Namibië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Namibië
Republic of Namibia
Republiek van Namibië
Republik Namibia

Flag of Namibia.svg Coat of arms of Namibia.svg Namibia (orthographic projection).svg

Hoofdstad Windhoek
Aantal inwoners 2.550.226 (2021)
Oppervlakte 824.268 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Hage Geingob (sinds 2015)
Premier Saara Kuugongelwa (sinds 2015)
Godsdienst Christendom (87,9%)
Traditionele religies (10,2%) Geen religie (1,6%)
Overig (0,3%)
Taal Engels (English; officieel)
Afrikaans (Afrikaans; meest-gesproken)
Duits (Deutsch; minderheidstaal)
Andere inheemse talen
Munteenheid Namibische dollar
Volkslied Namibia, Land of the Brave
Nationale feestdag 21 maart
Landcode NAM

Namibië is een land in het zuiden van Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Windhoek. Namibië heeft 2.113.077 inwoners.

Geschiedenis

Een rotstekening van een giraffe in de Twyfelfontein.

Voor de kolonisatie

Er wonen al heel lang mensen in Namibië. In de Twyfelfontein zijn rotstekeningen gevonden uit 27.000 voor Christus, bijna 30.000 jaar oud dus! Deze tekeningen zijn gemaakt door de voorouders van de San, een volk wat nog steeds in Namibië woont. Vervolgens kwamen de Nara en Damara het land in. In de 14e eeuw na Christus kwamen onder andere de Herero en de Owambo, die nu de grootste bevolkingsgroep van Namibië zijn, Namibië binnen.

Duits-Zuidwest-Afrika

Duitse, koloniale bebouwing in Swakopmund

Hoewel de Europese landen Afrika lang links hadden laten liggen, probeerden ze aan het einde van de 19e eeuw ook Afrika te koloniseren. In 1878 werd Walvisbaai een onderdeel van het Britse Rijk (Engels: British Empire). Nadat de Europese landen hadden overlegd, kreeg Duitsland de rest van Namibië. Zij noemden het gebied toen Duits-Zuidwest-Afrika (Duits: Deutsch-Südwestafrika). In 1904 kwamen de Herero- en Namastammen in opstand. Zij wilden niet meer leven onder de Duitse onderdrukking. De Duitsers waren namelijk niet goed tegen de oorspronkelijke bewoners en bevalen dat iedere Herero moest worden doodgeschoten. Dit gebeurde dan ook veel en aan het einde van de oorlog was 80% van de Herero's overleden. Ook was de helft van de Nama's overleden. Deze moord op de Herero en de Nama door de Duitsers wordt de Namibische genocide genoemd.

De Duitsers hebben veel sporen nagelaten in Namibië. Zo hebben sommige plaatsen nog veel Duitse gebouwen. Ook de Namibische spoorwegen zijn deels aangelegd door de Duitsers.

Bezet door Zuid-Afrika: Zuidwest-Afrika

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Duits-Zuidwest-Afrika ingenomen door Zuid-Afrika. Na de oorlog kreeg Zuid-Afrika de opdracht van de Volkenbond (een voorloper van de Verenigde Naties) om voor het gebied te zorgen totdat het onafhankelijk kon worden. Duits-Zuidwest-Afrika heette voortaan simpelweg Zuidwest-Afrika. Net als de Duitsers, waren ook de Zuid-Afrikaners racistisch. Zij voerden hier de apartheid in. Apartheid is een systeem waarin blanke en gekleurde van elkaar gescheiden zijn. De blanken wonen in mooie huizen en krijgen goed onderwijs; De gekleurden wonen in sloppenwijken en zijn arm. In 1986 kregen alle stammen een eigen gebied toegewezen om te wonen, de zogenaamde Bantoestans.

