Saint Kitts en Nevis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Federatie van Saint Kitts en Nevis
Federation of Saint Kitts and Nevis

Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Coat of arms of Saint Kitts and Nevis.svg KNA orthographic.svg

Hoofdstad Basseterre
Aantal inwoners 54.000 (2021)
Oppervlakte 261 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk (sinds 2022)
Premier Timothy Harris (sinds 2015)
Godsdienst Christendom (89,6%)
Geen religie (8,7%)
Hindoeïsme (1,8%)
Overig (1,9%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied Oh Land of Beauty
Nationale feestdag 19 september
Landcode KNA

Saint Kitts en Nevis, soms ook Saint Christopher en Nevis genoemd, is een land in de Caraïbische Zee in Midden-Amerika. Het land bestaat uit twee eilanden, Saint Kitts en Nevis. Deze twee eilanden liggen zo'n 3 kilometer uit elkaar. Saint Kitts en Nevis behoort tot de Kleine Antillen en ligt in de buurt van Sint Eustatius, Anguilla en Antigua en Barbuda. De hoofdstad is Basseterre en de bevolking spreekt Engels.

De twee eilanden werden ontdekt door Christoffel Columbus in 1493. Toch duurde het tot 1623 voordat er kolonies gesticht werden. Vanaf toen vestigden de Britten en Fransen zich hier. Vanaf 1713 behoorden de eilanden officieel tot het Verenigd Koninkrijk. Saint Kitts en Nevis stonden bekend om hun productie van suiker. In 1882 werden Saint Kitts, Nevis en Anguilla verenigd tot één kolonie. In 1983 werden Saint Kitts en Nevis onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Anguilla bleef onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

De economie van Saint Kitts en Nevis is vooral afhankelijk van het toerisme, de landbouw en visserij.

Geschiedenis

Prehistorie

Saint Kitts en Nevis werd voor het eerst zo'n 3.000 jaar geleden bewoond. De eerste bewoners werden de Ciboney genoemd. Over de Ciboney is weinig bekend en enkel wat potten zijn gevonden. De Ciboney werden verdreven door de Arawakken, een volk dat zich op veel Caribische eilanden vestigde. Dit gebeurde in 800 n.Chr. In het noorden van Saint Kitts hadden zich ook de Cariben gevestigd.

Europese ontdekking en kolonisatie

De Spanjaarden vallen Saint Kitts aan in 1629

De eilanden werden ontdekt door Christoffel Columbus op 11 en 13 november 1493 gedurende zijn tweede reis. Hij noemde de eilanden San Jorge (Saint Kitts) en San Martin (Nevis). San Martin werd later door de Spanjaarden Santa Maria de las Nieves, waarvan later Nevis kwam. In 1585 werden de eilanden bezocht door de Engelse ontdekkingsreiziger Francis Drake. Hierna stopten veel ontdekkingsreizigers op de eilanden op hun weg naar het Amerikaanse vasteland.

In 1620 stichtten de Britten een kolonie op Saint Kitts van 15 kolonisten. Hoewel de kolonie in 1623 getroffen werd door een orkaan, die de gewassen vernietigde, overleefde de kolonie. In 1625 werd het eiland verdeeld in twee delen, waarbij een deel van de Britten en een deel voor de Fransen waren. Ondertussen werden veel plantages op het eiland gesticht en slaven ingevoerd. In 1635 stichtten de Britten een kolonie op het eiland Nevis. In 1629 werden Saint Kitts en Nevis aangevallen door de Spanjaarden. Hierdoor werden veel huizen en andere gebouwen verwoest. De Spanjaarden gaven hun claim op de eilanden op in 1630. Vanuit Saint Kitts en Nevis breidde zowel de Fransen als de Britten hun koloniale rijk in de Caribische eilanden uit. In 1667, tussen 1689 en 1690 en tussen 1701 en 1713 waren er gevechten tussen de Franse en Britse kolonisten over het zeggenschap over de eilanden. De Fransen gaven hun claim in 1713 op, waarna de eilanden voor de Britten waren.

