Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Christoffel Columbus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Voor het artikel over de stad Columbus in de Verenigde Staten, klik hier: Columbus (Ohio)
Portret van Columbus.

Christoffel Columbus, in het Spaans Cristóbal Colón (Genua, 1451 – Valladolid, 1506) is een van de bekendste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis. In 1492 "ontdekte" hij onder de Castiliaanse vlag (Castilië is een voorloper van Spanje) het werelddeel Amerika. Uiteraard zou je beter kunnen zeggen dat de oorspronkelijke bewoners van het continent Amerika (indianen) de ontdekkers zijn, maar hun bestaan was niet bij de rest van de wereld bekend. Honderden jaren voor Columbus voet aan wal zette waren ook de Vikingen in Amerika geweest, maar andere landen wisten hier niets van af. Omdat Castilië Amerika flink is gaan veroveren, nadat Columbus dit werelddeel ontdekt heeft, is Columbus een heel belangrijk man uit de geschiedenis geworden.

De landen Castilië en Aragon zijn in 1516 Spanje gaan heten, toen deze landen dezelfde koning kregen, namelijk Karel V. Toen Columbus naar Amerika voer was Karels oma Isabel I van Castilië koningin van Castilië en was Karels opa Fernando II van Aragon koning van Aragon. Deze opa en oma waren toen al getrouwd.

Columbus was van oorsprong Italiaan. Hij was in 1451 geboren in de Italiaanse stad Genua. Toen Columbus volwassen werd had hij nog maar weinig onderwijs gehad. Zoals veel anderen jongens uit Genua werd hij zeeman. Later verhuisde hij naar Portugal nog later naar Castilië.

Plannen voor een westwaartse route naar Indië

De reis waarbij Columbus in Amerika aankwam

In die tijd was het heel belangrijk om te handelen met Indië (de vroegere naam voor India, Indonesië en andere landen in Azië). De handel in specerijen was namelijk zeer winstgevend. Men ging helemaal om Afrika heen varen om in Indië te kunnen handelen.

Heel belangrijk om te weten is dat Columbus niet om Afrika heen wilde varen om naar Indië te gaan. Sommige mensen (de tekenaar van die Fokke en Sukke-afbeelding misschien) denken dat Columbus om Afrika wilde varen om zo in Indië te komen, maar per ongeluk in de verkeerde richting is gaan varen. Dit is dus helemaal niet zo.

In de tijd van Columbus wist men al dat de aarde rond was en ging men plannen maken voor een westwaartse route naar Indië, die door Columbus uitgevoerd zou worden. Nog steeds wordt er op sommige scholen verteld dat ze in de Middeleeuwen geloofden dat de aarde plat was, maar dat is dus niet zo. Dit wordt de Mythe van de platte Aarde genoemd, en stamt uit de 19e eeuw. Toen schreef W. Irving een boek over de ontdekkingsreis van Columbus, waarin hij werd tegengehouden om de reis te maken omdat de aarde plat zou zijn. Het verhaal is gewoon verzonnen met de bedoeling om mensen in de Middeleeuwen af te schilderen als achterlijk.

In de tijd van de oude Grieken geloofden sommige mensen in een platte aarde en anderen in een bolvormige aarde. In de tijd van Columbus was het geloof in een bolvormige aarde al veel groter. Nu wilden Castilianen plannen maken om zeereizigers nu eens een keer naar het westen te laten varen, om deze zeereizigers, dankzij de bolvormige aarde, in het belangrijke Indië aan te laten komen. Misschien zou deze westwaartse route wel korter zijn dan de oostwaartse route. Men wist dus van tevoren al dat Columbus' reis zeer belangrijk zou worden.

Columbus kreeg soldaten mee op zijn schepen voor het geval dat hij wel wat kon veroveren. Hij mocht ook gouverneur worden van het veroverde gebied als hij land zou ontdekken en veroveren.

De ontdekking van Amerika

De eerste reis naar Amerika maakte hij met de schepen Nina, Pinta en Santa Maria. Hij had 90 bemanningsleden bij zich. De Santa Maria is door een botsing tegen een koraalrif gezonken. De schepen vertrokken in augustus 1492 uit Spanje. Ruim twee maanden later was er land in zicht. Het was een van de eilanden voor de kust van Midden-Amerika.

Columbus wist natuurlijk niet dat er nog een heel onbekend continent op zijn route lag. Toen hij in Amerika aankwam, dacht hij dan ook dat hij in Indië was aangekomen. Hij noemde de bewoners daarom indianen.

De tweede en derde reis

Columbus maakte verschillende reizen naar Amerika. In 1493 vertrok hij voor de tweede keer uit Spanje richting het nieuw ontdekte land. Hij ging met 17 schepen, in een van die schepen zat Columbus. Op die tweede reis ontdekte hij het eiland Dominica, en ook Guadeloupe en Puerto Rico. Alle gebieden die hij tot dan toe had ontdekt waren eilanden.

Pas op zijn derde reis, in 1498, ontdekte Columbus het vaste land van Zuid-Amerika. Hij kwam aan in het gebied dat nu Venezuela is.

Zelf heeft Columbus nooit geweten dat hij een heel nieuw werelddeel had ontdekt. Hij dacht tot aan zijn dood dat hij een nieuw deel van Oost-Azië had ontdekt.

Fokke en Sukke

Columbus.gif

Videoclip

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christoffel_Columbus&oldid=704297"