Egyptenaren

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Egyptenaar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seti I, een Egyptische farao op een bekende muurschildering

Egyptenaren zijn de inwoners van Egypte. Veel indruk maakten de Egyptenaren in de Oudheid met hun graven, hiërogliefen en hun dodenboeken. Dat is vanwege hun toewijding aan het leven na de dood.

De Oudheid

In de tijd van de Oudheid ook wel "Oude Egyptenaren" genoemd. De Egyptenaren spelen een belangrijke rol in de periode van de geschiedenis die wij de Oudheid noemen. Hun koningen, de farao's hebben een belangrijke rol in de geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika gespeeld. De bekendste van hen was de farao Ramses de Tweede die 66 jaar lang regeerde over het Land van de Nijl. Ook zijn zij bekend om hun mummies. Dat waren meestal farao’s maar soms ook minder bekende Egyptenaren en zelfs huisdieren. De heilige dieren van de Egyptenaren waren:

  1. De kat - omdat die de oogst beschermde tegen muizen en ratten
  2. De krokodil - omdat die zo gevaarlijk was en een goede jager
  3. Het nijlpaard - omdat die zo sterk was

De eerste farao’s werden begraven in piramides.

Canopen, kleine kleien potjes in de vorm van dieren met daarin de ingewanden van de farao

Later in graftombes in bijvoorbeeld het Dal der Koningen omdat ze zo een minder grote kans liepen ontdekt te worden. Een graftombe is een ondergrondse ruimte die dient als het graf van een rijk en belangrijk persoon. In de graftombe begroeven de Oude Egyptenaren niet allen de farao zelf, maar ook zijn belangrijkste vrouwen en zijn zonen en dochters die waren overleden voor hen. De wanden waren vaak rijkelijk beschildert met hiërogliefen. De tombes waren gevuld met schitterend schatten maar ook met gebruiksvoorwerpen zoals messen, wapens, eetgerei, voedsel, stoelen, banken, bedden, en ga zo maar door. Dat deed men omdat ze geloofden dat de farao zijn bezittingen kon meenemen naar het hiernamaals. Daarom werden de ingewanden van de farao in potjes bewaard en niet weggegooid: in het hiernamaals zou hij ze immers nog nodig hebben!

Video

Zie ook

 
19e Dynastie
Seti1-ColumnFragment-CloseUp.png
Ramses I · Seti I · Ramses II · Merenpthah · Seti II · Siptah · Tawosret
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Egyptenaren&oldid=818467"