Islam

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Moslims)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus Islamism KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
"Allah" betekent God in het Arabisch
Hogere macht in het universum
Emanation 1.png
Namen
God · Allah · Jahweh · Brahman · Waheguru · Tao
Godsdiensten

De islam is het geloof van de moslims. Zij geloven in Allah (het Arabische woord voor 'god'). Het woord 'islam' betekent 'onderwerping' (zich overgeven aan iets of iemand), namelijk onderwerping aan Allah. Moslims noemen Allah met 99 namen. Mohammed is zijn boodschapper en profeet.

De islam is net zoals het christendom en het jodendom een abrahamitische religie. Moslims geloven namelijk net zoals christenen en joden dat Abraham hun stamvader is. Daarnaast geloven moslims dat de eerste profeet Adam is en de laatste Mohammed. Ook geloven zij in Mozes en Jezus als profeet onder de naam Musa en Isa. Abraham is voor moslims, net als voor het christendom en het jodendom een belangrijke aartsvader en wordt Ibrahim genoemd. De fundamenten van de islam worden gedragen door de 5 zuilen.

De moslims lezen uit het 'heilige boek': de Koran. De islam kent twee grote stromingen, zoals je bij het christendom de protestanten en de katholieken hebt. De islamitische stromingen zijn het soennisme (de grootste stroming) en het sjiisme. In beide stromingen zijn er soefi's, dat zijn moslims die zoeken naar het direct ervaren van de grootsheid van Allah. In Turkije zijn ook best veel alevieten, dit is een stroming die anders dan de sjieten en soennieten geloven dat imam Ali (De schoonkind van profeet Mohammed) de laatste profeet is. Zij beleven hun geloof op een meer vrije manier omdat zij soms wat vrijer zijn opgevoed. Sommige Alevieten hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om toch alcohol te drinken of varkensvlees te eten. Ook mogen alevitische vrouwen zelf kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet. Het wordt echter niet aangemoedigd. In plaats van naar de kerk, gaan moslims naar de moskee. Dit is een versierd gebouw waar de moslims bidden. Je mag niet met schoenen aan de moskee naar binnen. De leider van de moskee heet een imam, wat letterlijk leiderschap betekent. Er bestaan verschillende opvattingen over de rol en betekenis van de imam. Binnen de grootste stroming in de islam, het soennisme, is de imam een voorganger in het gebed (de salat). Het is ook een van de meest voorkomende geloven in Indonesië.

De Koran en de verhalen over de profeet Mohammed

Het islamitisch-Arabische rijk in zijn grootste omvang, circa 750.

De islam ontstond rond 600 n.Chr. in het Midden-Oosten, ongeveer 600 jaar na het christendom. Mohammed zou van Allah (Arabisch voor God) verzen hebben gekregen, die hij liet opschrijven. Zo ontstond het heilige boek van de islam: de Koran. Omdat er veel onduidelijkheden rond de Koran bestonden, zijn ongeveer 200 jaar geleerden overleveringen, dat zijn verhalen, over de profeet Mohammed op gaan schrijven. In die tijd heeft de islam duidelijk afstand genomen van het christendom en het jodendom.

Veroveringen

Vanuit Medina begon Mohammed met zijn volgelingen de islamitisch-Arabische wereld te veroveren. Ze noemden het de Heilige Oorlog. Op een gegeven moment, nadat de veroveringen even hadden stilgelegen door een interne machtsstrijd tussen sjiieten en soennieten, strekte de islamitisch-Arabische wereld zich uit van India in het oosten tot Marokko in het westen. De moslims staken ook over naar Europa en veroverden het Iberisch Schiereiland (wat nu Spanje en Portugal is), maar ze werden in 732 verslagen bij Poitiers in Frankrijk door de christelijke Franken. Tijdens de Reconquista heroverden de christenen Spanje en Portugal op de islam. Dit eindigde in 1492. Gedurende een periode van 800 jaar hebben moslims geprobeerd om Constantinopel te veroveren. Dat is gelukt in 1453. Het is nu de hoofdstad van Turkije en heet Istanbul. Van het Oost-Romeinse Rijk is inmiddels niets meer over.

Woorden uit de koran

Sura 1 (hoofdstuk 1) luidt aldus:

"Alle lof zij Allah de Heer van de werelden De Meest Barmhartige, meest Genadevolle. Koning van de dag des Oordeels U alleen aanbidden wij en U alleen vragen wij om hulp. Leid ons op het rechte pad, het pad van degenen die U gunsten heeft geschonken, niet het pad van degenen op wie de toorn is nedergedaald, noch dat der dwalenden."

Bidden

Moslims bidden 5 keer per dag. Er zijn verschillende gebeden: Fajr (ochtendgebed), Dhuhr (middaggebed), Asr (namiddaggebed), Maghrib (zonsondergang) en Isha (nacht).

