India

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek India
भारत गणराज्य
(Bhārat Gaṇarājya)
Republic of India

Flag of India.svg Emblem of India.svg India (orthographic projection).svg

Hoofdstad New Delhi
Aantal inwoners 1.387.993.646 (2022)
Oppervlakte 3.287.263 km²
Regeringsvorm Federale parlementaire republiek
President Ram Nath Kovind (sinds 2017)
Premier Narendra Modi (sinds 2014)
Godsdienst Hindoeïsme (79,8%)
Islam (14,2%)
Christendom (2,3%)
Sikhisme (1,7%)
Overig (1,8%)
Geen religie (0,2%)
Taal Hindi (Hindī)
Engels (English)
Munteenheid Indiase roepie
Volkslied Jana Gana Mana
Nationale feestdag Dag van de Republiek (26 januari)
Landcode IND

India is een land in Azië en ligt aan de Indische Oceaan.

Na China wonen de meeste mensen van de hele wereld in India. India is 79 keer groter dan Nederland. De hoofdstad van India is New Delhi. Andere grote steden zijn Calcutta, Madras, Poona en Mumbai (ook wel Bombay) Het heilige dier van India is de koe. Maar er worden ook apen en slangen vereerd in India.

Staten

India is verdeeld in verschillende staten. Dat zijn een soort van provincies. De grootste staat van India is Uttar Pradesh en telt ruim 200 miljoen inwoners. Dat zijn meer mensen dan in heel België leven.

Talen

In India spreken ze wel 24 verschillende talen. En de meest gesproken taal zijn er eigenlijk 2 Engels en Hindi. Sommige talen worden maar in één staat gesproken andere over heel India.

Geschiedenis

Indusvallei

De echte naam is Hindustan. De naam ‘India’ komt van de Indusvallei. Dat was een van de oudste culturen van de wereld, van 5000 tot 1700 voor Christus, aan de oevers van de rivier Indus. De Indus begint in de Himalaya en mondt uit in de Arabische zee. Andere culturen in die tijd waren de oude Egyptenaren, de oude Chinezen langs de Huang He (dat betekent Gele Rivier) en Mesopotamië in het Midden-Oosten. Die culturen hadden een eigen schrift, grote steden met openbare gebouwen, handel, wetten en een leger. Het volk was in twee groepen verdeeld: de heersers en de werkers. De steden van de Indusvallei werden ontdekt in 1921. Archeologen vonden de resten van rechte straten, stenen huizen. Elke rang had een eigen buurt. Meer dan 3000 jaar bleven de straten hetzelfde, na een overstroming werd alles hetzelfde opgebouwd. In India zijn de meeste mensen Hindu, de naam komt ook van de Indusvallei. Eigenlijk komt de naam van de rivier de Indus, want de Grieken konden Indus niet uitspreken, ze zeiden "hindus" (we zeggen en schijven meestal hindoe(s)). Dat lijkt heel erg op Hindu.

de Ariërs

Rond 3000 v. Chr. trokken er Indo-Europese stammen boven de Zwarte Zee. Een groep van die stammen, de Ariërs (Arisch betekent nobel) namen Iran in bezit en trokken rond 2000 v. Chr. over de bergen India in. De Arische krijgers versloegen de Dravidiërs. Ze gingen met hun dieren in India wonen. Hun taal was het Sanskriet, en werd heilig in India. Uit hun verhalen en gedichten kwamen de goden uit het hindoeïsme. De Ariërs trokken van de Indus naar de Ganges. Ze bouwden geen monumenten. De offers en rituelen werden beschreven in liederen en gedichten, zoals de Marabharata en de Ramayana. Goed gedrag was de belangrijkste regel, als je niet deed wat je moest doen, zou je door je karma slechter herboren kunnen `worden.

Chandragupta Maurya

In 6000 v. Chr. nam de Perzische koning Darius III India in bezit. In 330 v. Chr. versloeg Alexander de Grote, uit Macedonië, de leider van de Perzen. Na hem kwam een avonturier, Chandragupta Maurya, en werd de baas van Maurya, het eerste rijk van India. Hij was erg bang voor complotten en regeerde met spionnen en een groot leger. Zijn kleinzoon, Ashoka, was een van de belangrijkste leiders. Na een strijd met 250.000 doden voelde hij zich daarover zo schuldig dat hij besloot nooit meer oorlog te voeren. Hij werd boeddhist, en stuurde zendelingen naar andere landen om het te verspreiden. ook ging hij zich inzetten voor het welzijn van de bevolking en liet hij bijvoorbeeld veel ziekenhuizen neerzetten. Op zuilen staat veel over Ashoka. Toen hij stierf, in 232 voor Christus, viel het land uit elkaar. Van 320 tot 647 waren de Gupta’s de baas over het noorden. Het zuiden was van de Andhrans en werd rijk door zeehandel.

