Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Hindoeïsme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hindoes bij het Holifeest

Het hindoeïsme is een bekend geloof: zo'n 15% van de wereldbevolking is hindoe. Ze leven vooral in India. Het is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Het is in feite een geheel van verschillende godsdiensten, waarin enkele belangrijke uitgangspunten steeds terugkeren, zoals de leer van de reïncarnatie en uiteenlopende mythologische verhalen.

Goden

Het hindoeïsme kent verschillende goden. Sommige mensen zeggen dat het hindoeïsme een polytheïstische godsdienst is. Maar hindoes zelf zeggen dat het hindoeïsme gewoon monotheïstisch is. Omdat alle goden zijn ontstaan uit één absolute goddelijkheid: Brahma.

Heilige boeken

Het hindoeïsme kent veel oude geschriften die duizenden jaren oud zijn. De oudste zijn de vier Veda's. Veda betekent 'weten'. Deze vier veda's gaan over:

 1. het citeren van hymnen
 2. offerrituelen
 3. liederen zingen
 4. dagelijkse rituelen

Naast de vier Veda's wordt er ook veel waarde gehecht aan de Upanishaden. Zowel de Veda's als de Upanishaden zijn in het Sanskriet geschreven. Het meest bekend zijn de Bhagavat Gita met daarin de verhalen van Hare Krishna. Anders dan in het jodendom, het christendom en de islam, is er geen heilig boek waar steeds op terug gegrepen kan worden om te kijken wat de waarheid is. De heilige boeken in het hindoeïsme worden steeds aangevuld.

Verhaal

Holika

Heel lang geleden leefde in India de prins Prahlad.
Leefde hij ook gelukkig?
Waarschijnlijk niet, want zijn vader, de koning, regeerde op een wrede manier.
De koning vond zichzelf zo belangrijk als een god.
En iedereen, die daar anders over dacht liet hij folteren.
Zijn zoon prins Prahlad was dapper en weigerde zijn vader als god te vereren.

hij vereerde de god Vishnu

Nou had de koning een zus, die net zo erg was als hij zelf.
Haar naam was Holika.
Ze had een plan. ze zei dat ze samen met het prinsje in de brandstapel te gaan zitten ze dacht veilig te zijn door brandvrije kleding te dragem
maar Holika verbrande toch door Vishu die als man-leeuw op aarde verscheen en de koning doodde
Ieder jaar met het Holi-feest wordt een groot vuur aangestoken.
Daarin wordt een pop verbrand die aan de boze heks Holika herinnert.

Regels

 • Het woord "eerbied" is erg belangrijk in het Hindoeïsme.
 • Ze eten geen vlees (vegetariër).
 • En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme.
 • De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten.
 • Hij wast zich twee keer per dag om zijn geest en lichaam zuiver en schoon te houden.
 • Als je in India bent dan lopen de koeien zomaar op straat.
 • Als er een koe voor je auto staat, moet je net zolang wachten totdat de koe weg is.

Na de dood

In het hindoeïsme heeft de wereld geen echt begin en ook geen echt einde. Als je doodgaat, geloven de hindoes dat je opnieuw geboren wordt en weer doorleeft. Dat noemen ze ook wel wedergeboorte of reïncarnatie. Een hindoepriester (pandiet) fluistert een welkomstwoord in het oor van de baby. Daarna spreekt de vader de ohm-klank uit en wenst de nieuwe hindoe toe: "Je bent geboren onder de mensen, probeer nu als mens te leven." Na 11 dagen krijgt het kind een naam.

Bidden

Hindoes kunnen in de tempel bidden of thuis bij het huisaltaar. Het gebed noemen ze pudja. Sommige hindoes aanbidden meerdere goden. De beroemdste goden zijn: Shiva (verwoester), Brahman (schepper) en Vishnu (beschermer). Iedere hindoe aanbidt een god. Er zijn zodoende miljoenen goden in India.

Feesten

Hindoes vieren onder andere divali (lichtfeest). Met divali sturen Hindoes elkaar kaarten met wensen zoals:

 • Moge divali voor ons voorspoedig zijn.
 • Moge de vriendelijkheid verbreid worden.
 • Moge het leed van de wereld verdwijnen.
 • Moge uw hele familie gelukkig zijn.

Met Divali wordt ook het hele huis schoongemaakt en er worden overal kaarsjes neergezet.

Een ander bekend feest is het Holifeest. Het is een soort lentefeest met als hoogtepunt dat hindoes elkaar met kleurpoeder gooien.

Kastenstelsel

De hindoes hadden een kastenstelsel. Hij is in 1950 afgeschaft, maar sommige mensen gebruiken het nog steeds. Bovenin zitten de priesters, dan de vorsten en ridders, daarna boeren en handelslieden en als laatste de slaven. Als je geboren werd in een arm gezin, dan werd het gezien als een straf omdat je in het vorige leven niet goed hebt geleefd.

Mensen die geen deel uitmaken van een kaste heten paria's. De mensen die tot de paria's behoren, zijn onder andere de toeristen en de mensen met de onreine beroepen als schoonmaker, slager, straatveger en lijkverbrander. Een ander woord voor paria is outcast. Van Moeder Teresa is bekend dat ze veel stervende paria's heeft geholpen die op straat waren achtergelaten door de familie.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hindoeïsme&oldid=683101"