Trinidad en Tobago

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Trinidad en Tobago
Republic of Trinidad and Tobago

Flag of Trinidad and Tobago.svg Coat of arms of Trinidad and Tobago.svg Trinidad en Tobago locator map.png

Hoofdstad Port of Spain
Aantal inwoners 1.367.558 (2021)
Oppervlakte 5130 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Paula-Mae Weekes (sinds 2018)
Premier Keith Rowley (sinds 2015)
Godsdienst Christendom (63,2%)
Hindoeïsme (20,4%)
Islam (5,6%)
Geen religie (2,5%)
Overig (10,8%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Trinidad en Tobagodollar
Volkslied Forged From The Love of Liberty
Nationale feestdag 31 augustus
Landcode TT

Trinidad en Tobago is een eilandengroep en land in de Caraïbische Zee. Trinidad en Tobago ligt voor de kust van Venezuela en 130 kilometer ten zuiden van Grenada. Trinidad en Tobago behoort tot de Kleine Antillen. Het land heeft 1,3 miljoen inwoners en men spreekt er Engels. De hoofdstad van Trinidad en Tobago is Port of Spain.

In 1498 werd Trinidad en Tobago ontdekt door Christoffel Columbus, waarna het een Spaanse kolonie werd. In 1797 droegen de Spanjaarden Trinidad over aan de Britten. Tobago ging van de Spanjaarden naar de Britten naar de Fransen naar de Nederlanders naar de Koerlanders totdat het in 1802 aan de Britten werd gegeven. In 1889 werden de twee eilanden verenigd als één kolonie. In 1962 werd Trinidad en Tobago een onafhankelijk land met de Britse koning(in) als het staatshoofd. Sinds in 1976 is Trinidad en Tobago een republiek met een president.

Trinidad en Tobago is een multiculturele samenleving en heeft veel invloed op de Caribische cultuur gehad. De limbo en calypso komen allebei uit het land. Ook staan de eilanden bekend om hun carnaval.

Geschiedenis

Prekoloniale periode

Walter Raleigh op Trinidad

Trinidad en Tobago werden beide bewoond door de Amerindianen. Dit was een volk uit Zuid-Amerika. De inwoners woonden er zo'n 7.000 jaar geleden en verspreidden zich later over andere Caribische eilanden. De oudste vondst op het eiland komt uit 5.000 v.Chr. Naast Amerindianen kwamen later ook Arawakken en Cariben op de eilanden wonen.

Koloniale periode

Christoffel Columbus zag Trinidad en Tobago tijdens zijn eerste reis in 1498. Hij gaf de eilanden de naam Trinidad en Bellaforma. Bellaforma werd later vernoemd naar Tobago. Het woord Tobago is Spaans voor tabak, dat op het eiland veel werd verbouwd. In de jaren 1530 werd het eerste fort op Trinidad en Tobago gesticht. In 1595 werd de eerste Spaanse stad op het eiland gebouwd. De Engelsman Walter Raleigh nam deze stad datzelfde jaar nog in, maar het werd vrij snel weer teruggegeven aan de Spanjaarden. Tussen 1620 en 1640 probeerden zowel de Engelsen, Engelsen en Koerlanders het eiland Tobago te koloniseren. Alle drie de landen hadden koloniën op het eiland. In 1762 kwam heel Tobago toe aan de Britten. De Fransen veroverden het eiland in 1781, maar in 1793 werd het weer teruggegeven aan de Britten. De Spanjaarden wisten ondertussen Trinidad als kolonie te behouden.

In 1797 begonnen de Britten interesse te tonen in Trinidad. Hierop besloten ze het eiland aan te vallen en veroveren. De Engelsen wisten het eiland makkelijk te veroveren en in 1802 werd Trinidad een officiële Britse kolonie.

Onderdeel van het Britse Rijk

Een oud fort op het eiland.

De Britten schaften de slavernij af in 1833, maar pas in 1838 werden de slaven volledig onderdeel van de maatschappij. Om de slaven te vervangen werden veel arbeidsmigranten vanuit India, China en Portugal naar het eiland gestuurd. De omstandigheden waarin deze mensen werkten was erg zwaar. Sommigen noemden het zelfs een nieuwe vorm van slavernij. Tot 1877 werden beide eilanden als aparte koloniën bestuurd. Dat jaar besloten de Britten de eilanden samen te voegen tot één kolonie. Dit werd officieel in 1889. In 1903 braken er grote protesten op de eilanden uit vanwege het verhogen van de belastingen. De Britten gaven Trinidad en Tobago daarom in 1911 meer zelfbestuur. In 1919 was er een grote staking op het eiland vanwege de slechte arbeidsomstandigheden. Stakingen en protesten zouden tot aan de jaren 1930 blijven.

