Saint-Pierre en Miquelon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzeese gemeenschap Saint-Pierre en Miquelon
Collectivité territoriale de Saint-Pierre-et-Miquelon

Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Coat of arms of Saint Pierre and Miquelon.svg Saint-Pierre en Miquelon locator map.png

Hoofdstad Saint-Pierre
Aantal inwoners 5.974 (2019)
Oppervlakte 242 km²
Regeringsvorm Overzees land van Frankrijk
Taal Frans (français)
Volkslied La Marseillaise
Munteenheid euro
Landcode SPM
Portaal Portal.svg Frankrijk

Saint-Pierre en Miquelon (in het Frans: Saint-Pierre-et-Miquelon) is een overzeese gemeenschap van Frankrijk. Saint-Pierre en Miquelon ligt voor de kust van Canada. De eilanden hebben maar zo'n 5500 inwoners, die bijna allemaal in de hoofdstad Saint-Pierre wonen.

De eilanden zijn in 1520 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger João Alvares Fagundes. In 1536 werden de eilanden al voor Frankrijk geclaimd. Sindsdien zijn de eilanden Frans gebleven. Alleen van 1713 tot 1763 werden de eilanden door de Britten bezet.

Saint-Pierre en Miquelon bestaat uit de eilanden Saint-Pierre, Miquelon-Langlade en wat kleine eilandjes bij Saint-Pierre. Miquelon-Langlade is het grootste eiland, maar eigenlijk bestaat het uit twee eilanden die door zandbanken en duinen zijn verbonden. Dit is samen met Saint-Pierre het enige bewoonde eiland. Saint-Pierre is veel kleiner, maar heeft wel veel meer inwoners.

Er valt jaarlijks ongeveer 1300 mm neerslag en er staat het hele jaar veel wind. De eilanden zijn vrij kaal en rotsachtig met weinig begroeiing. Saint-Pierre en Miquelon heeft een koel klimaat met 's winters vorst en matig warme zomers.

De inwoners verdienen vooral geld met visserij. De eilanden importeren bijna al hun andere eten, maar exporteren verder niet zo veel.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saint-Pierre_en_Miquelon&oldid=665716"