Britse kolonie

Een fort op Saint Kitts

De suikerindustrie op Saint Kitts zorgde ervoor dat Saint Kitts de rijkste Britse Caribische kolonie werd. Voorheen was Nevis rijker dan Saint Kitts, maar rond 1700 sloeg dit om. De Amerikaanse Founding Father Alexander Hamilton werd op Nevis geboren in 1755/1757. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog veroverden de Fransen Saint Kitts in 1782, maar gaven het een jaar later terug aan de Britten. In 1834 werd de slavernij op de eilanden verboden, maar de slaven moesten nog vier jaar voor hun eigenaar werken. In 1882 werden Saint Kitts, Nevis en Anguilla in één kolonie verenigd.

De kolonie werd hard geraakt tijdens de Grote Depressie, waarna veel werkers gingen staken. Tussen 1958 en 1962 was Saint Kitts, Nevis en Anguilla kort deel van de West-Indische Federatie. Ondertussen waren de eilanden Nevis en Anguilla niet blij dat ze onderdeel waren van dezelfde kolonie met Saint Kitts. Saint Kitts was verreweg de grotere kolonie van de drie, waardoor het makkelijk besluiten kon doordrukken. Anguilla wilde daarnaast niet onafhankelijk worden. In 1971 werd Anguilla een aparte kolonie van het Britse Rijk, wat het nog altijd is, maar dit werd pas in 1980 officieel. Saint Kitts en Nevis werden in 1983 onafhankelijk.

Onafhankelijkheid

Ondertussen wilde Nevis onafhankelijk worden van Saint Kitts. In 1994 hield het eiland een referendum over de onafhankelijkheid. Hoewel 62% onafhankelijkheid wilde, kwamen te weinig mensen opdagen. Hierdoor was het referendum ongeldig. In 1998 werden de eilanden door orkaan George getroffen. In 2005 besloot de overheid van het land geen subsidie meer te geven aan de suikerindustrie.

Geografie

Landschap

Zicht op Nevis vanaf Saint Kitts

Het land bestaat uit twee eilanden Saint Kitts (soms ook Saint Christopher genoemd) en Nevis. De twee eilanden worden van elkaar gescheiden door een zeestraat van 3 kilometer, genaamd The Narrows. Beide eilanden zijn ontstaan door vulkanisme en hebben een vulkaan op het eiland. Saint Kitts is het grootste eiland van de twee en heeft verschillende gebergtes. Mount Liamuiga is de hoogste berg van het eiland met 1.156 meter. Aan Saint Kitts zit een schiereiland vast, waar een groot meer te vinden is. Dit meer heet Great Salt Pond. Op het eiland Nevis is Nevis Peak met 986 meter de hoogste berg.

De hoofdstad Basseterre bevindt zich op het eiland Saint Kitts. De grootste stad van Nevis is Charlestown.

Natuur

De nationale vogel van Saint Kitts en Nevis is de bruine pelikaan, dat ook het symbool voor het land is. Op het eilanden komen maar liefst 176 soorten vogels voor, waaronder het suikerdiefje en de granaatkolibrie. In Saint Kitts en Nevis leven veel blauwapen. De blauwapen komen oorspronkelijk uit Afrika, maar werden in de 17e eeuw naar het eiland gebracht als huisdieren. De blauwapen op het eiland zijn verwilderd en inmiddels zijn er meer blauwapen dan mensen op het eiland. Daarnaast hebben de kolonisten nog meer uitheemse dieren naar het eiland meegenomen, zoals varkens, ratten en herten. De meeste dieren en planten zijn te vinden in de laatste resten tropisch regenwoud in de bergachtige regio's.

De hoofdstad Basseterre

Qua plantensoorten komen verschillende soorten cactussen, orchideeën en fruitbomen, zoals de mango en papaja, op de eilanden voor. Voor de kusten komen koraalriffen voor, waarin verschillende vissoorten komen voor.

Klimaat

Saint Kitts heeft een tropisch savanneklimaat. Dit is een combinatie tussen een savanneklimaat en een tropisch klimaat. Nevis heeft een tropisch klimaat. De twee eilanden hebben te maken met hoge temperaturen het hele jaar door. Ook is het klimaat erg vochtig en er is regenval het hele jaar door. Saint Kitts en Nevis hebben ze maken met orkanen van juli tot november.

Bevolking

Op Saint Kitts en Nevis wonen zo'n 53.000 inwoners. Dit aantal inwoners bleef over de jaren gemiddeld hetzelfde. 92% van de bevolking heeft een Afrikaanse achtergrond. Zij zijn de afstammelingen van voormalige slaven of kwamen later uit Afrika naar de eilanden. 2% van de inwoners heeft een Europese achtergrond en 1,5% heeft een inheemse achtergrond. De eilanden hebben te maken met veel emigratie naar de Verenigde Staten. De meeste inwoners spreken Engels, dat ook de officiële taal van het land is.