Islam en de mongolen

In de 7e eeuw stichtte Mohammed, een Arabische koopman, de islam. Zijn aanhangers werden moslims genoemd, en verklaarden iedereen die ze tegenkwamen de Jihad: de heilige oorlog. Na honderd jaar hadden ze een heel groot rijk: van de Atlantische oceaan tot China. Eerst gedroegen ze zich vriendelijk tegen India, maar toen Mahmud van Ghazni een inval leidde, ‘het zwaard van de Islam’, kwamen er daarna nog meer aanvallen. Veel werd vernield en boeddhisten werden vermoord, zodat India veranderde. Delhi werd verwoest door Timur de Lamme, maar zijn opvolger Babur beval de soldaten niets en niemand te vernielen. Hij maakte een begin aan het mogolrijk (ook Mughal gespeld), dat 200 jaar bestond. Akbar de Grote (1542 t/m 1605) liet de gevluchte hindoes terugkomen.

In 1687 kwamen er weer strengere wetten. De keizer Aurangzeb nam het zuiden van India in bezit, waardoor het Mogolrijk stopte. De Rajputs vochten voor hun vrijheid en de bergvolken kwamen ook uit de bergen omlaag. Een nieuw geloof ontstond toen de sikhs van de islam weggingen. Het Mogolrijk eindigde doordat de laatste keizer in 1858 werd verbannen, en Groot-Brittannië de baas werd over India.

Moslims in India

Toen er bekend werd gemaakt dat India onafhankelijk werd vreesden moslims dat de hindoe's terug kwamen uit gebieden waar zij uit vluchtten. De moslims wouden een eigen staat stichten, deze werd het huidige Pakistan. Voor de onafhankelijkheid van Pakistan was Pakistan gesplitst in 2 delen, West- en Oost-Pakistan. Het Westen was het huidige Pakistan en het oosten is het huidige Bangladesh. Het huidige Bangladesh en Pakistan werden samen een zelfstandige Republiek. Later in 1971 brak er een burgeroorlog uit in Oost-Pakistan, door deze oorlog verklaarde India het ontstaan van Bangladesh. Daarom wonen er veel moslims in het land dat tussen boeddhisten en Hindoe's ligt.

Belangrijke godsdiensten

Vasco da Gama leerde in India het hindoeïsme kennen. Dat is daar nog steeds een belangrijke godsdienst. Het hindoeïsme is polytheïstisch, het kent honderden goden. Daarvan zijn drie goden de belangrijkste: Brahma, Shiva en Vishnu. Hindoes brengen elke ochtend een offer aan hun goden. De koe is een heilig dier. Hindoes geloven dat mensen na hun sterven steeds weer opnieuw worden geboren. Dit heet reïncarnatie. Mensen worden in een bepaalde groep geboren: een kaste. Door goed te leven kan men een volgende keer in een hogere kaste geboren worden. Maar een hindoe kan ook als dier terugkeren.

In India ontstond ook het boeddhisme. Boeddha leerde de mensen onder andere dat als je steeds meer wilt, je ook steeds meer teleurstelling en verdriet te verwerken krijgt.

De Britten in India

De Europeanen kwamen over zee om te handelen met de Mogols. De Grote Mogol in Agra vond het goed dat stoffen, zoals katoen, zijde, verf, peper, salpeter en medicijnen naar Groot-Brittannië werden gebracht. Daarvoor kregen ze kroonluchters, koetsen, zilver en spiegels terug. Zeventig jaar lang ging het goed, tot de Fransen, de Sikhs en de Maratha’s hun territorium bedreigden. Ze maakten een leger van Indiase Sepoys en deden mee aan vele oorlogen. De Britse regering nam de macht over. Koningin Victoria werd in 1876 keizerin van India. Groot-Brittannië nam zijn cultuur mee. Indiërs gingen naar Britse scholen, en Britse geleerden ontdekten oude wijsheden uit India.

Rebellen

De Britten waren trots op hun India, maar de Indiërs wilden onafhankelijk worden. Vanaf 1850 werd het onrustig door de Britse regering. In 1885 werd het Indiase Nationale Congres opgericht, maar de Britse regering veranderde niets. Het Congres wilde dat India onafhankelijk werd en werd de grootste politieke organisatie van India. Omdat het Congres werd geleid door hindoes, begonnen de moslims een eigen organisatie: de Islamitische Alliantie. Indiase en Britse soldaten vochten samen in oorlogen, maar er mochten geen Indiërs in de regering. Het vertrouwen tussen India en Engeland was verdwenen. In 1857 vermoordden Indiase soldaten Britse gezinnen, en in 1919 schoten Britse soldaten op ongewapende Indiërs.