In de jaren 1930 kreeg het eiland te maken met een economische crisis. De economie van het land van gebaseerd op het verbouwen van suiker en cacao. Vanaf de jaren 1950 zou de olie-industrie belangrijk worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Amerikanen een militaire basis op het eiland. Hierdoor zorgden de Amerikanen voor veel van de infrastructuur op het eiland. In 1958 werd Trinidad en Tobago onderdeel van de West-Indische Federatie, maar in 1961 stapte Trinidad en Tobago hieruit na een referendum. Hierna begonnen de eilanden om onafhankelijk te worden.

Onafhankelijkheid

Trinidad en Tobago werd onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk op 31 augustus 1962. Oorspronkelijk zou de Britse koningin het staatshoofd blijven van het land en er zou een gouverneur-generaal zijn. Hiertegen ontstonden tijdens de jaren 60 en 70 veel protesten. Trinidanen zagen het als een vorm van kolonialisme. In 1976 werd daarom de grondwet veranderd en er kwam een gekozen president als staatshoofd. Tobago werd in 1963 hard getroffen door een orkaan. In 1980 kreeg Tobago een eigen parlement met meer zelfbestuur.

Geografie

Landschap

Een van de stranden van Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago ligt in de Caribische Zee en bestaat uit twee grote eilanden, Trinidad en Tobago. Trinidad is het grotere eiland van de twee, waarop de meeste mensen wonen en de hoofdstad ligt. In het westen van Trinidad ligt de golf van Paria, die het eiland met de vasteland van Venezuela scheidt. Daarnaast zijn er enkele kleinere eilanden, zoals Chacachacare, Monos en Huevos. Tobago ligt in het noordoosten van Trinidad en heeft Scarborough als hoofdstad.

De eilanden hebben een erg verschillend landschap. Tobago en het noorden van Trinidad hebben hoge gebergte, terwijl het zuiden van Trinidad redelijk vlak is met enkele heuvels. El Tucuche is de hoogste berg van het land met 936 meter. In het vlakke gedeelte van het land zijn vele meren en moerassen te vinden. Ook zijn er dammen gebouwd voor waterreservoirs.

Klimaat

Het land heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat Trinidad en Tobago ook slechts twee seizoenen kent. Dit zijn het droogteseizoen (van januari tot mei) en het regenseizoen (de rest van het jaar). Tijdens beide seizoenen is de temperatuur ongeveer even gelijk, met in het droogteseizoen iets lagere temperaturen.

Een van de riffen rondom het eiland.

De neerslag is dus niet even verdeeld over het jaar. De wind op het eiland komt meestal uit het noordoosten. Hierdoor heeft het eiland geen last van orkanen, die langs het eiland heen gaan. Het noorden van Trinidad heeft door de bergen wel vaak te maken met mist en hevige regenbuien in de bergen.

Natuur

Heel erg lang geleden was Trinidad en Tobago met het vasteland van Venezuela verbonden. Dit kun je tegenwoordig nog steeds zien aan de natuur, die in de twee landen vrijwel hetzelfde is. Het land heeft koraalriffen, mangrovebossen, bosgebieden en savannes. Op het eiland komen 472 soorten vogels, 100 soorten zoogdieren, 90 soorten reptielen en 30 soorten amfibieën voor. Daarnaast zwemmen er 50 soorten vissen in de rivieren en meren op het eiland en 950 soorten vissen in de zeeën rondom het eiland. Ook zijn er 650 soorten vlinders en 40 soorten koraal gevonden.


Grote steden

5 grootste steden van het land

TnT Chaguanas 1.jpg
Chaguanas

Nummer Stad Inwoners

STAPP 022 San Fernando San Fernando Hill.jpg
San Fernando

1 Chaguanas 101.297
2 San Fernando 82.997
3 Port of Spain 81.142
4 Arima 65.623
5 Couva 48.858

Bevolking

Algemeen

Mensen verkleed voor het carnaval.

De inwoners van Trinidad en Tobago worden Trinidianen genoemd. Op de eilanden wonen zo'n 1,4 miljoen mensen. Trinidad en Tobago heeft een multiculturele bevolking, mede door immigratie. 35% van de inwoners heeft een Indische migratieachtergrond en heeft voorvaderen uit onder andere India en ander Zuid-Aziatische landen. 34% van de bevolking heeft een Afrikaanse migratieachtergrond. Vaak zijn dit de nakomelingen van voormalige Afrikaanse slaven. 22% van de bevolking heeft een gemixte migratieachtergrond. Het overige percentage bestaat uit andere bevolkingsgroepen, zoals Europeanen, Chinezen en Latino's.

De bevolking van Trinidad en Tobago groeit nog steeds, maar de groei gaat minder snel als voorheen. Homoseksualiteit was oorspronkelijk strafbaar op Trinidad en Tobago, maar sinds 2018 is dit legaal. Toch is zijn er geen wetten om discriminatie van lhbt'ers tegen te gaan. De doodstraf bestaat in het land, maar de laatste persoon die ter dood veroordeeld was was in 1999. De doodstraf wordt tegenwoordig niet meer opgelegd. Het land heeft echter wel te maken met veel misdaad. Ook drugshandel komt vaak voor op het eiland.

