Seti I

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seti I

Seti1-ColumnFragment-CloseUp.png

Regeerperiode ca. 1306 - 1290 v.Chr.
opvolger Ramses II
Voorganger Ramses I
vader Ramses I
moeder Sitre
dynastie 19 Dynastie

Seti was een farao van het Oude Egypte die ongeveer elf jaar lang regeerde. Na zijn dood op ongeveer veertigjarige leeftijd werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon, Ramses II die later de grootste farao aller tijden zou worden. Seti werd begraven in Het dal der Koningen maar grafrovers hebben zijn graf weten te vinden en geplunderd. Zelfs zijn mummie bleef niet ongedeerd; zijn hoofd hebben ze eraf gehakt en is later door priesters weer op zijn lijf gezet. Was de grootvader van Merenpthah en Chaemwase.

Als generaal

Seti I was beter bekend als een militair dan als een bouwer. Hij streed vooral in het Noorden van Egypte en daarbuiten tegen andere volkeren en gebieden. Vanuit de hoofdstad Pi-Ramses (genoemd naar zijn vader) kon hij gemakkelijk het gebied Sinaï binnendringen. Sinaï was namelijk opstandig geworden en de Hettieten probeerden tegelijkertijd delen van het Zuiden van Egypte te veroveren. Seti I ging vier maal met het Egyptische leger naar Palestina om de opstandelingen te verslaan. Uiteindelijk lukte dat en was Egypte er weer de baas. Syrië, dat eerst ook bij Egypte hoorde, was ondertussen veroverd door de Hettieten. Seti I trok erheen om het terug te veroveren maar dat is hem niet gelukt. Vanuit het Westen van Egypte en daarbuiten probeerden de Libiërs Egypte te veroveren. Seti I versloeg hen en wist te voorkomen dat de Egyptenaren nog meer land verloren.

Als farao

Seti I heeft in totaal zeventien jaar geregeerd over het Oude Egypte. In die tijd heeft hij Egypte erg veranderd. Dat komt zo: Achnaton, de vader van Toetanchamon, liet zich door de Egyptenaren vereren als een god. Van Achnaton mochten mensen alleen hem vereren, en niet meer de oude goden van Egypte, zoals bijvoorbeeld Amon, de belangrijkste Egyptische god. Seti I heeft dat hersteld en zorgde ervoor dat de Egyptenaren weer hun eigen goden mochten aanbidden. Seti I heeft ook erg veel laten bouwen, net als zijn zoon en kleinzoon na hem deden. Hij heeft de volgende gebouwen laten bouwen:

  • De tempel van Amon bij Karnak
  • De tempel van Seti I bij Koerna
  • De tempel van Seti I bij Adydos

Het graf van Seti I ligt in het Het dal der Koningen, in graf nummer DK 17. Het is helaas al geplunderd door grafrovers voordat het werd ontdekt. De mummie van Seti (die was onthoofd, zie inleiding) was ongeveer 170 cm lang (1 meter 70) en leek veel op Ramses II en Merenpthah. Hij had ook rood haar, was stevig gebouwd en had een donkere huid. Wat opviel was dat zijn gebit erg slecht was. Waarschijnlijk is hij aan een infectie van zijn tanden overleden.

 
19e Dynastie
Seti1-ColumnFragment-CloseUp.png
Ramses I · Seti I · Ramses II · Merenpthah · Seti II · Siptah · Tawosret
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Seti_I&oldid=651086"