Tonga

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Tonga
Pule'anga Fakatu'l 'o Tonga
Kingdom of Tonga

Flag of Tonga.svg Coat of arms of Tonga.svg Tonga on the globe (Polynesia centered).svg

Hoofdstad Nuku'alofa
Aantal inwoners 99.532 (2021)
Oppervlakte 747 km²
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Koning Tupou VI (sinds 2012)
Godsdienst Christendom (98%)
Geen religie (1%)
Overig (1%)
Talen Tongaans (faka-Tonga)
Engels (English)
Munteenheid pa'anga
Volkslied Koe Fasi Oe Tu'i Oe Otu Tonga
Nationale feestdag 4 juni
Landcode TON

Tonga is een eilandengroep in Oceanië. De hoofdstad is Nuku'alofa. In Tonga wordt zowel Tongaans als Engels gesproken. Het is een parlementaire monarchie. 99 procent van de bevolking komt oorspronkelijk van de eilandengroep omdat Tonga niet zeer goed te bereiken is.

Geschiedenis

Een Austronesische sprekende groep gekoppeld aan de archeologische constructie die bekend staat als de Lapita cultureel complex bereikt en bewoond Tonga rond 1500 – 1000 voor Christus. Geleerden hebben veel gedebatteerd over de exacte data van de eerste nederzetting van Tonga, maar onlangs het is gedacht dat de eerste kolonisten tot de oudste stad, Nukuleka, ongeveer 826 BC, ± 8 jaar kwamen. Is niet veel bekend voor Europese contact vanwege het ontbreken van een schriftsysteem, maar mondelinge geschiedenis heeft overleefd en opgenomen na de komst van de Europeanen.

In de 12e eeuw, Tonganen en de Tongaans paramount chief, de Tu'i Tonga, had een reputatie in de centrale Stille Oceaan — van Niue, Samoa, Rotuma, Wallis & Futuna, Nieuw-Caledonië naar Tikopia — leiden sommige historici spreken van een Tu'i Tonga rijk. In de 15e eeuw en opnieuw in de 17e uitbrak burgeroorlog.

Geografie

Tonga telt een oppervlakte van 747 km², waarvan 4 procent water is. Tonga telde ook circa 106.500 inwoners in 2015. Tonga telt 177 eilanden, Tonga in Polynesië beslaat 700 000 km² van de Grote Oceaan. Het ligt circa 700 km ten zuidoosten van Fiji en ongeveer 2000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. 36 van de 177 eilanden van Tonga zijn voor altijd bewoond. De eilanden van Tonga zijn ingedeeld in drie groepen:

  • Vava'u
  • Ha'apai
  • Tongatapu

Religie

In Toga is minstens 90 procent christen, zover bekend zijn er geen andere religies aanwezig op de eilanden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tonga&oldid=738220"