Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Portaal:Egyptische Oudheid

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal Egyptische Oudheid.png

Portaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 

Welkom

Welkom op het Egyptische Oudheidportaal. Dit portaal gaat over de Oudheid in Egypte. Omdat de Egyptische Oudheid veel te veel artikelen heeft voor het Oudheidportaal, heeft dit zijn eigen portaal. Hier lees je alles over de Egyptische Oudheid. Met leerzame artikelen en veel informatie. Vind jij de Egyptische Oudheid helemaal leuk en wil jij meeschrijven met artikelen over bijvoorbeeld mummies, farao's en piramides, kijk dan op onze projectpagina. Hier vind je artikelen die verbeterd of nog gemaakt moeten worden. Lees ook het portaal en leer meer over dit onderwerp. Veel leesplezier!

Egyptische Oudheid

De Egyptische Oudheid speelt zich af in het Oude Egypte. Het Oude Egypte ontstond rond 3300 v.Chr langs de rivier de Nijl. De Egyptenaren hadden hun eigen taal en schrift. De Egyptenaren schreven namelijk in Hiërogliefen. De taal de Egyptenaren spraken was Oud-Egyptisch. De Egyptenaren hadden ook hun eigen cijfers. Belangrijke steden en plaatsen waren Heliopolis, Gizeh, Alexandrië en de Westelijke Oases. De Egyptenaren hadden ook een eigen mythologie (Zie het kopje Mythologie). Het Oude Egypte werd bestuurd door een farao. De farao werd gezien als de zoon van de belangrijkste god, Ra. De farao regeerde het hele land. Net onder de farao stonden de priesters, ook de priesters hadden een goed leven. Alleen de Farao en de priesters konden schrijven. Als er een farao dood ging werd er een piramide voor hem gebouwd en werd hij of zij daarin begraven (zie het kopje Piramides). Later gebruikte men rotsgraven. Voor het eren van goden werden er tempels gebouwd. Het water in de Nijl werd bijgehouden. In het Oude Egypte moest men ook al belasting betalen. Alleen de boeren en sommige priesters moesten dat. Lees verder

Godsdienst

De Egyptische godsdienst was gebaseerd op leven en dood. De Ma'at (regelmaat) speelde hier een belangrijke rol in. Alles kwam met regelmaat, de stand van de sterren, de overstroming van de Nijl, alles. Ook was de Egyptische godsdienst gebaseerd op de zon en de Nijl. Zij lieten alles leven. Alles wat met de Nijl te maakten had was heilig. De ibissen die haar overstroming aankondigden, de krokodillen die er in leefden en ook de jakhalzen die er van leefden. De Egyptenaren hadden veel goden die deze dingen symboliseerden. Hieronder zie je een lijstje met een paar bekende goden en wat ze deden:

  • Ra, de oppergod.
  • Anubis, de god van de doden en de balseming.
  • Horus, de god van de hemel.
  • Isis, godin van de liefde, magie, vruchtbaarheid en mysterie
  • Noet, godin van de aarde.
  • Satet, godin van de Nijl en overstromingen.

Piramides

Voor bijna elke farao bouwde de Egyptenaren een piramide. In de piramide werd de farao begraven. Later werden de farao's begraven in rotsgraven om dieven tegen te houden. Veel piramiden staan in Egypte, maar buiten Egypte zijn er ook piramiden te zien. Zo bouwden de Maya's in Midden-Amerika ook torenhoge piramides! Farao's werden met een schat begraven en andere dingen. De piramiden zijn erg hoge bouwwerken en het is bijzonder voor die tijd dat ze al zou hoog konden bouwen. Pas in 1311 lukte het om hoger te bouwen dan de piramiden. De piramiden zijn ook het laatste wereldwonder van de 7 klassieke wereldwonderen. De grootste piramide is de Piramide van Cheops in Gizeh. De Sfinx wordt als bewaker van de piramiden gezien.

Volgend portaal

Het volgende portaal is Griekse Oudheidportaal. Na de Egyptische Oudheid gaan we naar Griekenland. We gaan het hebben over de Griekse Oudheid, dus over de Olympische spelen, Griekse goden en veel meer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Egyptische_Oudheid&oldid=414358"