Jodendom

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Davidster is het belangrijkste symbool van het Jodendom
De synagoge van Amsterdam
Joodse kinderen worden verzameld om naar concentratiekampen en gaskamers gebracht te worden, waar ze waarschijnlijk zullen sterven.

Het jodendom is het geloof van de Joden die wonen voornamelijk in het Midden-Oosten. Joden geloven in God. Zij schrijven zijn naam als יהוה, in ons alfabet JHWH. Deze naam mag je niet uitspreken. Als je God wil zeggen zeg je adonai of elohim.

Ontstaan

Het jodendom is ongeveer 3000-4000 jaar geleden ontstaan, maar het heeft niet echt een stichter. Het is voortgekomen uit vele ideeën en gedachten van profeten. De eerste stamvader was Abraham. Er ontstonden verschillende joodse stammen; een deel van die stammen verbleef lange tijd in Egypte. Egypte was toen nog een land dat geregeerd werd door farao's. De joden waren slaven en moesten werken voor de Egyptenaren. Hier kwam Mozes uit, een uitverkorene van god om zijn mensen te bevrijden. Hij bevrijdde zijn mensen van de slavernij. Ze gingen door de Rode Zee, hoe ze dat deden? Volgens de Bijbel bad Mozes tot god en die liet de zee wijken tot aan de berg Sinaï. Mozes beklom de berg om Gods woord te horen. Hij bleef dagenlang op de berg en kwam terug met 2 stenen tafels (een tafel is hier een stenen plaat). Daarop stonden tien geboden. Deze geboden zouden voortaan de leefregels van de joden vormen.

Gebeden en feestdagen

De 3 traditionele gebeden van de dag:

  • sjacharis in de ochtend
  • mincha in de middag
  • maariv in de avond

Zaterdag is de rustdag van de Joden, de sjabbat. Dat is net hetzelfde als de zondag bij de christenen. Op een Sjabbatochtend wordt er ook nog Moessaf aan de sjacharis toegevoegd. Een moessaf is een extra gebed.

Er zijn een aantal Joodse feestdagen, zoals Pesach, Chanoeka, Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar) en de belangrijkste: Jom Kippoer.

Het gebedshuis van de Joden heet de synagoge.

Bekende mensen

Een van de bekendste joodse mensen was Anne Frank. Een Joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog is vermoord.

Vervolgingen

In de loop van de geschiedenis hadden de Joden het in Europa vaak niet gemakkelijk. Ze moesten in aparte wijken wonen en als er iets mis ging kregen de Joden de schuld. Met name in de 20ste eeuw zijn er veel Joden vermoord, tijdens de Holocaust. De nazi's gingen alle huizen langs tijdens de zogenaamde razzia's en namen dan de Joden mee. Deze werden op de trein gezet naar concentratiekampen in Oost-Europa, meestal Polen. Eenmaal in zo'n concentratiekamp aangekomen werden de mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden. Mensen die nog sterk genoeg waren om te kunnen werken, moesten zwaar werk verrichten. Zwakkere mensen, zoals ouderen en kinderen, werden vaak meteen naar de gaskamers gebracht. Ze moesten zich uitkleden en de gaskamers inlopen, die wel wat weg hadden van douchecabines. Er kwam alleen geen water uit, maar giftig gas, waardoor ze langzaam stierven. Er zijn nog steeds niet zoveel Joden als voor de Tweede Wereldoorlog.

Israël

Na de oorlog voelden veel Joden zich in Europa zich niet meer veilig. Veel zijn er toen naar Israël geëmigreerd. Ook veel Joden uit islamitische landen zijn naar Israël verhuisd. Israël is het enige land ter wereld met een Joodse meerderheid.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jodendom&oldid=508812"