In de jaren '50 ontstonden er verschillende onafhankelijkheidsorganisaties, zoals de Swanu en de Swapo. De Swapo streed zelfs in een oorlog (de Zuid-Afrikaanse Grensoorlog) tegen de apartheid en de Zuid-Afrikaanse bezetting. De Verenigde Naties wezen een verzoek af van Zuid-Afrika om van Namibië hun vijfde provincie te maken. Toch vonden ze het nog prima dat Zuid-Afrika Namibië bestuurde. Pas in 1978 vond de VN dat Zuid-Afrika weg moest uit Namibië. Zuid-Afrika bleef alleen Namibië bezetten! Vijf landen, de Verenigde Staten, West-Duitsland, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, gingen onderhandelen met Zuid-Afrika en dwongen hen ook te onderhandelen met de onafhankelijkheidsbeweging Swapo.

Een onafhankelijk Namibië

Namibië werd in 1990 een onafhankelijk land. Toen Zuid-Afrika in 1994 de apartheid afschafte gaf het ook zijn laatste bezette gebied, de stad Walvisbaai, aan Namibië. De Swapo werd nu een politieke partij. De eerste president van het nieuwe land werd Sam Numoja. Namibië is net als Nederland en België een democratisch land met meerdere partijen, maar elke verkiezing wordt gewonnen door de Swapo. In 2005 vond Numoja het wel welletjes. Hij legde zijn presidentschap neer. Numoja werd opgevolgd door Hifikepunye Pohamba, ook een lid van de Swapo. De huidige (derde) president is Hage Geingob.

Bevolking

Namibische borden in meer talen dan alleen het Engels.

De grootste bevolkingsgroep in Namibië is de Owambo met 50% van de bevolking. Andere bevolkinsgroepen zijn de Kavango, Herero, Damara, halfbloeden, blanken (afstammelingen van de Duitse kolonisten en Boeren), Nama, Caprivi, San (Bosjesmannen) en Baster. Met 2,6 inwoners per vierkante kilometer (km²), is Namibië na Mongolië het dunstbevolkte land ter wereld. De levensverwachting is iets meer dan 51 jaar.

Taal

Sinds de onafhankelijkheid van Namibië in 1990 heeft het land maar één officiële taal, het Engels. Dat is best opmerkelijk voor een Afrikaans land. Zo heeft buurland Zuid-Afrika wel 11 officiële talen! Hoewel het Engels dus de officiële taal van Namibië is, spreekt maar 1,9% van de bevolking het als moedertaal. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen taal. De meest gesproken taal van het land is Oshiwambo, de taal van de Owambo. 48,5% van de Namibiërs spreekt deze taal als moedertaal. Een andere belangrijke taal is het Afrikaans. Deze taal, die sterk lijkt op het Nederlands, wordt vooral gebruikt als verschillende bevolkingsgroepen met elkaar moeten praten. Omdat bijna iedereen deze taal (deels) spreekt, wordt het Afrikaans gebruikt in kranten, in winkels enzovoort. Vroeger spraken mensen ook nog wel eens Duits, maar dat gebeurt nog maar heel weinig.

Godsdienst

80 tot 90% van de Namibiërs is christelijk. De overige 10 a 20% is aanhanger van het animisme, dat is een verzamelnaam voor alle geloven die te maken hebben met geesten. Animisten geloven dat alles een ziel heeft, dus niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en stenen. Vooral Namibiërs op het platteland zijn animistisch.

Geografie

Namibië ligt in het zuiden van Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Verder grenst het land in het noorden aan Angola en een klein stukje aan Zambia, in het westen aan Botswana en in het zuiden aan Zuid-Afrika.

