Abraham (aartsvader)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een engel voorkomt het offer van Izaak, een visie van Rembrandt.

Abraham komt voor in de Tenach, de Bijbel en de Koran. De Tenach is het belangrijkste boek van de joden. De Bijbel is het belangrijkste boek van de christenen en de Koran is het belangrijkste boek van de moslims. Wanneer Abraham precies geleefd zou hebben, is niet bekend.

Abraham wordt ook wel de aartsvader genoemd van de joden, christenen en moslims. In de Koran krijgt Abraham de naam Ibrahim. Abraham is de vader van Isaak en de grootvader (opa) van Jacob. Isaak is de tweede aartsvader en Jacob de derde aartsvader. Abraham komt voor in het eerste boek van het Oude Testament, namelijk Genesis. Het Oude Testament is hetzelfde als de Tenach bij de joden. Veel verhalen uit de Tenach zijn overgenomen in de Koran bij de moslims. Enkel de namen zijn anders.

De levensreis

Oorspronkelijk komt de familie van Abraham uit Ur, dat lag aan de oever van de Eufraat en de Tigris. Dat ligt in het huidige Irak, maar toen woonden er de Sumeriërs. God vertelde hem dat hij zijn land moest verlaten en beloofde een nieuw land. Dat Beloofde Land is ongeveer waar nu Israël ligt. Daar zou Abraham gezegend worden en een groot nageslacht krijgen. Abraham was getrouwd met Sara en het nageslacht moest ook uit haar voortkomen. Daarom wordt Sara ook vaak gezien als een aartsmoeder. Voordat God een verbond met hem sloot heette hij Abram en zijn vrouw Sarai. Sara kon echter geen kinderen krijgen, waardoor Abraham geslachtsgemeenschap had met Hagar, de Egyptische slavin van Sarai. Daaruit werd binnen een jaar hun zoon Ismael geboren. Een jaar of zes later werd uit Sara, die toen al bejaard was, ook nog een zoon geboren. Die heette Isaak. Voor Abraham en Sara was het een wonder, omdat Sara eerst onvruchtbaar was.

Het offer

De belangrijkste gebeurtenis uit het leven van Abraham gaat over het offer van zijn zoon Isaak. Dit verhaal kan je vinden in Genesis 22. Dat ging zo: Toen Isaak nog klein was wou God testen of Abraham wel echt in Hem geloofde. Abraham moest Isaak van God doden. Abraham moest daarvoor de berg Moria op. Deze berg is nu het centrum van Jeruzalem en heet nu de tempelberg. Juist toen Abraham zijn zoon wou doden kwam er een engel tussenbeide om Abraham te stoppen. Zo werd Isaak zijn leven gespaard. In de plaats van Isaak werd een lam dat toevallig in de buurt was, geofferd.

Dit offer is voor moslims de basis voor hun belangrijkste feest: het Offerfeest. Ieder jaar herdenken ze het offer van Abraham en slachten ze een schaap. Ook voor christenen is het offer heel belangrijk. Het offer verwijst naar het offer dat Jezus Christus heeft gebracht met de kruisiging. Daarom wordt Jezus vaak genoemd: het Lam van God. God heeft zijn zoon geofferd, zodat iedereen God kan leren kennen, zonder dat er hogepriesters, een tempel of andere geleerden nodig zijn. Met Pasen vieren christenen dat Jezus de dood aan het kruis heeft overwonnen.

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abraham_(aartsvader)&oldid=828914"