Pesach

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mozes en Aäron voor de farao

Pesach wordt elk jaar op een andere datum gevierd. Namelijk op de eerste volle maan in de lente. Het duurt ongeveer 7 dagen en begint met Cederavond. Pesach wordt gevierd door Joden. Het is dus een feest wat uit het Jodendom komt. De Joden herdenken dat hun voorvaders vroeger zijn bevrijd uit Egypte.

Pesach begint met Cederavond. Op deze avond gaat de familie met elkaar eten. Maar het is geen gewone maaltijd, de kinderen hebben een hele belangrijke rol. Er worden eerst kaarsen aangestoken en de famillie wenst elkaar vrolijk Pesach.Daarna wordt er wijn of druivensap gedronken.Het jongste kind stelt zingend vier vragen over Pesach. En ze eten matzes, dat zijn platte broden.Dat eten ze om te herdenken dat het joodse volk uit Egypte trok. Die hadden toen geen tijd om het brood te laten rijzen en toen bleven de broden dus plat net zoals de matzes. Ook dopen ze peterselie in zout water. Het water is niet voor niks zout. Dat is omdat de tranen van de mensen die toen gehuild hebben ook zout waren van het verdriet van de slaven. En dan beginnen ze met en denken aan het verhaal van de Uittocht.


Mozes

In het boek Exodus staat het verhaal van de Pesach. God riep Mozes op om de nakomelingen van Abraham, Izaak en Jacob te bevrijden uit de slavernij.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pesach&oldid=685355"