Taal

De officiële taal van Trinidad en Tobago is het Engels. Deze taal wordt vooral gebruikt binnen de overheid, handel, rechtspraak en onderwijs. In het dagelijks leven en thuis spreken de meeste inwoners Trinidad-Creools op Trinidad of Tobago-Creools op Tobago. Deze talen zijn beide een mengelsmoes van Afrikaanse talen, Engels en Zuid-Amerikaanse talen. Het Trinidad-Creools is daarnaast beïnvloed door het Frans. Een klein gedeelte van de bevolking spreekt Spaans als moedertaal, maar veel inwoners spreken ook Spaans als tweede taal. Dit komt door de handel met Zuid-Amerika.

Een katholieke kerk op het eiland.

Door immigratie worden ook Frans-Creools, Hindustani, Tamil en Chinees op de eilanden gesproken. Er worden geen inheemse talen meer op Trinidad en Tobago gesproken.

Religie

63% van de bevolking is aanhanger van het christendom. De belangrijkste christelijke stromingen zijn de Anglicaanse Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk, het methodisme en het evangelisme. 20% van de bevolking is aanhanger van het hindoeïsme en 5,5% hangt de islam aan. Kleinere religies zijn orisha, rastafari en het jodendom.

Op Trinidad en Tobago is er godsdienstvrijheid, wat betekent dat iedereen mag geloven wat hij/zij wil.

Politiek

Staatsinrichting

Het parlement van Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago is een republiek en een democratie. Het politieke systeem is bijna gelijk aan dat van het Verenigd Koninkrijk. Het staatshoofd van Trinidad en Tobago is een president. Sinds 2018 is Paula-Mae Weekes de huidige president van het land. Een president heeft een termijn van vijf jaar en mag één keer herkozen worden. Het maximum is dus twee termijnen. De president kiest de minister-president, die altijd door de grootste politieke partij wordt geleverd. De minister-president dient ook een periode van vijf jaar en er is geen maximum aantal termijnen. Naast de minister-president zijn er nog verschillende ministers.

Het parlement van Trinidad en Tobago bestaat uit twee kamers. Dit zijn:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 42 leden die elke vijf jaar gekozen worden door middel van rechtstreekse verkiezingen.
  • De Senaat, bestaande uit 31 leden die door de president worden aangewezen.

Trinidad en Tobago heeft twee grote politieke partijen. Dit zijn de People's National Movement en het United National Congress.

Het eiland Tobago heeft een eigen parlement, de Tobago House of Assembly, bestaande uit 12 leden. Tobago heeft namelijk een grote mate van zelfbestuur.

Bestuurlijke indeling

Bestuurlijke indeling van Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago is verdeeld in 5 gemeenten en 9 regio's, die alle op het eiland Trinidad liggen. Tobago is een zogeheten ward van Trinidad en Tobago en heeft een grote mate van zelfbestuur, dat niet verder onderverdeeld is.

De 5 gemeenten en 9 regio's van Trinidad zijn:


Internationale politiek

Het land is lid van de CARICOM, de Verenigde Naties en de Gemenebest van Naties. Het land heeft goede banden met andere eilandstaten en Guyana. In de jaren 1990 waren er plannen om Guyana, Barbados en Trinidad en Tobago in één land te verenigen. Daarnaast heeft Trinidad en Tobago goede banden met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De drie landen werken onder andere samen voor het opsporen van drugs. Met Venezuela zijn de banden tegenwoordig minder. Veel Venezolanen zijn naar Trinidad en Tobago gevlucht, vanwege de economische en politieke crisis in hun land.

Een van de stranden van Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago heeft een klein leger, wat een van de grootste legers van het Caribisch Zeegebied is. Het leger wordt vooral gebruikt om het land te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Tussen 1993 en 1996 werd het leger ingezet tijdens een missie op Haïti.

Economie

Trinidad en Tobago is een van de rijkste en meest ontwikkelde landen in het Caribisch Zeegebied. De economie van het land is beïnvloed door de olie-industrie. Daarnaast zijn toerisme en het maken van producten belangrijk voor de economie. Vooral op Tobago is toerisme een groeiende sector. Toeristen uit onder andere Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen naar de eilanden vanwege de hoge temperaturen, zon en stranden. Ook de culturele activiteiten, zoals het carnaval, trekken veel toeristen. De belangrijkste landbouwproducten uit Trinidad en Tobago zijn citrusvruchten en cacao.

Op Trinidad en Tobago betaalt men met de Trinidad en Tobagodollar.

Fotogallerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trinidad_en_Tobago&oldid=840714"