Ramses II

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ramses de Grote, farao van Egypte
Regeerperiode ca. 1290 - 1224 v.Chr.
Voorganger Seti I
Opvolger Merenpthah
Vader Seti I
Moeder Tuya
Dynastie 19e Dynastie

Ramses II de Grote is een van de bekendste farao's van Egypte aller tijden. Er waren na hem nog acht andere faraos die Ramses heetten, maar Ramses II is de bekendste. Hij staat ook wel bekend als "Ramses de Grote".

Leven

Ramses II wordt wel door Egyptenaren en geleerden beschouwd als de grootste farao aller tijden. Hij was een goede generaal die veel veldslagen en oorlogen won en liet veel gebouwen bouwen. Hij liet onder andere Aboe Simbel en het Ramesseum bouwen en breidde ook verschillende andere tempels uit. Ramses II bouwde ook de Tempel van Abydos. Hij had veel vrouwen, maar de belangrijkste was Nefertari. Hij werd erg oud, wel negentig jaar oud. Dat is voor die tijd ontzettend oud. Hij regeerde wel 66 jaar lang! Hij werd begraven in het Dal der Koningen. Merenptah, zijn dertiende zoon, volgde hem op. Ongeveer twintig zonen en dochters van Ramses II stierven eerder dan hun vader, en hij liet voor hen allemaal monumenten bouwen zodat ook zij niet zouden worden vergeten. Zijn zoon Chaemwase was zijn bekendste zoon, de vierde zoon van de farao. Die was een hogepriester die oude piramides (bijvoorbeeld die bij Cheops) liet restaureren en een museum openende, één van de eerste aller tijden.

Dit is de zoon van Ramses II, Chaemwase.

Het graf van Ramses II

Zie Graf van Ramses II voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het graf van Ramses II ligt in het Dal der Koningen, dat hij zelf heeft laten bouwen omdat de piramides vaak al snel door grafrovers werden leeggestolen. Daar werd hij na zijn dood dan ook begraven, na zijn 66 jaar lange regering komt er een einde aan zijn leven. Het graf van Ramses II is 137 meter lang en 10 meter diep. Het graf is al geplunderd maar de mummie van de farao lag er nog in toen het werd ontdekt. Die is meerdere keren verplaatst voordat hij uiteindelijk daar kwam te liggen, om het grafrovers nog moeilijker te maken de mummie te ontdekken.

De mummie van Ramses II

Het lichaam van Ramses II ligt nu in het museum in Caïro. Hij is erg goed bewaard gebleven, en dus weten we nu nog hoe Ramses II er uitzag: het was een grote, lange man met een grote gehaakte neus en een donkere huidskleur. Zijn haar was rossig (rood) en hij was nog altijd niet helemaal kaal toen hij negentig was. Ramses II was ongeveer 1 meter 83 (183 cm) lang. Ook verfde hij toen hij ouder werd zijn haar zodat het er niet grijs uit zou zien. Hij was dus ook een ijdele farao. Hij is een van de bekendste mummies die tot nu toe zijn gevonden, omdat hij zo goed bewaard is gebleven. Daardoor hebben wetenschappers (Egyptologen) veel over de Oude Egyptenaren geleerd en over hoe ze er uit zien. Waarschijnlijk waren ze gezonder dan we dachten!

Exodus volgens de Bijbel

Mozes ontmoet Ramses II

Volgens sommige geleerden was Ramses II de farao tijdens de Exodus uit de Bijbel, de grote uittocht van de Hebreeuwse slaven onder leiding van Mozes. Mozes werd door zijn moeder in een mandje in de rivier gelegd omdat de farao de opdracht had gegeven alle mannelijke kinderen te doden. Een prinses vond de baby Mozes en voedde hem op als haar zoon. Volgens sommigen zou zij de moeder van Ramses II zijn.
Later kwam Mozes erachter dat hij niet een echte Egyptenaar was maar een Hebreeër, het volk dat volgens de Bijbel als slaven werden gebruikt in Egypte. Mozes sloeg in een vlaag van woede een opzichter dood toen die een slaaf mishandelde. Uit angst en schrik vluchtte hij toen weg de woestijn in. Later bevrijdde God de slaven uit Egypte en leidde Mozes hen naar het beloofde land, Kanaän. Bij de zee konden ze niet verder. Het machtige Egyptische leger had de voormalige slaven ingehaald.
Toen de farao de aanval inzette liet God Mozes de zee opensplijten met zijn staf. Het Egyptische leger verdronk toen ze achter de slaven aangingen. Dit verhaal is niet helemaal zeker, maar het is bekend dat er in die tijd een grote vloedgolf is geweest dus het had gekund. Het is waarschijnlijker dat Ramses II niet de farao van de Bijbelse Exodus was. Die farao wordt niet bij naam genoemd. De enige hint in de Bijbel is het bouwen van de steden Pithom en Raämses, maar de namen van die steden zijn waarschijnlijk later door een redacteur aan de Bijbelse tekst toegevoegd.

Legende

Ramses de Tweede wilde tijdens zijn leven erg graag een legende worden. Hij wilde dat na zijn dood iedereen zich hem zou kunnen herinneren, en dat iedereen met een goed gevoel aan hem zou terugdenken. Daardoor liet hij ook erg veel bouwen. Omdat Ramses II zo lang leefde, zeker voor die tijd, waren veel van zijn onderdanen geboren terwijl hij regeerde (iedereen jonger dan 65). De mensen dachten dat de aarde zou ophouden te draaien en Egypte zou ophouden te bestaan na zijn dood! Dat is gelukkig niet gebeurd; wel kwam 150 jaar na zijn dood het Nieuwe Egyptische Koningkrijk ten val.
Ramses de Tweede had veel vrouwen en ook erg veel kinderen maar heel veel gingen al dood voor hun vader zodat het zijn dertiende zoon was die hem uiteindelijk opvolgde. Merenpthah was toen zelf ook al zeventig!

In totaal had Ramses II 96 zonen en 60 dochters, en 200 vrouwen. Zijn zonen en kleinzonen bleven lang nadat hij was overleden een belangrijke plaats innemen in het Oude Egypte.

Familie

Mernepthah

Mernepthah was de opvolger van Ramses II hij regeerde ongeveer 30 jaar over Egypte hij had één zoon die hete Seti II die regeerde 20 jaar over Egypte. Mernepthah was de eerste farao in het verval Cleolopatra IV was de laatste Farao van Egypte en heeft zelfmoord gepleegd met een adder daarna werd Egypte een romeinse provincie.

Chaemwase was de vierde zoon van Ramses II hij is geen Farao geweest maar wel erg belangrijk door zijn herstel van oude gebouwen en kunstschatten

Seti I was de vader van Ramses II hij regeerde 17 jaar over Egypte hij heeft veel laten bouwen hij is generaal en farao geweest.

Fotogalerij

 
19e Dynastie
Seti1-ColumnFragment-CloseUp.png
Ramses I · Seti I · Ramses II · Merenpthah · Seti II · Siptah · Tawosret
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ramses_II&oldid=653240"