Bestuurlijke indeling

Namibië is opgedeeld in 14 regio's:

# Regio Hoofdstad Bevolking (2011) Oppervlakte (km²) Bevolkingsdichtheid
personen/km²
Kaart
1 Zambezi Katima Mulilo 90.100 14.785 6,1 Regio's van Namibië
2 Erongo Swakopmund 150.400 63.539 2,4
3 Hardap Mariental 79.000 109.781 0,7
4 !Karas Keetmanshoop 76.000 161.514 0,5
5 Kavango Oost Rundu 115.447 25.576 4,5
5 Kavango West Nkurenkuru 107.505 23.166 4,6
6 Khomas Windhoek 340.900 36.964 9,2
7 Kunene Opuwo 88.300 115.260 0,8
8 Ohangwena Eenhana 245.100 10.706 22
9 Omaheke Gobabis 70.800 84.981 0,8
10 Omusati Outapi 242.900 26.551 9,1
11 Oshana Oshakati 174.900 8647 20
12 Oshikoto Omuthiya 181.600 38.685 4,7
13 Otjozondjupa Otjiwarongo 142.400 105.460 1,4
Een kerk in Windhoek

Sinds augustus 2013 is de regio Kavango opgesplitst in een oostelijk en westelijk deel.

Steden

De belangrijkste stad van Namibië is natuurlijk de hoofdstad Windhoek. De stad is met 322.500 inwoners ook de grootste stad van het land. Het is het economische centrum van Namibië. Zo is er in de stad een beurs en een grote bierbrouwerij.

Een andere belangrijke stad is Walvisbaai. Walvisbaai is een kustplaats met 85.000 inwoners. De stad heeft de grootste haven van het land, waar veel aan visserij wordt gedaan.

Swakopmund ligt ten noorden van Walvisbaai. De stad heeft 44.700 inwoners. Swakopmund is een populaire bestemming voor toeristen. Er staan in de stad namelijk veel oude, koloniale, Duitse gebouwen. Een ander stadje met veel koloniale gebouwen is Lüderitz.

Andere grote steden zijn Rundu (81.501 inwoners) en Helao Nafidi (43.000 inwoners).

Natuur

Een dode, zwarte acacia in de Dodevlei in de Namibwoestijn, met op de achtergrond de rode duinen

Namibië heeft verschillende landschappen, zoals woestijnen, halfwoestijnen, draslanden en savannes.

De Namibwoestijn is de grootste woestijn van het land. Hij loopt langs de Atlantische Oceaan en is zo'n 100 km breed en 400 km lang. De rode woestijn begint bij Walvisbaai en eindigt bij Lüderitz. Vooral de Sossusvlei staat bekend om zijn hoge, rode duinen. Die zijn soms wel 400 meter hoog! Vlakbij de Sossusvlei ligt de Dodevlei. Dit is een grote, witte kleivlakte. Er staan hier ook veel dode bomen. Deze dode, zwarte acacia's zijn al zo'n 900 jaar oud, maar ze willen maar niet vergaan. Dat komt door de droogte. De Namibwoestijn is sinds 2013 UNESCO-werelderfgoed.

Een ander groot natuurgebied is de Kalahari. Deze wordt ook wel de Kalahariwoestijn genoemd, maar dat is fout! De Kalahari is namelijk geen woestijn, daarvoor valt er te veel regen. De Kalahari is een afwisselend gebied met zandvlaktes, steppes en savannes. Er groeien hier veel stekelige struiken en acacia's, maar ook baobabs. In de Kalahari leven veel dieren, zoals leeuwen, hyena's, stokstaartjes, antilopen en bavianen. In de regentijd vind je er ook olifanten, gnoes, zebra's, buffels en springbokken. Je kunt er daarom goed op safari.

Langs de Namibische kust groeit de welwitschia, of in het Afrikaans: Tweeblaarkanniedood. Hij heeft maar twee bladeren en groeit heel langzaam. Toch kan de plant wel 600 jaar oud worden. Er zijn zelfs welwitschia's bekend van 2000 jaar oud! De welwitschia is zo'n beetje de nationale plant van Namibië en staat ook op het Namibische wapen.

Economie

De munteenheid (met een moeilijk woord: valuta) van Namibië is de Namibische dollar (N$). De dollar is evenveel waard als de Zuid-Afrikaanse rand, dus ook de rand wordt af en toe gebruikt.

In de hoofdstad Windhoek zit de beurs van Namibië (Namibian Stock Exchange).

