Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Koran

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Veel personen uit de Bijbel staan ook in de Koran: Ramses II ontmoet hier Mozes.

De Koran (Arabisch: Al Quran) is het heilige boek van de moslims.

De moslims geloven dat de profeet Mohammed (moslims schrijven achter de namen van profeten vrede zij met hem) in het jaar 611 in de grot Hira de engel Gabriël ontmoette. Ze geloven dat Allah de volgende boodschap voor Mohammed had: Beweeg jou tong er niet mee (de koran) om er haast mee te maken. Voorwaar, het is aan ons hem voor te doen dragen. Wanneer wij hem dan hebben doen, voordragen volg dan zijn voordacht.

Dit was een klein stuk van de eerste soera (een tekst uit de koran). Mohammed gaat daarna vlug naar huis en verteld het zijn vrouw. De moslims geloven dat dit verhaal verklaart dat in het jaar 611 de koran langzaam op aarde kwam. Alle soera’s kwamen op de aarde in de jaren 611 t/m 634. Toen Mohammed stierf waren alle soera’s op aarde. De soera die als eerste op aarde kwam heet de Al Allaq, en de soera in de opening van de koran heet Al Fatiha. Mohammed is 23 jaar profeet geweest. Veel moslims geloven dat de verzen van de Koran letterlijk van God afkomstig zijn.

De Koran verwijst veel naar personen uit de Bijbel. In soera 3: 3 staat dat ook de Thora en het Evangelie zijn neergezonden door God. Iets minder heilig zijn de traditieverhalen over de profeet Mohammed, de Soena. Dit zijn verhalen die ongeveer 200 jaar na het leven van de profeet zijn opgeschreven. Het zijn deze verhalen met de interpretaties uit die tijd, die de islam een afwijkende godsdienst van het christendom en het jodendom hebben gemaakt.

Vertaling

Of je de Koran wel of niet hoort te vertalen blijft een discussie onder moslims. Sommige vinden het wel normaal/goed, terwijl andere het een slecht idee vinden, omdat de Koran een heilig boek is waarvan een vertaling onmogelijk is. Zij zeggen dat als je de Koran vertaalt, de boodschap niet meer goed overkomt zoals hij bedoeld is. Zij menen dat God de boodschap van de Koran in het klassiek Arabisch heeft gebracht en dat je de Koran dus ook alleen maar in die taal moet lezen.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koran&oldid=542120"