Haïti

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Haïti
République d'Haïti
Repiblik Ayiti

Flag of Haiti.svg Coat of arms of Haiti.svg Haiti locator map.png

Hoofdstad Port-au-Prince
Aantal inwoners 10.646.714 (2017)
Oppervlakte 27.750 km²
Regeringsvorm Republiek
President Jovenel Moïse (sinds 2017)
Premier Jean-Michel Lapin (sinds 2019)
Godsdienst Katholiek (80%)
Protestant (16%)
Taal Frans (Français)
Haïtiaans Creools (Kreyòl)
Munteenheid Gourde
Volkslied La Dessalinienne
Nationale feestdag 1 januari
Landcode HTI


Haïti, officieel de Republiek Haïti (Frans: République d'Haïti, Kreools: Repiblik d Ayiti), is een eiland op het westelijk deel van het eiland Hispaniola in de Caribische Zee. De hoofdstad is Port-au-Prince. Haïti ligt oostelijk van Cuba, en grenst in het oosten over 275 kilometer aan de Dominicaanse Republiek. Het land is sinds 1804 onafhankelijk van Frankrijk waarvan het een kolonie is geweest.

Aardbeving Haïti 12 januari 2010

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. De beving werd gevolgd door meerdere naschokken. Een tsunami-alarm werd afgegeven voor Haïti en omliggende eilanden. Volgens de premier Jean Max Bellerive zijn er mogelijk vijftigduidend slachtoffers. De mensen zijn enorm geschrokken. Er is een groot tekort aan water en voedsel. Er zijn onder de doden ook Nederlanders.

Actie 555

21 januari 2010 was er een landelijke actie om geld in te zamelen voor Haïti. 's-Morgens was er een speciale radio uitzending en om 21.00 uur nam de televisie het over. Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking heeft beloofd het opgehaalde bedrag te verdubbelen. Het totaal bedrag komt neer op 83.448.252,00 euro: een enorm bedrag wat niemand had verwacht.

Administratieve indeelingen

Webkwestie

Webkwestie over de ramp op Haïti


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haïti&oldid=503342"