Koran

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veel personen uit de Bijbel staan ook in de Koran: Ramses II ontmoet hier Mozes.
Kerst in een islamitische voorstelling

De Koran (Arabisch: al-Qoer'aan) is het heilige boek van de moslims.

De moslims geloven dat de profeet Mohammed (moslims schrijven achter de namen van profeten vrede zij met hem) in het jaar 611 in de grot Hira de engel Gabriël ontmoette. Ze geloven dat Allah de volgende boodschap voor Mohammed had: Beweeg jou tong er niet mee (de koran) om er haast mee te maken. Voorwaar, het is aan ons hem voor te doen dragen. Wanneer wij hem dan hebben doen, voordragen volg dan zijn voordacht.

Dit was een klein stuk van de eerste soera (een hoofdstuk uit de koran). Mohammed gaat daarna vlug naar huis en verteld het zijn vrouw. De moslims geloven dat dit verhaal verklaart dat in het jaar 611 de koran langzaam op aarde kwam. Alle soera’s kwamen op de aarde in de jaren 611 t/m 634. Toen Mohammed stierf waren alle soera’s op aarde. De soera die als eerste op aarde kwam heet de Al Allaq, en de soera in de opening van de koran heet Al Fatiha. Mohammed is 23 jaar profeet geweest. Veel moslims geloven dat de verzen van de Koran letterlijk van God afkomstig zijn.

De Koran verwijst veel naar personen uit de Bijbel. In soera 3: 3 staat dat ook de Thora en het Evangelie zijn neergezonden door God. Iets minder heilig zijn de traditieverhalen over de profeet Mohammed, de Soena. Dit zijn verhalen die ongeveer 200 jaar na het leven van de profeet zijn opgeschreven. Het zijn deze verhalen met de interpretaties uit die tijd, die de islam een afwijkende godsdienst van het christendom en het jodendom hebben gemaakt.

Indeling van de Koran

De Koran opent met een van de kortste soera's. De tekst wordt door moslims tijdens het dagelijkse gebed, dat vervolgens 5 maal per dag wordt gebeden, steeds herhaald. Daarna volgt de langste soera, genaamd "De Koe'. De volgorde van de soera's wordt grotendeels bepaald door de lengte van de soera's. Dus de langste soera's staan vooraan, de kortste staan achteraan. Er is geen rekening gehouden met het onderwerp. Daardoor gaan de verzen in de Koran van het ene naar het andere onderwerp. Om te begrijpen wat er steeds bedoeld is, is het goed om de Bijbel kennen en de traditieverhalen van de profeet Mohammed, zoals die in de soenna staan. Ook staan uitspraken van de profeet Mohammed die hij in Mekka of Medina heeft gedaan door elkaar. Dat is lastig, want er zijn uitspraken die elkaar tegenspreken. In dat geval gaat de islamitische leer ervan uit dat latere uitspraken eerdere uitspraken corrigeren. Het is dezelfde redenering die wordt gebruikt ten aanzien van de Bijbel. Er staat veel goeds in de Bijbel, maar de Koran wordt door moslims gezien als een correctie.

Kerstverhaal

In de Koran is ook het kerstverhaal belangrijk. Ook in de Koran is Maria de maagd die een zoon krijgt. Alleen wordt de Heilige Geest er niet genoemd. Maria wordt zwanger door een wonder. Het lijkt veel op het verhaal in de Bijbel. Van de geboorte van Jezus staan echter weinig details in de Koran. Ook Jozef wordt niet genoemd. Er staat wel dat Jezus werd geboren onder een palmboom. Verder kon Jezus al praten tijdens de bevalling. Hierin is een duidelijk verschil met het verhaal uit de Bijbel.

Buitenaards leven

n de Koran staat dat de mens contact zal krijgen met buitenaards leven. Omdat Allah volgens de Koran de schepper is van de hemelen en de aarde, zal de kennismaking positief zijn. Op de opstandigsdag zullen de bewoners van de hemelen en de mensen op aarde een terugkeer van God meemaken. Zo staat er in de Koran dat ieder die in de hemelen en op aarde is, komt als dienaar. Hij (Allah) heeft hen nauwkeurig geteld en een ieder van hen zal de opstandingsdag alleen tot Hem komen. Tot zijn tekenen behoort de schepping van de hemelen, de aarde en de schepselen die hij in beiden heeft verspreid. En als Hij wil, is Hij bij machte om hen bijeen te brengen. God heeft zeven hemelen geschapen en de aarde, zodat jullie weten dat God almachtig is en Hij alles met Zijn kennis omvat.

Vertaling

Of je de Koran wel of niet hoort te vertalen blijft een discussie onder moslims. Sommige vinden het wel normaal/goed, terwijl andere het een slecht idee vinden, omdat de Koran een heilig boek is waarvan een vertaling onmogelijk is. Zij zeggen dat als je de Koran vertaalt, de boodschap niet meer goed overkomt zoals hij bedoeld is. Zij menen dat God de boodschap van de Koran in het klassiek Arabisch heeft gebracht en dat je de Koran dus ook alleen maar in die taal moet lezen.

Video

Bronnen

  • Islam-Koran. (z.d.). Buitenaards leven – E.T. [1]
  • Risala. (2005-2016). De Scheiding (At-Talaaq). (zin 12). [2]
  • Risala. (2005-2016). Het vee (Al-Anaam). (zin 12). [3]
  • Risala. (2005-2016). Maria (Marjam) (zin 93-95). [4]
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koran&oldid=734320"