82% van de inwoners is aanhanger van het christendom. De meeste christen zijn protestants of aanhanger van de Anglicaanse Kerk. Een kleiner deel is katholiek. Het overige deel van de bevolking heeft geen religie of een andere religie.

Politiek

Staatsinrichting

Het huis van de gouverneur-generaal van het eiland

Saint Kitts en Nevis is een democratie. Hoewel Saint Kitts en Nevis een onafhankelijk land is, is de Britse koning(in) ook het staatshoofd van Saint Kitts en Nevis. Saint Kitts en Nevis is namelijk net als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada lid van de Gemenebest van Naties. De Britse koning(in) wordt vertegenwoordigt door een gouverneur-generaal. Deze gouverneur-generaal neemt de taken van de Britse koning(in) op Saint Kitts en Nevis over als hij/zij er niet is. De gouverneur-generaal woont dus in plaats van de Britse koning(in) evenementen en openingen van nieuwe gebouwen bij. Ook informeert de gouverneur de Britse koning(in).

De minister-president van Saint Kitts en Nevis is verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van het land samen met zijn kabinet. De regering wordt gecontroleerd door het parlement. Het parlement van het land bestaat uit één kamer bestaande uit 14 leden. 11 leden worden gekozen door de bevolking van Saint Kitts en Nevis, waarvan 8 leden door de bevolking Saint Kitts en 3 leden door de bevolking van Nevis gekozen worden. De gouverneur-generaal wijst ook drie leden aan. Van deze drie leden zijn twee leden vertegenwoordiger van de regering en één lid is vertegenwoordiger van de oppositie. Alle leden worden om de vijf jaar gekozen.

Bestuurlijke indeling

De parishes van Saint Kitts en Nevis

Saint Kitts en Nevis is ingedeeld in veertien parishes. Negen parishes liggen op Saint Kitts en de overige vijf liggen op Nevis:


Buitenlandse relaties

Saint Kitts en Nevis is lid van onder meer de Verenigde Naties en de CARICOM. Het land heeft goede banden met onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en verschillende andere Caribische landen. Saint Kitts en Nevis is ook een van de weinige landen die Taiwan erkent in plaats van de Volksrepubliek China. Saint Kitts en Nevis heeft ambassades in Canada, Cuba, Jamaica, de Verenigde Staten, Taiwan, de Verenigde Arabische Emiraten, België en het Verenigd Koninkrijk. Enkel Taiwan, Brazilië, Cuba en Venezuela hebben een ambassade in Saint Kitts en Nevis.

Het land heeft overigens geen eigen leger. Saint Kitts en Nevis hebben een kleine politiemacht, die voor conflicten op een van de eilanden worden ingezet. Mocht Saint Kitts en Nevis worden aangevallen hebben de Verenigde Staten beloofd het land te beschermen.

Economie

Het vliegveld van Nevis

De economie van het land wordt vooral beïnvloedt door de landbouw en het toerisme. Ook is er een kleine industrie op het eiland aanwezig, dat zich vooral met het maken van lampen bezighoudt. De landbouw is vooral afhankelijk van de productie van suiker. Door de suikerproductie is veel natuur op het eiland verdwenen. Ook bestaat het risico dat als de suikerprijs daalt de economie van het land krimpt. Daarom probeert de overheid van Saint Kitts en Nevis de suikerproductie te verkleinen. Tegenwoordig zijn op de productie van katoen en tabak en het winnen van zout belangrijk. De industrie is vooral gericht op export. Naast lampen worden textiel en schoenen gemaakt op de eilanden. De belangrijkste handelspartners van Saint Kitts en Nevis zijn de Verenigde Staten, Canada, Bangladesh en Trinidad en Tobago.

De belangrijkste sector is echter het toerisme. De meeste toeristen op de eilanden komen uit de Verenigde Staten en Canada. De meeste toeristen zijn overigens studenten die voor 2 tot 3 jaar op het eiland blijven voor hun opleiding geneeskunde of dierengeneeskunde. Andere toeristen komen voor de natuur, de zon en de stranden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saint_Kitts_en_Nevis&oldid=740795"