribische Zee.
Bronnen
- (en) Het artikel op Wikipedia
- (en) Kiffel-Alcheh, Jamie (z.d.). "Florida: Pictures and Facts". National Geographic Kids. Gelezen op 28 juni 2024.
Bestuurlijke indeling van de Verenigde Staten van Amerika (lijst) | |||
---|---|---|---|
Alabama - Alaska - Arizona - Arkansas - Californië - Colorado - Connecticut - Delaware - Florida - Georgia - Hawaï - Idaho - Illinois - Indiana - Iowa - Kansas - Kentucky - Louisiana - Maine - Maryland - Massachusetts - Michigan - Minnesota - Mississippi - Missouri - Montana - Nebraska - Nevada - New Hampshire - New Jersey - New Mexico - New York - North Carolina - North Dakota - Ohio - Oklahoma - Oregon - Pennsylvania - Rhode Island - South Carolina - South Dakota - Tennessee - Texas - Utah - Vermont - Virginia - Washington - West Virginia - Wisconsin - Wyoming Niet-onafhankelijke gebieden en federaal district van de Verenigde Staten |