Onafhankelijk

Op 14 augustus 1947 werd India na 350 jaar onafhankelijk. De Engelsen, Gandhi en het Indiase Nationale Congres wilden van India een verenigd land maken, maar de Islamitische Alliantie wilde dat niet en dreigde met een burgeroorlog als de moslims geen eigen land kregen. Uiteindelijk werd India verdeeld en kregen de moslims Pakistan. Toen miljoenen mensen van India naar Pakistan en van Pakistan naar India trokken, ontstonden veel rellen. Op 15 augustus 1997 vierde India 50 jaar onafhankelijkheid. In die 50 jaar is veel gebeurd; de moord op Gandhi in 1948, de grensoorlog tussen India en China die begon in 1962, de aanval van West-Pakistan op Oost-Pakistan in 1971, waarna wel 10 miljoen mensen naar India vluchtten. Toen werd Oost-Pakistan onafhankelijk en noemde zich Bangladesh. Ondanks alles is India nog steeds onafhankelijk.

Landschap

De belangrijkste delen van het landschap zijn:

 • de Himalaya (een gebergte)
 • het schiereiland
 • de noordelijke vlakte

Ten zuiden van India ligt het Indische Oceaan. Het landschap varieert van gebied tot gebied. India is het op zes na grootste land ter wereld en heeft de op een na grootste bevolking. De Indiase beschaving is een van oudste ter wereld en ontstond ongeveer 4000 jaar geleden in het Indusdal. Door de rivier de Indus heeft India zijn naam te danken. India heeft een soort van driehoekige vorm. India grenst in het noordwesten aan Pakistan, in het noorden aan Tibet, in het noordoosten aan Nepal, Bhutan en Bangladesh, en in het oosten aan Birma. Aan het zuiden van India ligt de Golf van Bengalen, waarin het eiland Sri Lanka ligt. Naast de oude tradities en straatarme krottenwijken van nu, heeft India de modernste industrieën.

Bergen

India wordt in het noorden afgesloten door de grootste bergketen van de wereld: de Himalaya. De Himalaya is het grootste gebergte van de wereld. In dit gebergte ligt de Mount Everest, de grootste berg ter wereld. De Mount Everest is 8850 meter hoog. In de Himalaya ligt ook de K2, die 8611 meter hoog is. Het Himalayagebergte bestaat uit drie bergketens. Ze zijn samen ongeveer 2400 km lang en tussen de 240 en 330 km breed.De noordelijkste keten is de Great Himalayan Range, met een gemiddelde hoogte van 6000 meter. In deze keten liggen de hoogste bergen. Ten zuiden ligt de Lesser Himalayan Range, met bergen van 1500 tot 5000 meter hoog. In het zuiden ligt de Southern of Outer Himalayan Range, met bergen van 900 tot 1200 meter hoog.

Moessonregens

Moessonwinden brengen vanuit de tropische oceanen regen naar het droge India. De periode voor regen is spannend voor de mensen in India, want zij hebben water nodig om hun gewassen te laten groeien. Ze hebben het regen ook hard nodig voor de hitte in India. De mensen bidden of voeren rituelen uit in de hoop dat het zal regenen. Soms is het zo dat de moessonregens te veel regen laten vallen, en dan veroorzaakt de moesson vele rampen. Door de stormen worden huizen en bomen verwoest. De dieren op het land verdrinken door het hoge water en het water laat erge ziektes achter.

Natuur

Op sommige plekken in India leven eigenlijk veel meer mensen dan dat er in passen, dat komt omdat er ook heel veel plekken onbewoonbaar zijn. Daar zijn bergen, woestijnen of oerwouden. Daar woont bijna niemand. In het noorden van India ligt het Himalaya gebergte, dat is het hoogste gebergte ter wereld. Het gebergte scheidt India van China. Boven in de Himalaya is het erg koud. Als het daar een temperatuur van – 50 graden is, is dat voor daar een gewone temperatuur. Daardoor ligt er daar ook veel sneeuw en ijs. In de zomer smelt dan een deel van het ijs en gaat via kleine woeste strominkjes naar beneden, zo kan er een hele grote rivier ontstaan onder aan de Himalaya. Zo zijn ook de drie grootste rivieren ontstaan, de Indus, de Ganges en de Brahmaputra. Het hoogste punt van India ligt op 8.598 meter hoog, dat punt heet de Kanchenjunga.