Vijf zuilen

De grondslagen van de islam bestaan uit vijf zuilen. Zuilen zijn een soort pilaren die een gebouw overeind houden. Zo houden de zuilen de islam overeind. De 5 zuilen zijn:

  1. Sjahada
  2. Bidden
  3. Sawm (Ramadan)
  4. Zakat
  5. Hadj

De zuilen betekenen het volgende

  1. Betekent dat je moet zeggen Ik geloof in Allah, Hij is mijn god en Mohammed is zijn dienaar en boodschapper. Dit is alleen geldig als een moslim hier echt in gelooft. Dit moet je zeggen vanuit je mond en vanuit je hart.
  2. Betekent dat je 5 keer per dag moet bidden.
  3. Betekent dat je tijdens de ramadan (heilige maand) moet vasten (minder eten en drinken).
  4. Betekent dat je geld moet geven aan de arme mensen.
  5. Betekent totdat de stad Mekka Al Mukarrama heen en weer gaat, is het verplicht dat iedereen die daarheen kan gaan met zijn geld dat overblijft van de goederen die hem zullen inhalen, de Kaaba-i sheriff zal omlopen. Als je gezond bent en genoeg geld hebt om naar Mekka te gaan, dan moet je dat minstens één keer in je leven doen.

Feestdagen

Het Ied el Fitr ('suikerfeest')

Het feest dat wordt gevierd aan het einde van de Ramadan. Moslims gaan bij buren, familie en vrienden op bezoek en eten zoetige hapjes. Daarom wordt het ook wel 'suikerfeest' genoemd. Ook krijgen kinderen zakgeld, snoep of een cadeautje.

Ied ul Adha (Offerfeest)

Moslims moeten één keer in hun leven naar de heilige stad Mekka gaan (hadj, de vijfde zuil). Aan het eind van deze reis is het Offerfeest. Met dit feest herdenkt men het offer dat Abraham heeft gebracht. God wilde niet dat de zoon van Abraham door hem zou worden geofferd, gedood, maar in plaats daarvan een lam. Moslims doen een offer zoals een ram of schaap. Zij geven het vlees dan weg aan de armen. Het offerfeest duurt 3 dagen. Per volk verschilt dit: het ene volk doet het een dag eerder, het andere volk een dag later.

De hel en het paradijs

Moslims geloven dat als je je als een goede moslim gedraagt, dat je in de jannah komt (het paradijs). Ze geloven dat als je een slechte moslim bent of geen moslim bent kom je in de hel. De moslims geloven dat er in de hel een brandend vuur is dat 900 keer heter is dan het vuur dat we hier kennen. Daar zullen de ongelovigen voor altijd blijven, volgens hen. De gelovigen gaan naar de hemel, daar wonen ze in gouden paleizen en voelen ze geen pijn. Ze zullen Allah (God) dan ook te zien krijgen. Ze krijgen alles wat ze willen.

Islamitische kalender

In het Midden-Oosten leven ze in een ander jaar dan in Nederland. Dat komt omdat ze het jaar 0 zien als het jaar waarin de profeet Mohammed heeft moeten vluchten van Mekka naar Medina. Dat is het jaar 622 na Christus. Bovendien zijn de islamitische jaren ongeveer 12 dagen korter. Dat komt weer omdat ze de maancyclus gebruiken in plaats van de zoncyclus wat in de Westerse wereld wordt gebruikt. Daarmee wordt bedoeld dat de aarde in 1 jaar om de zon draait.

De Koran en de Bijbel

Voor meer informatie zie Koran

De Koran wordt beschouwd als het letterlijke woord van God. In die Koran staat dat de woorden uit de Bijbel, en dan vooral de Tora en het Evangelie ook woorden zijn van God (sura 3: 3). Momenteel wordt veel waarde gehecht aan geschriften die ruim 200 jaar na het leven van de profeet Mohammed zijn geschreven. Ze gaan in detail over wat de profeet allemaal gedaan zou hebben. Dit worden de Hadith genoemd en zijn opgenomen in de Sunna.

Extremisme

Vlag van terreurgroep ISIS

Er zijn enkele mensen die zich ‘moslims’ noemen die vinden dat iedereen op de wereld moet leven volgens hun gemanipuleerde islamitische regels en gebruiken geweld tegen mensen die dat niet willen. Of onderling, zoals soennieten en sjiieten (de twee hoofdstromen binnen de islam). Die staan bekend als moslimextremisten of fundamentalisten. De meest beruchte moslimextremisten waren Osama bin Laden en Abu Bakr al-Baghdadi, die respectievelijk Al Qaida en ISIS hebben opgericht.

Het verschil van Osama bin Laden met de gebruikelijke moslims was dat hij de soenna (de uitspraken van de profeet Mohammed) in de soennitische stromingen erg letterlijk nam.

Een recent voorbeeld is ISIS, ook bekend onder de naam IS (Islamitische Staat). Echter, het overgrote merendeel van de moslims wil wel vreedzaam samenleven met niet-moslims. Zij hebben een hekel aan de extremisten. Veel geleerden en regeringen van islamitische landen hebben openlijk verklaard dat wat extremisten doen niet goed is en dat dit niet de bedoeling is van de islam.

Video's

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Islam&oldid=850734"