Omdat het in Namibië zo droog is, is landbouw heel moeilijk. De akkerbouw die er is, vindt vooral plaats in het noorden van het land. Daar verbouwen ze onder andere maïs. In de rest van het land wordt er aan veeteelt gedaan. De landbouw zorgt voor 9% van het bbp (nationaal inkomen). De mijnbouw, die bestaat uit het mijnen van diamanten en uranium, zorgt voor 8% en de industrie zorgt voor 23%. Ook belangrijk voor de Namibische economie is het toerisme. Elk jaar komen er zo'n één miljoen toeristen naar het land, vooral uit Duitsland, Angola en Zuid-Afrika. Er wordt verwacht dat de komende jaren nog meer toeristen Namibië zullen bezoeken.

Namibië zit onder het wereldgemiddelde qua welvaart, maar is wel één van de meest ontwikkelde Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Toch is niet voor alle Namibiërs het leven zo goed. Je kan de bevolking verdelen in twee groepen: de rijken en de armen. De rijken wonen meestal in mooie huizen in de steden of op grote boerderijen op het platteland en zijn meestal van Europese komaf. De meeste Namibiërs zijn echter arm. De armen wonen op kleine boerderijtjes op het platteland of in de buitenwijken van de stad. De meeste huizen daar zijn niet van baksteen gebouwd, maar van andere materialen, zoals golfplaten. Deze huisjes noem je shacks. Het zijn een soort sloppenwijken.

Ook is er veel werkloosheid. In 2011 had bijna 37% van de Namibiërs geen baan.

Transport

In Namibië rijden ze aan de linkerkant van de weg, in tegenstelling tot Nederland en België. Er ligt in Namibië zo'n 45.387 km wegen, waarvan maar 6.387 km verhard is. Er is maar een korte autosnelweg. Deze ligt bij de hoofdstad Windhoek.

Namibië heeft veel vliegvelden. Twee daarvan zijn internationaal: De Internationale luchthaven Hosea Kutako bij Windhoek en de luchthaven van Walvisbaai. De meeste vluchten worden uitgevoerd door Air Namibia, de nationale luchtvaartmaatschappij. Zij voeren ook de binnenlandse luchten uit. Er wordt dagelijks naar Kaapstad en Johannesburg gevlogen en eens per week naar Frankfurt.

In Namibië ligt 2382 km aan spoorlijnen. De nationale spoorwegmaatschappij is Transnamib. Er rijden zowel goederentreinen als passagierstreinen.

Onderwijs

In Namibië moet je van je 6e tot je 16e verplicht naar school. Dat heet leerplicht. Er zijn In Namibië ongeveer 1500 scholen. Het onderwijs is voor de leerlingen gratis. Het wordt namelijk betaald door de overheid, dat staat ook in de Namibische grondwet. Wel moet er betaald worden voor de schooluniformen.

Er zijn drie universiteiten in het land: de Technische Universiteit van Namibië, de Universiteit van Namibië en de Internationale Managementuniversiteit. Alle universiteiten zitten in Windhoek.

Volkslied

Het volkslied van Namibië is "Namibia, land of the brave". Het is geschreven en gecomponeerd door Axali Doeseb.

Originele tekst Nederlandse vertaling
Namibia, land of the brave,
Freedom's fight we have won
Glory to their bravery,
Whose blood waters our freedom.
We give our love and loyalty
Together in unity,
Contrasting beautiful Namibia,
Namibia our country.
Beloved land of savannahs
Hold high the banner of liberty.
Namibia our Country
Namibia Motherland
We love thee
Namibië, land der dapperen
De vrijheidsstrijd hebben wij gewonnen
Hulde aan hun dapperheid
Van diegenen waarvan hun bloed onze vrijheid voedt
Wij geven onze liefde en trouwheid
Samen in eenheid
afstekend tegenover het mooie Namibië
Namibië ons land
Geliefd land van de savannen
Houd de vlag van vrijheid hoog
Namibië ons land
Namibë moederland
Wij houden van jou

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Namibië&oldid=819168"