In het noordwesten van India ligt de grote, droge, hete Thar-woestijn. Het regent daar bijna nooit en daardoor groeit er ook bijna niks. Je kunt zo ver kijken als je wilt maar je zal voorlopig niks anders als zand zien, en soms ook een paar kleine struikjes. Ook in de woestijn wordt het ook vaak 50 graden… maar dan boven nul! In de Thar-woestijn zijn er soms wel kleine dorpjes maar dan wel in een gebied waar het veel minder warm is Er zijn soms ook waterputten midden in de woestijn gebouwd zodat de mensen die daar rondlopen ook water kunnen halen.

De oerwouden van India zijn er steeds minder omdat er mensen hele oerwouden omhakken, om er uiteindelijk een paar plantages neer te zetten! Daarom komen er ook minder dieren en sommige sterven zelfs uit!

Klimaat

In India zijn er verschillende soorten klimaten. In het westen en in het noorden is er een woestijn of een steppeklimaat. Een steppeklimaat is dat het er heel droog en warm is, dat er weinig neerslag valt en er geen boomgroei is. In het noorden en in het noord oosten is er een gematigd klimaat en een hooggebergteklimaat.In het zuiden en in het oosten is er een tropisch savanneklimaat en tenslotte heerst er nog aan de west kust een tropisch moessonklimaat.

Dieren

Er leven heel veel dieren in India.
Doordat India veel klimaten heeft en groot is, zijn er veel diersoorten. Een lijstje met het aantal soorten ongeveer:

 • 400 soorten zoogdieren
 • 500 soorten reptielen en amfibieën
 • 1200 vogelsoorten
 • 30.000 soorten insecten

De dieren in India leven meestal ook in de rest van Azië, behalve de leeuw en de sneeuwpanter. De belangrijkste zoogdieren zijn de Indische olifant, de Indische neushoorn, de tijger, de panter, herten, het wilde rund, antilopen en apen. In de bergen leven geiten en schapen. Er leven ook veel vogels. Bharatpur is het belangrijkste vogelreservaat van Azië. Daar leven wel 374 vogelsoorten. Corbett National Park is India’s eerste wildreservaat, opgericht in 1936. In de rivier leven gavialen, moeraskrokodillen en schildpadden. In India leven ook veel reptielen. Er zijn ook heel veel gifslangen, zoals de cobra en de krait. Jammer genoeg wordt veel bos gekapt, zodat de dieren geen leefgebied meer hebben. Reservaten worden daarom extra belangrijk.

De belangrijkste reservaten zijn:

 • Gir (Indische leeuw)
 • Corbett National Park (tijger)
 • Kanha National Park (hert en tijger)
 • Kaziranga National Park (Indische neushoorn en olifant)

Planten

India heeft wel 15.00 soorten planten. Vroeger was heel India een groot oerwoud, nu is bijna alles omgekapt. Nu zijn er vooral veel struiken. Ten zuiden van Mumbai en in Assam zijn vochtige wouden te vinden. In Bengalen en aan de kust zijn mangrovebossen. De meeste thee komt uit Assam. In Rajasthan staan amper bomen, want er is alleen woestijn. Daar overleven alleen sterke struiken en kleine planten.

Taj Mahal

Zie Taj Mahal voor meer informatie

In India is er de Taj Mahal. Dat is een heel groot grafmonument, en heel mooi. Er komen heel veel maar dan ook heel veel mensen. Het is gebouwd door een koning, voor zijn vrouw, en er is 17 jaar over gedaan. Toen die koning zelf stierf werd hij bij zijn vrouw gelegd.

Bollywood

In India heb je de grootste filmindustrie van de wereld. Er worden meer films in een jaar gemaakt dan in Hollywood. Er zijn veel beroemde acteurs: Aishwarya Rai, Shahrukh khan, Deepika Padukone, Shaheer Sheikh en Kamel haasan.

Reizen naar India

Om naar India toe te mogen reizen heb je vooraf een goedgekeurd visum nodig. Dit is benodigd als je reis tot doel heeft om hier op vakantie te gaan of om zaken te doen. De toekenning van het visum duurt zo'n 4 dagen, belangrijk is dat je deze op tijd aanvraagt. Belangrijk is dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en dat je een digitale pasfoto bij de hand hebt. Als het visum is goedgekeurd dan mag je 60 dagen in India verblijven en ontvang je het visum digitaal in je e-mail.

Indiaanse personen

Videolinks


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=India&oldid=857170"